Site yönetimine ve üyelere çok teşekkür ederim bu site sayesinde pek çok bilgi edindim.Kanaatimce site yönetimide uygun görürse diger bölümlerde oldugu gibi önemli yan başlıgı altında 1)Levrek avında:Tekneden canlı sargana ile sırtı çekmede hangi iğne kullanılmalıdır? 2)Levrek avında: Kıyıdan canlı sardalya veya sardalya büyüklügünde kefal yavrusu ile avcılıkta hangi iğne kullanılmalıdır? 3)Levrek avında:Kıyıdan sardalya ile kıbrıs oltasında hangi iğne kullanılmalıdır? 4)..... gibi başlıklar Yukarıda bahsetmiş oldugum başlıkların hepsi levrek avcılıgında bu ve bunun gibi başlıklar diger balıklar içinde açılıp tecrübeli kişilerde cevap verirse benim gibi birçok kişiye faydalı olacagını düşünüyorum. Sizlerden ricam bu açtıgım başlıkta sadece 1 numaraya cevap verilmesi.Görüşlerini ve tecrübelerini paylaşacak herkese teşekkürler.
Öncelikle profil ayarlarınızdan yaşadığınız yeri belirtirseniz bilgilendirme daha sağlıklı olur. Çünkü levrek benzer karakterde olsada avlandığı bölgenin özelliklerine göre bazı değişiklikler gösterebilmekte. Genel olarak pek bilinmese yada balıkçılarca yapılması üşenilsede bahsettiğiniz tekneden canlı zarganayla levrek avı çok iyi sonuç veren bir avdır. Levrek için canlı zargana kolay kolay vazgeçilecek bir av değildir. Levrek için sırtıda kullanılan ve iyi sonuç veren ranglou larda zargana taklididir zaten. Av şekli bilindiği gibi lüfer avlarındaki uzun oltaya çok benzemekte. Zargananın boyuna göre lüfer avındaki gibi ikili yada üçlü iğne kullanılmalı. Balığın yüzebilmesi için ilk iğne ağzından ikinci ve üçüncü iğne sırt ve anüs bölgesinden takılmalı ki teknenin hızıyla balık ölmesin. Tekne hızı çok iyi ayarlanmalı mümkün olduğunca yavaş olunmalı tercihen akülü motor veya hatta iyi kürek çeken biriyle ava çıkmak faydalı olur kanaatindeyim. Zargananın çok canlı ve hareketli olması şart. Bu sistemde uyguladığım iğne marka olarak değilde ucu çok keskin olan kıvrık parlak beyaz çelik iğne olarak belirtmeliyim. İğnenin büyük boy olması benim tercihim. Zargana zaten parlak bir yapıda olduğu için parlak çelik iğnelerle daha iyi kamufile olacak. Ancak iğnenin ucu çok sivri olmalı. Burda lüfer avından farklı olarak avcının elinin çok hassas olması gerekli. Lüfer canavarca avına saldırıp iğneyi yutacağı için direk balık tartılabilir.. Ancak levrek daha tedbirli ve uyanık olduğundan avcı balığı kıskandırırcasına çekip bırakarak levreğin daha iştahlı atlamasını sağlamalı ve asla aceleci davranmamalı. Balığın yemi iyicene aldığından emin olmadan çekmemeli. bu alışkanlık oluşana kadar bircok defalevrek yerine bozulmuş bir yemle karşılaşma şanssılığı görülebilir.
Suyun altında birçok defa levreği yemlenirken gözlemleme fırsatım oldu, levrek zarganaya bayılıyor ama bir farkla, tığ zargana tabir edilen boydaki zarganaları hiç affetmez, ancak bunları da oltaya takmak imkansız adı üstünde boyu da eni de tığ gibidir. Bu büyük zarganaya atlamaz demek değildir, yiyecek hiçbirşey bulamadığında elbette ki atlayacaktır, durum şudur ki amaç levrekse bilinmesi gereken levrek için zargananın hiçbir zaman öncelikli bir yem olmadığıdır. Levrek avını tek seferde ağzıyla yakalar bir iki hamlede düzeltir sonra hiç uğraşmadan tek hamlede yutar. Sindirim sistemi oldukça kısa olan levrek için ancak çok ufak zarganalar yem vazifesi görebilir. İkinci bir konu da ragot raglou bence zarganadan çok kum balığına benziyor, hiçbir zaman 12 cm raglounun boyunda bir kum balığı görmemiş olsamda, özellikle kumluk alanlarda kum balığına levreğin çok yoğun bir ilgi gösterdiğini bizzat gözlerimle gördüm. Uzun olta düzeneğinde birçok balık kullanılabilse de kefal eni ve boyuyla, oltadaki aksiyonuyla,düzgün yüzmesiyle hem çok iyi bir canlı yem hemde levreğin tam ağzına göre yaratılmış bir balıktır. Birçok yem balığının aksine oltada çok uzun süre dayanabilir. Oltanın ucunda yeme atlayış şekline kesinlikle katılıyorum, çoğu kişi levreğin ilk hamlesinde yakalanabileceğini zannettiğinden erken tasmalayıp balığı kaçırır. Yukarda da belirttiğim gibi ilk hamlede yemi yakalar bu esnada tasmalama yapılırsa iğnenin balığın ağzına oturması büyük şans olur. Daima oltada hissedilen ikinci harekete kadar dikkatle beklenmelidir. Zaten levrek için sırtı hızının düşük olmasının da yegane sebebi budur.Yksek hız,yemi kavrayan levreğin, sıklıkla henüz yemi yutmadan ağzından bırakmasına/kaçırmasına neden olur.
