Küspe Yasaklanmiş

Konu, 'Tatlı SU Balık Avcılığı' kısmında gülbaharlar tarafından paylaşıldı.

1. gülbaharlar

gülbaharlar gulbaharlar

Favori Kamış:
    el oltası, kamış
    En İyi Avı:
    13 kilo aynalı sazan
    merhaba arkadaşlar daha kesin bir bilgim olmamakla beraber dün bir balık malzemesi satan abimin dükkanına uğradım bana küspenin yasaklandığını söyledi bununla ilgili bir bilgisi olan arkadaşlar varmı

2. mehteran

mehteran Gürkan

Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Sazan
    Sevgili abim, Yeni sirkülerde küsbe kullanımı kesinlikle yassak olup olta başına iğne adetleri üçe düşürülmüştür. Saygı ve sevgilerimle.

3. fixahmet

fixahmet AHMET

Favori Kamış:
    Daiwa msp 270
    Favori Makine:
    Ryobi ecusima 4000vi
    En İyi Avı:
    sazan 5150 gr
    evet aabiciim.. tebliğler 2/2 de küspenin yasak olduğu yazıyor eğer yanlış okumadıysam...

İçsularda amatör avcılık

MADDE 15 – (1) Ek-1’de yer alan avlanmanın yasaklandığı içsular ile ek-2’de yer alan avlanmanın kısmen yasaklandığı içsularda dönem boyunca avcılık yapılması yasaktır.

(2) Küspeli olta, parakete, sualtı tüfeği, zıpkın, yemlik uzatma ağı dışında her türlü ağ (germe, uzatma, sürütme, çevirme, serpme) ile pinter, sepet gibi tuzakların kullanılması yasaktır.

Son düzenleme: 21 Kasım 2008
  4. denizci_kaptan

denizci_kaptan Sami

Ayçiçeğimi? mısırmı ?

5. gülbaharlar

gülbaharlar gulbaharlar

Favori Kamış:
    el oltası, kamış
    En İyi Avı:
    13 kilo aynalı sazan
    İKİSİDE SUNUN YANINDA KABAK ÇİÇEĞİDE VAR:D

6. xDJx

xDJx Mehmet Kundak

Favori Kamış:
    Oltalarım
    En İyi Avı:
    El oltası ile Turna 7kg. sazan 6kg. yayın 7kg.Yılanbalığı 2.65kg.Alabalık 1.12kg.
    Arkadaşlar edindiğim bilgilere göre Küspeli her tür olta takımı ile avlanmak hatta suya atılmasa dahi takımın hazır halde av mahhallinde bulundurulması dahi yasak, ancak küspeyi kçük kırıntı sayılabilecek parçalara ayırarak yemleme amaçlı olarak götürebilirsiniz yani her hangibir oltaya bağlamadan avlanacağınız kısma balıkları çekmek sonrasında elinizdeki olta ile diğer yemi kullanarak avlanmanız amaçlı götürebiliyorsunuz,
    Rast gele...

7. lombardo

lombardo TOLGA

sebep

peki neden yasaklandı,
    bilen varmı?

8. duyar

duyar İsa

Favori Kamış:
    65lik okuma makine+lineaeefe Turnafresh 3.90 kamış
    En İyi Avı:
    600 gr.Kefal
    Evet bende meraktayım.Bitkisel birşey zaten.Neden yasaklandı.Yani zararları neler?Araştırdım ama bir bilgi bulamadım zararına dair.

9. ufukkula

ufukkula ufuk

En İyi Avı:
    Henüz yakalamamış olduğum

Link veremediğim için üzgünüm,bulamadım.Daha önce tartışmıştı bu konu.Söylenene göre yazın kuraklı nedeniyle çekilen sularda,daha önce dibe takılan küspeli oltaların küspesini yemeye çalışan hayvanlardan çok sayıda ölen olmuş.Bu yüzden dendi..Siz ne kadar inanırsnız bilmem tabi.Bana göre de beki,aynnen tırıvırı da olduğu gibi,çok sayıda iğne ile atılan küspeler çoğunlukla dipte takılı kaldığından,bu iğneler diğer balıklara da zarar verir,bu sebeple olabilir belki diye düşünüyorum..

10. sazan_ustası

sazan_ustası Ulaş

Favori Kamış:
    sazan/yayın takımları
    En İyi Avı:
    sazan,yayın
    yasak !

