biliyorsunuz küspeli takımlar yasaklandı.bi kaç konuda daha görüşümü belirttim . şahsen uymayacağım kurala cezası neyse öderim.kurşun yerine hep küspeyi tercih ettim doğru olanda bu diye düşünüyorum.ankete seçenekler ekleyeceğim .tamamenmi karşısınız kısmenmi yoksa doğru bir uygulamamı olduğunu düşünüyorsunuz.
küsbeli oltadan kasıt,küsbe parçasına dolanmış beş altı iğneden oluşan takımdır.göletlerdeki (özellikle su hacmi küçük göletler) özellikle sulama dönemlerindeki su tahliyeleri sonucu,daha önce suya atılıp takılarak kopmuş olta takımları karada kalıyorlar.buralarda otlatılan büyükbaş hayvanlar,bu iğneleri yutuyorlar yada ağızlarına dillerine batıyor.bu da istenmeyen zararları doğuruyor.küsbeli oltanın yasaklanmasının birincil sebebi budur.Senin için yeterli değilse bu zarar,kullanmaya devam edersin.küsbeyi yemleme,balıkları toplama amacıyla iğnesiz kullanmanın herhangi bir yasağı söz konusu değil.hazırladığın nizami dip oltasında kurşun yerine küspe kullanabilirsin.takılırsa küspe takılır sıkıntı yaratmaz.
Bu nasıl bir saçmalık (lafım size değil kuralın sebebine yanlış anlamayın), hayvanlar küspeyi yiyor ve iğne takılıyor , e tamamda amacı erimek olan küspe sanki erimeden kalıcak ...
Küspe hem yemleme hemde yem olarak kullanılabilir, örneğin yaya sıkıştırılmış küspe ve iğnelerde ki mısırlar. Açıkca söyleyeyim eğer dip atıyorsanız kesinlikle 2den fazla kanca kullanıp ne doğaya zarar ne de kendinize zarar verin. Örneğin o iğneler suda illa ki karışacaktır. Hiç vaktinizi harcayıp sıkıntıya girmeyin. 2 İğneli sistem idealdir. O küspe suda kolay kolay hemen eriyecek değil. Mısır küspesini balıklar didiklemediği sürece 3 saati geçik suda kaldığını ve erimediğini kendi gözlerimle bizzat şahit oldum.
şahsen uymayacağım kurala cezası neyse öderim.kurşun yerine hep küspeyi tercih ettim doğru olanda bu diye düşünüyorum.ankete seçenekler ekleyeceğim .tamamenmi karşısınız kısmenmi yoksa doğru bir uygulamamı olduğunu düşünüyorsunuz. bu şekilde kullanmanda hiçbir sıkıntı olmaz. bir ilginçlik anlatayım küspeli olta yasak ama sazan yayı denen ve aynı sistem olan olta ile av serbest çok garip.
Yasağa mantıklı bir açıklama getirilmiş, dönemsel olarak suları çekilen bir sürü küçük gölet var ülkemizde. Kancayı küspeye değilde farklı bir düzenekle kullanılabiliyorsa ve bunun diğer canlılara zararı ortadan kalkıyorsa. Kancalı olarak kullanılmasının yasaklanması benim düşüncem için konuşursak mantıklı. Kimsenin böyle bir yasağı hayalleri dayalı olarak uygulamaya koyacağını zannetmiyorum. Demek ki zaman içinde yaşanılan kötü olaylar ve şikayetler var ki bunlar dikkate alınmış. Bu barada sazan yayının içine koyduğunuz hamur suda en fazla bir kaç saat dayanabilir. Ama küspe çok daha uzun sürelerde ve geç eriyen bir malzeme...
Takım koptuktan sonra 2 köstekli dip oltası da sular çekilince açıkta kalabilir. Bence sadece küspeli otaya yasak getirilmesinin nedeni bu yasağı koyanların küspenin su içinde erimeden kaldığını zannedip sular çekilince de otlatılan hayvanların bu küspeyi yediğini düşünmesinden olsa gerek.Yani demek istediğim küspeli takım, sazan yayı veya normal köstekli dip oltası olması durumu değiştirmiyor. Sular çekilince açıkta kalacak her türlü olta takımı hayvanlar için tehlike zaten...
