Avlak marmara denizinde bir mera Lüfer avına cuma yı cumartesıye bağlayan gece saat 23:00 sularında başladık buluşma çay derken bu havada gece 00:00 ları gösterirken motorun gürlemesi ve jenaratörün çalışmasıyla kendimi elde kepçe baş üstünde buldum. Dümenci Boğaç bey davlumbaz altında kısmeten daha iyi pozisyonda dümen virtüözü ayaz dalga şıkırtı şukurtu yemeden oturuyor içerde. Limandan çıkış liman içerisi meğer ne kadar iyiymiş hatta süpermiş deniz limanlık kafamızı uzatınca dışarıya Lodosun Büyük dalgaları çarpmaya başlıyor. yem toplamamız lazım Bugun cumartesi günü çok balık tutacağız ya.birde lodos var tamam kesın balık vardır diyerek daha bi şevkle bakınıyorum sağa sola. ama deniz müsaade etmiyorki dalgalarla beraber esen rüzgar olanca gücüyle hırpalıyor bizi. olsun dönmek yok makina çalıştığı müddetçe sorun yok. -Boğaç kıyıya yaklaşma açık yollu geç -Boğaç Demir tutma mesafesini aklındn çıkartma -Boğaç naylon poşeti gordunmu. çuvala bak pervaneye sarma. -Boğaç makinaya bak ara sıra. -Boğaç dalgayı arkana al -karaya vurup dönen dalgalardan sakın tekneyi açık geç -Boğaç gemi varsa ki harket eden yok dikkat et. -Boğaç beni dah dikkatli izle -Boğaç Yemler düşecek tam arkana al dalgayı -Ampuller suya girecek atlat şu tekneyi dalgada. -Boğaç yandan alma bak atacaksın beni aşağı. aman dikkat şu bu derken gecenin saat 03:00 ı liman önündeyiz paydos 19 adet zarganamız var tamammı tamam yeter fazla bile zaten yaprak atıyoruz bereket versin dedik saat 03:00-05:30 arası uyku boğaç bey kamarada bende odada bir güzel uyumuşuz. Kalktık kahvaltı faslından sonra. vira bismillah dedik ve denize açıldık hava dahada kuvvetlenmiş ve dalga boyuda yüksek neyse meramıza ulaştık. başladık dolaşmaya saat 10:45 e kadar dolaş dolaş dolaş yem tak değiştir. vs şu bu derken. dönüşe geçtik. Hava enteresandaı dalgalar ve denizde öyle sıkıntılı. Balıkmı onu soracak olursanız raporda maalesef balık yok bugün hiç balık tutamadık. İnşallah daha güzel av günlerine dedik ve ayrıldık Hava deniz şartları balığı çok bozmuş sular bir otursunda dah a güzel günler yakındır herhalde Çok yorulduk, çok emek verdik. ama maalesef balık tutamadık buda böyle bir anı.... Bu zor koşullarda bu kadar emeğe bir balık denk gelmemesi daha üzücü, neye üzüleceksin hangi birine.... Herkese rasgele.
Değerli Ağabey Çoğu kişi el kadar balıklara levrek derse, gün gelir birileride 9 kiloluk 13 kiloluk balıklara ispendek der üstadım yakın örneklerdeki gibi Çinekoplar sarıkanat olursa sarıkanatlarada lüfer denirse. Lüferde bir gün meraları bugünkü gibi terk ederse Alico O kadar kiloluk balıklara ispendek demiş çokmu.... Sevgi ile kalınız....
Reis kısmet değilmiş demekki. Yarın öğlen fırtına veriyor. Sabah köprüden geçerken sarayburnu önünde tekneler vardı 15-20 tane kadar. Sanırım onlardan biri sizdiniz. Ayrıca yine kuleli kız kulesi arası tekneler kıyı yollu palamuda çalışıyorlar. Fazla açık geçmiyorlar. Çapari & rapala çalıştırılabilir kıyıdan.
kademcim öğle saatlerine doğru boğazın içi dahı rüzgar almaya başladı denizler arttı o yuzden rapalası. çaparisi ben bıraktım herşeyi çıktım tekneden bu kadar yorgunluk bu kadar emek ve balıksızlık tamamdır harç bitti....
