küspeye devam

Konu, 'Tatlı SU Balık Avcılığı' kısmında ahmetntn tarafından paylaşıldı.

1. ahmetntn

ahmetntn ahmet

Favori Kamış:
    albastar
    Favori Makine:
    banax / daiwa regal 5000brı
    En İyi Avı:
    2,5kg aynalı
    Herkese selamlar bugün gittiğimiz gönen yenice barajında baktımki önüne her gelen oltasına takmış küspe kullanıyor.
    Hatta yanımıza gelipte bizim oltaların üstüne olta atıpta 10 yıldır bu barajda avlanan esnaf arkadaşımızın misafir perverliği bu kadarmış uyardığımız halde bizi suçlayan kişiler hakkında jandarma desteği istediğimiz halde yanımıza kimseler gelmemiştir .
    Yetkili kişiler ve merciler tarafından sadece ilgi istiyoruz bu konularda daha duyarlı olalım.

2. sazan_kolik

sazan_kolik saffet

Favori Kamış:
    Mitchel atlantis 390.lineaeffe oyster 390 albastar leo 350
    Favori Makine:
    Mitchel armada 7000.Lineaeffe rapid carp 65 albastar kk 70
    En İyi Avı:
    10 kg aynalı sazan 17 kg yayın 3.5 kg alabalık
    biz kendi kendimizi kandırıyoruz her yerde küspe tırıvırı kulanıyorlar kimsede birsey demiyor.sikayet etsen ne olacak arkasından gene aynı devam asayiş ile cözülecek iş degil kafaları degistrmek lazım.

3. mufi

mufi Muvaffak İŞMEN

Favori Kamış:
    kıyı balıkçılıgı standart malzeme oltakamışı ve makine
    Favori Makine:
    Daiwa GS 9
    En İyi Avı:
    her av iyidir yeterki usule uygun olsun
    Birşey olmaz demeyeceksiniz.. bireysel vazifenizi yapacaksınız.. kimse ilgilenmiyor şeklinde yaklaşım , nasıl olsa işlem yapmazlar yaklaşımı felsefemize aykırıdır..
    olayı görüp vazifesini yada olması gerekeni yapan bir insan eve geldiğinda içi-vicdanı çok daha rahattır..bunu herkes bilir..o akşam çok daha rahat uyur..

4. akcabey87

akcabey87 adem

tırıvırı'yi biliyorum da küspe ne gibi zarar veriyo ?

5. sazancıı

sazancıı gökhan batu

Favori Kamış:
    Daiwa mini spin 180
    Favori Makine:
    Shimano catana 2500 FB (Fener Bahçe:)))
    En İyi Avı:
    55 CM. TURNA, 52 CM. SUDAK, 6,5 KG. AYNALI,5 KG YAYIN
    SUDA KOPUP KALAN KÜSPELER YAZIN SU ÇEKİLİNCE İNEK,KOYUN VB. HAYVANLARIN AĞZINA TAKILIYORMUŞ BİRDE DİPTE KALDIĞIND KOKUSUNA GELEN BALIKLAR TAKILIYORMUŞ.

6. akdeniz120

akdeniz120 Erkan

bende bugun avanosta ırmağın üstündeki bi yoldan geçtim elektrik tellerinin üzeri tırıvırılar ile kaplanmış boydan boya gülsemmi ağlasammı bilemedim:confused:

7. canbörü

canbörü ali

Favori Kamış:
    cormoran bull fıghter
    Favori Makine:
    shımano catana 40
    En İyi Avı:
    aranıyor.
    ben buraya milletimizle ilgili bişeyler yazarım (akademik ve sosyolojik) ortalık karışır. bir şey demiyorum. medenileşmemiz lazım.

