Levrek Şemsiyesi ile ilk levrek avı

Konu, 'Denizlerimizden Güncel Av Raporları' kısmında Bahadır Sarıca tarafından paylaşıldı.

1. Bahadır Sarıca

Bahadır Sarıca Bahadır Sarıca

En İyi Avı:
    Levrek, bir sonraki
    Merhaba amatör balıkçı dostlar,

Son dönemde vakit buldukça yeni keşfettiğim “levrek şemsiyesi” ile avlar yapmaya çalışıyorum. Geçen hafta levrek şemsiyesinin(Alabama rig) mucidi Andy Poss ve imal ettiği firma olan Mann’s Lure Company’den sipariş ettiğim şemsiyeler de geldi.

Tabii aldı içimi bir heyecan. Hemen kurulumunu yaptım. Daha önce tanıttığım ABT Lure Company levrek şemsiyesinden biraz farklı. Bu imalatta kollar sabit. Toplam beş adet kol var. Kolların ortalarında da montaj yerleri mevcut.

Mann’s firmasının ürününü daha yakından tanımak ve montaj ile ilgili detay isteyen arkadaşlar için bir tanıtım videosu hazırladım.

[YOUTUBE]TL-JievKaBA[/YOUTUBE]​

Ne yapmak gerek? Acil bir av planı. Hava 1 Şubat için mükemmel, hafta sonu hüsran. Bu sebeple işleri ayarlayıp, Cumaya programımı yaptım. Tek başıma yapacağım bu avda, araştırdığım yeni “levrek şemsiyesini” deneyecektim.

Av tarihi : 01/02/2013, Cuma
    Av yeri : İzmir kıyıları
    Av türü : Tekneden sürütme(sırtı)
    Avı gerçekleştirenler : Bahadır Sarıca
    Hedef av : Levrek
    Gerçekleşen av : 2 Adet lüfer (34cm),
    1 Adet levrek-ispendek (35cm geri salındı)
    Av saati : 05.30 - 15.00
    Kullanılan ekipman : 15-30LBS kamış Lenght:1.65m Section:2, 4000 kafa makine, Ф0,21mm(65LB) ana ip, Ф0,35mm(16LB) öncü misina, yerine göre FG, Albright ve palomar düğümleri, levrek şemsiyesi(Mann’s) ve muhtelif sahteler
    Hava durumu : 2-3 Bft Kuzey/Kuzeybatı

Gece 03.30 itibarıyla uyanarak yola çıktım. 05.30’da iki olta takımı ile birlikte sırtıya başladım. Çıkar çıkmaz levrek şemsiyesi ile ilk tecrübem sistemin iyi daldığı üzerine oldu. Dipteki ilişkenlere takıldım. Avlandığım bölge 2-5m derinliklerde. Bazen derinlik 8m lere kadar ulaşıyor. Levrek şemsiyesi rölanti hızında, 30-40m civarında tekne akasından salındığında 2,5-3m civarında dibe dalıyor. Bu tür takılmalar av keyfimi bozacağı için, levrek şemsiyesini gün ışıyınca, tek sırtı çekerek kullanmaya karar verdim. Karanlıkta hem motor kullanıp hem iki takım ile sırtı(levrek şemsiyesiyle) yapamayacaktım.

Yeri gelmişken özellikle tek başıma çıktığım sırtı avlarında kullanılacak sahtelerimin floating(fılotink-yüzen tip), suspending(saspendink-askıda kalan tip) olmasına özen gösteririm. Teknenin sağından ve solundan sahtelerin yüzme kontrollerini yapıp saldığınızda(uzaklaşma mesafesi kadar -30, 40m kadar- sahteler boşta kalıyor), sahteler dibe batmamış oluyor. Eğer sığ bölgelerde avlanıyorsanız(ki levrek oldukça sığ bölgelerde gezebiliyor) çift takımı dibe oturtmadan zapt etmek zor oluyor. Sinking(sinkink-batan tip) sahteler bu boşta kalma durumunda dibe oturuyor. İlk çekme anınızda da ilişkenlere takılıp hem vakit hem de moral kaybetmenize yol açıyor.

İki yüzen tip sahtemle birlikte sırtıya devam ettim. Karanlıktaki sessizliği kalama sesi bozdu; cızzzz. Hoplaya zıplaya gelen porsiyonluk güzel bir lüferdi. Avın başlamış olması sevindiriciydi. Fakat bu dişli balığın olması hedef avım olan levrek açısından olumsuz bir durumdu. Eğer “efe” buralardaysa, bizim “paşa”lar buradan uzaklaşmışlardır… Ne yapalım, mevcut duruma uyum sağlayalım diyerek akşamın nevalesini çıkarayım dedim. Aynı bölgede ava devam. Kısa süre sonra ikincisi, ardından üçüncüsü geldi. Maalesef tamirden gelen Penn Battle 4000’lik makinemin tekrar dişli sıyırması sebebi ile verdiğim boşlukta üçüncü efe özgürlüğe yelken açtı.