Neden peki Yavuz abi ? Bak ne güzel söyledi üstadım, Sular çekilince açıkta kalacak her türlü olta takımı hayvanlar için tehlike zaten...
Doğadaki hiç bir hayvanın boş bir metal parçasını yiyeceğini zannetmiyorum. O yüzden normal dip oltaları, yaylar vs... Bunların hiç bir hayvana zararı olmadığını düşünüyorum. Küspenin sözlük anlamına bile bakarsanız, üretilme amacı bir hayvan yemidir, besin değeri olmayan maddelerden üretilenleride yakacak olarak kullanılır. Çocukken komşularımızın götürdüğü balık zamanlarından hatırladığım küspeler akşam takımlarla toplanıp kurutulup diğer avlardada kullanılırdı. Yani pres olarak üretilen ve tahmin ettiğinizden çok daha uzun sürelerde eriyen bir madde. Suyun içinde ne kadar zamanda çözüldüğünü denemek lazım.
Sen hiç 4 den az iğneli küspe yada yay gördün mü? Genelde 6 iğneli oluyorlar. Mazmozlama amaçlı kullanılıyor olsalar amenna. Ama asıl kullanılma amaç ve şekilleri; "balık bunları emerken ordaki iğnelere takılsın" şeklindedir. O zaman da, ne ka çok iğne o ka çok balık yakalama şansı demek oluyor. Bu durum bana uymuyor.
Küspeli oltanın hedef gösterilmesi yerine, iğne sayısı ve olta sayısıyla mücadele edilmeli. Bir adamın 10 tane dip olta atmasındaki amaç neyse, 8-10 iğneli küspeli olta atmasındaki amaç da o olsa gerek. Küspeli olta uzun süreli kamp yapma imkanı olmayan avcılık için çok ideal bir sistem. (Hedef olta ile mazmuz yan yana...) Dolayısıyla günümüz ve ülke imkanlarıyla uyumlu diye düşünüyorum. Yasaklanmasına gösterilen gerekçeler bence çok gerçekçi değil. Göle atılan bir PİL her anlamda küspeli oltadan çok daha zarar oluşturuyor ama bu konuda herhangi bir kısıtlama duyanınız oldu mu? veya naylon poşetler, veya küspeli ile aynı mantıkta çalışan YAY... Bence bazı sportif sazan avı kulüpleri bu konuyu sıcak tutuyorlar, işin profesyonelleşmesi anlamındaki çabalarını takdir ediyorum ama bu çabaların balıkçılığı elit zümre hobisi yapma ihtimaline karşı da tedirginim.
Günde 35 kg süt sağdığı(6000 tl değerinde) ineğini,bağırsak kanamasından dolayı telef eden köylü dayı ve bir römork dolusu,eli sopalı dost ve akrabalarıyla,gölette balık avlamaya çalışan masum bir balıkçı kardeşimizi hastanelik ettikleri haberi televizyonlarda 1.haber olarak geçmeden,bu konu tartışılıp duracak gibi. Olaya birde şu açıdan bakalım; devlet üç kuruş paraya adamın arazisini istimlak etmiş,alt seviyedeki araziler sulansın diye.Gölün kıyısında kalan arazisine her gittiğinde kıyılarda bir sürü çöp,bira kutusu,pet şişe,naylon poşetler,üstüne beyaz slip donuyla kafasında hasır şapkasıyla (vahşi doğaya çıkınca özgürlüğünde sınırsız olduğunu sanan tip örneği) dolanan tiplerle karşılaşan çiftçi kardeşimizin haleti ruhiyesini düşünelim.Sirkülerde herhangi bir yasak olmamasına rağmen,köy kararı ile burda avlanmak yassaktır tabelalarının göletlere çakılmasının sebebinin,göl içindeki sazanların yaşam haklarını korumak olmadığını anlayalım. Ülkemin,misafirperver kırsal kesim insanının,köy meralarına gelen avcılara düşman gözüyle bakmaya başlamasının sebeplerini kendimizde arayalım.Bir konu açılmış,tarafımca sığırların zarar gördüğü açıklaması yeterli görünmeyip(ziraat mühendisiyim,bu konuda bilgim olsun bir zahmet),konulan yasağın ,ısrarla karşısında durmayı anlamakta güçlük çekiyorum.... HERKESE RASTGELSİN
Fatih abi güzel anlatmışsın durumu, ama bir konuda şu var ; Madem hayvanları otlatmaya bir alana çıkıyor neden bir göl kenarı ? Suyun dibi ? Bu hayvan su içmeye inerse eğer ki, sanmıyorum inse bile iğneleri veya o tarz birşeyi yutacağını. Suyun içerisinde bulamaz. Çiftçi amcada suyun biraz daha gerisinden hayvanları yürütüp otlatırsa daha akıllıca olmaz mı ?