8. sinekci-fly

sinekci-fly kasım tazegüney

Geçen senelerde av tutkusu dergisinin eki olan BALIK dergisinde alenen 6 iğneli mısır küspesinin reklamı vardı
    Şuan bazı toptacılarda 6 iğneli küspeli olta takımı mevcut.
    Bulunuduğum ildeki tüm bayii lerde 6 iğneli küspeli takım çatır çatır ekmek peynir gibi satılıyor,
    Diğer illerimizdeki bayii lerinde bizde farkı olduğunu sanmıyorum.
    ŞİMDİ vatandaş 6 iğneli küspeli takım kullanıyor diye kendi kendimiz yırtınıp sinirler yıpratmanın inanın anlamı kalmıyor

Ne zaman bir bayii ye girdiğinizde çok iğneli(4 ve fazlası) küspeli aparat görmezseniz
    Nezaman bir bayiiden çok iğneli küspeli takıp istiyene bayi arkadaşımız yasak satmıyoruz derse
    Vede ne zaman bayiiler yasak malzeme satışı için ilgili kurum tarafından ciddi olarak denetlenirse
    İşte biz o zaman KÜSPE bedenine bağlanmış çok iğneli aparatı halen kullananlar var diye burda tartışmamız gerekecek.yoksa beneninde iğne olmayan veya tek iğneli yemlenme amaçlı küspe neden yasak olsunki.
    sizcede öğle değilmi.

Son düzenleme: 15 Ağustos 2011
  9. Martin

Martin Mert

Favori Kamış:
    Dut sopası
    Biz olayı çok ayrı yerden alıyoruz, yurtdışında daha hiç bir yerde küspenin yasak olduğunu duymadım, iğne limiti var ama küspe gibi bir yasak ilginç. Bir de bu bahsedilen küspe bildiğimiz balık yemi kullanılan olmadığına eminim hayvan yemi olan küspeden bahsediliyordur orada. Bizim buralarda hayvanları öğle saatlerinde suya getirdiklerinde balıkçı falan görünce rahatsız oluyorlar 2 defa başıma geldi jandarmayı çağırdılar gölün yasak olduğunu söyleyen amcaları hiç saymıyorum. İneklerimiz telef oluyor göl yasak diye muhtarı korucuyu peşine takıp gelenler çok oldu jandarmaya gölde balık tutan var diye ihbar edeni de oldu. Gelen jandarma ekiplerinden arama yaptılar araçta ama illegal hiç bir şeyim olmadığı için ne uyarı aldım ne de gölden kovuldum. Savunduğum küspe takımı veya kullandığımdan değil çok iğneli olunca küçük balık fazla musallat oluyor yakalanıyorlar sevmem kullanmayı ama bu bayağı abartılan bir konu. Bu yaşlı amcalarımızın köy göllerini balıkçıdan kurtarmak için uydurupta konunun bu noktaya gelme sebebidir. Ha 1 iğne kopmuş kalmış göl içinde ha 4-5 tane sonuç olarak bu 4-5 iğne de tohum gibi saçılmış değil bir arada duruyorlar, olduya gölün suları çekildi bitki örtüsü yeşerdi orada görmedi otla beraber aldı ağzına yuttu ha tek olmuş ha 4-5 tane bir arada olmuş ikisinide yutma olasılığı aynı, çözüm küspe değil olta ile balık tutmayı yasaklamaları gerek. Yay serbest küspe takımı yasak biraz garip geliyor bana. Kimi kısım bu hayvancılıkla uğraşan köylü amcalarımız gölü de mera gibi inekleri yayıp sere serpe kullanmak istemesinin getirdiği bir durumdur bu. Suda kalmış bir iğne bir kaç ayda çürüyüp yok oluyor ha diyeceksiniz o kalınca orada başka balıklar yakalanacak ölecek, bir kaç saatten fazla suda dayanabilen bir balık küspesi icat edilmedi diye biliyorum boş iğneyi yutan bir balıkta duymadım hiç. Hanginiz bir takımı kaya arasına sıkışmamış çalıya dolanmamış boş düz bir yerde buldu şimdiye kadar. O hayvanlarda çalıları kayaları yemeyeceğine göre ortada ciddi bir anlayış bozukluğu var.

10. kurbagaprens

kurbagaprens Ergin DEMİROĞLU

Favori Kamış:
    Major Craft Solpara 274 up to 50.gr
    Favori Makine:
    Shimano Stradic C3000HGFK
    En İyi Avı:
    1 cm Lepistes
    Mert Beye katılıyorum. Küspenin yasak olması çok anlamsız. Çok kancalı küspenin yasak olmasını anlarım ama yapacak birşey yok. Kanun ne diyorsa doğrudur. Belki ilerleyen günlerde yapılacak olan güncelleme ile bu düzeltilir.

