Liman kaydı hakkında bilgisi olan arkadaşlar , yardım bekliyorum..

Konu, 'Genel Konular' kısmında 33orfoz tarafından paylaşıldı.

1. 33orfoz

33orfoz Mustafa

Favori Makine:
    Makina kullanmam , balık ile aramda misinadan başka bir şey istemem...
    En İyi Avı:
    Ceylan - 6,5 kg , 8 Tane Barracuda
    3 metre 97 santim 15 senelik bir sandalım var . malesef faturası yok... birde 5 beygir kıçtan takma motorum var . onun faturası var .
    Öğrenmek istediğim şey şu ; bu sandal için ne gibi belgeler gerekiyor ? yani 5 beygirlik ve 4 metrenin altındaki sandalımı kullanırken, sahil güvenlikle aramda problem olmaması için neye ihtiyacım var...
    Yardım ederseniz sevinirim ...

2. alpargun35

alpargun35 c.alp argun

Deniz üzerindeki tüm ''motorlu taşıtların , boy ölçülerinde bir sınırlama olmaksızın ''Bağlama kütüğü ruhsatına'' ihtiyaçları vardır. !!!

Bu ruhsatın alınması için , 5 yaşına kadar olan ( 2006 model üzeri ) teknelerde Kayık ve motor faturalarıyla birlikte ''CE belgeleride gerekmektedir,
    5 yaşın üzerindeki teknelerde ve motorlarda ise ''CE belgesi aranmamaktadır. !!
    Bu ruhsat liman başkanlıklarından temin edilir.

3. 33orfoz

33orfoz Mustafa

Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Teşekkür ederim Alp Abi .
    Şimdi benim sandalım 5 yaşın üzerinde . motorum 5 yaşın altında . Sandalımın 5 yaşın üstünde olduğunu ispatlarsam , sadece motorum için CE belgesi almam yeterli mi? (bağlama kütüğü ruhsatı için)

4. denizci_kaptan

denizci_kaptan Sami

Mustafa bey

Malesef şu an için teknenizi belgelendirmeniz mümkün değil. Yeni bir af çıkarsa -ki yakında görünmüyor- şansınız olabilir.

5. alpargun35

alpargun35 c.alp argun

sandalınızın ''Faturası olmadığı için maalesef bu ruhsatı alamıyorsunuz.

6. spinnci

spinnci murat

Favori Kamış:
    DAİVA
    Favori Makine:
    D:A:M
    En İyi Avı:
    21 kilo akya,vallahi nasıl yakaladım bende anlamadım.
    kolayı var..
    bildiğiniz bir tekne yapan imalatcı var ise gidiniz bi fatura kestiriniz..faturayı kesmeyi kabul eden işletmeciler size zaten CE belgesi verirler..CE belgesi veremeyen yerlerdende fatura kestirmeyi denemeyiniz..tabiiki adamlar kdv sini sizden kesecekler ancak faturayı düşük kestrebilir ve yeni tekne olarak kaydını yaptırabilirsiniz..motorun faturası varmış o sorun teşkil etmez..
    saygılar.
    NOT:.liman kaydına herhangi bir ücret alınmamaktadır..

Son düzenleme: 22 Şubat 2011
  7. denizci_kaptan

denizci_kaptan Sami

Murat Bey CE belgesi almak - kesmek fatura kesmek gibi bir işlem değildir. Yurt dışından alınır. Her ürün her model için ayrıca ve projeleri vs didik didik incelenerek alınır. Bu belgeyi sahte olarak düzenlemek resmi evrakta sahteciliğe girer ve çok ciddi bir suçtur.

Ancak söylediğiniz belki teknenin orjinalinde ce belgesi varsa üreticisine gidilip istenilebilir. Bu durumda yeni tekne gibi işlem yapılır. Ancak duyduğum kadarıyla tekne üreticileri bu işleme yanaşmıyorlar. En doğrusunu yapıyorlar.

Ah biz Türkler Nerede sahtekarlık orada biz....................................................

