Tüm arkadaşlara selamlar.Balığın mumla arandığı şu günlerde birazda muhabbet olsun anlamında ve birazda bilgilerimizi tazelemek için bu konuyu açtım. Bu sene sonbahar ve kış arefesinde oldukça bol olan sarıkanat ( tabi kaldı ise ) ilkbahar aşkına kendini gösterirmi diye soracam. Kimlere, tabi bu lüferin göçü ile ilgili bilgi sahibi arkadaşlara. benim hafızamda kalan sanki baharda böyle bir geri dönüş olabiliyor. Lütfen bu konu hakkında bilgilerinizi yazarsanız tüm sitedeki arkadaşlarımızda yararlanırlar.Kalın sağlıcakla.
Abi Neresi icin soruyorsun bilmiyorumda, Ben istanbul icin diyim Ben pek umutlu değilim neden diye sorarsan, Geçen sene bu zamanda İstavritin Arasında Çinekop gezerdi. Akşama kadar çapari ile 5,6,7,8, tane aldığım olurdu Ve mayısta Patlak verdi ve mevsiminden Yapmadığı kadar balık yaptı. Gecede 60 70parçaya balık demedik. Ama balık Şubat'tan Mart'tan var olduğunu belli ediyordu Ama şimdilik o umut yok Yine belli olmaya bilir Belki Mayısta 1 günde Geçisi tamamlar Yada kanal yollu gider kimse alamaz Tekne hariç Kıyıdan gider 1 gün yapar herkes alamaz Belli olmazyani Geçen seneki gibi olmuyacağı kesin ...
Geçen sene biz de haziran başında eğlencesine denerken Rumeli Hisarı önünde birkaç güzel balık almıştık. Dikkatimi çeken şey gidiş balığı küçük sahteleri severken dönüş balığı nispeten daha büyük sahteleri tercih ediyor.
Daha ziyade balığın boyuna göre sahteyi ayarlamak gerekiyor. Sonbahardaki iri balıklarda da 9 cm. lik yo-zuri crystal minnow mavi uskumru sahteyle süper avlar yaptım. Gece 9 cm. , gündüz 7 cm. normal şartlar altında.
lüferde sahte konusunda denyimim olmadı ama bu sene lüferle karışık kupez geziyordu ,sardalya tak at tazeyse alıyordun bazen kupez alıyorduk onuda fleto, yapıp gönderiyoduk sardalyadan daha dayanıklı uzun süre şeklini koruyor
izmaritde dendim oda güzel sonuç veriyo zaten sürü birden yem değiştiriyo bunu neden yapıyo bilmiyorum ya sardalyadan bıkıyo yada sardalya artık bayat geliyo balığa ama dendiklerimin arasında tırside çık güzel iş yapıyo özellikle trsi fletosu ama taze olması şart yoksa daha atrken havada dağılıyo bağzen yem bitince sağldan soldan bağırsak toplayıp kupez ve izmarit takımına takarız kesinlikle hayır demez bağırsağa tavuk göğzünden dha randımanlı
ya bu lüfer dönüşte mudanya tarfına da uğrarmı acep birazcık şenlenelim bizde hee lüfer de olması şart deyil palamutta olur. Balık olsunda biz burada gene mezgit le oynamaya başladık .
Dostlar,forumun amacı paylaşım esaslı olduğundan kısa bir rapor yazayım dedim.Aşağı yukarı hemen hemen hergün 15-20 balıkçıya 5-10 lüfer alıyor arkadaşlar.Ben kısmetsizlerdenim.Akşam ezanından yarım saat önce başlayıp ezandan 45 dakika sonrasına kadar sürüyor.İnce uzun çin kaşığı,hilarya desenli at çek yapıyoruz. Selamlar.
İsmail Bey 'e katılıyorumn ...Şu anda Adalarda uzun olta -gümüş balığı yem ile lüfer geliyor (muş) ...Teyit ettiremediğim bir bilgi ...
lüferin girişi su sıcaklıklarına ve hava olaylarına bağımlılık gösterir...genelde düşük sıcaklıkları pek sevmezler,kış şartlarına ve kışın arkasından gelen mevsim koşullarına bağlı olarak eğer sıcaklıklar düşük yada yağışlı bir mart-nisan dönemi geçirilmişse marmaradan ve oradanda boğaz yoluyla karadenize açılması gecikebilir(normal koşullarda 10-15 gün arası gecikme ile mayıs başından itibaren 15-20 mayısa kadar)...eğer havalar sıcak ve güneşli giderde bu sefer karadenizde bu sıcak havalara karşı deniz suyu olarak düşük sıcaklıklar görülürse lüfer familyasının marmaradan karadenize çıkışı ya parçalı olur yada karadeniz suyu yumurtlama ortamına uygun ısınana kadar marmarada bekleme süreci hakim olur(ortalama 1-1,5 ay arası)...nitekim 2000-2003 dönemi bahar aylarında marmaraya giriş yapan lüferler,haziran başından itibaren karadenizden dönüş zamanına kadar(1-15 ağustos arası) marmaranın kuzey kıyılarında tüm yaz boyunca av vermişlerdir ve yumurtlamalarının bir kısmını burada gerçekleştirmişlerdir(-kaşık arkasından gelen yaklaşık 100-200 tane 3-5 cmlik defne yaprakları varsa-kumsallık yada liman gibi yerlerde lüfer yavruları sürüler halinde geziyorsa-bu yavru balıklar haziran sonu ve temmuz ayı başında görülüyorsa;lüferler o bölgede yumurtlamış demektir)...süreci uzatan yada kısaltan olaylar bunlardan ibarettir...mesela marmarada nisan suyu 16 dereceyse ve karadenizde bu sıcaklık 10-12 derecelerdeyse balık marmarada karadeniz ısınana kadar yatar...çünkü lüferler yaradılışlarından ötürü,yumurtalarının düşük sıcaklıklarda çatlamayacağı hissiyle yumurtlamalarını geciktirir daha doğru bi söylemle yumurtaya uygun neresiyse orada yumurta bırakırlar...dişi lüferlerin yumurtlamaları tek başına bişey ifade etmemektedir,bunlara erkek bireylerin de spermlerini bırakmaları gerekmektedir,dolayısıyla mevsimsel şartlara uygun bi döllenme alanı ve yeri gerekir...en uygun sıcaklıklarda çoğunlukla karadenizde ve marmaradadır...bu yüzden lüferler çanakkale-marmara-karadeniz güzergahını kullanarak üreme miktarını ve birey sayısını maksimuma çıkarırlar(ege ve akdenizdede yumurtlama gerçekleşir)bunlara sonuç olaraksa lüferlerin nerede ne zaman av vereceği yada ne kadar kalacağı bunlara bağlıdır ama genel olarak ortalama giriş zamanları nisan ortası mayıs başıdır...karadeniz sıcaklıkları yumurta çatlama sıcaklığında düşük olursa lüferler tüm marmaraya yayılma eğilimi gösterirler ve yumurtlamalarına uygun hemen her yerde av verebilirler...bu yüzden de herkes mayısı beklemek zorundadırbakalım piyango hangi kıyılarımıza vuracak