arkadaşlar bugün tekirdağ tarım il müdürlüğündeydim,gerçi tatlı su balık avcılığı yapmıyorum ama memurdan duyumum küspeli olta yasaklanmış.....
Evet yasak Mustafa kardeş bu yüzden istanbul da istoçtan ne zaman alış verişe gidecek olursam toptancıları bu konuda bilgilendirecem bilinçli bir şekilde satışını yapıyorlarsada araştırmasını yapıp gerekli mercilere şikayette bulunacağım rastgele
Evet Mustafa abi yasak, Tebliğ'de de belirtilmiş bu konu fakat ne satıcılar(!) ne de avcılar(!) bundan haberdar.
küspeli olta yasak ama geçen hafta bi avlakta nerdeyse herkeste küspeli olta vardı. ya halka yeteri kadar duyurulamamış yada yasaları takan yok ...
ustam güzel bir noktaya deinmişsiniz halka tabiki yeteri kadar duyurulmamış. forumumuzu takip etmesek şurdaki kaç üyenin haberi olabilir bi tahmin edin..? bir de şunu sorayım üstteki cevapta bahsedilen avlaktaki balıkçılardan kaç tanesi balık avı ile ilgili herhangi bir yeri takip ediyordur ve kaç tanesinin küspeli oltanın yasak olduğundan haberi vardır acaba..? kaynaklar ve bilgilendirmeler avcılar için çok yetersiz...
Merak etmeyin satıcıların tamamının küspeli oltanın yasak olduğundan haberi var. Bu yüzden de küspeyi hazır düzenek olarak değil de tek olarak satıyorlar. Ne kadar inandırıcı gelmese de, sorunca yemleme için de kullanıldığını, alıcının küspeyi alıp çoklu iğneyle olta düzeneği haline getirmesinin kendi sorumluluğunda olduğunu söylüyorlar.
Yücel kardeş istoçtaki kısık balıkçılığa gidip sazan avı bölümüne bakmanı öneririm geçen sene okadar uyarmamıza rağmen elimizdekiler bitsin daha satış yapmayacağız dediler ama her ay yeni ürünler geliyor hatta geçen hafta mağaza içinde fotoğraf bile çektim ama şu an iş yerinde olduğum için yükleyemiyorum
Küspeli olta yasak evet. Ancak bunu birçok av bayii bile bilmiyor. 2 hafta önce Manisa'nın bir ilçesinde bir av bayiine uğradım. Küspeli takım hazırlamışlar ve satıyorlar. Küspeli takım kullanmanın yasak olduğunu söylesem de inandıramadım. Israrla yasak değil dediler. Bölgedeki bütün barajlarda da küspeli takım kullanmaya devam ediliyor.....
En güzel çözüm şikayette bulunmaktır. köy ve tarım işleri müdürlüğünü arayın sorun nerelere şikayet edebiliriz nereleri hangi birlik inceliyor(jandarma,polis,zabıta) her ne kadar kendilerini haklı çıkartsalar bile durumun üzerine dülmesi gerektiğini düşünüyorum gerekirse dilekçe yazılır bakanlığa iletilir elbet bir yanıt gelir
Bizim burda her balıkçının önünde var bazılarıda utanmadan takımları yapıpta satıyorlar ben geçen gün aldım 5-6 tane ama abi ben yemlemeye alıyorum bende liste var yem olacaklar ve yemeleme olacaklar diye ben her avda 3-4 tane felan alıyorum kırıyorum böyle 6-7 parçaya bölüyorum her birini sonrada yemliyorum en sonra kendi oltamı atıyorum solucan vs.
ama bilmeliyizki bu tarz yasaklara uymak bizim görevimiz ve bu durumlarda şikayet etmekte vatandaşlık görevidir kullananları gerekli mercilere sikayet edelim zaten bir kere ağzı yanan bir daha yapmaz.
bence insanlara yasağın neden olduğunu anlatıp , bilinçlendirmek gerekiyor buraya küspeli oltanın neden yasaklandığını biri yazarsa çok sevinecem evet yasak ama neden sularımıza nasıl bir zarar veriyor bunları öğrenmeyi çok isterdim.....
Yasağın sebebi tebliğde, koparak gölde kalan küspeli takımların yazın suların çekilmesiyle o bölgeye otlamak için gelen hayvanları çekmesi ve bu takımı yemeye çalışan hayvanların telef olması olarak bildiriliyor. http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=33479&page=2 Ayrıca yukarıdaki linkten de konuyu takip edebilirsiniz.
Bence tek sebep bu olmamalı.. Çok iğneli bir takım sonuçta..Dipte takıldığın da aynı tırıvırı gibi yine sudaki canlıların takılıp kalmasına neden olabilir... Hatta yasağı ilk duyduğumda sebep budur diye düşünmüştüm ama bahsettiğiniz durumdan dolayı yasaklanmış.
o zaman yasak keşke "küspeli takıma en fazla 1 hadi bilemedin 2 iğne bağlanabilir şeklinde olsaydı" bence.
iyi hoş küspeli olta hayvanlara değil bize de zarar suyu cekilen barajlarda kıyıda yürürken ayağıma batmak üzere olan küspe takımını görünce yasaklanmanın gerekiyor ama kimse boili ne bilmiyor. bilmek yince küspe balıkda ona alışmış hwerkes boili yapsa çok güzel olur hem boili evde yapılabiiyor. küspe pahalı yapmasıda pres makinası vb. şeyler lazım. ama en iyisi satıcılarda yasak gelmeli boili takımlarına teşvik edilmeli. satıcılar satmasa küspe sadece bir kaç kişi kendisi yapabilir
Boraya %10000 katılıyorum şayet boilie içinde öğütülmüş küspe tozları içermektedir boilie hazır alınabilir veya evinizde uğraşarak hem stres atmanın hemde yaptığınız yemlerle yakaladığınız balıkların keyfini çıkarabilirsiniz... Bir nevi bizim balıklar boilie den ne anlar diyenlere dercesine balığın küspe alışkanlığını yok etmemiş olup doğayıda korumakla mükellif olmuş olursunuz.
Kardeş emin olki onuda derim ama yasaklansada birşey değişmeyecek gene kurallara sen,ben,biz uyacağız ama göl kenarına gittiğimizde gene yüzlerce avcı ve binlerce olta göreceğiz