Arkadaşlar ustalar merhaba.. Raporlarda azda olsa tek tük lüferler yer alıyor. (benimde 1 tane mevcut) . Bu yağmurdan sonra herkeste bir beklendti var lüfer başlayacak diye.. Geçen sene ne yağmurlardan, ne lodoslardan sonra lüfer avına gitmeme rağmen başarılı olamamıştım. Bu sene farklı mı olacak bilmiyorum. Gerçekten hava ne kadar etkili merak ediyorum. Tecrübesi, düşüncesi olan paylaşırsa sevinirim.. Herkese bereketli avlar.
Her sene aynı olmuyor. Bu sene balık göçü geç kaldı böyle yağışlı geçen günlerden sonra güzel av verebilir. Bol şanslar.
Ben bol yağmurun arkasından lüferin çoğalacağını düşünmüyorum. Lüferin çoğalması suların serinlemesiyle alakalı olacaktır. Deniz suyu hala 17-18 derece civarında. 13-14 derecelere düşmeliki lüfer bollaşsın. Yağmur ayrıca denizi bulandıracaktır. Ancak yağmur sonrası balık marmaradan ziyade boğazın karadenize bakan tarafına yakın bölgelerde (sarıyer-poyrazköy-beykoz-çubuklu vs.) oralarda artacaktır. Ama bu hava şartlarında marmarada Ekim 20 den sonra lüfer çoğalacaktır düşüncesindeyim.
Hava durumunun bilhassa lüfer ve palamuta etkisi yoktur: Hava durumuna bakarak şöyle yada böyle olacak denemez. Hava durumu, lüferden ziyade lüferin yemini etkiler. Bu da dolaylı olarak lüferi etkileyecektir. O merada rüzgar, yağış vs. durumuna göre, yem azalıyor veya çoğalıyorsa, lüferde buna bağlı olarak değişim gösterir. Yani, hava kötü olursa lüfer olur veya olmaz demek mümkün olmaz. Lüferin potansiyel avlarını düşünmek gerekir.
zamanına göre değişen bi kavramdır...balığın durumuna göre,yeminin varlığına göre...bazı yerler poyrazda güzel balık yapar bazı yerler lodosta,bazı yerler yemi çokken güzel balık yapar bazı yerlerde yem çok olsada balık alınmaz...marmaranın kuzey kıyılarından mevzu bahisse lodosun arkasından gelen poyrazlı karayelli havalar lüferin en fazla yaptığı zamanlar olup tecrübeyle sabittir ve yine dalgalı lodostada ekim ortalarından sonra bolca balık alınabilir(ağustos ve eylüldede alınıyordu eskiden)..ayrıca yine poyrazlı yada kuzeyli havalarda ters yönde lodos yönünde yada batı yönlü akıntı mevcutsa lüfer bol yapar...imbatlı havalar kuzey marmara için lüferin yapma ihtimalini arttıran sebeplerdendir...pastırma yazında çok yaşanan bi mevzudur imbatlı havalar ve genelde ekim sonuyla kasım ortalarına denk gelir....böyle havalarda koyların içinden,yarım metreden hatta daha da sığ yerlerden sarıkanat ve lüfer alınmıştır....rastgelsin