Kuşadası körfezinde yapay resif uygulaması

Konu, 'Genel Konular' kısmında balikci tarafından paylaşıldı.

  1. balikci

    balikci

    Mesajlar:
    2.184
    [​IMG]

    Kuşadası Körfezi’nde yasaklara uymayarak balık neslini tüketen deniz dibi tarayıcısı trolcülere karşı yapay resif uygulaması ile önlem alınacak.

    Kuşadası Kaymakamlığı tarafından başlatılan yapan resif uygulaması Kuşadası Rotary Kulüp, Ege Üniversitesi ve Kuşadası Körfezi’nde Kuşadası, Davutlar ve Güzelçamlı belediyelerinin işbirliği ile gerçekleştirilecek. Uygulama kapsamında Kuşadası, Davutlar ve Güzelçamlı’da 900 beton yapay resif kaya denize bırakılacak.

    Kuşadası Kaymakamı Mustafa Esen, balık yumurtalarını tahrip ederek çipura, levrek, karagöz, sinarit ve trança başta olmak üzere birçok balık neslini yok eden yanlış ve kaçak avlanmaya karşı, Kuşadası Rotary Kulübü ve Ege Üniversitesi (EÜ) Su Ürünleri Fakültesi ile işbirliği yaptıklarını söyledi. Balık neslinin korunmasına yönelik Kuşadası Körfezi’nde Kuşadası, Davutlar ve Güzelçamlı bölgelerinde her bölgeye 300 adet olmak üzere toplam 900 beton yapay resif (sıra kaya) atılacağını kaydeden Kaymakam Esen, “Kuşadası Rotary Kulüp ve Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi ile birlikte Kuşadası, Davutlar ve Güzelçamlı Belediyeleri de bu çalışmamızı destekliyor. Kısa süre içerisinde çalışmalara başlayacağız. Özellikle İstanbul ve Bodrum'dan gelen büyük balıkçı tekneleri son zamanlarda kaçak avlanmayı iyice artırdı. Yapay resif projemizle, kıyılarımıza özgü balık beton resifler deniz dibi taramasını engelleyecek, balıklara doğal yumurta yatağı görevini de görecek’’ dedi. Yapay resifler sayesinde deniz dibindeki balık stoğunun artacağını belirten Kuşadası Kaymakamı Mustafa Esen, “Balıklar bu uygulama ile üreme, yumurtlama ve korunma alanları bulacak. Olta balıkçılığına fırsat doğacak. Kaçak balık avlayan trolcüler buraya giremeyecek. En önemlisi Kuşadası Körfezi’nde ekolojik denge yeniden sağlanacak. Kuşadası, Davutlar ve Güzelçamlı’da denize bırakılan resiflerle ekolojik denge düzelecek, balık sayısı artacak. Yuvalar körfeze hayat verecek “ diye konuştu.

    kaynak: haberler 07.02.2008, 16:22.
     
  2. 56561

    56561 Yücel

    Yaş:
    49
    Mesajlar:
    2.535
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Daiwa Sensor Red Surf 4.00, Daiwa Procaster Samfish 2.10
    Favori Makine:
    Shimano Catana 4000FA, Ryobi Ecuisma 8000vi
    En İyi Avı:
    10.5 kg rus kefali, 5.250 Levrek, 1573gr kofana
    Paylaşım için teşekkürler, bence yurdun dörtbiryanında yapılması gereken bu, hazır üreyebilecek balık hala varken hemen yapılmalı bence..
     
  3. master1973

    master1973

    Mesajlar:
    35
    Şehir:
    izmir
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    1 kg levrek,800 gr çipura
    Avlak bölgem olan bu bölgeye yapılacak uygulama beni son derece mutlu etti..umarım bütün sahillerimizde bu uygulama olur..
     
  4. Nightwalker

    Nightwalker Kagan

    Mesajlar:
    654
    Şehir:
    Istanbul
    Cok guzel bir haber cidden, paylasim icin tesekkurler! Aslinda gec olmadan belki de bu ise bir butce ayrilip butun sehirlerde yapilmali bu ve benzeri uygulamalar. Mersin civarinda bazi belediyeler kendi imkanlariyla zaman zaman birseyler yapmaya calismislar. Erdemli'de denize hurda otobus ve diger bazi malzemeler dokulmus mesela ama en con gecen sene Erdemli'li bir balikcidan trollerin dokulen malzemelerin pekcogunu tarayarak sudan cikardigini duymustum...
     
  5. yilmaztaha

    yilmaztaha

    Mesajlar:
    115
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Olta zıpkın
    En İyi Avı:
    Kofana
    Yapay resif uygulaması balıkların korunması, yumurtlaması,yavru balıkların yırtıcılardan ve diğer avcılardan korunması için çok güzel bir yöntem.Hatta marmara ve karadenizdede bir çok bölgede uygulanması bile gerekmektedir.
    Ancak yapay resiflerle bazı dip akıntılarını debisini değişritmek veya akıntının yönünü değiştirmek olası bir ihtimal. Bu ihtimalde o ekosistemdeki bütün canlıları direk veya dolaylı olarakta etkileyebilir. Su ürünlerindeki hocaların bu ihtimali göz önüne almları gerekiyor.
    Bu haberde esas ilginç olan kaçak avlanmaya özelliklede trole karşı sahil güvenlik,Tarım Köy işleri bakanlığına bağlı çalışan Kıyı güvenliği ekipleri nasıl böyle ÇARESİZ kalıyorlarki yapay resifle trolü engellemeye çalışıyorlar?
    Sahil güvenlik denize açılan bütün tekneleri ve deniz üstündeki bütün metal nesneleri gece ve gündüz radarında görebiliyor. Trolcülerin yakalanması bu kadar zor olmasa gerek.Bu iş için illa denize açılmayada gerek yok, Limandaki teknelerde trol tertibatı olup olmadığı teknenin kıç üstüne bakılınca anlaşılıyor. Kaçak avcılıkla mücadele sanıldığı kadar zor ve imkansız bir olay değil. Neticede kaçakta olsa avlanan balıkların bir kısmı balık hallerinde, bir kısmıda balık lokantalarına ve otlel restorantlarına direk olarak satılıyor. Tarım Köy İşleri Kontrol Ekipleri bunların kimler tarafından satıldığını ve ne şekildle yakalandıklarını kolayca anlayabilirler. Ve yasal yaptırımları uygulayabilirler.
     
    Son düzenleme: 8 Şubat 2008