Levrek Avı İçin Sahte Önerileriniz

Konu, 'Kıyıdan Balık Avcılığı' kısmında azok tarafından paylaşıldı.

1. azok

azok Can

Öncelikle merhaba, levrek avı hakkında pekte bilgi sahibi olduğum söylenemez,, forumda geniş çaplı bir araştırma yaptım ve spin kamışımı makinemi yani rapala hariç herşeyimi hazırladım. Ustalarımızdan ve bilgi sahibi kişilerden isteğim sabah erken saatlerde durgun denizde kullanılacak avcı bi rapala önermeleri. Balık avı malzemeleri satan siteleri ve dükkanları gezdiğimde 35 liralık da rapala gördüm 10 liralıkta :confused: :confused: :confused: :confused: . Bir sahte yem için 35 lira fazla mı ideal mi idealse ne tür bi rapala olması lazım? cevap yazan yazmayan herkese teşekkürler :)

2. pitbull

pitbull Furkan Güner

Favori Kamış:
    Shimano Alivio BX 2.70- Shimano Alivio BX 1.65
    Favori Makine:
    Shimano Catana 4000 RB- Okuma Pro SPA 25
    En İyi Avı:
    Turna-52cm
    Kırmızı kafa sahteler iş yapıyor sabaha karşı. Ben internetten sipariş ettim kırmızı kafa ama başka rengini göndermişler karışıklık oldu herhalde...

3. Nicolas79

Nicolas79 Aytaç ÇAKICI

Favori Kamış:
    Remixon 240 cm Spin Kamış
    Favori Makine:
    Okuma Avenger Av-30
    Yazanın eline sağlık sanırım bu forumda bulmuştum bu yazıyı belki ilginizi çekebilir.

Yapay Yemlerde Görüntü, Renk ve Işık Faktörü

Balıklar renkleri görüyorlar mı? Evet, çoğunluğu aynen görüyor. Fakat karada yaşayan canlılardan biraz farklılıklarda görüyorlar. Akvaryumlarda yaşayan balıklar saydam olan bir camı doğrudan görmüyor ama cama da devamlı çarpmıyorlar, çünkü gözlerinin haricinde başka görme (algılama) metodları var. Diğer canlılardan daha fazla geniş açıyla görme yeteneğine de ayrıca sahipler. Derinlerde yaşayan türler kediler gibi az olan ışığı tekrar yansıtarak karanlıkta görme yeteneklerini artırabiliyorlar. Ayrıca 24 renge kadar ayırt edebiliyorlar. Bazıları uzak nesneleri yakınlaştırabilme yeteneğine sahipler. İnsanlardan beş kat daha fazla renkleri algılayabiliyorlar.

Suyun altında cisimlerin ve renklerin nasıl göründüğünü ve bu iki faktöre ışık etkisinin ne gibi sonuçlar ortaya çıkardığını da bilmemiz gerekiyor.

İlk etken, yemin boyutudur. Cisimlerin su içinde gerçek hacimlerinden daha büyük gözüktüğünü unutmamak gerekiyor. Bunun için seçeceğimiz yemin boyutu avlayacağımız balığa göre olmalıdır.

Avınızdan çok küçük bir yem onun ilgisini çekmeyebilir, aynı boydaki bir yem ona sadece arkadaş olur ve onun yanında gezer, daha büyük bir yem ise onu korkutur ve kaçmasına sebep olur.

İkinci etken olarak renk faktörünün sualtındaki canlılar üzerindeki etkisini ve renk terminolojisini bilmeliyiz. Hangi renk yapay yem veya tüylü takımları kullanmamız gerektiğine o zaman doğru karar verebiliriz. Bunun için başta yedi ana renk olmak üzere renklerin sualtında gösterdiği etkiye bakalım.

Renkleri kırmızı, pembe, kavuniçi, sarı, yeşil, mavi, mor ve siyah olarak terminolojideki sırasıyla saydıktan sonra bunların sualtında bir canlı tarafından kaç metreden öz renklerini kaybetmeden görülebileceğini de şöyle sıralayabiliriz.

Kırmızı: Kırmızı renk, suyun altında ilk sekiz metreye kadar kendi rengini muhafaza eder, sonraki uzak metrelerde açık griden koyu gri renge doğru koyulaşarak nihayetinde bir canlı tarafından en uzun mesafeden siyah olarak algılanır.

