Levreklik Kefal sahtesi / El yapımı

Konu, 'Malzemeni Kendin Yap (Keşfet & Paylaş)' kısmında diverozcan tarafından paylaşıldı.

1. diverozcan

diverozcan özcan ercivan

Favori Kamış:
    dam quick fienessa S70, Cormoran 360 cm bigfishing teleport, virax 360 kamış sualtı dalış malzemeler
    En İyi Avı:
    akya 11 kg . didim
    Merhaba Arkadaşlar.
    Levrek sezonu geçmeden bir tane daha kefal sahtesi yapayım dedim. Bu sefer ben bile ayırd edemedim gerçeğinden. Boyu 10 cm, ağırlığı 17 gr. Çok hoş bir aksiyonu oldu. Slalom yapar gibi "S" çizerek ve kuyruk oynayıp yalpalayarak geliyor. Tahminim at-çekte 40-50 cm dalabilir. Videosunu ekleyeceğim.
    Kullandığım Malzemeler ;
    1 cm kalınlığında Balsa levha
    1,2 mm çapında paslanmaz çelik tel
    2 adet çelik bilya
    çift taraflı bant
    5 dk.lık epoksi yapıştırıcı
    şeffaf ahşap tutkalı
    hologram folyolar(sarı,beyaz)
    mavi jelatin kağıdı
    akrilik boyalar
    file
    3 mm mika
    epoksi gözler
    renkli simli yapıştırıcılar

1 cm kalınlığındaki Balsa levhadan 2 eşit parçayı şablon yardımıyla keserek gerekli düzeltmeleri yapıyorum ve içine telin geçeceği kanalı oyduktan sonra epoksi ile teli kanalına yapıştırıyorum.

iki parçayı tekrar ahşap tutkalı ile yapıştırıp mandalla sabitliyorum. Kuruduktan sonra damak için yuva açıyorum. Şeffaf ağaçtutkalı ile kaplayıp, kuruduktan sonra hafifçe zımparalayıp pürüzünü alıyorum.

Çelik bilyelerin gireceği yuvaları bilyeler içerisinde hareket edip ses çıkartacak şekilde genişçe oyup, bilyeleri yerleştirdikten sonra daha iyi ses yapması için ince mikadan delik ebatında parça kesip her iki yuvanın ağzını kapatıyorum. Daha sonra tutkal/talaş karışımı ile oyduğum kısmı sahte formuna uygun kapatıp, kuruduktan sonra zımparalıyorum. Göz yuvalarını hazırlıyorum.

Sahteyi alüminyum folyo ile kapladıktan sonra göz çukurlarına(sarı), galsama kısmına(beyaz) hologram folyo yapıştırıyorum. Sırt kısmına mavi jelatin yapıştırıp, üzerini akrilik ile boyuyorum.

şeffaf ağaç tutkalı ile pul imitasyonunu verecek fileyi yapıştırıyorum.

Epoksiden önceki son aşama; akrilik boyalar ve renkli simlerle süslüyorum. Gözlerini yapıştırıyorum

Damağı yerine epoksi ile yapıştırıp, sahteyi 2 kat olmak üzere (ilk kat kurumadan 2.kat yapılırsa daha sağlıklı olur) epoksi ile kaplıyorum. Hava kabarcığı olmamasına dikkat etmeli, eğer oluyorsa çakmak elevi ve plastik spatula yardımı ile giderilmeli ( epoksi yanıcı değildir).

Sağlıcakla kalın arkadaşlar.

2. point.shot

point.shot rıfat kayar

Favori Kamış:
    Spro Precision Hot Spin 210 cm 5-15 gr
    Favori Makine:
    Shimano Stradic 3000FI
    En İyi Avı:
    Anadolu Alası Gökkuşağı 63cm
    Abi yine balıkların ağzına layık bir çalışma olmuş. Bence artık yaptıklarının bir köşesine imza mahiyetinde ufak bir işaret basmaya başla :)

3. Kırıkolta

Kırıkolta Murat

Favori Kamış:
    Okuma Salina
    Favori Makine:
    Shimano exage 3000
    En İyi Avı:
    Turna 52cm
    Fabrika gibisiniz walla tebrik ederim :D

4. fish founder

fish founder Özgür

bu güzel el emekleri serisine yeni bir tane daha katılmış,
    ellerinize sağlık,
    verdiğiniz bilgiler ve tüm detaylar içinde bir kere daha sonsuz teşekkürler,

5. diverozcan

diverozcan özcan ercivan

Favori Kamış:
    dam quick fienessa S70, Cormoran 360 cm bigfishing teleport, virax 360 kamış sualtı dalış malzemeler
    En İyi Avı:
    akya 11 kg . didim
    Sağolasın Rıfat kardeş. Her seferin de ben de diyorum bir köşesine imza atayım diye ama her seferinde unutuyorum :) Sanırım yaştan dolayı olsa gerek.

