Lüfer Koruma Timi Çinekop satıldığını görürseniz lütfen 174 Alo Gıda Hattı'nı arayın Fikir Sahibi Damaklar ve Greenpeace önderliğinde lüfer avlanma boyu 20 cm'e çıkartılmıştı. Buna rağmen bugünlerde tezgahlar çinekop dolu! Lüfer Koruma Timi herkesin lüfer koruma timinin bir parçası olduğuna inanarak tezgahlarda ve restoranlarda çinekop görenleri göreve çağırıyor. Nerede olduğu farketmez, siz de tezgahta ya da restoranda çinekop satıldığını görürseniz lütfen 174'ü arayın. 174 Alo Gıda Hattı'na satışı yasak olan çinekobun nerede satıldığını söylemeniz yeterli. Ayrıca şikayet talebi oluşturmak için, işletmenin tabelasını ve balıkların fotoğrafını çekip alo174@tarim.gov.trye e-posta göndererek kayıt oluşturabilirsiniz. Yetkililer gelen şikayetler üzerine denetime gidiyor
Bugün Üsküdardaki çinekopları gördükten sonra alo diyeceğime söz uçar yazı kalır misali mail attım, cevabını bakliyorum.
değerli usta tezgahlar herneyse sahilde amatör balıkçı arkadaşların yaptığına ne diyelim yem için kesmiş olduğu istavrit tutulan yapraktan daha büyük abim kaptığı gibi kovaya cuk diye atıyor bırak desen argo olarak (sanane kardeş) diyecekler savunalık ama neyi murat abicim
pazarda en büyüğü 15 cm yavrucuklar kasada yatıyordu.. 10 cm lik balık vardı..artık çinekopmu dersin yaprakmı dersin filizmi dersin .... her hafta oldugu gibi tepkimi verdim.. balıkçıdan gelen cevap çok ilginçti.. bu balık 400 kasa olarak marmarada istanbul hale girmeden , izmire geldi.. yani herzamanki gibi ıssız kimsesiz (bekli) bir iskeleden 400 kasa balık tekneden kamyona yüklendi ve izmirin yolunu tuttu.. ama nasıl nerde dagıtıldı mechul... eve döndüğümde..hemen telefona yapıştım...aldıgım cevap aşagıda. - bu konu için bölge zabıtasına ulaşın beyefendi ben biraz yüklendim.. - beyefendi o zaman bakanlıga bir yazı yazın .. Olay bu. kısaca çözüm havada ... zaten pazarın içinde zabıta geziyor..işle ilgilense her hafta bu olay yaşanmaz.. anlaşılan o ki bakanlık kanun çıkartır gerisi ni allaha havale eder...
Şu an neredeyse her balıkçıda limit altı çinekop satışı var. Çinekop yasak olduğu için etiketlere lüfer yazmışlar, olmuş...
Arkadaşlar durum Edirne de de aynı.Tüm balık tezgahlarında çinekop satılıyor.Bununla ilgili yönetmelik maddesini yazarmısınız.
Bir arkadaşım aramış, konuyu yazmış aynen aktarıyorum. 174 numaralı hattı aradım halde durum böyle dedim. Bana verilen cevap firma ismi verin. Firma ismi yok tabi halde bir sürü kasalar ve arkalarında 2-3 adam satış yapıyor. Halin tamamında limit altı satışı olduğunu söyledim. O zaman il tarım müdürlüğünü arayın dediler. Aradım orayı da Bir memur arkadaş çıktı durumu anlattım. En ince detayına kadar açıklama yaptı.; Yapılan ihbarlar balık yakalandıktan sonrası olduğu için araçtaki veya tezgahtaki balığa el koyuyorlar. 784 .TL cezası var ve bu el konulan balıkları ihale ile satıyorlar. İhaleye sadece balığına el konulan kişiler giriyor ve komik bir rakama balığı tekrar alıp satışa sürüyor. Bir nevi yasallaştırıyor. Denizde bu iş el konulması gerekiyor orayada sahil güvenlik bakıyor. Teknede balık varken yasal limit altıysa cezası kesiliyor ve yine aynı işleme tabi tututluyor. Yani arkadaşlar al takke ver küllah. Türk yargı ve kanunlarında bir sürü eksik ve açık var. Herkes bir açığa sığınmış elbirliği ile balığın soyuna rahmet okuyorlar. İl tarım müdürlüğündeki arkadaş başbakanlığa mail atın arayın bir şeyler değişsin bu iş olmadı boyle bizimde yetkilerimiz bir yere kadar dedi. Konustuğum arkadaş bende çok üzülüyorum ve bütün dediklerine katılıyorum dedi.
Hımmm.. O zaman onlara bir akıl verelim... Su ürünleri kanunu der ki: Satılamayan veya muhammen bedel üzerinden alıcı bulamayanlardan, insan tüketiminde kullanılması mümkün olanlar Bakanlıkça belirlenen sosyal yardım kurumlarına bağışlanır. O zaman yapılacak şey belli. Açık artırma için bir muhammen bedel belirlemek. Çinekop 5 TL mi kilosu? Koyarsın 4.80 TL muhammen bedel, buyursun alsın sattığından pahalıya, bakalım alacak mı? Almasın, daha iyi ya, bir kaç hayır kurumuna bağışlanır olur biter. Demokrasilerde çareler tükenmez, yeterki çare bulunmak istensin.
Ben bugün şikayette bulundum gayet ciddi bir şekilde dinlediler ve takip etmem için bir numara verdiler. Açıkçası ben umutluyum çünkü alo 174 te çalışan arkadaşım var ve gereğinin kesinlikle yapılacağını söyledi. Sadece zehirlenme gibi bir konu olmadığı için diğer ihbarlara göre biraz uzun sürüyormuş o kadar. Bekleyip göreceğim