Lüfer bereketi....

Konu, 'Kıyıdan Balık Avcılığı' kısmında cosmic-c tarafından paylaşıldı.

1. cosmic-c

cosmic-c cem

En İyi Avı:
    Sırtıkara 3.5 kg
  2. ALİCO

ALİCO AliCo

Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Herhalde Toriklerdir. Kofanalarda olabilir.ispendek 13,8 kg, Kırlangıçlar.vs.vs.
    Cem haber güzel ama düşündürücü aslında
    Çanakkale bu kadar balık vermeye başlarsa bu zamanda balığın belli kısmı aşağı inmiş demektir. acaba ne kadar ve kaç kanat balık kaldı?

sıkıntı burada

3. cosmic-c

cosmic-c cem

En İyi Avı:
    Sırtıkara 3.5 kg
    evet Aliço usta ben de aynı şeyi düşünmedim değil.Ama ben yine de pozitif düşünüyorum,ben bu yıl kıyıdan hiç yakalamadığım kadar lüfer ve sarıkanat yakaladım.ve hatta kofana,halen de devam ediyor.geçmiş yılları düşünürsek bu yıl oldukça verimli ve bereketli geçiyor.inşallah da böyle devam eder.ne diyelim balık olsun da aksın ,rastgele.

4. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Ron Thompson heavy telecoast, daiwa crossfire,lineaeffe extreme,Pezon&Michel Rafale pro pike
    Favori Makine:
    Daiwa tournement entoh 5500, Mitchell compact gold 7000 , Okuma Razor 65, Daiwa procaster A 4000
    bence karadeniz raporlari önemli Ali abi. amasradan, samsundan, zonguldaktan hala yogun rapor geliyor. baligin burnu çanakkaleye inmis, sonu daha karadenizde, büyüklerimiz lüfer ve palamut baligi 10 yilda bir cosar suya sigmaz miktara ulasir derler. gerçi hem lüferin hem palamudun bol olmasi garip geliyor bana. ya lüfer bol olur, palamut az olurdu yada tersi. bir 82senesi lüfer cosmus ( ben o zaman agu çagindaydim ) birde 89 veya 90di galiba deli lufer vardi suda.

hayirdir insallah diyelim.

5. ALİCO

ALİCO AliCo

Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Herhalde Toriklerdir. Kofanalarda olabilir.ispendek 13,8 kg, Kırlangıçlar.vs.vs.
    inşallah diyelim kasım sonu gibi inseydi daha hayırlı olurdu herhalde. ancak boğazda hayvanı tutacak başka bir hayvan kalmadı orkinoslar gibi beçisiz kalınca direkt kendini çanakkalede buluyor zaten

6. fatihh

fatihh Fatih

Favori Kamış:
    Fury Caster ,L.Effe SeaMaster 4,20 Surf,ProCatch CS Ultra-2.40;Protackle FW-TS 3.60
    Favori Makine:
    Penn Affinty 7000, Okuma Avanger 30b
    adam tanesini 10tl den vericekmiş birden hesaplayamadım error verdim gecenin bu saati :) (10x10.000=Allah daha çok versin)

7. adminselo

adminselo selçuk

Favori Kamış:
    Lineaeffe s-flex 4206 4.20--SHIMANO YASEI SEA BASS 2,70 -MH- 10-50 GR, Shimano Scimitar 300 cm
    Favori Makine:
    Penn Affinity 8000, Ryobi NAXO 8000
    En İyi Avı:
    4 kg Levrek ---1.800 gr Kofana
    Bulduk ya kökünü kurutalım...

8. xxgokhanzz21

xxgokhanzz21 Gökhan

Favori Kamış:
    Albastar 4.20 krokodil
    Favori Makine:
    Banax 2000
    En İyi Avı:
    34 Cm alabalık
    Abi haklısın bu sene balık bol ama bol olması uzun süreceği anlamınada gelmiyor inşallah uzun süre devam eder de bi kofanada bize nasip olur :)

9. REİS

REİS Mahir Ersin

Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Torikler-Kofanalar
    Haberin palavra kısmını herkes atlamış.

Kim saymış da 10 bin balık demiş, doğru olsa bile kaç senede rast gelir böyle bir şey?

Neyse bereketli olsun, bize de gelsin :) diyelim.

10. Aret

Aret Aret

En İyi Avı:
    Kalkan 4,5 kg. (Boğaz'da)
    Şu anda İstanbul'da bütün balık tezgahları Çanakkale lüferi dolu, tanesi 10 TL'den satılıyorlar. 34-35 cm. boyunda, Boğaz lüferine göre daha açık yeşil renkli, daha tombul, Galsamaları şişkin ve kıpkırmızı bu balıkların lezzeti maalesef buranın lüferinin çok gerisinde. Yine de 10 TL'ye alınır yenir.