6. diverozcan

diverozcan özcan ercivan

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    akya 11 kg . didim
    :) Evet yaptıkça el becerisi artıyor, tabii beraberinde serilik de. Teşekkürler.

Ben de teşekkür ederim Özgür kardeş. Yapmayı düşünen arkadaşlar için de umarım fikir verici oluyordur çalışmalarım.

7. kadrikalemci

kadrikalemci Kadri Kalemci

En İyi Avı:
    Kaçırdığım balık
    hey maşallah.. nazarlardan korunasın..

8. cousteau

cousteau Hüseyin MISIR

Favori Kamış:
    Yabomax SURF 4.20
    Favori Makine:
    Shimano ActiveSURF 採用
    En İyi Avı:
    Torik, 2.5 kg.
    Merak ediyorum da, bu el yapımı sahteler gerçekten iş yapıyor mu? Bir de orijinaller bile çok çabuk deforme oluyorken, bu kadar emekle yaptığınız sahteleri tuzlu suyun ve darbelerin hışmından nasıl koruyorsunuz?

Bende 20 çeşit orijinal rapala var, hepsi de doğru dürüst iş yapmadan paslanıp gitti.

9. diverozcan

diverozcan özcan ercivan

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    akya 11 kg . didim
    :)Teşekür ederim arkadaşım. Allah olmayanlara daha iyilerini nasip eder inşallah.

Merhabalar. Geçmiş yıllarda tekneden sırtı avlarında kendi yaptığımız sahtelerle pekçok levrek, melanur ve lüfer yakalamışlığımız vardır. Türkiye' de de el yapımı sahteyle yapmış olduğu avları paylaşan arkadaşlar oluyor. Özellikle yurtdışında bir sektör durumuna gelmiş durumda. Herkes yapabilir aslında. Yaparken dikkat etmeniz gereken hedef balığınıza göre aksiyon ve renk seçiminiz.
    Gelelim deformasyon konusuna; Geçmişte veya şimdi benim de pekçok sahtem oldu. Bunlardan bazıları 1-2 seferde kullanılamaz hale geldi bazıları da 20 seneye yakın orijinalliklerini korumakta. Örneğin Rapala markasının ilk balsa modelleri çok kalitelidir. Piysada ucuz diyerek rağbet ettiğimiz bazı markalarınki maalesef çok kısa sürede ya boya atmakta ya çatlayıp kırılmakta ya da paslanmakta. Çok kaliteli dediklerimizi de bazen aynı akıbete uğramakta fakat bu çoğunlukla kullanım hatalarımızdan kaynaklanmakta.
    Sahte niye eskir derseniz bence birkaç sebebi var ;
    1-Çok kalitesiz malzemeden yapılmıştır.
    2-Çok hor kullanıp düşürmüşüzdür, kayalara çarpmışızdır, kumlarda çizmişizdir.
    3-Kullanım sonrası bakımını yapmayıp kaldırıp bir köşeye atmışızdır.
    4-Çok güçlü dişli bir balıkla mücadele etmişizdir.

Gelelim sahtemizin uzun ömürlü olmasını istiyorsak birkaç ipucuna;
    1-Bütçemize uygun piyasada avcılığını kanıtlamış sahte seçelim, kalitesiz malzemeden kaçınalım.
    2-Hoyrat kullanmayalım, sağa sola çarptırıp zedelemeyelim.
    3-Her kullanım sonrası tatlı su ile yıkayıp kurulayalım. Metal kısımları nemli bırakmayalım hatta piyasada nem önleyici, koruyucu sipreyler ile muhafaza edelim. Uzun süre kullanmayacaksak pudra sürüp nem almıyacak ve zarar görmeyecek bir ortamda muhafaza edelim. Tuzlu suda kullanıyorsak iğne ve halkaları tuzlu suya dayanıklı malzemeden seçelim.
    4-Hedef balığımıza uygun sahtelerle av yapmaya gayret edelim.

