Selamlar. Arkadaşlar burada yazacaklarım her şeyi değiştirecek. Levrek hakkında yazılan yok şöyle akıllıdır, böyle kurnazdır efendim misinayı farkeder. Aslında At çek avında bunların hepsi hikayeden ibaretmiş dün gözlerimle gördüm. Rapalalara sakın tonla para yatırmayın. "Bu işin sırrı silikon kurt" 10-12 cm likleri işinizi görür. Şimdi öncelikle atçek için en iyi seçim silikon kurtlar. Bunların 10 cm lik irice olanları var. Ama Balık modeli değil boğumlu kurt modeli. En iyi onlar çalışıyor çünkü yavaşta çekseniz hızlıda en iyi aksiyon onlarda var. Beyaz renk her zaman iş yapar. Bu kurdu alıyoruz leblebi zokalı orta boy bir iğneye dikkatlice geçiriyoruz. Hazır kırmızı başlı jigler var bunlarda olur. Sonrası tam bir sabır ve eziyet meselesi gece 09:00 dan itibaren gün ışıyıncaya kadar kıyı boyunca kurdu gezdiriyoruz. Levrek geceleri karakıyı geziyor zaten. Atıp çekmeye hiç gerek yok. Hemen kıyıdan 1-3 metre ötedeki kayaların arasından kurdu gördümü fırlayıp peşine düşüyor. Şimdi gelelim kurnazlık meselesine. Dün akşam 9 gibi can sıkıntısından rapala atıyorum. Misinayı 0,30 almışım Asso. Neymiş efendim 0,30 üstü olmasın balık kıllanırmış. Neyse efendim arkadaş geldi yanıma 9:30 gibi. Varmı birşey usta dedim bir levrek aldım dedi. Gösterdi yarım kilo var. Aslında palaz sayılır ama biz rapala ile onuda bulamıyoruz tabi dostum senin takıma bir bakayım dedim işte o an yıkıldım. Kafamdaki herşeyide sildim. Takım şöyle: Az önce bahsettiğim beyaz 10 cmlik silikon kurdu leblebi zokalı bir iğneye geçirmiş, zoka kısmını ise boyamak yerine kırmızı renkli bir balon parçasını sarıp bağlamış, Misinayı direk iğneyede bağlamamış koca bir klipsli fırdöndü var iğne ile misina arasında hemde sarı renkli. Dev fırdöndü desek daha doğru. Misina kalınlığı ise 050 veya 060. İşte böyle bir derme çatma takımla almış balığı. Ama adamın yaptığı şey şu: bütün gece kıyıyı dolaşıyor bakın at çek yapmıyor, sadece kıyıyı dolaşıyor ama buda eziyet tabi tüm sahili boydan boya sürekli gezmek zor iş. Sonuç olarak diyorum ki nasip işi arkadaş bu iş. Sen istediğin kadar tırmala nasipte yoksa olmuyor... Not: Dün gece deniz dümdüzdü. Tamamen yatmıştı. Demekki levrek sadece çırpıntılı havalarda olmuyor. Kendinizi şartlamayın.
Selamlar. Arkadaşlar burada yazacaklarım her şeyi değiştirecek. Levrek hakkında yazılan yok şöyle akıllıdır, böyle kurnazdır efendim misinayı farkeder. Aslında At çek avında bunların hepsi hikayeden ibaretmiş dün gözlerimle gördüm. Misinayı 0,30 almışım Asso. Neymiş efendim 0,30 üstü olmasın balık kıllanırmış. Emre kardeş, bi sakin ol telaşlanma. Senin bugüne kadar okuduğun o yazılar avın avlanabilme ihtimalini yükseltmeye dair çabalardır. Olmaz değil 0,70 misina ile de belki yakalanır levrek, ama aynı avlakta aynı koşullarda 0.22 misina kullansan belki 1 değil 3 balık yakalayacaksın. Şunu unutma o yazıları yazan ustalar yılların tecrübesiyle yazıyorlar, ve her kelimesi ile çok deyerli tecrübelerini paylaşıyorlar, sen yine bildiğin gibi avlan, ama o yazıların yazarlarına saygısızlık etmek yakışık kalmaz.
