Kumluk bölgeler için bir düşünce

Konu, 'Malzemeni Kendin Yap (Keşfet & Paylaş)' kısmında Escadril tarafından paylaşıldı.

1. Escadril

Escadril cem

En İyi Avı:
    Akya 3.270 gr
    Merhaba internet ortamında dolaşırken yanlış hatırlamıyorsam lüferdi sanırım lüfer yakalamak için asansör adı verilen bir teknik gözüme çarptı ilginç geldi bir okadarda canlı yem için güzel gözüktü gözüme misinaya direk kurşun baglayıp atabildiğiniz kadar uzaga atıp daha sonra misinanın boşluğunu alıp klipsli fırdöndü ucuna tek igneli bir beden canlı yem için klipsi misinaya takıp güle güle canlı yemin kaçaçak bir yeri olmuyor hele kumluk alanda :) off neyse dolaşırken biri kamışın tutma kısmına bir sapan eklemiş modifiye etmiş mükemmel olmus açıkcası sonra dedim bu 2 sistemi birleştirsek paragat yapılabilirmi :) Hemen işe koyuldum ve bir çizim yaptım amatörce ama resimin ifade yetenegi var.Malzemelerimi tamamladım montajını yapınca tek tek fotograflarını ekleyeceğim.Şimdilik çizimlerini yüklüyorum ve yorumlarınızı bekliyorum belki kaçırmış olduğum bir nokta vardır gittim bilhassa kocaman bir çıkrık aldım.:)

2. Escadril

Escadril cem

En İyi Avı:
    Akya 3.270 gr
    Düzenek ve calışma sistemi

Fotograflar görmüş oldugunuz bir tarafında çıkrık diğerinde normal bir makina bulunmakta 2 side aynı düzlemde yer almakta geride bir sapan bulunmakta aslında arbalete cok benzemekte sapanın oldugu kısmada denge için bir kabza koymalıyım aslında dengemi saklamak adına atarken.
    İlk olarak çıkrıkta bulunan misinayı gezer kurşunun içerisinden geçirip diğer makinaya gidecek mesafe kadar örneğin 100 m sarıyoruz atarken misinamızın kopması gibi bir problem olmaması için ip misina kullanıcagım.Bu arada ipin gezer kursuna sürtmesini engellemek için içerisinden gecen '' U '' sekline benzer bir plastik boru yapmayı düşünüyorum.İskeleti ince masaların profillerinden olucak elimde o var :( Kurşun belirli bir mesafeye gittiğinde boşluğunu alıp klipsli fırdöndü üzerine tek igneli bir beden yapıp Asansör tekniği gibi ama klipsin ağız kısmı hafif sıkı olmalı ki diğer makina ile çekerken boşa kürek sallamayım.:) sonrasında çıkrık kısmından sıra ile iğneleri geçirip diğer makinaya misinayı sarıyoruz istediğimiz mesafeye kadar yemlerin suda kalma süresi size bağlı çekerken ise tam tersi bu sefer çıkrığa sarıp klips ile balık gelirse veya klipsi çıkarıp diğerine yöneleceğiz.Nitekimde deneyip görücegiz.Montajını yapıp direk deniyecegim yağmur fırtına vız gelir.Evet unutmadan söleyim bu paragat kumluk alanlar için ;)

3. HakanDurgut

HakanDurgut Hakan

Favori Kamış:
    SavageGear Bushwhacker XLNT 240cm 10-40gr
    Favori Makine:
    SHIMANO Stradic CI4 3000F
    En İyi Avı:
    88cm 4kg Yayın (spin takım ile)
    Enteresan bir sistem başarılı olur umarım.. bitirip kullanımı hakkında bir anlatımda yaparsanız çok kişi bilgilenir..

4. Escadril

Escadril cem

En İyi Avı:
    Akya 3.270 gr
    Malzemeler ve montaj

Kullanacağım makina ve çıkrık bunlar fakat çıkrığı projede kullanacagım için bana ucuz geldi ve az kullanılmış bir çıkrık aldım temiz bakımlı olduğu için fakat internette aradım bulamadım fiyat olarak 60 m kadar bir para verdim.çıkrık fiyatlarına bakınca uygun gibi geldi.Diğer makina ise elimde vardı önceden kullandığım bir makina idi pek ilgilenmemiştim o yüzden biraz eski gözükebilir ama kullanışlıdır.

