Selam saygıdeğer ustalar; http://www.spotbalik.com.tr/index.php?target=products&product_id=31314 http://www.spotbalik.com.tr/index.php?target=products&product_id=32377 Deniz levreği avında bu iki misinayı kullanmayı düşünüyorum. Fakat kullanımları konusunda bazı endişelerim var. Bu endişelerim konusunda yardımcı olursanız çok sevinirim. İki misinanında çeker değerleri aynı, ve belirtilen değerler oldukça tatmin edici. Fakat ilki tuzlu suda surf balıkçılığı kullanımı için geliştirilmiş. Diğeri ise tatlı su levrek avında spin avcılıkta kullanılmak için geliştirilmiş. Ben bu misinaları spin ile sahte yemli avcılıkta kullanmak istiyorum ( Amacım sadece deniz levreği ). Benim endişelerim ise; İlkinde sarı-kırmızı renk kullanılmış. Bu renkler balığı ürkütür mü? Ayrıca surf balıkçılığı için üretilmesi, spinde bana problem çıkarır mı? Kırmızı rengin suda daha çabuk dağılıp, yemi daha cazip hale getirdiği söyleniyor, doğru mudur? Yoksa satışı arttırmak için öne sürülen yanlış bir yönlendirme midir? Diğer misina ise spin kullanım için üretilmesine rağmen, tatlı suda kullanım amaçlı. Endişem misinanın tuzlu suda kullanımda daha çabuk deforme olacağı yönünde! Sizce çok büyük bir problem oluşturur mu? Son olarak, misinalar 0,25 mm kalınlığında. Bu kalınlık spinde fazla mıdır? Misina çeker değerlerine göre, sanırım 0,20 mm kalınlığa düşülebilir. Sizin tavsiyeniz hangi yönde olur? Ayrıca, levrek avında bu iki misinayı kullanmış olan veya kullanıp memnun kaldıkları diğer misinaları tavsiye eden ustalarımızın görüşlerinide merakla bekliyorum. Yardımcı olursanız çok sevinirim, teşekkürler.
Selam, Benim kullanmış olduğum misina 0.28 Stren yeşil renk. Trobucco misinalar arasinda TForce spinning perch modeli at-cek avına uygun bir misinadır. Mukavemetleri epeyce yüksektir. Sorun yaşamayacağınızı düşünüyorum.
Verdiğiniz sitedeki misinayı incelerken bir şey dikkatimi çekti.İlk istedeki resmi büyüttüğünüzde misinanın çekerinin 0.20 mm için 5.5 kğ yazar iken satıcı site 0.20 için 12.5kg yazmış bu bir çelişki degil mi?
Çelişki yok abi.Dikkat edersen inceden kalına değerler var.Bakıldığında çekiş değerleri aynı gösteriyor.Çelişki yok.
Seaforse Yani deniz atı bir misina var yeni hemçok uçuz hemde cekeri yüksek.üç kat ucuza satılıyor.sagalamlığını test etttim kullanmak nasip olmadı.Karalamak ayıp olur sadece misinayı düğüm atıp test etmek en kestirme yoludur.VİKİNG-SÜPERTECH Kullanıyorum memmnunum.Hem yumuşak hem sağlam alacagını yarısına değeri.
Aklıma geldi. Kırmızı misinanın mırmır,mercan,çipura gibi yatsı balıkların avlanmasında etkili olduğunu duymuş ve netten de görmüştüm.