ya bu koyunların ineklerin hayvanların ne işi var ki gölün kenarında gitsinler otlaklarda ovalarda gezsin çobanlar, Özellikle gittiğim bi barajda da çoban gene aynı sekilde göl ün hemen kenarında otlatıyo koyunlarını her gelişinde köpekleriyle başımız dert e giriyo. Sonra neymiş hayvanlar iğneyi yutuyomuş, sorun artık onların sorunu
Arkadaşlar,ankete ben küspeli takım istemiyorum seçenegini tıkladım.Sebebi şu bizim insanımız eline küspeyi alıp buna bir iğne takıpda atayım veya bu küspe burdaki çifçinin malına zarar verir i zerrre dusunecek toplum degildir.Bunu biliyorum birçok insan kabul etmez ağır bir ithamdır ama,gerçeklik payını bunu inkar eden herkeze avlaklarımızda rahatlıkla kanıtlayabilirim.Kendinizde deneyebilirsiniz gözunuze 5 tane gölkenarında barajda olta atan adam kestirin laflarken oltanızı merak ettim bakabilirmiyim deyip gidin oltasına bakın.Umarım yanılırım ama emiynimki en az 4 veya 5 iğne cıkacak takımın ucunda.Bu insanlara okadar kızmıyorum aslında çunki bende dahil bunu gördük çevremizden,Şu internet cıktıda bilinçli insanlar bişeylerin farkına vardılar.Yoksa kurşun göle zararlıymış,balıgın limiti ve ölçüsü varmışş pehhh kimkime dum dumma.Hem sen yapsan ne olacak çevrene bakıyorsun iş cıgrından öyle bi cıkmışki kelimeler kifayetsiz kalıyor o manzara karşısında. Uzun lafın kısası dostlarım yetkili makamlar Tek iğneye duşursun her ne takım olursa olsun sadece bir iğne 2 de olta ben bunu savunuyorum artık.Kişi başı iki olta dememin sebebide meraklı cok avlak az ozellikle buyuk sehirlerde bu nedenle avlakta avcıların rahat ve birbirini rahatsız etmeden avlanabilmesi için iki oltada bence ideal.Ve altın kural en en en önemlisi limit altı balıklar ile gercek trofe balıkların mutlaka suya salınmaası gerek. Şimdi limit altını anladıkta trofe balık niye salınacak derseniz o yavrubalıktanda önemli birşey.Çünki buyuk trofe balıklar yıllarını o göl ortamında gecirmiş guçlu dayanıklı balıklardır yavrularıda bu genler sayesinde guclu ve dayanıklı nesiller olacaktır u nedenle cok buyuk balıklarıda suya salmamızda buyuk fayda vardır.Evett nerdeyse unutuyordum bunları bizim toplumumuza zorunlu kılacak görevini namusuyla ve şerefiyle yapacak korucularıda unutmamak gerek. Yoksa bizim toplumun bilinçlenerek yasal av yapmasını beklersek sadece kendimizi kandırmış oluruz.Biliyorum bunuda bircok insan yanlış dusunce diyerek red edicek ama içinden de bilicek gerçekler bu.Herkeze saygılar sevgiler dostlarımm..