11. max cavalera

max cavalera murat

Favori Kamış:
    x_treme-okuma cedross
    Favori Makine:
    okuma px pro..okuma cd 65
    En İyi Avı:
    kofana 3 kg şile acıklarında....palamut ve torikler Büyük beyaz.(70cl)
    tezgahta gördüm simdi 11 lira ama lüfer de lüfer..kaba lüfer gibi maşallah..ben real,in orda calısıyorum sarıkanatı lüfer diye satıyorlardı 25-30 tl arası simdi lüferleri görünce mutlu oldum

12. kaşıkçı

kaşıkçı FARUK

Favori Kamış:
    Hafif olsun kolum ağrıyor sonra. Reklama gerek yok.
    Favori Makine:
    O da hafif olsun. Çok dandik olmasın.
    En İyi Avı:
    Dardanel ton 3'lü paket
    Bir de mikrofon uzatıldığında "devlet bu duruma el atsın, çok zor durumdayız vs. vs. vs." derler ya!!!! Sen sezonda paranın anasını ağlat, "özellikle kumarda", alemlerde vs.' de parayı ye!!!! Ondan sonra ağla "yok efendim devlet bizimle ilgilenmiyor, yok bize mazotu beleş versinler, yok efendim 24 meter çokmuş kafamıza göre takılalım hatta kara kıyıya ağ atalım zivi zivi zivi zivi......

Hatta hepten keçileri kaçırmış dallamanın biri televizyona çıkar "aslında balığı oltacılar bitiriyor" der!!! Vay vay vay be!!! 10.000 lüfer tanesini 10 liradan satacakmış paşam!!! Bir de diyor ki "vatandaş lüfer yiyecek"

Vatandaş senin tanesine 10 lira çektiğin lüferi tezgahta kaça görür acaba?? Bırak onu tezgahta 10 lira olsa 300-350 gr.lık lüferden adam başı 1 adet hesabı 4 kişilik bir ortadirek ailesi nasıl 40 lira versinde alsın?!!!!

Madem bu kadar bol, adeta denizden fışkırıyor, neden tanesi 4-5 liraya düşmüyor bunun????

13. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Bildiğim kadarıyla biri 3 diğeri 7 yıllık iki döngü var. El nino ve La nina. Bu ikisinden biri soğuk, diğeri sıcak çevrimi. Bunların okyanus akıntı ve ikliminde ciddi değişimlere sebep olduğu biliniyor. El nino'yu yeni geçtik, geçen yıl. Bu teknik olarak bolluk demek. Okyanus balıkçıları bunu iyi bilir, nesillerdir takip ederler.

Bizde de 7 yılda bir palamut ve lüferin coşacağına dair duyumlarım olmuştur yaşlı balıkçılardan. Bunun bir şekilde El nino ile alakası olabilir.

Velakin, böyle bir bolluk, 2005 yılında yaşanmıştı. Bu mevcut yasaklarla ortaya çıkabilecek bir bolluk değil, sıradışı bir durum. Tahminin bu yüzden. Sanırım seneye balık gene olur ama bu kadar bol olmaz.

Devamı olur mu? Bu Aralığa, belki ocağa kadar sürer. Arkasından ortalığı kıraça kadar yapraklar doldurur. İşte yasaklar o zaman işe yarar. Bilhassa Adalar bölgesinin, körfezin önemli bir kısmının ava kapalı olması, 24m yasağı, o balıkların önemli bir bölümünün büyümesine, büyükleri de beslemesine yol açacaktır. Sonuç olarak bu yıl istisna olsa ve tekrarı belki 7 yıl sonra olacak olsa bile, seneye normal senelere göre çok daha iyi balık olacaktır.

Ve şu dikkatimi çekti. Algıda seçicilik ediyoruz. Lüfer az, yok denecek kadar az. Ama sarıkanat çok, çinekopta nispeten az. Bu bence arzu edilen bir durum olmasada, çok iyi ve umut veren bir şey. Lüfer olması için, 2 yıl önce suda bolca çinekop olması gerekiyordu. Ama malum kırdılar o senelerde. Geçen yıl ki çinekop yasağının işe yaramış olduğu görünüyor. Zira sezon sonu 15-16 cm olacak olan geçen seneki nesil, bu sene 20 - 23 cm gibi sarıkanat olmuş olmalı. Ve bu bariz şekilde görülüyor.

Ben bu 24m yasağı sürerse, bilhassa da Adalar bölgesi ava kapalı kalırsa, bunun 2-3 sene içinde ciddi bir balık artışına sebep olacağını düşünüyorum.