Sorunuza cevap olmasında fayda gördüğüm bazı bilgiler ile başlamak istedim.. Öncelikle Renklerin suda görünmezliği diye bir olay söz konusu değildir..Sadece derine inlildikçe sırasıyla Turuncular ve kırmızılar ile başlayan renk faktörü nedeniyle piyasada linkini verdiğiniz ve görünmez diye tanıtılan misinaların çıkmasına neden olmuştur..su altında renkler konusunda dünyaca kabul gören Jack boeno ustamızın gerek kitapları ve gerekse uygulamaları ile ortaya koyduğu bilgiler en doğru olanlardır.Su altı dalışında bir ekol olan bu üstadımızın yaptığı araştırmalar sonucunda patentinide alarak ürettiği kamufle serbest dalış elbiseleri Şahsımında uzun yıllardır dalış sporu ile uğraşması nedeniyle tecrübe edilmiş ve mükemmelliği görme fırsatını bana sunmuştur.Kırmızı renk 10 metrelerde göze farklı algılanmaya başlar.Bu derinliklere göre renk değişimi tablolarını nette detaylı bulmak mümkün..Bunun yanında dalış sporu ile uğraşmam dalışlarımda farklı renk ve markalardan oluşan dipte kopmuş misinaların farkedilebilirliği hakkında fikir edinmemi sağladı.. Bu tecrübeden yola çıkarak Eğer derin suda avlanmıyorsanız kırmızı rengin büyük dezavantaj olduğunu söyleyebilirim..Bu renkteki misina su içerisinde ençabuk farkedilebilen renk olmuştur..Bunun yanında silikon içerikli misanalarda normalden çok kalın görünen su altı görünümleriyle en çok dikkatimi çeken misina olmasının yanı sıra dipte bulup denediğim misinalar arsında sağlam kalmayı başarabilen,tuzlu suya ençok dayanıklılık göstermiş misinaların başında gelmektedir.BAlık avcılığında eğer derin sularda avlanmıyorsanız nacizane tavsiyem sırasıyla duman rengi,aynı renk fc misinalar ve şeffaf misinalardır..Kırmızının sığı sudaki dezavantajının aksine fc misinalar 18-20 metrelerden sonra farkedilebilirlik açısından standart misinalardan farksız olmakta..Çünkü bu derinliklerdeki ışık fc karbonun özelliği olan kırılma faktörünü önemsenmeyecek kadar azaltmakta..Hele Marmarada iseniz hiç fark kalmamakta.. Misinaların üzerindeki çeker,test gibi değerlerin çoğunu abartılı bulur kuşkuyla yaklaşırım..Bu konuda tamamen tarfsız olan eftta'nın (European Fishing Tackle Trade Association )test sonuç raporlarını doğru kabul ederim..Çünkü burada yapılan testler tamamen tarafsız ve herkesçe kabul gören ,gerçeğe en yakın şekilde yapılan test sonuçlarıdır..Bu nedenle piyasada 018 liğinin 15kg çekeri olduğunu belirten etiketle satışa sunulan çoğu marka bu testlere kurumun ciddiyet prensipleri dahilinde olmadığı gerekçesiyle katılmamaktadır..Listeyi incelediğimizde test edilen markaların yıllardır bu arenada olan,pazar payı yarışında olan markalar olduğuda açıkça bellidir..Uzakdoğuda üretimiş ve tamamen ticari amaçlı isimlendirilmiş üzerinede dudak uçuklatan cinsten bir çeker etiketi olan bazı ürünlerin bazı sezonda peynir ekmek gibi satlıp ertesi sezonda adının hatırlanmadığını hepimiz biliriz..Ancak aynı ürün farklı bir isim ve hayerete düşüren çeker değeriyle yeni sezonda yeni ismiyle raflarda yerini alır..Tecrübesi bu yazdığım durumu analiz edemeyecek durumda olanlar 018 lik 15kg çekerli misinayı birazda satıcının gazıyla takım çantasına atar..Burada satıcının bu ürünü tavsiye etmesinin nedeni abiyane tabirle bu çakma markalardaki kar marjının çok yüksek olması nedeniyledir..Ancak hayal kırıklığı ile sona eren avlar,kopartılıp kaçan trofeler ve en önemlisi aradan geçen yılların sonunda edindiğiniz tecrübe size doğru misinayı hediye etmektedir.. Konuyu biraz geniş ve bilgi olarak faydalı olacağı için uzun tuttum..Dediğim gibi bunlar tamamen benim kişisel tecrübem ve bilgilerim dahilinde yazdığım görüşlerimdir..Benim yaşımdan daha fazla tecrübesi olanlar farklı düşünebilir..Herkesin görüşünün tecrübeleriyle doğru orantılı olduğunu varsayıp saygı duyarım.. faydalı olması ümidimle..
