Yaklaşık 10 gün önce Hezarfen havaalanı tarafından çinekop çaparisiyle levrek aldım. Daha önce böyle birşeye rastlamamıştım. Gölü ikiye ayıran yoldan geçerken birisinin bu şekilde tuttuğunu gördüm ve bende yaklaşık 15-20 tane balık tuttum. Tutması çok zevkliydi. At çek yaptım ama şu anda tavsiye etmem. Balıkların deri altından bir sürü kurt çıktı. incecik, kırmızı iplik gibi ve yumak halinde. Daha önceden özellikle levreklerde çıktığını duymuştum ama ilk kez rastladım. Levrek tutarsanız mutlaka dersini soyun ve kırmızılık olan yerleri bıçağın ucuyla açın. Tatlı suda, tutmasını ve yemesini en sevdiğim balıklardan olan levrekleri akşam yemeğinde mideye indiremedik ne yazık ki.
O kurtçuklar ne oluyor peki tam olarak? O dediğinize benzer kurtlar akvaryumumda da olmuştu bir ara ama sonrayok oldular yine
tatlı su levreğinde belirli dönemlerde bu kurtlar olur bu kurtlar canlı balık yiyen balıklarda görülür yenmesinde bi sakınca yoktur
Şimdiye kadar belkide yemişimdir kurtlu olanlardan. Kızgın yağda piştiği için sorun olacağını zannetmiyorum. Balıkda yem olarak kurt yiyor bizde balığı ama kurdu canlı görünce pek yiyesim gelmedi. Bir daha yakalarsam resmini eklerim.
o kurtçuklar,bir cins dış parazit.Balığın sağlıksızlığını gösteren emare.Cinsine göre yumurtalarını gövdeye bırakma ihtimali var. Bu görüneni,birde şeffaf yapıda olup,galsamalarda yaşayan,balığın iç organlarında yerleşenleri de var. Parazitli balıklar,hastalıkla mücadele ederken,et kalitelerini de kaybederler.Sadece tatlı suda değil,deniz balıklarında da parazitler,tenyalar bulunabilir.Gerek tuttuğumuz gerekse satın aldığımız balıkları kendimiz ayıklarsak,balığın içi ve dışını inceleme şansımız olur,duruma göre tüketip tüketmemeye karar veririz.
asla temizlenmiş balık alamam, ama bu kurt olayınıda ilk defa duyuyorum, şöyle resimsel bir anlatım olsaydı ya da video çok iyi olacaktı
Yenir yenir. Kurtçuklar da bir protein kaynağı. kızgın yağın sıcaklığına ne yumurtası ne kendisi dayanamaz. Gözle görelim yada göremeyelim birçok balıkta bu parazitlerin bir çok çeşidi mevcut. Onu bırakın kırmızı et kaynaklarında da bulunduğu sıkça dile getirilir. o yüzden denir ki "iyi pişmiş olarak tüketin". Zaten toplumda bilinen bi şey ki, iyi pişmeyen et ürünü(suçuk, tost v.b.) yemeyin bir yerleriniz kurtları derler, zuhuhu)