Merhaba arkadaşlar. Öncelikle herkese iyi bayramlar. Ankara-Kurtboğazı Barajında tatlısu levreğinin dışında balık tutan varmı bu yaz sezonunda? Şahsen biz tutamadık levrekten başka birşey. Giden arkadaşlardan ufak bi yaz değerlendirmesi yapmalarını rica ediyorum.Saygılar..
dün bende oradaydım sadece levrek yakaladım ancak başka balık denemedim levrek çok zevkli kilosuda çarşıda 20 tl
10 ekimde kurtboğazındaydımm..sadece levrek var,ve de ne yazıkki balık tutmaya gelenlerin her 4 kişiden 3ü tırıvırı ile tutmakta..başka balıkda yok..sular çekilmiş..balık da azalmış sayılır..
Kurtboğazını tamamen levrek kaplamış durumda ancak Temmuz ortalarında çok güzel turna aldığım zamanlar da oldu. Ama bu mevsimde turna yakalamak hemen hemen imkansız, zaten levrek her şeye atladığı için turna yakalama şansı da azalıyor haliyle.
Kurtboğazında levrekden başka balık almak bana göre artık 1000'de 1 olur boşa zaman kaybı olmuş olur hemde moraliniz bozulur . Kısacası Kurtboğazı artık Balık tutma mekanı değil bana göre.
Levrek aLmak istiyorsan At Çek yöntemi Deneyeceksin.. Geçen Sene SimLi Çapari iLe Ve At çek yöntemi iLe yakaLamıstım..
Değerli arkadaşlar kurtboğazındaki o levrek diye yakaladığınız küçük dikenli balıklar aslında levrek değil amerikan pearch denilen bir tür iç tatlı su zararlısıdır.. fakat zararın tanımı tarım bakanlığınca ortaya konulmuştur.. Yanılmıyorsam zararın açılımı diğer türlere karşı acımsızlığı ve sürü halinde saldırıyor olmasının yanı sıra diğer tür yavrulara ve yumurtalara göz açtırmıyor olması...lindyfishingtackle.com'dan bakabilirsiniz resimlerine...ilerleyen günlerde daha detaylı bilgiler paylaşacağım, saygılarımla....
Pearch amerikan levreğidir, buna kimse itiraz etmiyorki, kurtboğazında da bundan var.Ekolajik açıdan çok zararlı balıktır.
kurtboğazında turna var kaşıkla tutuluyor ama dedikleri gibi binde bir(orası levrek yuvası olmuş) iri sazanda var diyorlar ama ben tutanı görmedim kaşıkla 1 kişi turna yakaladı ufaktı bıraktı
şubat ayında tesadüf eseri olsa gerek yanımızda avlanan arkadaş turna yakalamış doğrusunu söylemek gerekirse bende şaşırdım valla
Balık avı kısmet işidir,kurtboğazında turna var çünkü geçen balık avına gittiğimizde botlular 3 kiloluk turna yakalamışlardı ve amcamın arkadaşı da 10 kilo turna yakalamış turna oltaya gelmiyosa turnada kısmetiniz yoktur oltaya gelmiyo diye kurtboğazı balık mekanı demeyin ve turna kalmadı demeyin
Bazen tesadüf eseri yakalayanlar oluyor ama gerçekten şans.. Kurtboğazı ''turna avlamaya gidiyorum'' diyen adamın gitmesi gereken yer değil artık . Ayrıca şubat ayında turna yasak dönemindeydi, turna sezonu 1 Nisan'da açıldı. Turna var ama irileri var. ''Turna yok'' denmesinin sebebi oltaya vurma olasılığının çok düşük olmasından. Ayrıca turnanın kökü yavaş yavaş kazınıyor, levrekler turna yavrusu bırakmıyor. Sizin o 10 kilo dediğiniz turnalar da levreğin saldırmaya cesaret edemediği turnalardır.. Niye bu kadar sinirlendiniz anlayamadım? Kurtboğazı artık TURNA AVLAĞI değil, tatlısu levreği avlağı olmuştur, Kurtboğazı'nın hakim balığı levrektir..
Turkiyedeki amerikan levregi olarak bilinen balik tatli su levregi ile deniz levreginin melezi,hibrit bir tur olarak biliyorum.
