Merhaba arkadaşlar, son zamanlarda forumlarda levrek akını henüz başlamadı, ah bir başlasada güzel avlar yapsak tarzı söylemler okudum. Bu konuda amatör bir avcı olarak şöyle bir sorum var. Levrek akını nedir? Ben levreği yerel ve göç etmeyen bir balık olarak bilirim, bu yanlış mı? yada burada suyun sıcaklığına bağlı olarak balığın derin su - sığ su geçişlerinden mi bahsediliyor. Bilgi paylaşımında bulunan herkese şimdiden teşekkürler
Levrek Karadeniz ve Ege denizi arasında göçen bir balıktır. Göç zamanları zaman zaman değişiklik gösterse de genellikle ekim başı ocak sonu arasında kalan kış dönemi güneye doğru mayıs-haziran dönemi de kuzeye doğru hareket eder. Şahsi kanaatim kışın çiftleşme dönemine giren levrekler balık sürülerini takiben güneye iner yumurta döküp biraz oyalandıktan sonra tekrar toparlanıp kuzeye yol alır. Bu esnada bazı levrekler rahat beslenebildikleri noktalarda göçü boşverip ebediyyen kalabilir. Levreğin göç edip etmemesi tamamen o bölgedeki levrek popülasyonu ve yem durumuyla ilgili olarak değişebilir. Bu arada levrekle ilgili bir anekdot; levrek hiçbir zaman 30 metreden daha derin sularda bulunmaz, o da suların soğuk olması durumunda. Genellikle 15 metreden derinlere hiç gitmez diyebilirim. Bunu bilmek bize ne kazandırır? Elinize bir su altı topografik haritası geçerse bu harita üzerinde levreğin geçebileceği noktaları rahatlıkla bulabilirsiniz.
levrek akını hakkinda Butun denizlerimizde goc eder. Bu goc kisa ve uzun mesafeli olabilir. Goc etmek zorundada degildir. Epey bir balik bulundugu yerde kalir. Ornek bazilari Karadenizde kalirlar bazilari kisa mesafe gider. (Karadeniz marmara gibi) bazisi epey yol alabilir (karadeniz ege akdeniz gibi) bir sekilde gecmisleri ile ilgili diye dusunuyorum. Fark ettigim bulundugu isidan daha sicaga dogru gitmesi. Yani bodrumdan akdenize antalya hatay yonune gidende var. Asil trofeler Karadenizde kalir yada egeye kadar giden bahsi gecen Curnatada bulunur. KAradenizde kalanlar gercekten farklidir. (Renk ve vucut yapisi olarak) En irileri kendi fikrim karadenizden cikmaktadir. Bogazlari gectikleri icin akin baligi olarak beklenen ve bilinen bir harekettir. Iriler kanaldan akinti ile hareket eder. Gidiste sert poyrazlari donuste sert lodoslari tercih eder akinti ile hareket ederler. Girgirlar lufer ile birlikte bolca iri balik alirlar. Goc zamani cok dikkatsiz ve reflekssiz olurlar. Cevreye ozenli davranmazlar. Avi cok kolaydir. Disiler havyarli oldugundan daha da yavastirlar. Levrek korunmasi gerekiyorsa AKIN DONEMINDA AVIN YASAKLAMASI SARTTIR. Eskina, minakop, Palamut ve LUfer yumurtladiktan sonra goc eder. Levrek ise es bulmak ve yumurtlamak icin bir araya gelir ve goc eder. COK ONEMLI BIR FARKTIR. Iri ve yumurtali baliklar kolayca avlanir. Yumurtasini kiyilara doker bu sekilde kiyidan gece kakicla, zipkinla, kurt agazi aglar(dalyanlar) vs. dinamit ile butun av yolu uzerinde kayba ugrarlar. Son yillarda levreklerinde goc davranislari degismekte olsada (daha derin akin yapiyorlar)genede tecrubele avcilar icin kolay av olmaktadir. Son olarak lutfen havyalarli disilere karsi dikkatli ve ozenli olalim. Yazacagim ama kimsenin takacagini da sanmiyorum. Tam tersi havyalarli balik daha agir cekecegi icin genelde trofe sayilip sevinilen, hayal edilen balik olmaktadir. Tarim koy isleri bakanliginin bu isleri anlamamasi nezamana kadar surecek merak ediyorum. Levregin akin hikayesi gercekten aciklidir. Saygilar hepinize 2010 da rastgeldiginde gonul rahatligiyla alacaginiz baliklar dilerim. Hakan
Hakan yüreğine sağlık kardeşim. Çok değerli bilgiler. Sürdürülebilir avcılık ve balık populasyonunu muhafaza/arttırma adına gösterdiğin hassasiyet için çok teşekkür ederim. İnşallah bu duyarlılk tüm balıkavı severlerin gönlüne nakşolur. Selamlar, sevgiler.
herhalde böyle bir mesajı okuyup duyarlı kalmamak olmaz...her ne kadar levreklerle sorunum olsa da......hep aklımda olacak...önce av değil önce duyarlı davranmak...
Bir soruda benden olsun. Levrek sürüsü kefaller gibi su yüzeyine çıkarmı ve çıkarsa ne kadar süre ile su yüzeyinde oynaşır yada yol alır.Eğer bu soruma cevap alabilirsem paylaşmayı düşündüğüm başka şeylerde var.
Bilgiler gerçekten çok özel teşekkür ederim. Göç derinliği konusunda benim gördüğüm kış girişinde nispeten derinden giderken yazın kör kıyıda 3-5 tona kadar kalabalık sürü ile yüzeyden 1 m -10 kadar derinden hiç yön değiştirmeden gidiyorlar duraklamak istedikleri bir yer seçtiklerinde ki burası ya dere ağzı bulanık su yada dibi barınaklı kayalık olabiliyor küçük çeteler halinde avlanmaya başlıyorlar Bu beslenme çeteleri çok tedbirli oluyor ama kefallerin peşinden sarhoş gibi zıplama, şapırama, limanlara girme dalga varsa kıyıya bile çıkma, yengeç yakalamak için dibi kumlu sığ plaj acıklarını tarama bu esnada denize az yukarıdan bakanlar tarafından görünme gafletine düşüyorlar ama tehlike sezince iyi kaçıyorlar uzakta bir yerde çeteler toplanıyor tehlike ani ve sert ise kaya ve yosunların arasına yatıyorlar kuma bile gömülüyorlar bu halde daha yem yemiyor olta peşine gitmiyorlar