balıkçı arkadaşım misinada önemli olan az görünürlüğü olmasıdır bu mantıkla yola çıkarsan doğru kendiliğinden ortaya çıkar. balıkçılar ağlarını boyar ama naylon ipten yapılanlarını misina ağlar boyanmaz.bunun için suyun rengine uygun olarak misinamızın mümkün olduğu kadar şeffaf olmalıdır.ASSO double strenght çekeri fazla bir misinadır. ben bu markanın 0.20 sini kullanıyorum suda görüntü vermiyor.tavsiye ederim rastgele
Yukarıdada bahsettiğim eftta nın yaptığı tarafsız ve gerçeğe en yakın testlere göre asso double strenght misinanın sonuçları şöyle..(eftta tamamen tarafsız ve bağımsız olan ve güvenilirliği farklı marka ve kullanıcılar tarafından kabul görmüş bir oluşumdur.Bunun detaylarını verdiğim linkteki "eftta hakkında" kısmı inceleyerek görebilirsiniz.) Misina adı modeli:Asso Double Strength, Üzerinde yazan kalınlık:0.35mm Ölçülen gerçek kalınlık:0.355mm üzerinde yazan çeker:16.5kg gerçek çeker değeri:9.698kg Buradan anlaşılacağı üzere Bahse konu olan misina üzerinde yazdığı değerden kalın olmakla birlikte yine üzerinde yazılı değerin neredeyse %40 farkla daha az çeker değine sahip.Ben bu test sonuçlarına ulaşmadan önce çeker değerlerinin abartılı olduğunu farketmiş ve araştırdığımda şüphemin doğruluğunu Eftta sayesinde bulmuştum . Bu konuyu güncel olarak Buradanyada daha önce benim Sitemize aktardığım Buradan ulaşıp Asso ile birlikte diğer pekçok markanında test sonuçlarını görebilirsiniz..
Selamlar, balıkçı arakadaşlarıma ve ustalarıma konuya gösterdikleri ilgiden dolayı çok teşekkür ederim. Görüş ve tavsiyelerinizi avlarımda dikkate alacağım.
Faydalı olmaz mı Erdal Abi, bana göre eşsiz bilgiler vermişsin. Yazdıklarını okuyup duman rengi misina tavsiyen üzerine assoyu soracaktım, senin daha sorumu yazmadan diğer yazında onada bir cevap vermiş olduğunu gördüm Bende yeni bir soru hazırladım. Yazılarının çoğunda misina tavsiyesi isteyen balıkçı arkadaşlarıma Sufixi öneriyorsun. Benimda Sufixi kullanmışlığım var ve oldukça memnun kalmıştım. Makinama 0.30 mm sarılıydı ve kıyıdan hemen her tür avda kullandım ,( Palamut, istavrit, çinekop, eşkina, zargana... ) beni yarı yolda bıraktığı söylenemez. Ama sende takdir edersin ki levrek bana göre ayrı bir balık ve kaçırmayı istemem. Üstelik spin ve daha ince bir değerle kullanmayı düşünüyorum. Bana Sufixi bu avdada kullanmayı tavsiye eder misin? Ayrıca sahte kullanımında tavsiye ettiğin kalınlık değerini verirsen çok sevinirim.