Penn Battle 4000 makineyi gerek at-çek avlarımda, gerekse sırtı avlarımda severek kullandım. Özellikle hafifliği ve kalama ayar sahası bence mükemmel. Fakat 1 yıl gibi kısa bir sürede dişli sıyırması normal bir durum değil. Aldığım Av bayii ile yaptığım görüşmede ithalatçı fiemanın garantisi ile değiştireceklerini söylediler. Umarım en kısa zamanda tekrar makineme kavuşurum.
    Makinenin bozulması bir yandan iyi oldu. Artık tek sırtı takımı çekebilecektim. Öyleyse levrek şemsiyesi zamanı diyerek sahteyi değiştirdim. Av olsa da olmasa da amacım levrek şemsiyesini çalıştırmak ve tecrübe etmekti. İşte yüzdürme denemelerim:

Levrek şemsiyesi 4+1 yüzdürme denemesi - 1
    [YOUTUBE]MNMFD-hCk9Q[/YOUTUBE]​

Levrek şemsiyesi 4+1 yüzdürme denemesi - 2
    [YOUTUBE]KmNjkpHJBQs[/YOUTUBE]​

Kah küçük vuruşlar, kah dibe takılmalar sonunda sevgili dostlarla yaptığım telefon görüşmesi esnasında beklenen vuruş geldi. Zaten vuruşlar hep beklenmeyen zamanlarda gelmez mi… Ne kadar tecrübeli olursanız olun her seferinde ilk defa yaşıyormuşçasına yaşanan o heyecandan çekime geçemedim. Ancak tekneye aldıktan sonra kamerayı açabildim.

Levrek Şemsiyesi (Mann's) montajı ve ilk ispendeği
    [YOUTUBE]Kwoxk_Qf7js[/YOUTUBE]​

[​IMG][​IMG]

Gelen yakışıklı ispendek beni bir trofe kadar sevindirdi. Çünkü uzun zamandır emek vererek araştırdım ve inandığım sistem sonunda başarıya kavuşmuştu. Yaşanan tüm emekler ve zorluklar bir anda mutluluğa dönüşüverdi. Daha öncede belirttiğim gibi levrek şemsiyesinin uygun koşullar altında başarıya ulaşacağına emindim. Gelelim uygun koşullar dediğim durumun ayrıntılarına;
    Bir çok arkadaşımız levrek şemsiyesinin görünür kollarının av açısından sakıncalı bir durum oluşturduğunda hemfikirdi. Özellikle berrak sularda bu negatif yanı daha bir etkin olacaktır. Konuya katılmakla birlikte durumu tek başına değerlendirmek bizi doğru sonuca götürmez. Kar/zarar miktarları sonucu çıkacak oran belirleyici olacaktır. Bence bu oran 1,…+’dır. Sistemin en büyük üstünlüğü sürü izlenimi vermesi. Sürüden uzakta kalmış en zayıf halka konumundaki sahteler daha bir cezp edici. Bulanık ve akıntılı sular(akarsu ağızları – dalga alan mendirekler – gemi yanaşma bölgeleri vs) şemsiyenin etkin ve başarılı kullanılabilecek bölgeleri. Kullanılabilecek çağırıcıların çeşitliliği meraklı levrek için başarı şansını arttıracaktır. Bu konuda kullandığım blade(bileyt-yaprakların) üstünlüğü tartışılmaz. Sahtelerin önünde dönüşleriyle bir su kanalı oluşturuyorlar. Bu da sahtelerin kuyruk aksiyonlarını/hareketlerini arttırıyor. Ayrıca ses ve ışık kırınımı yaratıyorlar. Aşağıda çeşitli yaprak çeşitleri mevcut.

Buzz blades

Spinner Blades

Yakaladığım ispendeğin heyecanla acaba iri bir levrek kandırabilir miyim diyerek bir saat kadar dolaştım. Akabinde aldığım ikincisini çekim yapayım derken kaçırdım. Sonrasında , günün yorgunluğunu daha bir hissedince, başarmanın verdiği mutlulukla gene düşler dünyasından ayrılmaya karar vererek, “efe”lerle birlikte dönüşe geçtim.