8. JOHNY GUITAR

JOHNY GUITAR Deniz Erdeniz

Merhaba,
    daha önce şöyle birşey yapılabiliyordu şu an için geçerli mi bilmiyorum,
    Muhtardan teknenin 5 yıldır size ait olduğuna dair bir belge veriliyor, bu belge ile ve teknenin 3 ad. fotosu ile (ismi yazılı olacak) ve liman başkanlığından doldurulan form ve dilekçe ile Liman başkanlığına müracaat ediyordunuz. tekneyi muayeneye geliyorlar, ölçümünü yapıyorlar ve geçici Ö.T.B. veriyorlardı. Daha sonra sizi arayıp belgenizi yeniliyorlar. Her sene de vizesi yapılıyor. Dediğim gibi 4-5 yıl önce böyleydi şimdi geçerli mi bilemiyorum. Paylaşmak istedim, selamlar.

9. İHTİYAR_BALIKÇI

İHTİYAR_BALIKÇI Süleyman

O olay 2009 da bitti. Belgelenmeyen teknelere yazık oldu

10. spinnci

spinnci murat

Favori Kamış:
    DAİVA
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    AA ne sahtekarlığı teesüf ederim alperen..KDV si verilen bir olayın sahtekarlığımı olur? ce belgeli işletmeler var zaten alperen onlar fatura kesebilir,,fatura kesilse KDV den kazanc elde edilir ve kayıtsızlar kayıt altına alınır..
    şimdi bu şekilde yapılmasa bu arkadaşımız bu tekneye kaçak binecekmi? binecek..ee hangi yöntem daha doğru yada yanlış??:)
    saygılar

Son düzenleme: 22 Şubat 2011
  11. denizci_kaptan

denizci_kaptan Sami

Murat Bey söz konusu şahsi fikrim değil Türk Ceza Kanunu Kapsamında sahtekarlık suçu kapsamında bir olaydır.

Olay daha önce zaten satılmış ikinci el konumundaki bir tekneyi yeniden ikinci kez satılmış gibi göstermektir. KDV ödemek olayın boyutunu değilştirmez. Teessüf etmeniz olayın şeklini de değiştirmiyor malesef..
    saygılar

12. 33orfoz

33orfoz Mustafa

Favori Makine:
    En İyi Avı:
    son durak neredeyse o kadar bineceğim sandalıma . lanet olsun böyle kanuna , şimdi çöpe mi atayım bu sandalı? atsan atılmaz satsan satılmaz ki....
    kanuna uyup her neyse yapalım dedim ama olmuyor...
    ilgilenen herkese çok teşekkür ederim...

13. alpargun35

alpargun35 c.alp argun

Hiç bir firma , kendi standartları dışındaki marka veya yapımlara onay veremez !!
    neden veremeze gelince, birincisi hukuksal olmayan bu tür hileli işleri hiçbir firma kabul etmez ,ikincisi kabul etsede kendi standartlarını karşılamaz, üçüncüsü olası herhangi bir kazada üç kuruş için ''Kendi markasını riske etmez

14. spinnci

spinnci murat

Favori Kamış:
    DAİVA
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    sen,n tekne 3,97 cm yani 4 metre..
    şimdi 4 metre kendi standartlarında CE belgeli tekne üreten birini bul..git ona kdv sini yatır ve faturanı al..kaydını yaptır kardeşim..kanunlarımız maalesef biraz farklı..sende kendi işini kendin görmesini bileceksin..
    üzme kendini kardeşim..
    saygılar

15. spinnci

spinnci murat

Favori Kamış:
    DAİVA
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Alperen..memlekette 180 kişinin katillerini salıveren bir kanun ile yaşamaktayız,insanların teknesini bu yolla kayıt altına aldırmasının cezası olacaksa o cezayı çekmeye razıyız..hatta gönüllü olrak bu arkadaşımızın cezasını çekerim..:)
    saygılar.