Kavuniçi: Kavuniçi rengi oniki metreye kadar,

Sarı: Sarı renk yirmibir metreye kadar,

Yeşil, mavi, grive mor rengibunların arkasından sayarak en son siyah renginde otuz metreden sonraya kadar, suyun elverdiği berraklık ve aydınlık bir havada canlılar sualtında bu renkleri doğru olarak görebileceğini söyleyebiliriz.
    Ayrıca gün ışığının içindeki yedi ana rengin aynı sırayla suyun içinde yol aldığınıda unutmamak lazım.

Üçüncü etken ışığın su içindeki kuvveti: Bu suyun berraklığı ile orantılıdır. Doğru yapay yem rengini ve büyüklüğünün seçimini ancak bu son etkenin o anki durumuna göre yapabiliriz. Işık etkisinin yoğunluğu zaten su içinde olduğundan daha büyük gözüken cisimlerin bir de açık renklerin daha fazla yansıtma özelliğinden oluşacak extra bir büyüme görüntüsü avı kaçırırabileceği gibi, az ışığın onun yemini görmemesine de sebeb olacağını ayrıca bilmek gerekiyor.

Buna göre yukarıda açıklanan özellikler göz önüne alınarak aşağıda dikkat edilmesi gerekenler örneklerle açıklanmıştır. Ayrıca aşağıdaki sıralamayı okumadan önce, gece gökyüzünde dolunay, av bölgesinde kuvvetli bir ışık kaynağı veya gündüz çok güneşli bir ortam olduğu zaman, suyun altından yüzeye bakıldığını hayal edelim. O zaman su yüzeyindeki yansımanın su içindeki yemler için bir arka plan oluşturduğunu fark ederiz. Bu arka plan önünde veya su içindeki mesafelerde yemlerin gösterdikleri etkiyi de anlamamız daha kolay olur.

1-Eğer açık renkli bir kaşığa veya suni yeme balık vurmuyorsa hemen rengini bir ton koyu renk ile değiştirin.

2-Hedeflediğiniz avın büyüklüğüne göre de yemin büyüklüğünü veya kaşık ölçüsünü ayarlayın. Unutmayın su içinde nesnelerin olduğundan daha büyük gözükeceğini ilk etkende söylemiştik.

3-Çok güneşli veya sıcak havalarda koyu, mat ve donuk renkleri tercih edin. Fazla parlaklık özellikle sığ sularda küçük avları ürkütür.

4-Soğuk veya karanlık sularda veya gece gökyüzünde ayın olduğu avlarda veya bulutlu ışığın az olduğu havalarda; beyaz veya parlak ( :) :) :) :) veya fosforik) ve de büyük (geniş) yem kullanın. Suyun sıcaklığı ve ışık arttıkca, parlaklık ve ölçüsünü (boyutunu) azaltın, rengini açın (yeşil, sarı ve kavuniçi).

5-Suyun aynı renginde yem ve aparatları kullanmayın. Suyun içinde kamufle olur ve avın dikkatini çekmez. Derin sularda mavi-yeşil (çok açık canlı renk tonlarında) veya mor renk daha iyi bir görüntü verir. Mavi rengi kullanırken dikkat edin, suyun rengi ile aynı olmasın.

6-Derin, karanlık sularda veya ayın gökyüzünde olduğu gece avlarında beyaz veya parlak :) :) :) :) suni yemler koyu arka plan içinde av için daha iyi görüntü oluştururlar. Işık kaynağının hiç olmadığı ortamlarda fosforlu veya suni ışık kaynağı olan takımlar kullanılmalıdır.

7-Modern profosyonel balıkçılıkta ağlar mavi veya yeşil renklidir; çünkü açık denizlerde ve derin sularda salınan bu takımlar su ve arka plan ile aynı renkte olduğu ve sürüye görünmeyeceği için daha verimli av olanağı sağlarlar. Bazen kırmızı renkli ağlar görürüz, bunlar rengi atmış eski ağlardır. Bunlar yanlızca kirli veya bulanık sığ sularda ekonomik yönden kullanılmaya devam edilir.