Yıpranan sahtelerinizi onarmanın da birkaç yolu var ;
    1-Eğer çatlama ve kırılma varsa, zımpara ile düzeltip çelik macun ile sıvayarak gerekli düzeltmeleri yaptıktan sonra materyale uygun boya ile rötuş yapılabilir.
    2-Özellikle çarpmalardan dolayı sık kırılabilen damakları bir taşlama aleti ile yerinden çıkartıp, yerine mika, polikarbon malzemeden orijinaline uygun bir parça kesip güçlü çift bilşenli bir yapıştırıcı ile tekrar takabiliriz.
    3-Yeni nesil sahteler genelde plastik dökümden yapılmakta ve iğnelerin takılacağı halkalar tek parça olmayıp herbiri ayrı ayrı yerlerine monte edilmekte. Çok güçlü bir balık zorladığında ya da kalitesiz bir sahte aldıysak yerinden çıkmakta. Bu durumda Formuna uygun paslanmaz çelikten bir teli kıvırarak kopan yere çelik dolgu malzemesi ile tutturup zımpara ve boya rötuşunu yaparsak orijinalinden daha sağlam olacaktır. Bu arada telin arka kısmını kayıp çıkmaması için kıvırabilir ya da taşlama aleti ile tersine çentikler açabiliriz.

Birkaç tüyo ;
    1-Satınaldığınız sahtelerin iğnelerini hedef balığınıza göre daha kaliteli olanlarla değiştirin.
    2-İmkanınız varsa sahtenizi epoksi ile kaplayın. ne kadar çok kat, o kadar güzel görünüm ve sağlamlık vaat eder.
    3-Sahtenizin uygun yerlerine hologram folyo yapıştırarak avcılığını arttırabilirsiniz.
    4-Piyasada yeni satılmaya başlayan tuzlu suya dayanıklı Nano teknoloji koruyucu sipreylerle istenmeyen yağ, mazot,kirin önüne geçer ve aynı zamanda zararlı UV ışınlarına karşı da sahteyi koruyarak renk atmasını engelleyebilirsiniz.

Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Oldukça sizlerle paylaşmaya devam ederim.

Gelelim Benim yaptığım sahtelerin diğer sahtelerle kıyaslamasına. Öncelikle Balsa ağacından yapmış olmam, işlememi ve istediğim formu vermemi kolaylaştırıyor. Muhtelif aşamalarda üzerine uyguladığım 2-3 kat ahşap tutkalı esneklik kazandırıyor. Aynı şekilde son aşamada uygulamış olduğum 2-3 hatta yerine göre 4 kat epoksi kaplama ile görünüm kusursuz olduğu gibi sağlamlık üst seviyeye çıkıyor. Kullandığım tel ebata göre 0,6-0,8-1,0-1,2 mm çaplarında paslanmaz çelik ve tek parça; paslanma, kırılma ya da büyük balıkta açma problemini ortadan kaldırıyor. Dalma derinliklerini ve aksiyonularını damakla oynayarak istediğim şekilde yapabiliyorum. Ve en önemlisi avcı olabileceğini düşündüğüm renk ve modelleri kendim seçebiliyorum. En en önemlisi maliyeti çok fazla olmadığı için Tasarruf edebiliyorum :)

Sağlıcakla kalın.

10. nejat vardar

nejat vardar nejat vardar

Bu sefer ben bile ayırd edemedim gerçeğinden.

Bu çabaya ve maharete şapka çıkarılır.:) Kendinizi aşmayı da başardınız demekki;) :) :)

11. nail3582

nail3582 nail

eline sağlık güzel paylaşım hiç görmemiştim

12. diverozcan

diverozcan özcan ercivan

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    akya 11 kg . didim
    :) Sanırım bu iş yaptıkça daha da çok tecrübe kazandırıyor. Meğerse sahteler konusunda bilmediğim ne kadar çok şey varmış. Yakında bir kitap yazarsam şaşırmayın :)

Teşekkür ederim arkadaşım. Yeni birşeyler üretmek ve paylaşmak gerçekten çok zevkli.

13. canercp

canercp Caner Pehlivan

Favori Kamış:
    3.5m Kamışım ve Çeşitli Takımlarım
    En İyi Avı:
    Kocaman Eşşek İstavriti :)
    valla çok profesyonel bir çalışma olmuş elinize sağlık

14. LapinCash

LapinCash

Gerçektende mükemmel olmuş..