Tüm amatör dostlara bundan daha keyifli avlar dilerim.

Sevgi ve selamlarımla…

2. Pascal33

Pascal33 Bora

Favori Kamış:
    Okuma V System 2.70 Spin Kamış
    Favori Makine:
    shimano technium 3000 sfc
    En İyi Avı:
    Levrek 2.5 Kg
    Bahadır Abi tebrikler büyük ihtimalle Türkiye de bir ilki başardınız,böyle bir haberi bekliyordum :)

3. bilge kağan

bilge kağan bilge kağan tomas

Favori Kamış:
    lineaeffe rapid cx spin 2.05, DAM 2.40, okuma V system 2,40 spin
    Favori Makine:
    okuma trio 30s, okuma avenger 30a, Okuma Raw 65, daiwa sweepfire E 4000
    En İyi Avı:
    alabalık 3 kg, turna 2 kg, levrek 3 kg, çipura 1,2 kg, zargana 95 cm ( 990 gr. )
    tebrikler bahadır abi. süpürge, şemsiye derken levrekleri, lüferleri yakalamışsın yine :) inşallah şemsiye ile trofe levrekler yakalarsınız reeling

4. seikott

seikott MEHMET

Favori Kamış:
    Shımano beastmaster cx 2,40 14-40 gr-V Systeam 2.4 10-40 gr- silstar 1.8 6-25 lb
    Favori Makine:
    SHIMANO RARENIUM CI4 30 - AVENGER AV 55B
    En İyi Avı:
    yazılı orkinos 4.9 kg
    Bahadır abi çok doyurucu bir rapor olmuş.daha önce benzer videoları yabancı sitelerde izlemiştim bizden brisinin bu tecrübeyi paylaşması türkiyede bir ilk aslında.:)teşekkür ederiz.tespitlerine katılıyorum bencede bu şemsiye uygun şartlarda iş yapar. balıklar için afiyet olsun diliyelim nice avlara..

5. rapalacikral

rapalacikral ali

vay be.
    azme bak.
    helal olsun arkadaş.

6. Kadir Levrek Peşinde

Kadir Levrek Peşinde SİDEPRENSİ eski nick im

Favori Kamış:
    OKUMA ALUMİNA SPİN KAMIŞ 240cm
    Favori Makine:
    süper passion 740m ve küçük kardeşleri
    En İyi Avı:
    süper maxim misina :9
    tebrikler Bahadır abi,şemşiyenin çalıştığına sevindim:)ilk günden misafirleri olmuş :) trofesinide yakalarsın artık bu sistem ile abi:)
    saygılar

7. darthvader61

darthvader61 Mehmet

Favori Kamış:
    Shimano Technium DF 270 MH // Shimano ForceMaster 240M 10-30
    Favori Makine:
    Shimano Biomaster 4000 FB // Shimano Rarenium 3000 SFA
    Eline sağlık Bahadır Abi. Sistemin çalışacağı belliydi de , çekince ana bedenin görülmesiydi. Bununda yersiz olduğu görülüyor. İnşallah trofeler biner bu slikonlara :D

8. huseyin usta

huseyin usta huseyin ceylan

Favori Kamış:
    Shimano surfleader ultra 425bx 3parca,,Shimano speedmaster AX 330H powergame 20-80gr
    Favori Makine:
    SHIMANO BULLSEYE 9080 XT 8+1 BB,Shimano Twinpower 4000SW-A
    hayirli ugurlu olsun bahadir abi ...

bol berekletli avlarda kullanman dilegiyle rastgele...

9. adalı balıkçı

adalı balıkçı Berkan

Favori Kamış:
    Lineaeffe Surf Mill 4.20 & Spirit Surf 3.90 - ProCatch Carbospin Pro 2.70
    Favori Makine:
    Okuma Avenger Av 65b
    En İyi Avı:
    Her yeni gün daha iyisi için bir fırsattır..
    Sistemin sonuçlarını merakla bekliyordum, çok da iyi sonuç vermiş, tebrik ediyorum :clap2:

10. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    D.A.M Telespin 3 mt. 10/30gr.
    Favori Makine:
    Shimano Hyperloop 4000 RB
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Maşallah kırkbin kere. Tebrik ederim üstadım.

Güzel gönlüne denk nice güzelliklere inşallah.;)

11. befalcon

befalcon Sinan

Favori Kamış:
    Okuma V-System 2.70 10-40
    Favori Makine:
    Daiwa Megaforce 2500
    En İyi Avı:
    Dağ Alası 26 cm.,, Torik 3 kg
    Sistemi tanıttığın ilk günden beri gelecek Levrek haberlerini bekliyorduk. Daha irileri de gelir inşallah.