8-Önemli bir uyarı da derin sularda kırmızı rengin etkisi:
    İki etkisi vardır, biri iyi biri çok kötü.
    Önce iyi olan: Normal gün ışığında kırmızı kısa mesafeden göründüğü için köpekbalıkları için görünürlüğü fazla olmayacağından dolayı daha az tehlikelidir, yakalanma şansları azalır.
    Kötü olan: Gece ve ışığın olmadığı ortamlarda bu etki tersine dönüp (bu balıkların biyolojik yapılarında olan gece için kızıl ötesi bir algılama "kırmızı ışık üretme" ) sistemleri devreye giriyor ve bu rengi hemen çok uzun bir mesafeden fark edebiliyorlar.

9-Yüzey balıkları renkleri tamamen görüyorlar. Dip balıkları siyah ve beyazın yansımasını görürler

Bir tam gün içinde, yapay yem renklerinin basitce seçimini aşağıdaki şekilde yapabiliriz.

Sabah: Mavi, pembe,siyah

Güneş yeni parlamaya paşladığında: Çok açık yeşil ve pembe

Güneş tepedeyken:Yeşil, kırmızı, sarı, portakal; mat renkler

Güneş çok parlak ise: Kahverengi ve gri

Güneş batarken (gökyüzü kızarık iken): Kırmızı ve portakal; parlak renkler.

Gece dolunayda: Parlak sarı ve gümüşi :) :) :) :) veya koyu renkli parlayan renkler ve siyah veya beyaz etek

Gece zifiri Karanlıkta: Fosfor (mavi, yeşil ve sade tonlar) veya ışıklı yapay yemler.

Derin suda: Mavi ve mor

Orta suda: Yeşil

Bulanık sularda: Siyah, kırmızı ve parlak gümüş

4. azok

azok Can

Çok teşekkür ederim Aytaç kardeşim,, gerçekten faydalı bilgiler. Fakat tam olarak önerebileceğin bi sahte var mı?

5. berk_guren

berk_guren Berk

adam sana balık tutmayı öğretmiş sen illede bana balık ver diyorsun :)

6. merkury33

merkury33 HASAN

Favori Kamış:
    tahta, el oltası
    Favori Makine:
    mercury90
    abi pahalısı ucuzunu sonra düşün; önce elindeki takıma göre rapala bul.
    ya da
    çok kullanmak istediğin rapalalar varsa; onlara göre spin takım temin et.
    (yukarıdaki açıklamaları da takip et) rasgelsin

7. mufi

mufi Muvaffak İŞMEN

Favori Kamış:
    kıyı balıkçılıgı standart malzeme oltakamışı ve makine
    Favori Makine:
    Daiwa GS 9
    En İyi Avı:
    her av iyidir yeterki usule uygun olsun
    Sevgili Can bu işler zor işler..

yalancı yem konusunda şu marka şu model diye bir kıstas yoktur..

aksiyon - hareket ve renk öenmlidir,, parasına gelince arttıkça daha kaliteli olur , gerek görüntü - efekt- gerekse hareket açısından ..

balık bu ,,hiç belli olmaz atlıyacagı varsa 3 tl lik yemede atlar 35 tl lik yemede..

ancak balıgın nazlı durumlarında görsellik ön plana çıkar bu durumda balıgı cezbedecek olan malzeme daha avantajlıdır.

8. 29519

29519

Maxrap fayu, fb, fs modelleri, tabii bi de daiwa saltiga laser sardine elinizde olsun.

9. YassiN..

YassiN.. Yasin

Favori Kamış:
    Shımano beastmaster 10-30-Shımano Speedmaster 14-40--Shımano speedmaster 25-125 Game Type kamışlar
    Favori Makine:
    Shımano Seıdo 4000--Shımano Biomaster SW 4000 XG--Shımano Sustain 5000 FE
    En İyi Avı:
    Kofana ve Levrekler......
    Balık varsa pelikanın sahteleriyle bile gereken fazlasıyla yapılır...Bu tecrübe edilmiştir...(5 atış 4 levrek)

10. berk_guren

berk_guren Berk

Benim tanıstıgım en geçerli sahte ( açık hava, kapalı hava, durgun deniz , dalgalı deniz..vs) Yo-Zuri Crystal Minnow Suspending 9 cm GT :) henüz sahibi değilim bu zıpırın fakat en kısa zamanda bundan alıcam :)

11. Nicolas79

Nicolas79 Aytaç ÇAKICI

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Okuma Avenger Av-30
    doğru söze ne denir... :D

12. 29519

29519

Eveeet arkadaşta kafa karışıklığı başlamıştır. :D

13. Nicolas79

Nicolas79 Aytaç ÇAKICI

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Okuma Avenger Av-30
    yüksek ihtimal :D

14. 29519

29519

Genç arkadaşımızda yaş 17 ymiş bende gittim pahalı pahalı sahteler önerdim. Abicim pelican nitro ve strike pro nun muhtelif sahteleri işini görür.

