Lüferin avlanabilir asgari boyunun 20 cm. ye yükseltilmesi, birilerini fena sıkıntıya sokmuş olmalı. Medya savaşları gittikçe yoğunlaşıyor. Herkes safını belirlesin ve gücü oranında katılsın. İstanbul Lüfere hasret kalmasın kampanyasını başlatan D. Koryürek bakın ne demiş: bugün 16:00'da Habertürk Poyrazköy'den canlı yayında konu elbette gene lüfer! katılımcılardan biri benim, bir diğeri İstanbul Üniversitesi'nden Saadet Karakulak. yanılmıyorsam Greenpeace'den Banu Dökmecibaşı da telefonla bağlanıyor olacak. Poyraz'dan yapılacağına göre yayın, balıkçı adına kimin katılacağı malüm diyorum.. hürmetler, D.
Evet Mahir amca bu birileri bu kez fena köşeye sıkıştı. En iyi parayı çinekoptan kazanıyorlardı. Kasım ayı gelip çinekop sezonu başlayınca bu kavgalar iyice kızışacak. Madem kılıçlar çekildi, bizler de safımızı belirlemeliyiz. Çinekop satan balıkçılardan diğer balıklar da dahil hiç alışveriş yapmamalıyız. Zaten balıkçıların kaygısı boy yasağı değil. Nasıl olsa denetim olmayacağını ve istedikleri boy balığı tutacaklarını biliyorlar. Onların asıl endişesi halkın bilinçlenerek çinekop satın almaması.
Şu anda seyrediyorum..ve zavallı Türkiye diyorum.. Bilime ve bilim insanına deger verilmeyen bir ülkede, balıkçının saygısımı beklenir.. - ben tutmasam yunan tutacak diyor...
şuanda konuyu yeni gördüm ve tvyi açtım izlemeye başladım dahada cok bilgilenmek için şuan reklam girdi
Ben tutmazsam Yunanlı tutar iddiası tamamen bir kuyruklu yalandır. Lüfer balığı Marmara'dan çıkınca tamamen dağılır, ticari balık özelliğini kaybeder. Ege'de, Akdeniz'de yakalanan lüferin tadı saman gibidir. Ayrıca sürü ile gezmezler. Yunanlı, İspanyol balıkçı hiç bir zaman lüfer avlamayı hedeflemez. Ege'nin Akdeniz'in sürü ile gezen ve para eden balıkları farklıdır. Örnek: Uskumru, Sardalya, Kolyoz,çipura. Okyanus ülkelerinde, özellikle ABD'de hiç kimse Lüfer'in yüzüne bile bakmaz. Buralarda çok irileşen balıklar hem çok lezzetsiz olur hem de aşırı cıva biriktirebilen bir balık olduğu için sağlığa zararlıdır. Hatta zaman zaman bu balığın satılması, yenilmesi yasaklanır. Zaten lüfere alt sınırın yanında üst sınır da konulması şarttır, o ayrı bir konu. Biz zaten büyüğünü artık göremediğimiz için öyle bir sorunumz(!) yok. Ey balıkçılar, bütün Dünya'ya yayılmış olan lüfer balığı avcılığının yarısına yakınını Türkiye'nin yaptığı gerçeğini neden saklıyorsunuz? Bu balığı bizim dışımızda avlayan yok. Evet çok şanslıyız, bu balık bizim sularımızda lezzetli, bizim sularımızda ürüyor ve sürüler oluşturuyor. Bu şansımızı altın yumurtlayan tavuğu keser gibi keselim mi? Orkinos'u, Uskumru'yu, Kılıç'ı bitirdiğimiz gibi bitirelim mi? Çinekop'u sen yakalamasan Yunanlı yakalamaz, yakalayamaz, o çinekop seneye sana Kofana olarak, binlerce çinekop,sarıkanat olarak geri döner. Kofana adı Osmanlı'ca küful kelimesinden türemiştir. Küful: Yolculuktan geri dönmek. Bırakın da Bizim sularımızı vatan bellemiş bu balık yolculuğunu tamamlasın, bizler de ağız tadıyla lüfer yiyelim.
Balık çok tutmakla bitmezmiş, asıl sorun oksijensizlik diyor muhterem ama unutuyor. Kendisi de söylediği gibi çok çinekop var, lüfer var, peki oksijen yoksa nasıl ürüyorlar da çok var oluyorlar. Orkinos da oksijensizlikten gitmiş, Japonya'ya ihraç etmek için 80'li yılların sonlarında Marmara'daki orkinosları bitirdik diyemiyor.
http://video.haberturk.com/haber/video/makulu-kac-santim/53364 birde sn KOKOŞ beyde balık soylarını oltacılar bitiriyor diyo bu kadar da olmaz yaaa.