Nasıl bir çıkrık oldugu konusunda bilgi bulamadım.
    Albastar 4 bilyeli ve ALC500 diye bir numarası bulunmakta belki böyle bir makina yoktur bile belkide yan sanayi projeyi desteklesin yeterli :)

Buda önceden benim kullandığım makina;
    CORMORAN RODEO GTİ - 8 Pİ 6000

2 makinada siyah ve sarı sanki set :) Kasasını yani iskeletini yapınca ekleyeceğim.

5. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    D.A.M Telespin 3 mt. 10/30gr.
    Favori Makine:
    Shimano Hyperloop 4000 RB
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Sistemi anlayamasam da ilginç olduğu kesin. Asansör tekniğinin modifiye edilmiş hali galiba? Her neyse; sonuçta bir emek var ortada, ellerine fikrine sağlık.

Yalnız; "Parakete (paragat, barigat, barikat): Suyun içinde asılı veya dibe uzanmış, serili olarak duracak şekilde düzenlenmiş, bir beden üzerinde çok sayıda kösteğe bağlı iğne taşıyan balık avcılığı aracı" Bu tanıma göre bir durum göremedim. İyiki de göremedim zira paragat tebliğe göre yasaklanmış av araçlarından sayılıyor.

Konu başlığında daha başka bir isimlendirme olabilirdi.:)

6. Escadril

Escadril cem

En İyi Avı:
    Akya 3.270 gr
    Nuri bey öncelikle merhaba,dürüstçe şunu söylemek isterim bu bir düşünceydi ve düşümcelerimide çoğunlukla yaparım bunuda bilmenizi isterim.Başlık olarak neden böyle bir başlık seçmeme gelince anlatığınız gibi paragat olayında bir sürü iğne bulunmakta,benim sistemimde iğne sayısı size bağlı paragat usulü dememin sebebi sapan ile atıp uzun mesafelere tek bir iğne bağlayıp ileri ve geri sararak yemin uzak mesafelere gitmesini sağlayabilirim ama sistem paragat gibide kullanılabilir ama sadece kumluk alanda paragata benzediği için yazdım asansör sisteminin yatay hali gibi de denilebilir.
    Bir de son olarak şu yazmış olduğunuz cümleyi bana açarsanız sevinirim '' İyiki de göremedim.'' Şu yazmıs oldugunuz kelime bir şuçlama sözcüğü yani genel olarak sistemi anlamadan,Paragat sözcüğüyle yola cıkarak tırnak içerisine aldıgım sözcüğü kullanmanız doğru gelmedi açıkcası.Diğer bir nokta ise paragatın yasak olduğu konusu bilmiyorum hemen bakıcagım tebliğe ,

1-) Sistemin çalışmasını size kısaca anlatmak istiyorum.

Üsteki resimde görüldüğü gibi sağ ve solda 2 makina bulunmakta 2 makinadaki misina birbirine bağlı ve 2 makinadada aynı metrelerde misina bulunmaktadır.(200m-200m olarak )toplamda 400m misina 1 gezer kursunda misinanın göbeginde bulunmakta resimde görüldüğü gibi bu gezer kurşunu kapza kısmında bulunan sapan ile belirli bir mesafeye atılır.Daha sonra klipsli fırdöndülü tek iğneli bedenleri yem takarak resimde görülen makinanın oldugu düzleme takılır ve diğer makina sarılarak yemin ileriye gitmesi sağlanır sistem sadece bu belirli bir süre zarfında bedenleri taktığımız makina ile geriye sarılarak yemlerin kontrolü yapılır.Düşüncesindeyim....

2-) Paragat tebliği

*sitede bir yazı okudum.Amatöre paragat yasakmıdır diye,Linkini verdim.
    http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=19164

Parakete ile avcılığa ilişkin yasaklar
    MADDE 15 – (1) Denize bırakılan paraketelerin gündüz flâma (şamandıra), gece ise ışıklı şamandıra ile işaretlendirilmesi zorunludur.
    (2) Parakete ile yapılan su ürünleri avcılığında, büyüklüğü (ağız açıklığı) 7.2 mm’den küçük iğnelerin kullanılması yasaktır.
    (3) Orkinos ile kılıç avcılığında kullanılan paraketelerde büyüklüğü (ağız açıklığı) 2,8 cm’den küçük iğnelerin kullanılması yasaktır.
    (4) Parakete ile kalkan avcılığı yasaktır.