15. darthvader61

darthvader61 Mehmet

Favori Kamış:
    Shimano Technium DF 270 MH // Shimano ForceMaster 240M 10-30
    Favori Makine:
    Shimano Biomaster 4000 FB // Shimano Rarenium 3000 SFA
    Postaladığım konulara bakarsan bir çok avımı "Pelikan Neon 15" kodlu modeliyle yapmışımdır.

http://www.hepsiburada.com/Liste/pelican-neon-15-115-mm-maket-balik/ProductDetails.aspx?productId=sporvr7102015&categoryId=1308406&SKU=SPORVR7102015

Ha çantamda başka sahtem yokmu. Yo-zuri, rapala, daiwa, kaşıklar çeşitli bir çok sahtem mevcut. Ama hiçbirinden bu kadar verim almadım ve özellikle aksiyonunu şu ana kadar sadece yo-zuri nin magnet minnow modelinde gördüm. 19 gr olmasıda diğer bir avantaj. Ama daları 2m civarıdır. Sığ meralarda kesinlikle bol yosun toplar :) Sığ meralar içinde ragot her zaman 1 numaramdır. Alba 602 model, 2 ve 3 numara kaşıklada muhtelif avlarım olmuştur.

Fiyatlarına gelecek olursak,
    önerdiğim sahte 5 tl
    ragot 1,5 tl
    kaşık 2,5 tl
    Başlangıç için bunlar yeterli olacaktır. Levrek için meraları devamlı yoklaman lazım. Şimdiden bol şans.

+diğer arkadaşların söyledikleride doğrudur :)

16. Amenthalas

Amenthalas Aytaç

Favori Kamış:
    Okuma Safina X 270 10-35GR
    Favori Makine:
    Shimano Zeric 2500F
    En İyi Avı:
    Ben Onu Çoktan Kaybettim,Diğerleri Avuntu...
    Şu anda bende ürünün siparisini verdim yazlığa gelicek bakalm deniycem

17. darthvader61

darthvader61 Mehmet

Favori Kamış:
    Shimano Technium DF 270 MH // Shimano ForceMaster 240M 10-30
    Favori Makine:
    Shimano Biomaster 4000 FB // Shimano Rarenium 3000 SFA
    Nerede o rapor :)))

18. YassiN..

YassiN.. Yasin

Favori Kamış:
    Shımano beastmaster 10-30-Shımano Speedmaster 14-40--Shımano speedmaster 25-125 Game Type kamışlar
    Favori Makine:
    Shımano Seıdo 4000--Shımano Biomaster SW 4000 XG--Shımano Sustain 5000 FE
    En İyi Avı:
    Kofana ve Levrekler......
    Yayınlamadığım o kadar avım varki...........

19. Kadir Levrek Peşinde

Kadir Levrek Peşinde SİDEPRENSİ eski nick im

Favori Kamış:
    OKUMA ALUMİNA SPİN KAMIŞ 240cm
    Favori Makine:
    süper passion 740m ve küçük kardeşleri
    En İyi Avı:
    süper maxim misina :9
    bende itiraf edeyimmi:) en büyük balığımı en ucuz sahte ile tuttum,yine en çok balığı yine en ucuz sahte ile tuttum,ama sahte balık almak bir hobi oldu bende aldı başını gidiyor:D

20. merkury33

merkury33 HASAN

Favori Kamış:
    tahta, el oltası
    Favori Makine:
    mercury90
    selam YassiN..
    kardes ben ozelden sana soru sordum cevabını dort gozle bekliyorum. çatlıyacam ya bir an önce cevaplasan, benim için çok önemli
    özel mesaj kullanmıyorsan, olmazsa, bir Mail adresi ver oradan sorayım, senle görüşmem lazım, mutlaka ama unutma bak bekliyorum