Hiç kimse balıkcılardan çinekop almasın hatta lüfer almasın bunun tek çözümü bu bununla ilgili bi kampanya başlatmak lazım balıkavı.neti bu kampanyayı başlatmaya davet ediyorum
80'li yılların sonunda Orkinos avlarında kullandıkları çelik ağları Japonlar bedava dağıtmıştı o zamanın katil balıkçılarına. Coşa coşa almışlar, ve orkinos varlığına son vermişlerdi. Orkinos bittikten sonra artık o çelik ağları nerelerine soktular bilmiyorum ama umarım bir daha çıkaramamışlardır. Marmara'da Orkinos'un bitmesinin birçok zararı oldu. Adalar civarında dolanan canavar diğer ufak balıkları sahillere basarak kıyı balıkçılarının yüzünü güldürürdü mesela. Şimdilerde bu gırgırcı insansıların gözü İmralı'da. Malum adaya yaklaşamıyorlar ve biliyorlar ki adanın çevresi şu anda Marmara'da balık yönünden en zengin yer. Keşke İmralı gibi 15-20 tane ada olsa da en azından bu sayede balıkların nefes alabilecekleri alanlar olmuş olurdu.
Oksijenin olmadığı yerlerde gırgırlar, gırgırların olmadığı yerde oksijen bolluğu var demek ki Bunlar o kadar vicdansız bir o kadar da gerizekalı adamlar. Özürleri kabahatlerinden büyük.
Muhterem bide biz oltacılara laf attı sözde binlerce oltacı boğzda avlanıyorlarmışta balık onun için bitiyormuş ne saptama ama..geri zekalı yaa..
Dün geceki tartışma tam bir cehalet örneği...'' Amatör kıyı balıkçısının balık tutması yasaklansın ,balığı onlar bitiriyor'' diyor beyefendi...Fazla söze gerek yok...Üzülmemek elde değil
yazık cok yazık izledim tam olarak izlemesemde zaten tamamını izlemek adamı deli eder kanal a dakinide az birsey izledim digerinide onların derdi balık buyuklugu kucuklugu degil yunanlı tutacagına ben tutayım zihniyetinde ben tutmasam yunanlı tutacak bizde ithal balık yiyecegiz haklı oldugunu bu sekilde kanıtlamaya calısıyor amatör balıkcılara suc buluyor kimse kabullenmiyor sucunu herkes kendince haklı kim haksız ozaman balıklarmı haksız suc balıklarda nediye göc ederlerki oturalım oturdugumuz yerde demezler buyuyelim burada bol bol tutsunlar bizi köseyi dönsünler kimsenin de gıkı cıkmasın adamın doga ustu gucleri olsa balıkları acık denizlere bırakmayacak yunanlı ispanyol yakalamasın diye devlete bu konuda tetbir al demek istiyor bu balıgı ben simdi yakalamassam bu balık acık denize gider yunanlı yakalar ispanyol yakalar sen de balık ithal edersin demek istiyor denizde balık dolu fakat balık limit altı daha buyuk degil ufak buyuk kucuk demeyelim yakalayalım kesemizi dolduralım diyor olmadı amatör lere neden birşer demiyorsunuz hergün 15 bin kişi geliyor olta atıyor her biri birer kilo tutmuş olsa denizde balık kalmaz diyor onlarda limit altı balık tutuyor kimse onlara birsey demiyormuş adama bak allahtan korkmaz kuldan utanmaz amatörün tuttugu balıkla denizde balıkmı biler 15 bin amatörün günlük masrafı senin teknenin bir senelik masrafından fazla dolaylı yonden giden vergi senin yıllık verginin kat kat ustunde kaldıki yıllık tuttugu balık senin bir gunde tuttugun balıgın yanında devede kulak kalır valla bence kanun cıkmıssa sonuna kadar uygulansın balık yunanamı gider yemenemi gider orasını balık bilir nereye giderse gitsin oradaki insanlarda boş durmuyor heralde mucadelesini veriyordur bizden daha sert veriyorlardır ben cok gördüm kacak avcıların teknesini hayvan hakları savunucuları pankart asıyorlar. bunlara karısmayacan denizlerde istedikleri gibi fink atacaklar kucuk buyuk demiyecekler yakalatıp