Yücel Bey öncelikle tığ zargana olarak tabir ettiğiniz boydaki zarganaları iğneye hayvanın karın kısmına iğneyi paralel tuttuktan sonra gikiş ipliğini 10 -15 kez dolayarak hafifçe bir düğüm attıktan sonra yani iğneyi balığa hiç saplamadan iple doladıktan sonra şamandradan 1m kalama ile sarkıtıp sakşamdan su üstü bırakması yaparak çok iyi sonuç alabilirsiniz. Yani takmak imkansız değil. Rangluları 1992 den beri kullanıyorum ve bunların zargana taklidi olduğunu düşünüyorum. Birçok internet sitesinde de bu şekilde satıldığını gördüm. Ayrıca konuştuğum balıkçılarda malzemecilerde rangluların zargana olduğun söylemişlerdir. Ama bu konuda iddialı değilim. Ancak zargananın levrek için öncelikli yem olduğu konusunda kesinlikle iddialıyım. İstanbulda zargana ile uzun oltaya çıkan bir çok balıkçı bu takımlarla birçok kez levrek yakalamışlardır. Boğazda çok tecrübeli eski balıkçı abilerimiz lüfere uzun oltadayken canlı zargana ile yakaladığı levrekleri anlatmaktadır. kendi tecrübelerimle de bir kaç kez tekneden ve bir çok kez bırakmadan zarkana ile levrek yakalamışlığım var. Bence canlı zargana canlı kefalden çok iyi bir yem tercihidir.
Sahsi kanaatimce canli gamit, sartlara gore levrek icin kullanilabilecek en iyi yemdir. Gamiti suyun altinda olmeyecek sekilde yasatabilecek uygulamayida sanirim forumda daha once konusmustuk, bazi balik cinslerinin cene altindan bazilarinin ise kulak arkasindan, ust dudagindan gibi tekniklerle gamiti suyun altinda azami sekilde yasatabilmek cok onemli, levrek hareketsiz cisme vurmak icin nazlaniyor. Yanliz arkadasin mesajindaki uyariyi unutmusuz sanirim, ilk soruyu atliyoruz.. bence bu sorunun cevabi uzun palali krom bir cok igne kullanilabilir, levrek avinda beni her zaman basarisizliga ugratan parlak celik, bronz ve flatted blued igneler olmustur. Bence bunlarda goz onunda bulundurulmali gamit her ne olursa olsun. Bisey daha ekliyeyim arkadasimiz tekne icin demis son anda fark ettim ama ben yorumumu kiyi icin yaptim.. artik kendisi tum bu bilgileri degerlendirerek en iyi karari verir sanirim. Rast gele arkadasim levrek haberlerini bekliyoruz senden.
Teşekkür ve Amacım Öncelikle cevap veren arkadaşlara teşekkür ederim ben bu forum sayesinde çok bilgiler edindim halada edinmekteyim.Levrek avlama tekniklerini forumdan ögrenmeye çalışıyorum.Bölgeye göre farklı iğnenin degiştiginide sizlerden ögreniyorum.Bunun içinde teşekkür ederim.Teknikleri diger bölümlerden okuyarak ögrenmeye çalışıyorum. Bölgeidim AMACIM:Levrek avında gerek kıyıdan gerekse tekne ile degişik avlanma teknikleri ve aynı avlanma tekniginde bile farklı yem kullanılıyorsa farklı bir başlık açılması ve bu başlıkların kalıcı olması. Sizin gibi tecrübeli kişilerin a tekniginde b yemi ile şu iğne çeşidi kullanılmalıdır diye görüşlerini belirtmesi benim gibi bir çok acemi arkadaşa malzeme alımı konusunda çok faydalı olacaktır. (Her cins balık için: Avlanma teknigi ve kullanılan yem türüne göre gereken iğnenin marka ve modeli hakkında bilgi edinmek için kalıcı başlıkların açılması) Tecrübelerini paylaşan ve paylaşacak arkadaşlara şimdiden teşekkürlerimi sunar.Bol avlı günler dilerim.