Küspeli olta niye yasak ?
    Bekçi amca ne der : " yassah hemşerim"
    Sirkü çıkarıyor adam , sirküyü uygulayacak amatör neyin niye yasaklandığını bilmiyor , çünkü ağalar tenezzül etmiyor sebeb göstermeye yasakla gitsin en kısa yol..ne yasak küspemi küspeli oltamı belli değil ? koptuğunda kancasıya beraber kalacak küspeli oltamı yasak ? hazır plastik takımlarmı yasak ? 60 lık bedene küspe takıp fırdöndü altına 40 lık 2 köstek taksam olurmu ? bu olta takımıdamı yasak ? koptuğunda matamatiksel olarak küspe geri gelecek kancalar suda kalacak..küspenin özel bir sucumu vardırda yasak ? yoksa niye yasak , 2 satırla bunun açıklamasını yapmak bu kadarmı zor..çiftçiler şikayet etmiş ! bir kaç dernekte müracatta bulunmuş yasaklansın diye..başka bir inek unutulmuş boilili olta yese boilili oltadamı yasaklanacak ? mısırı yiyeceğim diye kancasıyla yutsa tavuk mısırdamı yasaklanacak ?
    6-7 satte eriyor küspe suda..7 saatte çekilen suların tespitimi yapıldı Türkiyede , debisimi ölçüldü kaç saatte kaç metre hangi kıyıda çekildiğinin..
    kuş uçmaz kervan geçmez yerlerde neden yasak ? oradada kurtları düşündükleri içinmi yasakladılar yemesinler diye..
    Ne demiş bekçi amca "yassah hemşerim"..

11. duyar

duyar İsa

Favori Kamış:
    65lik okuma makine+lineaeefe Turnafresh 3.90 kamış
    En İyi Avı:
    600 gr.Kefal

Aynen öyle işte.Zaten küspeyle avlandığım yok.Ama avlananları duydum.Ve ne zararı var.

12. simendifer

simendifer Sennur

Ne güzel yazmışsın. :)

Aslına bakarsanız arkadaşlar, sadece küspe için değil, konulan diğer yasakların da neden konulduğu açıklanmıyor. Herhangi bir zarar gördüklerinde, bu zarara neden olan şeyi ayrıntısı ile belirtip yasaklamak yerine, genelleyerek yasaklıyorlar, uğraşmak zor geliyor. Aslında yasaklamak istedikleri şey küspe değil, küspeli olta. Ve bunu KKGM ile bağlantısı olup da sorgulayan hadi diyeyim 50 kişi dışında kimse bilmiyor. Yurt dışında yayınlanan sirkülere bakıyorsunuz, insanların ne ile avlanacaklarının ayrıntılı olarak belirtilmesi dışında, avlanacakları materyalin çizimine kadar herşeyi görmek mümkün. Pinter, sepet v.s. av araçları ile avlanmak serbest. Çünkü çok iyi bir denetim var. Bizim ülkemizde ne yazık ki denetim konusu çok zayıf. Hatta zayıf demek bile yanlış, denetim yok demek daha doğru. Denetçi olarak atanan pek çok merci henüz denetçi olduğunu bile bilmiyor. Bilenler yasayı bilmiyor, kafasına göre cezalandırıyor ya da cezalandırması gereken durumlarda cezalandırmayıp, cezalandırılmaması gereken durumlarda cezalandırabiliyor. Böyle bir sistemde, ister istemez yasaklar genelleniyor. Genellemezlerse, denetçiler kafasına göre zaten genelliyor. Aşağı tükürsen sakal, yukarı tükürsen bıyık durumu anlayacağınız. Esasen tebliğ konusunda pek çok şey de birbirine bağıntılı ama buraya yazamayacak kadar uzun. Gönül ister ki baştan sona şu tebliğin konu halinde bir incelemesini yapabilelim ama çok zaman alır. Yasak dönemler, yasak avlaklar, türler, kg. ya da boy limitleri, kullanılan materyaller... Kısacası neresinden bakarsanız bakın, tebliğ her yönünden irdelenmeli, baştan sona aksaklıklarla dolu. Ama tabii her zamanki gibi ne diyoruz, "en kötü kural, kuralsızlıktan iyidir". Bizler aksaklıklar olduğu gerekçesi ile yasaları yok saymak yerine, düzeltilmesi için çabalamak yoluna gitmeliyiz. Kuralları yok saydığımızda da, kuralların düzeltilmesi için çabalamadığımızda da geleceğimize ve bizden sonra gelecek olan neslin geleceğine bir çelme de biz takıyor oluruz sadece.