MADDE 17
    (2) a) Denizlerde amatör avcılık parakete , pinter ve sepet gibi tuzaklar hariç olmak üzere; her türlü olta takımı, serpme, yemlik uzatma ağı ve sualtı tüfeği ile yapılabilir.

Yasakmış yeni düzenleme ile bilgilendirdiğiniz için teşekür ederim.Fakat yinede söylemek isterim.Karşı tarafın bilgisinin olup olmadığını bilmeden o cümle ters...

Başılığı değiştirmeyi bilmiyorum eğer site yöneticilerimizde uygun görürse Başlıgı ''Bir düşünce ''Olarak değiştirme olanağı varsa değiştirebilirlerse sevinirim:eğer değişiklik yapılamıyorsada böyle bir konuyu silerim hiç sorun olmaz :)

7. 44HAYAT06

44HAYAT06 FATİH

meraba ismim fatih
    ara sıra forma girip güzel sohbetleri okusamda genelde pek katılmıyorum yazışmalara .
    ama bu konu çok dikkatimi çekti

çünkü benzemesede buna benzer bir şeyi bende yaptım ve hala kullanırım .
    benimki daha amatörce bildiğimiz sandalye ayaklarından bir sapan yaptım .
    ayak kısımlarında yere sabitlemek için düzenekler mevcut.
    kısacası koymak istediğiniz yere çakıyorsunuz
    ve aynen hastanelerde serum asılan askılıklar gibi ynında askı var
    dip oltası olarak adlandırdığımız takımı bununla kullanırım yemimi istediğim kadar uzağa atmama yardımcı oluyor . ve ortalama olarak 350 mt . ye kadar atabiliyorum
    kurşunu sapana yerleştirdikten sonra misinamızı yukardaki askıya takıyoruz iğneler askının ucu ile kurşun arasında kaldığından takılma gibi problemler olmuyor .size sadece yemi iğneye dağılmadan gidecek şekilde takmak ve mangalıda yakmak kalıyor:)

8. Escadril

Escadril cem

En İyi Avı:
    Akya 3.270 gr
    Merhaba fatih bende memnun oldum.
    Bu vermiş olduğun bilgi çok kullanışlı olacak benim için teşekkür ederim.Hiç denemediğim için verdiğin mesafe çok çok iyi bir mesafe benim için hele kıyıdan benim yapacam sistemde senin yapmış olduğun sistemin aynısı aslında mesafeyi belirtiğin için teşekür ederim çünkü ben 300 m misina kullanacağım ve 150 şer metre olarak 2 makinaya eşit dağılacak o yüzden mesafe önemli benim için bende sapan ile pek fazla cekmeden atmalıyım yoksa o anda hayal kırıklığı cyrr ile karşılaşmam olası bir durum tekrardan bilgin için teşekkür ederim.

9. Escadril

Escadril cem

En İyi Avı:
    Akya 3.270 gr
    Merhaba fatih bende memnun oldum.
    Bu vermiş olduğun bilgi çok kullanışlı olacak benim için teşekkür ederim.Hiç denemediğim için verdiğin mesafe çok çok iyi bir mesafe benim için hele kıyıdan benim yapacam sistemde senin yapmış olduğun sistemin aynısı aslında mesafeyi belirtiğin için teşekür ederim çünkü ben 300 m misina kullanacağım ve 150 şer metre olarak 2 makinaya eşit dağılacak o yüzden mesafe önemli benim için bende sapan ile pek fazla cekmeden atmalıyım yoksa o anda hayal kırıklığı cyrr ile karşılaşmam olası bir durum tekrardan bilgin için teşekkür ederim.