tbekler-Taha kardeşim,son üç senedir bol yağışlı sezonlar geçince,hemen unutuveriyoruz her gün televizyon haberlerinde verilen barajlardaki su seviyesi haberlerini.Bursa gibi suyu bol bir ilde bile barajlardaki su seviyesi %30 a düştü,izmirde %11,istanbula 200 km lik boruyla melen çayından su getirildi,ankarada kızılırmak suyu dağları aştırıp barajlara basıldı.Koskoca sakarya nehri yer yer kurudu.Sulama göletlerinin durumu çokmu farklıydı.bir çok sulama göleti kurudu yada kuruma eşiğine geldi.Bazı gölet yatakları üst üste birkaçyıl ekilip biçildi.Küsbeli oltanın verdiği zarar da işte o zaman ortaya çıktı.Öyleki 10 yıllık bir gölette suyun kaybolmasıyla ortaya çıkan olta yumakları binlerce adeti buluyordu. Tatlı su içinde metal bir iğnenin çürümesi için yıllar gerekiyor,mişinalar için yüzlerce yıl. Bir kardeşimiz küspe erir gider demiş,8 iğnenin ,paslanmış,yumak haline gelmiş çimenlerin arasında,kurumuş yosunlarla beraber nasıl görünebileceğini düşünmeden,bir diğeri yumruk kadar küspeye sarılı birsürü iğnenin takılma ihtimaliyle,iki iğneli bir takımın takılma ihtimalini eş değerde görmüş.Yine bir kardeşimiz inek denen hayvanın önüne ne konsa yediğini koca inşaat çivileri,balya tellerini yutan yüzlerce hayvanın kasaplık olduğunu bilmeden,iğneleri görüp uyanacağını iddia etmiş. Birçok küsbecinin bu oltaları akarsuların taşkın yaparak oluşturduğu sahalarda da kullandıkları,hatta küsbeyi yeni kullanan acemilerin akarsulara da bol miktarda olta salladıkları gerçeğinide hatırlatırım.Konu hakkında daha fazla yazmak gereğini duymuyorum,kimsenin elini kolunu bağlayacak değilim.İsteyen istediği gibi hareket edebilir,elimden geldiği ölçüde bildiklerimi(fikirlerimi değil) paylaşmaya çalıştım,anlayana da rast gele yok ben almayayım diyenede rast gele.
6/8 iğneli ksüpeye karşı sanırım herkes buda doğru. zaten tartışmamız gereken ,küspe yerine kurşun takılması olmalı. kurşunmu yoksa küspemi doğaya daha çok zarar verir. ben kurşunun daha çok zarar vereceğini düşünüyorum.ben küspeye iğne takmam onu balıkları çekmek için hemde ağırlık olması için kullanıyorum. senin takım kurşunlu dip takımından daha zararlı diyebilecek kimse yoktur.küspe kurşun gibi oraya buraya sıkışıp kalmaz .takılsada eriyip gider . ben arkadaşlarımızın küspeye iğne takmamaları , kurşun yerinede ağırlık olarak küspe kullanmalarını tavsiye ederim emin olun avları daha başarılı olacaktır.küçük balıklar iğnelere takılmayacak .kösteklerede büyük iğne takarlarsa beklemelerine değecek güzel avlar yapacaklardır. vay küspeye iğne takıyorlarmış .tü kaka küspe deyip yasaklamak işin kolayı olur. ayrıca adam küspeye değil yaya yada ekmeğe yada başka bişeye çok iğne takar yine yapar katliamını .amaç çok iğne takılmamasını sağlamak olmalı. tarif ettiğim takımı kullanın arkadaşlar .kurşunlu dip oltasından çok daha az zarar verirsiniz doğaya.