Biraz dinlen topla kendini. Git şehreminiye o tatlıcıdan iki tane sarma ye ooh mis gibi enerjiyi al. He bu arada o uzun sigara böreği gibi olan yanında bide puff gibi varya oda güzelmiş he içinde bütün cevizler var. ohh sıcacık mis gibi. Hep palamutların ahı tutuyo seni gitmiyon palamuta ağlıyolar arkandan akıp gidiyolar çanakkaleye.
Kademim canım dostum Palamut - torik tutmaktan bezmişim ben inanki teknede 6 tane takım var yeni dizilmiş palamutundan toriğine içimden bu sene nedense bu balıkları tutmak gelmiyor bende bılmıyorum.
Ah be abicim, oysaki bir gün öncesinden uzun uzun konuşmuş, bu havada hangi mera nasıl olur diyede dertleşmiştik. Malum avlak önceki günlere göre nispeten daha seyrekde olsa yine lüfer yapmış sabaha karşı ve sabah Bende gün boyu seni bekledim, sarıyerin tarabya tarfından girişinde kestim boğazı ama ne gelen var ne giden
Üstad, sağlık olsun diyelim. Aynı saatlerde biz de boğazda kıyıdan Ömer Dayı' yla deniz havası aldık : ) ( 04 : 00 -09:30 ) Yemli lüfer, 06 :30 dan sonra da palamut denedik. At-çek at-çek , kollar bitti ama 1 tane bile balık alamadık. Toplanıp , dönüş yoluna geçtiğimizde yer söylemem doğru mu bilmiyorum , söylemiyim onun için, siz biliyorsunuzdur zaten, yaklaşık 15 teknenin aynı bölgede uzun oltaya dolaştığını gördük. Ömer Dayı 'yla meraklıyız ya yanaştırdık arabayı. İnip, 20 dk falan izledik. Sanki , ringin köşesine sıkıştırmışlar balığı, bi biri vuruyo , bir diğeri ; ) Çok yakından izleme imkanımız oldu, baya lüfer aldılar. Uzun olta çalıştı yani. İşin başka boyutunu da burada değerli balık dostlarına sunmak isterim. Maalesef tekneler o kadar yakın geçiyordu ki kıyıya , birkaç kıyı amatörü , bir türlü oltalarını atamadılar. Attıklarında uzun oltalarla takıldı veya pervane kesti. Gerçi orada uzun olta zargana çalışırken , lüfer sabit duran istavrit kuyruğuna bakmaz büyük ihtimalle, fakat teknelerin kıyıdakileri yok sayması yine de saygısızlık bence. Bütün deniz altında , kıyıya 10 mt ye kadar yanaşmasan ne olur ? Üzülüyorum halkımın bu kadar bencil ve saygısız olduğunu görünce... Herkese mutlu günler...
-Boğaç kıyıya yaklaşma açık yollu geç -Boğaç Demir tutma mesafesini aklındn çıkartma -Boğaç naylon poşeti gordunmu. çuvala bak pervaneye sarma. -Boğaç makinaya bak ara sıra. -Boğaç dalgayı arkana al -karaya vurup dönen dalgalardan sakın tekneyi açık geç -Boğaç gemi varsa ki harket eden yok dikkat et. -Boğaç beni dah dikkatli izle -Boğaç Yemler düşecek tam arkana al dalgayı -Ampuller suya girecek atlat şu tekneyi dalgada. -Boğaç yandan alma bak atacaksın beni aşağı. ali abi , bütün gece bu şekilde geçtiyse boğaç bey de iyi sabırlıymış başka biri bu kadar sabırlı olmayabilir