11. koate

koate Baybora TUĞRUL

Favori Kamış:
    Shimano Alivio BX 240
    Favori Makine:
    Shimano Nexave 2500FB, Okuma Octana OT-30
    En İyi Avı:
    gümüş balığı, 4 cm
    Balıkçılarla çobanların arası düzelmez, bu bir gerçek.. Devamlı gittiğim avlakta inadına yapar gibi her cumartesi sayısı oldukça fazla büyükbaş ve küçükbaş hayvanı getirip gölün en çok olta atılan tarafında yayıyorlar..

Birbirine karışan oltalar mı dersiniz, inekleri ayaklarına batan iğneler mi..
    Gölün girişi balıkçıya ücretli, çobana ücretsiz, ben adama getirmesin sürüsünü diyemem ama götürsün olta atılmayan tarafta yaysın.

Bir diğer gölette beni balık tutarken gören çoban benim inekler çok iyi yüzer bak diyip tamda dip oltalarının üzerinden inekleri suya sürdü hakikaten de yüzen ineği ilk defa gördüm :) tabi birbirine giren oltalar, çobanla tartışmalar vs.. hiçde hoş olmadı.

Küspeye gelince; açıkçası serbest olduğu dönemlerde kullandım, ama bir tane sazan yakalamak nasip olmadı hep dip oltası solucan mısır ve hamurla yakaladım.
    Yasak olmuş olmamış çok da fark etmiyor. Ancak her bir küspede 6 iğne oluşu bence de adil değil. hem balık için hemde Büyükbaş hayvanlar için.

12. balkes1982

balkes1982 ALİ

küspeli oltadaki durum şu şekilde, trafik kazası gibi düşünün arkadaşlar örnek:göl kenarına su içmeye gelen bi ineğin onu yemesi gibi ,şahit olduğum bi durum kancalar ağzına saplandığında kesinlikle kurtuluşu yok öldürüyo işte sahibi jandarmaya haber verdiğinde ozaman görürüm o balıkçıları dup dup ......kanun işlemeye başlar .........:-D

13. mehmet0625

mehmet0625 Mehmet

Favori Kamış:
    okuma v system 240cm 10-40
    Favori Makine:
    shımano exage 4000 fd
    En İyi Avı:
    Lambuka 63 CM
    bu ülke böyle malesef bir yasa çıkar uyan olmaz herşeyi devletten beklemeyin derler vatandaşlık görevinizi yapın kolluk kuvvetlerine bildirin derler bildirirsin gelen olmaz soran olmaz ondan sonra şikayet ettiğin kişilere falan kişi seni şikayet etti derler sanki suç işlemiş gibi olursun ve suçu işleyen haklı duruma gelir ve sana kin bağlar kimisi gelir seni direk hedef alır işte böyle bir şey türkiyede yaşamak.

14. cengaverdurmus

cengaverdurmus Emre MERMER

Favori Kamış:
    Mantarlı olta
    En İyi Avı:
    1,5 kilo kambur sazan (kara sazan da derler namına...)
    Ben bu yasağın jakoben bir anlayışla çıktığını düşünüyorum. Sanıyorlar ki, yasa çıktı ya, hemen herkes küspeyi bırakacak. Halbuki, toplumun hazır olmadığı hiçbir yasa uygulama alanı bulamamıştır. Avrupa uyum yasaları bunun en güzel örneğidir. Ama mesela bir hurda araba yasası çıkmıştır, 7'den 70'e hepimiz uzmanı olmuşuzdur.
    Şahsi fikrim olarak ben de yem türünün yasaklanmasına karşıyım. (Yani küspenin kullanımının yasaklanmasına karşıyım) Ama olta sayısı ve oltalardaki iğne sayısının sınırlandırılmasına sonuna kadar taraftarım.
    3 adam geliyor 30-40 tane olta atıyorlar, bunlar ister küspeli kullansın ister dip oltası kullansınlar katliyam yapıyorlar. küspeli olta kolay temin edilebildiği ve kolay hazırlanabildiği için tercih ediliyor ama dediğim bu sayıda olta her halükarda acımasızlıktır. Artı olarak da bu adamlar 4-5 balıkçı grubunun avlanacağı yeri kendi başlarına zaptediyorlar. Bu da çok sinir bozucu bir durum olmaktadır. Kavgaya ve küfürleşmeye altyapı hazırlamaktadır.

15. arap58

arap58 Fatih

Eğitim ve Denetim Şart...

