Merhaba Arkadaşlar ben bir konuda bilgi almak istiyor. Hırsız takıma kurşun takarken ayrıyetten kurşun için beden yapmaya gerek var mı.? yoksa Hırsız takımı takmıs olduğumuz klipsli fırdöndüye kurşunu direk takmak kafimidir. Eger kurşun için beden yapılması gerekiyorsa uzunluğu ne kadar olmalıdır? Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Akıntının az olduğu bir yerse direk dediğin gibi bağla . Akıntı varsa 15 cm lik bir kurşun bağı işini görür , takımın fırdöndüsünü klipsten kurşuna giden ip yada misina üzerinde yukarı aşağı serbest dolaşabilecek şekilde takarsan her yerde kullanabilirsin. bunun için ortası boş , boru gibi fırdöndülerde var boncukta kullanabilirsin.
Kurşun için ayrıca beden yapmak vuruşları daha net görmenize olanak tanır. Direk klipse takılan özellikle ağır kurşunlar, balık kurşunu hareket ettirmeden kamışının ucu oynamayacağından vuruşları görmemenize neden olabilir. Kurşuna yapılan bedenler ise ortalama 30-40 cm civarı oluyor. Makinanıza sarılı olan misinanız örnek olarak 0.35 ise kurşun bedeninin ana misinanızdan biraz daha ince ve çeker değeri olarak zayıf misanadan yapmanız olası kurşun takılmalarında kurşunu feda ederek takımınızı kurtarmanıza vesile olacaktır. Kurşun bedenini çok sağlam bir misinadan veya ipten yaparsanız sağlam bir ilişkene takılma durumunda klips dahil tüm takımınız gidebilir.
Merhaba Gökhan Bey, Özellikle mantarlı (hırsızlı) dip takımıyla çinekop-lüfer avlarında balığın vuruşlarını kamışın ucunda daha net görebilmek için kurşunun montaj şekli büyük önem arzetmektedir. Çoğu kez yemi tazelemek için takımı sudan çıkardığımızda yemin parçalandığını görürüz, fakat balığın vuruşlarını hiç hissetmemişizdir... Kurşun montajı yanlış yapıldığında bu tür durumlarla çok sık karşılaşılır. Bu tür sorunları gidermek ve daha hassas bir takıma sahip olmak için size ve konuyla ilgilenen tüm arkadaşlara benim kullandığım ve ziyadesiyle memnun kaldığım gezer kurşunlu sistemi öneririm. Konunun daha iyi anlaşılabilmesi için görsel olarak göstereyim... Kullanacağım kurşunları ana misina üzerinde gezer hale getirebilmek için ben şöyle bir aparat yapıyorum: Tabi bu aparat ince plastik borudan veya başka bir malzemeden de yapılabilir ve ayrıca malzemecilerde de aynı vazifeyi görebilecek çeşitli fırdöndülü ve klipsli malzemeler satılmaktadır, mesela şunlar gibi: Bu aparatı makineden gelen ana misinaya şu şekilde monte ediyorum: Mantarlı takımı ve kurşunu klipslere taktıktan sonra çinekop-lüfer takımının nihai şekli böyle oluyor: Bu şekildeki gezer kurşunlu çinekop-lüfer takımı cok daha hassas ve avcı oluyor. Avlanacağım bölgede eğer kurşunun takılma riski yüksekse, takımı komple kaybetmemek için ana bedenden daha ince ve çekeri daha düşük olan 10-15 cm'lik bir misina ile kurşunu aynı klipse bağlıyorum. Bu durumda kurşun takılsa bile, sadece kurşunu feda edip takımı kurtarmış oluyorum. Umarım bu bilgiler size ve konuya ilgi gösteren diğer arkadaşlar için yararlı olur. Bereketli avlar dileklerimle, rastgele!
Güzel anlatım.....Mavi yuvarlak aparatı kullanıyorum....Çaparilerde,Üçlü dip takımlarında harika işler yapıyor....Diğer aparatlarda gayet güzel...Emeğine sağlık...Rastgele....
Alttakiler gayet iyi, güzel, hoş. Daha iyisi de yapılabilir elbette. Bir kaç ilk bakışta görülen meseleyi yazalım. O kurşunun bağlanacağı gezer parçayı kahverengi veya koyu kırmızı seçin. Parçanın (sizde tespih dedesi sanırım) takım tarafına bir kahverengi veya koyu kırmızı boncuk koyun. Bu lüferin işkillenmesini engeller. Kurşunu parçanın takım tarafına değil, kamış tarafına doğru gelecek şekilde takın. Mümkünse, bu gibi sert ekipmanları değil, yumuşak, esnek parçaları deneyin, kullanın. Mesela kulak pamuğu çubuğu (bütün veya kesilmiş), kalın kablo sırtı vs. vs. Bu özellikle misinanın dayanımını artırır. Mantar olayı başlı başına ayrı bir konu. Takımı öyle yapın ki, iğneler yemi tutmasın. Yemi tutacak başka bir şey, bir tel, başka bir iğne vs. olsun. Lüferin bol olduğu zamanda bunlar çok önemli olmaz, ama nadir olunca hayati olur.
1 karış kadar misine yardımı ile bağlamakta yarar var, aksi halde balığın vuruşunu farkedemeyebilirsiniz. Kurşunu direk bağladığınız zaman kamışın ucunu hareketlendirmek için kurşunu yerinden oynatacak bir vuruş gereklidir ve ısıran balıkta bu her zaman gerçekleşmeyebilir. Misine yardımıyla bağladığınızda bedendeki en küçük bir gerilme bile kamış ucunda farkedilir.
Mantarlı takım 1,5 metre, kurşun ayağı 15-20 cm. Her ikisinin de sonunda aynı boy fırdöndü olsun. Önce takımın sonra kurşunun fırdöndülerini makinedne gelen klipse takarsanız en uygun takımı elde etmiş olursunuz.