10. adalı balıkçı

adalı balıkçı Berkan

Favori Kamış:
    Lineaeffe Surf Mill 4.20 & Spirit Surf 3.90 - ProCatch Carbospin Pro 2.70
    Favori Makine:
    Okuma Avenger Av 65b
    En İyi Avı:
    Her yeni gün daha iyisi için bir fırsattır..
    Kelimelere fazla takılmamak lazım, bence fazla hassasiyetle yanlış anlamışsınız.. Nuri abinin kimseyi durduk yerde sebepsizce suçlayacağına ihtimal vermem.. zira mesajı ben okuyunca suçlayıcı bir ifade bulamadım.. Nuri abi "paragat tanımına göre bir durum göremedim. İyiki de göremedim zira paragat tebliğe göre yasaklanmış av araçlarından sayılıyor" demiş.. bence de doğru, zira yasak birşeyin bu tür forumlarda yayınlanması forumu da zor duruma sokar.. neyse ki burada öyle birşey yok demiş.. yani bu iyi birşey, sandığınız gibi kötü değil..
    Yazışma dili yanlış anlamaya çok açıktır, birbirini iyi tanıyan insanlar bile konuşmak yerine mesajlaştıklarında birbirlerini rahatlıkla yanlış anlayabilirler, ve neticeleri de yıkıcı olabiliyor.. buna birkaç defa maruz kaldığım için çok iyi bilirim.. burada herkes birbirini kırmadan fikrini beyan edebilir ama mümkün olduğunda pozitif yaklaşım içinde olmak gerekir ki bu bir çok problemi daha başlamadan yok eder..
    Ayrıca tarif etmiş olduğunuz sistemi inceleyeceğim, şirket bilgisayarından resimleri göremediğim için yorum yapamadım, paylaşım için teşekkürler..
    Bu vesile ile herkesin yeni yılını tebrik eder, hayırlara vesile olmasını dilerim..

11. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Sevgili Cem,

bazı şeylerin ne olduğundan ziyade ne olmadığı daha kolay anlaşılabilir olabiliyor. Bahsettiğin sistemi tam anladığımı söyleyemesem de parakete sistemi olmadığa da aşikar bu yüzden iyi ki de göremedim dedim. Sistemi paragat olarak adlandırdığından dolayı insan ilk önce bu isimlendirmenin yönlendrimesiyla bakıyor olaya ve paraketeye özgü özellikleri görmek istiyor. Ancak isimlendirme o şekilde olsa da sistemin esasında parakete olmadığı da belli.

Konu silinmesi tasvip ettiğim bir durum değil. Başlık düzeltilebilirse düzeltilir, düzeltilemezse de konu içi yazışmalarımızdan da anlaşılacağı üzere yasaklanmış bir sistem olmadığı anlaşılıyor zaten.:)

12. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    İnsanın kendini izah edebilmesi bir meziyet ise de, dostlarının onu anlayıp maksadını olması gerektiği gibi izah edebilmesi de bambaşka bir meziyet. Teşekkür ederim Berkan abim.

Nice hayırlı yıllara inşallah; anlayışla, sevgiyle;)

13. adalı balıkçı

adalı balıkçı Berkan

Favori Kamış:
    Lineaeffe Surf Mill 4.20 & Spirit Surf 3.90 - ProCatch Carbospin Pro 2.70
    Favori Makine:
    Okuma Avenger Av 65b
    En İyi Avı:
    Her yeni gün daha iyisi için bir fırsattır..
    Bu tür yanlış anlaşılmalar ne ilktir ne de son olacaktır Nuri abi, önemli olan bir şekilde doğrunun ortaya çıkmasıdır.. bunda bir nebze de olsa katkım olduysa ne mutlu bana :)
    zaten konu ismi de değişmiş ;)
    saygılar, sevgiler..

14. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    350m ?

Bilmiyorum ama, bu rakam bana fazla bir atış gibi geldi şahsen.

Teknik olarak, kurşunun nerdeyse ses hızının yarısı gibi bir hızla yola çıkması lazım ki, 350m öteye düşebilsin. Hemde hiç takla atmayacak vs. ki, bu da yivli bir namlu olmadan bana pek olası gelmiyor.

Şöyle bir mesele söz konusu. 100kg kuvvetle, 100m atıyorsanız bir şeyi, aynı şeyi 200m ye atabilmek için belki 750kg kuvvet uygulamanız gerekir. Kamışla, çok iyi bir atış yapıp 270m gibi mesafelere ulaşabilirsiniz. Ama 300m'den ötesi için, 350m için cidden büyük güçler ve ilk çıkış hızları lazım.

18. YY'a kadar kullanılan tüfeklerin menzillerinin 300m kadar olduğunu düşünürsek, sapanla bu mesafeye ulaşabilmek baya ciddi bir şey gibi görünüyor bana.

15. Escadril

Escadril cem

En İyi Avı:
    Akya 3.270 gr
    Site yöneticilerine konu başlıgının düzeltilmesi ile ilgili anlayışından dolayı teşekkür ederim.
    Konuyu tam anlatamadığım için veya anlaşılamadığı için konuyu açmaya çalıştım yoruma farklı açıdan bakıp hatalı davranmış olabilirim bu yüzden de büyüklerimden özür dilerim.
    2013 yılının sizler için en içten dileklerimle saglıklı ve huzurlu geçmesi dilegiyle...

