bu yağmurun peşine bir de lodos yaparsa inşAllah lüferler artık marmara ya gelir.Heyecanla bekliyoruz dünki rapor akşam dragos açıkların da 4 saat de 1 kıraça tuttuk.
bu yağmurun peşine bir de lodos yaparsa inşAllah lüferler artık marmara ya gelir.Heyecanla bekliyoruz dünki rapor akşam dragos açıkların da 4 saat de 1 kıraça tuttuk. __________________ mustafa sami yeşilyurt Şu an hava zaten şiddetli lodos bence bu yagmur ve lodosun peşine poyraz a çevirmesi lazım bogaz şuan ters akıntılı karadenize dogru akıyor hava poyraz a çevirirse akıntı terse döner marmaraya akar ve bunla birlikte karadenizden marmaraya geçmeyi bekleyen balıklar göç e başlar , lüfer balıgı akıntıya karşı yol almaz
Murat katılıyorum size. Ben mudanyadayım henüz bu sene 10 adet lüfer görebildikki ben büyük bir merayı yaklaşık 15 mil tararım sürekli
Şimdi bir kaç şeyden bahsedelim. 1. Lüfer sürüler halinde gezer. 2. Lüfer gündüzleri daha aktiftir. Yani daha çok beslenir. Bu yüzden de gündüz sürüler daha büyük olur. Geceleri sürüler gündüze göre daha küçük ve dağınıktır. 3. Gece lüfer daha ziyade dibe yakın dolaşır, dipteki tekir, yengeç vs. ne varsa onlara bakar. Gündüz ise dipten biraz daha yukarda, hatta bazen su üstüne yakın sürü balıklarını arar. Şimdi bu pek çoğu için ehemmiyetsiz bilgilere bir kaç tespit ekleyelim... 1. Raporlar göstermektedir ki, gündüz lüfer işi yaştır bu günlerde. Gece ise iyice kesat olsada, nispeten bir şeyler bulunabilmektedir. 2. Koca koca meralarda bir kaç lüfer, belki bir miktarda çinekop vs. ancak çıkmaktadır. 3. Özellikle kıyı avlarında kullanılan yem istavrittir. Teknede ise zargana kullanımı yoğundur. Ama her ikisinde de verim düşüktür. Şimdi bu bilgileri toparlarsak, karşımıza şöyle bir şey çıkar. Lüfer yok diyemeyiz, ama çok çok az. Fakat bir tezat var, eskiden beri süregelen. Lüfer gündüz büyük sürü ise, daha saldırgan ise, daha çok av vermesi gerekmez mi? Teknik olarak öyle. Ama lüferi avlamanız için, yemi ona gösterebilmeniz lazım. Siz yemi dibe oturtup, dibe yakın tutuyorsunuz. Oysa lüfer gündüz dibe değil, suyun üstüne doğru, ortasına doğru bakar. O halde yeminizi göremeyen lüfer, elbette ki yakalanmayacaktır da. Gece ise, dibe yakın duran yeminiz daha fazla görünme imkanına sahip olacaktır. Bu noktada yapılabilecek bir kaç şey olabilir, deneyip görmek lazım. Önce gene bir kaç gereksiz bilgi. Zargana eti, suda yüzer, batmaz. Takıma yem olarak zargana takarsanız, parlak yüzeyi yukarı bakar. Ama istavrit eti batar, parlak yüzeyi dibe bakar. Bu nedenle gündüz avlarda özellikle, zargana daha iyi netice verir. Özellikle lüfer dibe yakın gezmiyorsa. O halde, yem olarak gündüz zargana, gece istavrit kullanmak, özellikle kıyı için daha iyi netice verecektir. Ve olan tek tük lüfer, gündüz birleşip büyük sürü olarak geçip gidiyor. Bizde sadece bakıyoruz, balık yok diyoruz, farkında değiliz. Yapılacak şey, gündüz avlarına yoğunluk vermektir. Fakat söylediğimiz gibi, gündüz lüfer dibe yakın olmaz. Şimdi bundan bizim genellemecilik, algıda seçicilik kötü huylarımız hemen "amanda ben kaç kere dipten aldım gündüz, nasıl dipte olmaz yavvv.." tribine girecektir. Bu tribi bir aşın derim. Lüfer gündüz dipte olmaz derken, lüferi gündüz dipte bulma şansınız 30 ise, ortada bulma şansınız 70'tir şeklinde düşünmek gerekir; dipte bir tane bile olmaz şeklinde değil. Bu durumda, gündüzleri, şakşak yem gibi hem alta, hem yukarı kendini gösteren yemlerle ve yemin dipten bir kulaç filan yukarda duracağı şekilde bir düzenleme ile takımları hazırlamak daha iyi olacaktır. Yoksa, lüferler bilhassa gündüzleri topluca geçip geçip gidecek, bizde lüfer yok diye seyredeceğiz gibime geliyor. Tavsiyem, gündüz avlarında en azından zargana kullanmanız, kurşun kösteğinide biraz uzunca tutmanızdır. Zaten herkesin lüferin yok olduğunda ittifak ettiği şu günlerde, bir denerseniz, belki olmayan lüferi tutmaya başlayabilirsiniz gibime geliyor. Yada bildiğiniz gibi yaparsınız, nerde bu lüferler diye bakar durursunuz. Tercih size kalmış. Bakarsınız, havaya vs.bir şey olur, bolca lüfer iner karadenizden. Benim çok umudum yok, ama neden olmasın?