12. Ege Demirağ

Ege Demirağ Ege Demirağ

Favori Kamış:
    Okuma Lure Mania 2.13 5-20 7''1
    Favori Makine:
    Daiwa megaforce 1000 A
    En İyi Avı:
    Önemli olan balığın büyüklüğü değil yaşadığın heyecandır.Heyecan ince misinayla tutulan balıktır-LRF
    Yeni sistemlerin denenmesi ve işe yaraması çok güzel bence .. Umarım bende bu seviyelere ulaşırım zamanı gelince,Paylaşımını için çok teşekkürler Bahadır abi .. :)

13. omergul

omergul ömer

Favori Kamış:
    Remixon Heavy Duty
    Favori Makine:
    Okuma Carbonite CBF-155
    En İyi Avı:
    Mırmır 300gram , Çipura 500gram
    her avcıda bulunması gerekir :)

14. volex21

volex21 Volkan

Favori Kamış:
    Okuma V System 2.40 Lineaeffe Spirit Surf 3.90 (fiyat performans 9/10)
    Favori Makine:
    Spro Red Arc 20'lik (Fiyat/Performans : 8/10)
    En İyi Avı:
    Levrek (57 cm - 2.100 gr ) Sargoz (700 GR kadar) Palamut (40 cm üzeri), Lüfer 40 cm, Çipura 950 gr
    Tebrikler Bahadır abi. Sistemin çalışmasına sevindim. Gayet güzel balıklar yakalamışsın. Lüferler de ispendek te çok güzeller. :)

Sistemin çok daldığını dile getirmişsin, bu sığ avlaklarda bi handikap oluşturacak sanırım. Bu sistemin dalmasını önleyemezsen veya dalmayanını imal edemezsen sanırım levrekten çok lüfer yakalayacaksın gibime geldi abi. :)

Gönlünce güzel avların olsun. :)

15. kahya

kahya atıl şenkahya

Favori Kamış:
    major craft crostage 902 M cormoran 210 bull fighter, cormoran 210 red master
    Favori Makine:
    shimano exsence 3000,shimano exsence 4000hgm, penn battle 6000.
    En İyi Avı:
    5,300 kg levrek
    Bahadır selamlar.
    ben de sevindim şemsiyenin çalışmasına
    hafta sonu seninle bendeki yum riglere baktık o gördüğün 3 lü yü at çekte çok merak ediyorum.yeniden siparişimde seni ve hür ü de ekliyorum listeme 5 li ve 3 lüden :)
    ben de bir at çekte deneyim hele bir deniz le buluşayımda bayadır ava çıkamıyorum iyice bilendim.
    sana da rast gelsin.daha büyüklerine inşallah:)

16. mesut sevil 25

mesut sevil 25 mesut sevil

Favori Kamış:
    palikan
    Favori Makine:
    robin 28
    En İyi Avı:
    levrek 8.250 kg
    gönlü güzel abicim inan senin kadar sevindim daha büyük trofelere imza atacak bu sistem inanıyorum sevgi ve saygılarımla

17. Aslıhan TURAN

Aslıhan TURAN Aslıhan TURAN

Favori Kamış:
    Daiwa Ballistic X 270 cm 14-40 gr. /Fujın Dragon 270cm 8-32 gr
    Favori Makine:
    Daiıwa Fuego 17 LT 3000 DC/Shimano Stradic 4000 XG FK
    En İyi Avı:
    Levrek 2.4 kg
    Tebrik ederim sistem çok iyi çalışmış.Devamını dilerim rasgele.

18. werus59

werus59 Murat

Favori Kamış:
    Shimano Catana CX spinning
    Favori Makine:
    D.A.M QUICK SLR SPIN 530 FD
    En İyi Avı:
    42 cm*Lüfer
    Tebrikler..
    Bu sistem ile birinin balık tutması gerekiyordu bencede :)
    Herkese rastgele..

19. Bahadır Sarıca

En İyi Avı:
    Levrek, bir sonraki
    Teşekkür ederim sevgili Bora.
    Kayıtlara geçmiş benimde bildiğim ilk kullanım ve yakalama oldu.
    Yeni ve yapılmamış olanı yapmak hoşuma gidiyor.:)Rastgele.
    Sevgi ve selamlarımla...

20. Bahadır Sarıca

En İyi Avı:
    Levrek, bir sonraki
    Sevgili Bilge,
    Teşekkür ederim. Şimdilik ispendek umarım ilerde gerçek paşaları kandırabilirim.
    Sevgi ve selamlarımla...