16. Escadril

Escadril cem

En İyi Avı:
    Akya 3.270 gr
    serdar bey merhaba sistemi orda kurup sadece çıkrık üzerinde sarılı olan 300m misinayı tek olarak atıp mesafeyi ölçe bilirim sapan ile gimiş oldugu alanı çıkrık üzerinde numaratörden ilk testinde sizleri bilgilendirebilirim çünkü bende merak etmekteyim ..

17. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Evet bu denenebilir ancak,

Erim mesafesi için misina sağımı her ne olursa olsun, kurşunun düştüğü yer belirleyici olacağından bu atışın toprak zeminde/düz satıhta yapıladıktan sonra metre ile ölçülmesi gerçek mesafeyi verir. Çıkrık numaratörü doğru ölçüm vermez.:)

18. Escadril

Escadril cem

En İyi Avı:
    Akya 3.270 gr
    Ama en azında az da olsa bir bilgimiz olurdu kafamızdan ortalama bir rakam vermek yerine diyebiliriz cıkrık ile atımında rakam olarak oynuyacagı bence 10 veya 20 m 250 m ye gittiyse 200 - 250 m civarı bir atımı olur sonucuna varabiliriz.:)

19. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Yaklaşık rakam olabilir.

Net mesafe için aradaki farkın ne olacağını bilemiyorum. Aslında Serdar böyle işlere yetkindir. Yatay mesafe ile , parabolik mesafe arasındaki bağıntıyı/farkı rakamlarla izah edebilir. Bizler de istifade etmiş oluruz.:)

20. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..

Bunun için kurşunun olduğu yerdeki derinliği bilmek, misinanın özgül ağırlığını, çapını filan bilmek, denizdeki suyun sıcaklığını bilmek vs. bir sürü şeyi bilip, integral filan alınan bir hesaba girmek lazım ki... Balık tutmak zor zenaatmiş yahu...

Oysa biz balık tutmayı keyf olsun diye yaparız. O halde, pratik bir yola bakmak lazım.

Kamışın ucuna, alttan işaret parmağınızın başladığı yeri koyun. Elinizin altı yere paralel dursun. Misina

serçe parmağın ucuna yakınsa: 0.7
    3. parmağa yakınsa: 0.85
    Orta parmağa yakınsa: 0.95
    İşaret parmağına yakınsa: 1

ile çarparız. Yani misina 100m ve 3. parmak hizasından geçiyorsa, 0.85 x 100 = 85m'dir attığımız yerin mesafesi. Derinlik ise,

serçe parmağın ucuna yakınsa: 0.75
    3. parmağa yakınsa: 0.5
    Orta parmağa yakınsa: 0.25
    İşaret parmağına yakınsa: 0.1

ile çarparız. 100m attık, orta parmağa yakın, o zaman oradaki derinlik: 0.25 x 100 = 25m olacaktır.

Bunu çok kabaca derinlik ve mesafe hesabı için kullanmak mümkündür. Mesafe pek pratik olmasada, derinlik tahmininde pratik netice verebilmektedir, sayıları ezberlemek kolaydır zira.

Ama metre bazında hesap yapabilmek için, iletki ile gidip sağlam bir sinüs kosinüs hesabı gerekecektir. Şansımıza cep telefonlarında bunu yaoan şeyler var, mesela:

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.yingwen.protractor&hl=tr

Bu telefonla, misinanın kaç derecede durduğunu gösteriyor. Derecenin sinüsü ile çarparsanız misina boyunu, derinliği, kosinüsü ile çarparsanız da mesafeyi bulursunuz. Gene yaklaşık olacaktır ama, misina ne kadar ince ve hafifse (bkz: ip misina, dyneema misina) sonuç gerçeğe o kadar yakın olacaktır. Tipik olarak 100m'de 5m filan bir sapma olur ortalama.

Şu ara sinüs ile kosinüsü feci şekilde karıştıyor olabilirim de, lise öğrencisi arkadaşlar bir el atarsa sanırım onlar biliyordur en doğrusunu, karşı kenar hipotenüs olayı derinlik, komşu kenar hipotenüs meselesi uzaklık..