Emre tebrikler, kıyıda gördüğün birinin çakma kurt ile 500 gramlık bir ispendeği yakalamış olması, uğraşlar sonucu levrekler yakalamış, konu ile ilgili tecrübelerini bizimle paylaşmış bir çok kişinin ( bir çoğuda senin baban yaşında) uzun süreçler sonunda elde ettikleri tecrübelere, onların paylaşımlarına, söylemlerine ve emeklerine; " Levrek hakkında yazılan yok şöyle akıllıdır, böyle kurnazdır efendim misinayı farkeder. Aslında At çek avında bunların hepsi hikayeden ibaretmiş dün gözlerimle gördüm " , " Rapalalara sakın tonla para yatırmayın " " Şimdi öncelikle atçek için en iyi seçim silikon kurtlar " " Neymiş efendim 0,30 üstü olmasın balık kıllanırmış. " " Not: Dün gece deniz dümdüzdü. Tamamen yatmıştı. Demekki levrek sadece çırpıntılı havalarda olmuyor. Kendinizi şartlamayın. " gibi çamur atarcasına yorumlar ile kısmende olsa saygısızlık etmeni gerektirmez kanısındayım. Ne yani bu akşam sahile indiğinde rapala ile 4 tane levrek tutmuş birisini gördüğünde, denizinde çalkantılı olacağını farz edersek, yarın gelip nasıl bir konu açacaksın?? 2 düşünmek, 1 konuşmak gerek Sence ? Sevgiler.
Murat Abi'nin sözlerine harfiyen katılıyorum, levrek avcılığına yıllarını vermiş büyüklerimizin bugüne kadar ki tecrübelerine biraz ayıp etmek oluyor bence de. Emre kardeşim istersen sende yazdıklarını bir kez daha oku eminim sende bizimle aynı düşünceleri paylaşacaksın. Unutma ki bazen balıklar öyle süprizler yapıyor ki biz de inanamıyoruz bu balık nasıl oldu da bu şekilde yakalandı diye. Senin karşılaşmış olduğun durumunda istinai bir durum olduğu kanısındayım... Hadi kal sağlıcakla...
Özcan çokta istisnai bir durum değil aslında, Emre İzmir'li ve Ege'de levrek ağırlıklı olarak silikon yem ile tutuluyor, ama bu kesinlikle diğer tecrübelerin hepsine tu kaka denilmesini gerektirmiyor.
Murat Abi, istisnai dememdeki neden sadece silikon yem olayı değildi. Emre kardeşimiz olayı öyle bir anlatmış ki, levrek avıyla ilgili tecrübe edilmiş bütün bildiklerimize ters düşmesiydi. Saygılar,
Hele bir otur soluklan gel şöyle bir çay iç yeğenim. Tamam o abi öyle balık tutmuştur ama bu şekilde balık tutulması, levrek avının kendine has kurallarını silip atmayı gerektirmez. Yıllarca bu işe emek vermiş insanlar var saygı duymak o na göre bir üslupla konuşmak lazım değil'mi? "Levrek avı ile ilgili her şeyi unutun hepsinin yanlış biliyormuşsunuz" dercesine bir üslup takınmak pek de hoş olmasa gerek, özellikle senelerini bu işe vermiş insanlara karşı.
Emre denizde levrek varsa ve açsa (ki mayıs ayı levrek için böyle bir aydır) sistem çok farketmez, değil silikon sigara jelatini atıp çeksen saldırır. Verilen taktikler daha ziyade balığın az olduğu veya birkaç balıkçının beraber avlandığı sırada bir adım öne çıkmak adına verilen tavsiyelerdir. Zamanla av tecrüben arttığında sende ince nüansları daha iyi etüd edecesin diye düşünüyorum. Bahsettiğin silikona gelince o silikonla yıllarca avlandım. Kuyruğu harikadır. Beyaz yerine geceleri kırmızı beyazını (kafa kırmızı kuyruk beyaz) gündüz özellikle sabah avlarında havasına göre yeşil, mavi beyazını yada düz kahverengisini takım çantandan eksik etme derim. Bu arada Levrek için yaz aylarında akşam güneş batmadan başlar yatsı ezanına kadar çok iyi av verir. Saat 23 te av tavsar. Sabah suyuna kadar bereketsiz bir dönemdir. Sabah güneş doğmadan başlar saat 9 da bıçak gibi keser. Misinaya gelince gözlemlediğim kadarıyla 0.26 misina at çek için en iyi misinadır. Av randmanını % 30 arttırır. Bunlar benim acizane tavsiye ve tecrübelerim. Gerisi ya nasip...