13. geneben

geneben Aşkın

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    Deniz turnası 70 cm 900 gr.
    O zaman bir konu açalım ve Sirkülerdeki yasakları tek tek ele alalım görüşlerimizi yazalım seviyeli şekilde tartışalım . Birilerinin bir yerden başlaması gerek ne dersiniz ;)

14. ahmet58

ahmet58

Favori Kamış:
    1138 POTENZA SHAKSEPEARE KAMIŞ 360CM 2500 7000 SHAKESPEARE MAKİNE
    En İyi Avı:
    1kg AYNALI SAZAN +şansa bir PALAMUT 800GR
    evet küspenin yasak olduğunu bende sivasta bir dükkanda öğrendim ve çok şaşırdım ama dükkanın yarısı küspeli takım doluydu sivasta çok tercih ediliyor birde dükkancı bana şu espriyi yaptı yakında solucanı yasaklıyacaklarmış dedi

15. wolfalone

wolfalone SERDAR

Favori Kamış:
    AlbaStar Morlion kamış,Banax SX 2000 Makine
    En İyi Avı:
    İznik sazanı 5,5 kg Turna 3 kg
    Çok güzel bir fikir herkes orada eksikleri ve yanlış olan yasaklamaları tartışıp en uygun ve en doğru bulabiliriz

16. semians

semians semih

Favori Kamış:
    CRESSİ ZIPKIN
    En İyi Avı:
    FANGRİ MERCAN 750GR
    Dünyanın bütün medeniyet görmüş ülkelerinde amatör balıkçılığın önünü bu kadar kesmek isteyen bir ülke varmı bilmiyorum...profosyenel olarak yapanlara bakılmıyorda iki kıçı kırık oltayla enfazla yakalayacağı balık sayısı 10 -15 olan amatör balıkçılığın içi dışına çıkartılıyor... arkadaşlar denizlerimizde balıklarımız yok denecek kadar azalıyor bir günde iki tane çipura yakalayan günün en mutlusu haline geldi bu işte... peki neden? bilinçsiz avlanan ''PROFOSYONEL'' balıkçılardan yüzünden mi , yoksa adamın yanında götürdüğü 250 gram küspe yüzünden mi? siz kaç kere trol le avlanan balıkçının yakalandığını duydunuz? bırakın insanların yapabilecekleri doğasal birkaç faaliyetten birini daha köreltmeyin , zaten kaçtane var ki..:mad:

17. simendifer

simendifer Sennur

Olabilir elbette neden olmasın? Bunun için bir ön çalışma yapalım bakalım ona göre de konu açarız. Tebliği tartışmak isteyen arkadaşlarımız olduğunu düşünüyorum. Hatta ben bağlantı kurmaya çalışayım, belki derneklerden de tartışmaya katılmak isteyenler olur. Su ürünlerinden hocalarımız, arkadaşlarımız da katılmak isteyebilirler belki. Bilgileri dahilinde bizi de bilgilendirirler. Neler yapılabileceği hakkında da ipuçları edinmiş oluruz ya da şu yapılmalı, bunu biz yapabileceksek yapalım o zaman deriz. Biz haber verelim, katılmak isteyen katılır. Bana biraz zaman tanırsanız, bu konuya biraz kafa yorayım, ona göre de hep birlikte burada tebliği baştan sona inceleyelim. Olur mu arkadaşlar? :)

18. geneben

geneben Aşkın

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    Deniz turnası 70 cm 900 gr.
    Bence gayet uygun Sennur eminim herkesin bir fikri olacaktır bu konuda paylaşımada katılmak isteyen çok olacaktır.;)

19. korni

korni koral

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    55 kg trakya kıvırcığı
    peki benim anlamadığım neden yasaklanmış?
    bunu yasaklayanlar bir zararı oluğuna kanaat getirmişki yasaklamışmı?
    yoksa kafalarına göre yasaklama mı uygulanıyor?

20. OKLAMA

OKLAMA

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    turna 4 kg
    babam demişti küspe tatlısuda otlanma yapar diye.