Sorun tığ zarganaları bırakma yaparken ortaya çıkmıyor, sorun bunları uzun olta arkasında çekerken çıkıyor. Balık o kadar narin ki çekerken karşıladığı su bile onu öldürmeye yetiyor. Raglou lar biliyorsunuz aslen yabancı menşeylidir, burada o kadar büyüğü olmasa da işaret parmağı büyüklüğüne kadar ulaşabilen kum kayabalığı tabir edilen balığın, vücut şekli olarak kopyasıdır. Hatta zarganadan çok, akarsu ağızlarında levreğin sıkça avladığı yılan balığı yavrularına da benzer.Sadece burada satılan raglou benzeri sivri kafalı zargana sahteleri de mevcuttur, bunlar da raglou diye satılmaktadır ancak ne yüzüş ne denge olarak orjinaline hiç benzemezler. Özellikle İstanbul, Adalar ve Boğazdan örnek vermek gerekirse, söylediğim gibi levrek zarganaya da atlayabilir. Bunun tek nedeni zargana kullanarak lüfere uzun olta çekenlerin ldukça fazla olmasıdır. Zira birçok kereler levreğin istavrite de atladığı olur, hatta zarganadan daha fazla. İstanbul civarında mevsiminde ve yerinde pek bahsi geçmesede levrekçilerin tamamı canlı izmarit balığı kullanarak yakalarlar..
Svgili Moderatörüm Yücel Bu konunun acılması iyi oldu.Günümüzün kıt balığnda canlı olarak kullanılacak yem balığının cok uzun süre canlı kalması,avcı balıkları gördüğünde kacma kurtulma reflekslerini muhafaza etmesi gerekmektedir.Arkadaşlar yukarıda bahsetmişler ancak bunlar güncelliğini yitirmiş takma şekilleridir.Balığa rastlama süresi eskiye nazaran misillerce artmıştır.Dolayısıyla yem balığının dediğim şekilde canlı kalması icin ilave aparatlara ve iğne kombinasyonlarına ihtiyac vardır.Bunları resimleriyle birlikte ayrı bir konu olarak ele alacağım. Bu konuda üstad payesindeki kardeşlerimizin de yorumlarını bekliyorum doğrusu. Sevgiyle kal
İnternetten yaptığım araştırmalarda raglounun hangi balığın taklidi olduğu konusunda bir sonuca varamadım. Bahsettiğiniz gibi kum yılanbalığı olduğunu savunanlar olmakla beraber zargana sahtesi olduğunu belirten birçok yerli ve yabancı site var. Ancak bir çok ragot, mustad vs marka kum yılanbalığını ayrıca ince uzun olarak üretmiş ve bunu kum yılan balığı olarak belirtmiş. Bunun yanında raglou yu ayrıca üretmiş ama yanına birşey yazmamış sadece raglou. üreticinin asıl niyetini bilemiyorum Ama burda göz ardı edilmemesi gereken önemli bir nokta var. Oda levrek ve diğer avcı balıkların bu sahtelere saldırırken sahtenin ne olduğunu düşünüp düşünmediği yani saldırıyı bilinçli yapıp yapmadıkları. Bu konuyu ayrı bir başlık altında açmak istiyorum. Levreğin istavrite de diğer bütün balıkların küçüklerine de saldırdığı bir gerçek. Ancak yinede kanatimce bu tercihi yaparken balığın boyuyla büyüklüğüyle çok ilgilenmediği.. Çocukluğumdan beri Bırakma ve yemli takımlarla levrek avı yapmışımdır ayrıca 1992 yılından beri sahtelerle kıyıdan ve tekneden av yapıyorum. 12 lik 15 lik ragloularla sırtı yaparken bir çok kere bu sahtenin boyundan daha küçük benekli levrek palazlarının yakalandığına şahit oldum. Küçücük balığın ağzını o kadar açarak koca sahteyle iğneyi ısırması beni çok şaşırtmıştır. Bırakma oltalarında da 80-100 gr kefallerle 150-200 ispendekler denk geldiği de oldu. Bu bağlamda zargananın levrek için zor bir av olacağını düşünmüyorum.