Yıllardır ihmal ettiğim, devletin de yanlış sulama politikaları ile kötü yönettiği bir göldür Ladik gölü. Samsun'un Ladik ilçesi bu gölün kıyısına kurulmuştur. Ladik te sırtını Orta Karadeniz'in en ulu dağı Akdağ'a yaslamıştır. Göl sularını Akdağ'dan akan buz gibi, pırıl pırıl derelerden alır. Bu derelerden birinin üzerinde Ladik ilçe yerleşimi, diğerinde bir çimento fabrikası vardır ve gölü kirletmektedir. Göl havzasında yoğun tarım yapılmaz, daha çok geleneksel metodlarla tarım yapıldığından bunu göle etkisi azdır. Gölden bir regülatör aracılığıyla alınan sular önce Tersakan çayına, oradan Amasya Merzifon sınırları içindeki Yedikır barajına aktarılır ve Suluova ve Merzifon Ovalarının sulanmasında kullanılır. Alınan ve tutulan su miktarı gölün doğasından çok aşağının ihtiyacına göre belirlenir. Bu nedenlerle gölde ötröfikasyon (aşırı alg çoğalması) oluşur ve başta çapak balığı olmak üzere düşük oksijene dayanamayan balık türlerinde yaz-sonbahar aylarında toplu ölümler görülür. Gölde Çapak, Tatlısu levreği, Turna, Karaburun az miktarda Siraz, Tatlısu Kefali ve benzeri balık türleri bulunur. Sezonun son günlerine rastlayan geçtiğimiz hafta sonu (26-27 eylül 2009) yöreden arkadaşlarla göle bir ziyaret yaptık. Pazar günü kardeşim Taylan da bize eşlik etti, yoğun yağmur nedeniyle avdan kısa sürede vaz geçmek zorunda kaldık. Durum olta balıkçılığı açısından kötü, gölün durumu açısından ise iyileşme işaretleri taşıyordu. Sığ kıyılar nedeniyle kıyıdan balık avlamak zor, hatta spin avcılık mümkün değil. Bununla beraber gölden ve tahliye kanalından bir kaç balık aldık. Bu gölün içerdiği canlılar ve coğrafi konumu nedeniyle mutlaka yaşaması lazım. Sulama suyu birincil ihtiyaç olsa da gölün doğal rejimiyle fazla oynanmaması gerekiyor. Bu amaçla çeşitli projeler yapılmış, dilerim sonuçları da alınır. Gölün ve AKdağ'ın Güney yakadan panoramik görüntüsü (tıklayınız) Gölden avlanan 2 kg yi aşabilen Çapak balığı 3 kişiyle toplam hasılat Göl çevresindeki yerleşimlerde rastlanan güzel bir ambar örneği
Yakup Hocam, ne güzel geziyorsun bölgemizdeki gölleri, akarsuları.Sana imrenmemek elde değil.Hele o el değmemiş derelerde, akarsularda beneklilerle teşvik-i mesain bambaşka. Bizde Çarşambadaki göllerden birine gitmeyi düşünüyoruz bu aralar.Geçenlerde balık adam olan bir arkadaşımız işletmenin bir işi için daldığında gözlerine inanamamış.4-5 kiloluk levrekler, ve koca koca sazanlar görmüş.Çarşamba da daha önce hiç avlanmadım, ne tür olta ve yem kullanmalıyız acaba?Görüşmek dileğiyle saygılar, rasgele.
Hasan Uğurlu ve Suat Uğurlu Barajları dışında 4-5 kiloluk sazan, dünyanın hiç bir yerinde de 4-5 kiloluk levrek (Karadeniz bölgesinde ve sazanla aynı gölde olduğuna göre bu tatlısu levreği olmalı) olacağını sanmıyorum Sinan. Büyük olasılıkla kendimizi firenleyemeyip abartı ölçüsünü kaçırdığımız bir avcı hikayesi. Genelde Çarşambada turna hariç büyük balık avı konusunda rapor görmedim. Son avım da 10 yıl öncesinde kaldı.
Abi fotolar ve paylaşım için teşekkürler. Uzun süredir programını yaptığımız bir av planıydı Ladik Gölü. Hedef balığımız turnaya ulaşamasakda çok güzel bir gün oldu benim için. Nede olsa işin içinde uzun aradan sonra tekrar beraber olta atmanın zevki vardı. İnşallah hazırlanan projeler Ladik gölünü düştüğü bu durumdan kurtaracak nitelikdedirde göl eski günlerine geri döner ve turnanın zevkle tutlacağı bir yer olur
Ufak bir kaç düzeltme yapacak olursak; Ladik, göl kenarına değil, gölün 7-8 km batısına kurulmuştur. Göle, Akdağın kuzey yamaçlarından kaynaklanan tüm dereler dökülmektedir. Bunların sayısı 7-8 kadardır. sulama ihtiyacının fazla olduğu kurak mevsimlerde, sulama için aşırı su salınması nedeniyle (yedikır barajı için), göl ileri derecede küçülmekte ve en derin yeri 1m civarına düşmektedir. Gölde en bol levrek çıkmaktadır. Kızıl kanat, çapak (tahta balığı), ve nadir olarak turna. Kerevitte bulunmaktadır. Aslında en önemli özelliği yüzen adalardır. Bunların bazılarının boyutu bir kaç dönüme ulaşır. aşırı rüzgarlı havalarda yer değiştirirler.
sazanla levrek beraber yaşıyor ben 3 kiloluk tatlı su levreğini gözümle gördüm arkadaşım olta ile tuttu ama göl çok ufak ve pek bilinmeyen bir yerde o yüzden baya büyümüş.
Ladik gölüne de diğer göllerimizede sahip çıkacak bizleriz. Hep beraber doğamıza sahip çıkalım! SU olmazsa balık da olmaz hayat da...