Türkiye, hibrit çizgili levrekle özel bir işletmenin ithal etmesiyle 1999 yılında tanıştı. Tarım Bakanlığı izniyle getirilen 0,5 gram ağırlığındaki yavru balıklar, uzun bir süre müşteri bulmak için ithal eden firmanın havuzlarında bekledi. Tam bu sırada Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi tarafından Tarım Bakanlığı nezdinde dış kaynaklı ve doğal sularımızda bulunmayan bu balığın, ülkeye girişinin düzenlenmesi ile ilgili girişimde bulunuldu. Çünkü bir ülkede bulunmayan bir balığın o ülkeye getirilerek doğal sulara bırakılması uluslararası bazı kurallara bağlanmıştır. Hibrit çizgili levrek balığı bu kriteler uygulanmadan Türkiye’ye girmiş bir balıktır. Üreyebilen etçil (karnivor) bir türün, bulunduğu ortama verebileceği zararlara en iyi örnek, Eğirdir Gölüne bırakılan sudak balığıdır. 1955 yılında sudak balığı bırakıldıktan sonra gölde bulunan 15 tür balık birkaç türe indi. Daha sonra Beyşehir gölüne bırakılması da benzer sonuçlara neden oldu. Bu bilgiler değerlendirildiğinde, hibrit çizgili levreğin Türkiye’de yetiştiriciliğinin doğal sularımızda yaygınlaşmadan önce, bir proje kapsamında çalışılmasına karar verildi. Çizgili Levrek Doğal Olarak Nerede Yaşar ? Çizgili levrek (Morone saxatilis), beyaz levrek (Morone chrysops) ve onların hibritleri, tatlı su ve deniz suyunda yayılım gösterirler. Hibrit çizgili levrek Kuzey Amerika’ nın doğu kıyısına özgü anadrom (iç sularda yumurtlayan) çizgili levrek ile Missisipi Nehri’ ne özgü beyaz levreğin çaprazlamasıdır. Oldukça tutulan çizgili levrek populasyonlarının önemli derecede azalmasından dolayı araştırıcılar hibritlerin havuzlarda üretim teknolojisini geliştirmişlerdir. Bunun sonucunda ebeveynlerinden daha hızlı gelişen ve hastalıklara daha dirençli ve dayanıklı olan melezler ortaya çıkmıştır. Orijinal hibrit olarak da adlandırılan hibrit çizgili levrek ilk olarak 1965 yılında çizgili levrek yumurtası ile beyaz levrek spermleri kullanılarak Güney Karolayna’da geliştirilmiştir Değeri hemen göze çarpmış ve pek çok eyalette balıkçılık ve sportif avcılık birlikleri su havzalarına stoklanmak üzere hibrit levrek üretimine başlamışlardır. Insan gıdası olarak üretilmesi 1970’lerin sonlarında başlamıştır. Hibritlerin havuzlara adapte edilip, havuzlardaki yetiştiriciliği ile ilgili bilgilerin halka ulaşması 1980’lerin ortalarını bulmuştur. Harcamaların kapsamı ve deneysel üretimin ticari yoğun üretime nasıl uygulanacağı endişelerinin taşındığı günlerden bugüne 20 yılda büyük bir endüstri doğmuştur. Hibrit Çizgili Levrek Üretimi Neden Tercih Edildi ? Hibrit çizgili levrek Amerika Birleşik Devletlerinde insan gıdası amacıyla yapılan balık kültüründe çok özel bir yere ve potansiyele sahiptir. Çeşitli levrek türleri üzerinde yapılan araştırma sonuçlarına göre, özellikle Morone saxatilis ve Morone chrysops türlerinin çaprazlanması ile elde edilen hibritlerin kontrollü şartlarda üretilmeye elverişli olduğu anlaşılmış, dolayısıyla günümüzdeki üretim çalışmaları bu türler üzerinde yoğunlaşmıştır. Bu balık, karnivor (etçil), eurihalin (tuzluluk değişimine toleranslı), hızlı gelişim ve hastalıklara dirençli oluşu gibi elverişli kültür özelliklerinden dolayı dünyanın büyük bir bölümünde, kültürü yapılan ve insan gıdası olarak tüketilen oldukça popüler bir türdür. Kanada, Israil, Tayvan, Çin, Italya gibi ülkelerde uluslararası bir ilgi kazanmıştır. Hibrit çizgili larvaların erken dönemde canlı yemden suni yeme geçebilmesi ve çizgili levrekten daha iyi gelişim ve yaşama oranı göstermesinden dolayı oldukça arzu edilir. Ticari hibrit çizgili levrek yetiştiriciliğinin ilk yılları boyunca gametler yumurtlama mevsimi süresince doğadan toplanan anaçlardan elde edilmiştir. 1980 yılının sonlarında doğadan yakalanan genç yavruların büyütülmesi ya da bu anaçlardan kuluçkahanede yavruların üretilmesi ile evcilleştirilmiş anaçların geliştirilmesi çalışmaları başlatılmıştır.
Furkan kardeş sana aynen katılıyorum Kurtboğazı,nın hakim balığı tamamen Amerikan levreği(perch) olmuştur. Dün oradaydım birtane bile turna alan görmedim,bende dahil hep levrek aldık.Diğer balık türlerinin ki özellikle sazangiller,in olmayısından ve barajdaki su içi otlarının tüketilmeyişinden dolayı baraj göletinin kıyıları tamamen ot ve yosunla kaplanmış durumda.Eğer boy çizmeniz yoksa ve bu yosunluk -otluk alanı geçemiyorsanız korkarım tek tutacağınız şey yosun ve ot olacaktır.
Kurtboğazında turna avlamanın imkanı yokmu yani arkadaşlar peki turnanın barajda üstünlük kazanması için bu levreğin tamamen toplanmasımı gerekir.?
Levreği tüketebilecek balık emin olun levrekten daha tehlikelidir, yani biyolojik müdahale pek etkili olmaz..(mesela bir balık var ancak ülkemize salınması büyük tehlike. Amerika filan bu balığı temizlemekle uğraşıyor ve aksine hızla yayılıyor). Toplama ise bence canilik olur. Belki düzenli olarak (belli boylarda, 2-3 cmlik değil) turna aşılaması yapılsa her yıl, az da olsa levreği etkiler diye düşünüyorum. Aslında sıkı denetim olsa Kurtboğazı eski haline gelir diye düşünüyorum. Mesela Aşılamanın yanında Kurtboğazında turna avı yasak olsa, yakalansa bile geri salınsa kurtboğazı kısa sürede toparlar. Tabi balıktan daha önemli sorunlar var şuan.. Kurtboğazında aşırı yosunlanma var, bu tabi içme suyunun kalitesini de olumsuz etkiliyor. Kurtboğazına yeniden sazanları kazandırmalıyız..
furkan abicim levrek 10 kiloluk turna dan korkuyo dimeşsiniz doğru korkar ama levrek turnayı yemiyo turna levreği yiyince dikenleri turnanın midesini parçalıyo ve midede erimiyo o yüzden turna ölüyo gbu arada 2010 yılının eylül ayında bir tane adam (kendi gözlerimle gördüm şahidim) sabaha karşı kurtboğazından 6,7 tane turna almış hepside 45 50 cmlik