16. beyazcennet

beyazcennet Gökhan

En İyi Avı:
    Sazan 8,5 Kg
    eğer sorun oltanın suda takılıp kalması ve kopup hayvanlara zarar vermesi ise,kardeşim küspe en az 30-50 metrede suda kalır,gelgit mi olacakta su çekilipte aniden küspe kalacak ortalıkta,sonra hemen inek gelecek yicek onu,suyun çekilmesi koca yaz sezonunu bulabilir, haa 3 iğneli dip oltası suda kalmışş,ha küspe kalmış ne farkediyor,küspeye de 3 kanca takılır en fazla 3 saatte erir gider ve geriye 3 kanca kalır,dip oltası kopar suda kalırsa geriye ne kalır 3 kancaaa,eee dip serbest küspe yasak,hiç mantığı yok bence de...

17. mustafa34

mustafa34 mustafa

Favori Kamış:
    silstar
    En İyi Avı:
    5 kg aynalı sazan
    arkadaşlar küsbe zaten suda iki üç saat gibi kalabiliyo ve eriyo neyin tartışmasını yapıyoruz anlamadım küsbe ile yemleme oluyor da küsbe ile avmı yasak :) çulluk avında köpek yasak gibi bir şey bu küsbe ile yemleyip iğnelere solucanmı takıcaz:)) aparatlı olanlara bende karşıyım plastik demir vb çevre kirliliği ben arada sırada küsbe kullanıyorum özel bir takim yapıyorum küspeli takım kopsa bile zaten iğnelerden kurtulur ve erir gider erimeyen bir küsbe varda inekler onumu yiyomuş :)) inegin yedigi bence balıkçı arkadaşlarımızın kıyıda unuttugu bir takımdır

18. karayel

karayel Yakup ERDEM

Favori Kamış:
    şeytan otası
    En İyi Avı:
    kaya balığı (1.5 gram) :)
    Bu yasağı beğendiğimden değil ama, açıklıyayım; yanlış değerlendiriyorsun.

Yasak olan küspe değil, küspeli olta...

Hani plastik aparata takılı, üzerinde 10-12 kancanın salkım halinde bağlandığı olta...

19. sazan_kolik

sazan_kolik saffet

Favori Kamış:
    Mitchel atlantis 390.lineaeffe oyster 390 albastar leo 350
    Favori Makine:
    Mitchel armada 7000.Lineaeffe rapid carp 65 albastar kk 70
    En İyi Avı:
    10 kg aynalı sazan 17 kg yayın 3.5 kg alabalık
    yaban tv de izlemiştim almanya da sazan avlayan balıkcı iki takım olta atmış oltalarından en fazla 20 metre uzaklaşabiliyor yani 20 metre sag tarafına 20 metre soltarafına gidebiliyor 30 metre ilerisindeki arkadasının yanına gitmesi yasak sebebide eger sen oltadan 20 metreden fazla uzaklasırsan balık oltaya yakalandıgında sen gelinceye kadar balık oltayı alır gider bir yere dolasır sende balığı cıkaramassın o balık orada kalır balığa eziyet etmiş olursun. yani balık ölür acı cekerek diye acıklaması var kanunu cok sert uyguluyorlar burda küspeli oltanın ineklere zararından bahdesiyorlar aslında kuspali olta cok kancalı suda takılma olayı cok oluyor ve küspesiyle birlikte suda kalıyor kalan takımı küspesi erimeden balık vurmaya devam ediyor yakalanıyor agzında kanca ile geziyor suda ben cok agzında kuspe düzenegi olan balık cektim balık yakalandıgında anında agac kölerine yada kaya diplerine kacıyor küspedeki kancalar mutlaka bir yere takılıyor balıgı cekemiyorsunuz takıldıgı icin misina kopuyor sonra balık saatlerce belki gunlerce orada kalıyor yazık günah degilmi sadece cobanların inegi olarak düsünmemek lazım nasıl tırı vırı suda kaldıgında balıgı tutmaya devam ediyorsa suda kalan küspeli olta da balıgı tutmaya devam ediyor küspeyi yem olarak kulanabilirsiniz fakat cok kancalı düzenekle kulanmak bence yanlış aynı şekilde yaylı oltada bence sakıncalı cok kanca oldugu icin suda kalmıs olan yay da balık yakalamaya devam ediyor yemi bitinceye kadar.