14. max cavalera

max cavalera murat

Favori Kamış:
    x_treme-okuma cedross
    Favori Makine:
    okuma px pro..okuma cd 65
    En İyi Avı:
    kofana 3 kg şile acıklarında....palamut ve torikler Büyük beyaz.(70cl)
    serdar abi döktürmüşsün gene :)

15. bülenttok

bülenttok BÜLENT TOK

Favori Kamış:
    amudson kudos, okuma v sistem,
    Favori Makine:
    shimano sahara ve symetre. daiwa emcast, daiwa bg ,
    En İyi Avı:
    izmit körfezinde iki kiloluk bir sinarit,
    Cuma gecesi karadenizde balıktaydım. Saat 19 sularıydı, havada yeni kararmıştı ve ne olduysa yanımdaki arkadaşlara seslendim herhalde savaş çıktı bunlar ya bizimkiler yada ruslar.:D :D Kefkende ve civarında ne kadar tekne varsa tam gaz hepsi aynı noktaya, kerpe sarısu önlerine hücum ettiler. Meğerse biri balığı tespit ediyor ve büyük teknelere haber veriyor inanın gece bir gibi biz balığı bıraktık adamlar indir kaldır lüferi bitirdiler. Kaç tekne vardı derseniz en az 150 tekne vardı. Kıyamet kopuyordu sanki. Tabi bu adamların işi bu ama bu kadarda haince balığa saldırmak bence terbiyesizlik. Bu kadarda para hırsı olurmu, oluyor işte. O gece sabaha kadar devam etmiş ve balık nedense istanbul boğazına ilerlerken bir den geri dönmüş ve tam tersine akçakoca tarafına kaçmaya başlamış. Tabi tüm teknelerde peşinden o tarafa gidiyorlar. Halada bu takip devam ediyormuş. Yani tamamını yakalamadan bu adamlara rahat bir uyku yok.

Hepsini yakalayalım bitirelim, satalım, gidelim parayıda hesapsızca yiyelim oluversin. Ben hep söylüyorum bu adamlar ne ektilerde ne biçiyorlar. Hala anlamış değilim kimin denizinden kimin balığını yakalıyorlar. BU balıkların yaşam süreçlerinde olumlu yönde bir katkıları olmuşmu bu balıkcılıkla geçinen kişilerin. Artık kendileri bile bu denizlerin tek sahibi olduklarına inanıyor. Ulan bu denizler ve içinde yaşayan tüm canlılar sizin malınız değil, bu bu ülkede yaşayan tüm insanların hakkı. Kendinize gelin, terbiyesizlikten, aç gözlülükten, vurdumduymazlıktan, aymazlıktan, hırsızlıktan acilen vaz geçin. Akıllı olun.

16. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Bülent abi, birazda şöyle bakmak lazım olaya.

Olan şu olmuştur, onlar bir sürüyle debelenirken, başka sürüler aradan sızıp yoluna devam edip gitmiştir. Bunların farkında pek olamadıkları bir şey bu. Ha, nevalelerini çıkardılarsa, hayırlı olsun, onlarda ekmek yiyor.

Yani 150 tane tekne, 150 farklı sürüye dadansa, durum çok daha ciddi olurdu kesinlikle.

17. okanerdal33

okanerdal33 oKan

Favori Kamış:
    Daiwa Crossfire 2.70m 30-60 gr
    En İyi Avı:
    Levrek 2.5 Kg.
    babamın anlattığı Mersin deki o lüferler hep hikayelerde kalacak gibi balık maşallah oradan geçip akdenize inemeden yakalanıyor nerde o babamın canlı veya filote kefalle çektiği 5 6 kiloluk fotolardaki lüferler balık tutmanın bu kadar önemli olduğu kafama büyük darbe vuruyor balıksız kalmak ...

18. okanerdal33

okanerdal33 oKan

Favori Kamış:
    Daiwa Crossfire 2.70m 30-60 gr
    En İyi Avı:
    Levrek 2.5 Kg.
    sonra derler çocuğumun hiç iyi alışkanlığı yok hiç güzel bişeye bağımlı olmuyor diye Mersinde balığa meraklı olup uğraşmaktan bezen okdar insan varki şu dönemde

19. katilhamsi

katilhamsi Kadir

Favori Kamış:
    LINEAEFFE IM CASTING SURF 390cm 100-250gr
    Favori Makine:
    Okuma Compressa CP 65
    En İyi Avı:
    Gomit
    2-3 hafta önce kumkapı halinde lüferin fiyatını sorduk adam tanesi 27 tl deyince çok şaşırmıştım...

20. leventturksoy

leventturksoy levent

Favori Kamış:
    Daiwa Procaster 4.20 surf daiwa crosscast 2.74 spin
    Favori Makine:
    Daiwa Crosscast S 5000 Daiwa Procaster 2500 A spin
    kardesim bu işinde cakalları cogaldı 1 ay once kara denizdeydim bazı yerlerde cok buyuk soguk hava depoları insa edilmis 1 liradan alınnan palamutlar orlarda muhafaza ediliyor kısın ortasında 15.20 soframıza gelecek anlamıstırsın umarım