Bende başımdan geçen bir olayı anlatayım. Bu olay yaklaşık olarak en az yirmi yıl öncesine dayanıyor.Bizim buralarda bildiğimiz daha doğrusu ustalarımızdan öğrendiğimiz karagöz avı ile ilgili.Karagöz gece olur ve sessizlik ister, ışık istemez sigara dahi içilmez.Yine mevsimi vardır.Tabi o zamanlarda kamış nerdeeeee. El oltası hiç ağırlık olmaz misina ve iğne tabi birde uygun yem.Bu kurallar avın yüzdesini çoğaltan kurallar. Neyse fazla uzatmayalım. Aylardan temmuz hava sıcaklığı 35 derece civarı ve saat öğlen saatleri. benim sol tarafımda yaşlı bir adam kayaya oturmuş ve lüfere olta atıyor. Takımı dip mantarlı, yem fleto istavrit ve bu kişi bahsettiğim saatte ve anlattığım takımla en az 3 kiloluk bir karagözü yakaladı. Tabi kendiside bizde şaşırdık kaldık. Balık ne zaman ne yer bu karar tamamen balığa ait. Ve daha ne örnekler var. Geçen sene levrek için saroza gittik. aslında sahte ile avlanacaktık.Yanımızda ne olur ne olmaz diyerek mamunda götürdük. Geçimini levrek avlayarak sağlayan bir çok kişide oradaydı. Onlar sahte ile at çek yapıyorlardı. Neyse başladık bizde çalışmaya ne yazıkki tek bir vuruş dahi alamadık.Döndük yeme kimsede tek bir balık yok o gece beş levrek yakaladık ertesi gün fırtına ve yağmur ortalık yıkılıyor bu kadar yol geldik ıslansakta üşüsekte deneme kararı verdik. Her kes kahvede oturuyor. sobanın başında sıcak çaylarını içiyorlar. Biz üç kişi başladık yemli takımlarla denemeye aman allahım at çek levrek bu olay saat öğlen iki gibi. Akşam hava yattı ve millet gelmeye başladı ve biz o balığı orada bıraktık.yemek yedik kurulandık ve gece on gibi tekrar aynı yere indik.Kimsede tek balık yok. Balık sahte istemiyor ve canlı yem diyor.Bir kaç tane daha aldık ve balık kayboldu gitti. Levrekte havanın ne kadar önemli olduğunu o zaman anladık.Tecrübe de çok önemli. Şans eseri hiç olmayacak bir balık yakalarsın ve bu durum seni yanıltır.Tekrar aynı takımla denersin ama nafile.
Abilerim tavsiyeleriniz doğrultusunda sizi haklı buldum. Kusura bakmayın o anki ruh halimle sert bir dille yazmışım ama bunları yazarken kötü bir amacım yoktu. Verdiğim geçici rahatsızlıktan ötürü özür diliyorum...
Hepimiz hatalar yapıyoruz Emre, önemli olan farkına varabilmek. Şimdi heyecanlanmadan anlat bakalım , Bu adam bu silikonu 3 metre ileri bırakıyor demişsin ve sahili tarıyor, nasıl yapıyor bu işi? atıp çekmiyor mu? 3 metre için jig head'a gerek niye?
Murat abi avlandığımız yer derin su iskele civarları. Jig headi en hafifinden seçiyoruz. Oda dibi biraz hızlı bulsun diye orta suya inince bir aşağı bir yukarı oynatarak yürüyorsun o kadar. Bugün bende sabah suyunda 2 azman istavrit aldım bu kurtla. Bak yine neye niyet neye kısmet.
2-4 metre arası Murat abi. Tam bilmiyorum ama tahmini böyle. Bazı yerlerde alçalıp yükseliyor. Sırf taşlık kırmalık yerler çok ilerilerde kumda var. Ne diyorsun devam edeyimmi denemeye eninde sonunda rasgelecek gibi geliyor bana levrek. Umut dünyası işte.
İskeleden yukarıdan aşağı değilde iskeleden 180 derece sol ve sağ tarafına doğruda uzun atışlar yapıp, çek sahte yada silikon yemi, balık olan yerde iş yapar.
Ege' nin levreği silikon yemleri seviyor, Türkiye' de rapala tarzı sahte yemler yokken, ege raghlou silikonlarla levreği kırıyordu eskiden