köseye dönecekler nasılda limitler yukselince ciyyak ciyyak ediyorlar yıllardır kimse karısmıyordu ohh iyiydi ozaman amatörlere kimse birsey demiyordu bam teline basılınca amatörlere kadar suclamaya başladılar kalıbından utanmıyor birde kadın konusuyor kadını susturacam diye kevezelik yapıyor kadın verileri acıklıyor yunanistanda tutulan balıkla bizim burada tutulan balıgın istatisligini veriyor yıllık bizim takım elbiseli agır abemiz kendi bildi kaydayı calıyor yok öyle bu ülke insanı bilicleniyor artık eskindendi o saldım cayıra mevlam kayıra muhabbetleri 2 ton mazot yakıyormuş tekne 30 tane işci calısıyormuş ben 30 işci calısan balıkcı teknesi görmedim varsa gören yazsız arkadaş varmı kac işci çalışır bilmiyorum buyk balıkçı teknelerinde kanunu cıkarıpta elini kolunu baglayıp oturmasın yetkililer valla sonuna kadar cıkardıgı kanunun arkasında dursun amatörlerin de limitler dahilinde avlandıgı sürece hic bir sekilde yasagı yada zararı yok denizlerde tatlı sularda trıvırı küspeyide bir yasak etseler ah yokmu bunun bir caresi acaba tatlı sularada bir el atsa bu yetkililer keşke
Arkadaşlar gerçekten inanılmaz. Adam tam soyadınıda bulmuş harbi kokoş. Herşeyi boş verin insanlara saygısı olmayan bu zat ve bunun gibilerin nasıl doğaya nasıl ve ekmek kazandığı balık familyasına saygısı olabilirki. Tartışma kültüründen bu kadar eksik sokak ağzıyla konuşan bu zatın temsil ettiği karakterlerde bu zatın kopyasıdır bence. Çünkü bu adamı kendilerine başkan veya basında temsilci secebiliyorlarsa kendilerine uygun gördükleri için. Bu adamları gördükçe balık familyasının nasıl bir canavarlarla mücadele ettiğini daha iyi anlıyorum. Utanmıyor oltacılara laf atıyor. Tonlarca balığı katlet ondan sonra oltacılara suç bul ayıp. Zaten balğın önünü her yerden kestikleri için oltacılara yani kıyılara balıklar ulaşamadan katlediliyor. Bizim çocuklarımız bu tür herifler yüzünden ancak lüferin çinekopun kitaplarda resimlerini görür okurlar. Böyle bir tür denizlerimizde bir zamanlar vardı. YAZIK GERÇEKTEN ÇOK ÜZÜCÜ VE YAZIK. EKMEK YEDİKLERİ BU BALIK FAMİLYASININ ÜZERİNDEN KAZANDIKLARI PARALAR NE KADAR HELAL ACABA?
Oltacıya laf atanlar Allah'ından bulsun. İstanbul'da her gün 10.000 kıyı balıkçısının avlandığı söyleniyor. Günde ortalama 5 kilo balık tutsalar 50.000 kilo yani 50 ton balık eder. 50 ton balığı tek bir gırgır teknesi bir günde bile yakalayabiliyor. Üstelik kıyı balıkçısı balığı yakalarken deniz dibine bir zarar vermiyor, yavru balıkları öldürmüyor, sintine ile denizi kirletmiyor.
VAY ARKADAŞ BİTMİŞİZ BİZ YA. LAFA BAK KIYI BALIKÇISI BİTİRİYOMUŞ KAÇ KEZ ELİ BOŞ DÖNDÜ BU ADAMLAR BİLMEZLER. GÜNDE 1 TANE BALIK TUTUP ONADA KIYAMAYIP SALAR BU ADAMLAR BİLMEZLER.ANCA DERLERKİ GÜNDE 1 KİLO
ben şahsım adına son 2-3 senedir lüfer familyasından balık yemedim. çinekop balığını almıyorum , lüferi alamıyorum ne acıdır ki kızım daha lüferin tatını bilmiyor. o yüzdendir ki en sevdiği balık somon ( Tezgahında zehirli Balon balığını satan zihniyetlerden ne beklersiniz kiii???
Arkadaşlar, aslında bu adamın amatör balıkçılara yani bizlere sataşması kötü birşey değil. Bu aslında bizlerden ne kadar çekindiklerine dair son derece önemli bir kanıt. Bu yüzden kesinlikle vurdumduymazlık yapmayıp, gördüğümüz, şahit olduğumuz her olayı hem gerekli mercilere şikayet etmek hemde gazatelere yollamak asli görevimiz olmalı. Seçin bir köşe yazarı ve sadece ona yollayın.