16. 33orfoz

33orfoz Mustafa

Favori Makine:
    En İyi Avı:
    abi doğru söylüyorsun . gerçekten elimden geleni yaptım hiç yol yok . hem ben bir firmadan fiş almak için kdvsini verirken para vergi olarak devlete gidecek . kendi ellerimle para vermeye gidiyorum açık kapı yok ...
    zamanında çocuktum faturasız aldım hata tamam . ama mutlaka bir yaptırım ve sonunda rahat bırakma olmalı.. şimdi sandal var , denize çıkamıyorum .. ne yapayım...

17. spinnci

spinnci murat

Favori Kamış:
    DAİVA
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    bi ayar çek..kanunsuzluk sayılmaz yapılan..kdv ödenecek sonuçta..karşılığında fatura verilcek..devletin kasaya para girecek..bi durum ayarlaması yap işte kardeşim..
    saygılar

18. denizci_kaptan

denizci_kaptan Sami

Mustafa bey tekneyi alırken faturalı değil ÖTB li almalıydınız. ÖTB belgesi arabalardaki ruhsat belgesi gibi ancak imal aşamasında çıkarılan bir belgedir. Ruhsatsız bir arabayı alıp fatura çıkartıp trafiğe kayır ettiremeyeceğiniz gibi ÖTB siz bir tekneyi alıp kayıt ettirme şansınız yok.

Geçen yıllar içinde af mahiyetinde sahiplik belgesiyle ÖTB çıkarma hakkı doğmuştu. Ancak şu an itibariyle bu durum yok. İleride belki böyle bir af çıkabilir. Sonuçta aflar ülkesiyiz.

Ancak bunun dışında yapacağınız işlemler hukuk dışı olacaktır. Hatta hukuk dışı yapılan tavsiyeler dahi suça teşvik ve azmettirme kapsamında TCK ya göre suçtur. Dikkate almamanızı öneririm.

19. alpay79

alpay79 Alpay TERAZİ

Favori Makine:
    Shimano Sahara 3000 FD
    Konuyla doğrudan olmasa da faydalı olacağını düşündüğüm bir bilgi vereyim.
    CE belgesi herhangi bir kaliteye ilişkin belge değildir. Fransızca "confirmitee European" yani Avrupa'ya uygunluk belgesidir. AB ülkelerinde ticaret yapan (ithalat-ihracat) firmalar için bazı konularda alınması zorunlu belgelerden birisidir.
    Esas olarak çevre, iş güvenliği, sağlık vs. konularına dikkat edildiğini belgeler. CE belgesi ile üretilen ürünün üstte belirttiğim standartlarda üretildiğini, Avrupa içinde güvenle kullanılabileceğini belirtir.
    CE belgesi almak esasen çok zor bir husus değildir. Çoğu ürün zaten düşük riskli sınıfta olduğu için üretici firmanın birkaç belgesi ile bir nevi ilan edilir.
    Yüksek riskli ürünler için ise ( boya gibi kimyevi maddeler özellikle) CE belgesi AB onaylı kuruluşların denetimi ile verilir. Türkiye'de 10un üzerinde CE belgesi verebilecek kuruluşlar vardır.
    Konumuza dönersek tekne üreticilerinin CE belgesi alması eğer boya vs. kendi ürettiklerini kullanmıyorlarsa çok da sorun değildir(fazla teknik detay vererek sizleri sıkmak istemiyorum, konu çok basit de değil, zor da değil). Ancak, CE belgesi firmanın belli ürünlerine, markalarına göre verilir. Yani xxx tekne üreticisi z100 model teknesi için CE belgesi alır. Eğer yarın öbürgün z120 modelini çıkartırsa onun CE belgesi farklıdır. Şimdi buna göre firmanın üretmediği bir model için CE belgesi vermesi kanunun imkansız demeyeyim ama ilk sorunda başına çok büyük işler açar. Ben bir firmanın üretmediği tekne, bot modeline CE belgesi vermesini akıllıca bulmam.
    Umarım bir fikir verebilmişimdir.

Saygılarımla

Alpay