erdal bey araştırmalarınız harika bende sizle aynı fikirdeyim bende misina üzerinde yazılan çekerlere inanmıyorum.kitabımdada yazdığım gibi bir çok şeyi deneme yanılma ile öğrendim.misina alırken kendi bağlama şeklim olan öksüz bağı uygulaması yapar buna göre tercıh yaparım belki daha iyisine rastlamamış olabilirim. bana göre sadece çekeri tek başına yeterli olmuyor düğüme dayanıklı olması çok önemli. bu güne kadar belki bana rastlamamış olabilir gerilme ile hiç misina kopartmadım kopanlar hep düğüm yerlerinden olmuştur.bu konuda tavsiye edebileceğiniz misina varsa sevinirim rastgele
Kerem yazımın faydalı olduğunu bilmek beni murtlu etti..Teşekkür ederim.. Sufix'i dediğin gibi pekçok arkadaşıma tavsiye ettim..Bunun nedeni fiyat performansa aralığında az rakibe sahip olması..Tavsiyem üzerine pek çok arkadaşım memnuniyetlerini gerek forum içerisinde gerekse özel mesaj ile haberdar ettiler.. Şimdi yine pekçok kez yazdığım gibi Levrek avında benim yıllardır vazgeçemediğim tek misina "yozuri hybrid" ..Bununla beraber son dönemde ortaya çıkan "balza" fc misinadanda inanılmaz verim aldım.. Kullandığım çaplar 026 ile 028 arasında değişmekte.avlakta ispendek kendini gösterirse yedek makaramda sarılı olan 022 lik çapa geçerim..Ancak genelde 026 kullanırım..Tuttuğum levreklerin %90 ını Ufak değişikler yaptığım alba 2 numara kaşığı ile yakaladım. En yakın zamanda bu sahte ve levrek ile ilgili oldukça detaylı bir konu hazırlamayı planladım..Avlakta nereden atılması ğerektiğinden,dalgaların faktörü,gün içerisindeki zaman,hız,sahtede yaptığım ince ancak verime etkisi büyük olan değişiklikler ...vs gibi konuları içeren bir konu..
Haluk abi öncelikle bu konuda bir kitabınızın olması harika bir duygu olmalı..Cesaretimi mazur görün bende ileride kısmet olursa benzer bir kitap yazmayı zaman zaman aklımdan geçiriyorum.Kitabınızı en kısa sürede edinip okumaktan keyif alacağımı belirtmek isterim. Haluk abi sizinde bildiğiniz üzere Avlarımızda aradığımız şartlara haiz bir misina bulmak oldukça zor..Kimisi farkedilebilirliği ile ,kimisi suya olan dayanımıyla,kimisde esnekliğiyle bizleri cezbetmekte..Ancak konu düğüm olduğunda şahsen esnek ve özellikle silikon içeren misinaların ön plana çıktığını düşünüyorum..Ancak speedmaster special spinning misina sanırım bu özellikleri üzerinde barındıranların başında gelmekte.Dezavantajı bu misinanın ülkemizde bulunmasının zor olması..Geçen yıl getirttiğim 4 makaranın sonuncusunu makarama sardım.Aramalarıma rağmen Ülkemizde satılan bir yer bulamadım...Ancak yozuri ve berley misinalarda oldukça kaliteli amaca yönelik misinalar üretmekte..Yozurı hybrid misinalar karbon kaplamaları ve nylon içeriği ile farkedilebilirlik ve düğüm mukavemeti ile tatminkar bir öneri olarak verilebilir..
Erdal abi bence yüzde 100 yazmayan hiç bir fc misina güvenilir değil (görünmezlik açısından).Benim yozuri de dikkatimi çeken oldukça kaliteli görünen mirage modelidir.Yani o paraya kıyıp alınacak nadir misinalardan bence. http://www.balikmarketim.com/pinfo.asp?pid=4761
Okancım %100 FC olan misinaların en büyük dezavantajı düşük düğüm mukavemetidir..Gelişen teknoloji son dönemde Düğüm mukavemeti oldukça iyi olan fc misinalar üretilmiş olsada halen özlenen dayanıma ulaşmadığını düşünüyorum..Bu nedenle içeriğinde nylon yada benzeri düğüm mukavemeti nispeten daha iyi olan kaplama misinaların tercih edilmesinin daha iyi olduğunu düşünüyorum.Ancak beklentiler bireysel farklılıklar içerebileceğinden %100 fc olan misina kullananlar mutlak olacaktır..
erdal kardeşim teşekkür ederim verdiğin bilgileri not aldım en kısa zamanda deneyeceğim. hepimizin birbirimizden öğreneceği çok şey olduğuna inanan ve fikirlere saygılı biriyim. insanlar yaşadıkça ve araştırdıkça öğreneceklerdir. ben bir deniz ve doğa sevdalısı olarak sizlere faydalı olabilmek adına bir şeyler yaptım..artık bayrağı sizlerin taşıyacağına canı gönülden inanıyorum saygılar rastgele