Lüfer Mantarı Yapımıda Farklı Yöntem

Konu, 'Mantarlar' kısmında m-a-v-i tarafından paylaşıldı.

1. m-a-v-i

m-a-v-i Yasin

Bir kaç yıldır lüfer avlarında kullandığım mantarları hazırlarken kullandığım yöntemi paylaşıp sizlerin fikirlerinizi almak istiyorum.

Genel olarak hazırlanışı klasik mantarın hazırlanışı ile aynı farkı ise mantarı hazırlarken folyo, parlak yapışkanlar yerine boya kullanıyorum. Boya özel bir boya yurt dışından geliyor ve bildiğim kadarı ile türkiyede üretilmiyordu. Ancak muadili olabicek ürünler piyasada mevcut Gemi sanayisinde ve bir çok alanda kullanılan bir boya bilenler vardır.

Aslında fosforlu mantar diyebiliriz ancak buradaki sistem kamışlarda kullanılan fosfor çubuklarından farklı oradaki gibi kimyasal tepkime sonucu değil ışığı depolayıp karanlıkta bu ışığı yayması esasına dayanıyor. Oldukça uzun süre ışık yaymaya devam edebiliyor. Ayrıca şamandıralarda da kullandım ve sonuç gayet iyi Pilli şamandıralardan daha sağlıklı ve uzun ömürlü. Ayrıca kamışların uç kısımlarını boyayıp fosforlardan kurtuluyoruz.

Evde kayıp hazır mantarlarımı bulabilirsem resim eklerim.:) Evet dağınığım.:rolleyes:

Son düzenleme: 17 Temmuz 2009
  2. fish founder

fish founder Özgür

bu boyanın muhadillerini araştırırken nasıl bir bilgi vermemiz gerekiyor satıcıya?
    ayrıca sizin kullandığınız yabancı boyanın ismini verirseniz internetten içeriğini bulup ona göre aramak dah kolay olur sanırım,

3. m-a-v-i

m-a-v-i Yasin

Açıkçası bendeki boyayı ben satın almadım. Bu boyanın kullanıldığı bir işletmeden ufak bir kavanoz içerisinde temin ettim. Yoksa bu boyayı yurt dışından getirtmem söz konusu değil, bildiğim kadarı ile nanoteknoloji sayesinde üretilen bir boya, Lüminesans boya olarak geçiyor. Fosforix pigment olarakta ulaşabilirsiniz.
    Not: Fosforix isimli Türkiye'de üretilen boya ile aynı tarzda olduğunu düşünüyorum. Burada üretilen boyayı kullanmadım.

4. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Fosforix boyaların bir kaç çeşidi var.. Dış mekan özellikli olanlardan biri aynı işi gayet iyi görür.

Ama benim uzun zamandan beri aklımda olan bir konu bu. Mantarı böyle göz alıcı yapmak, fayda eder mi? Yoksa mantarı en az görünecek şekilde kamufle mi etmeliyiz?

Doğrusu henüz şudur diyebileceğim bir fikrim yok.. Bende oluşmaya başlayan kanı, lüfer mantarının kamufle edilmesinin daha iyi netice verdiği yönünde.

Boğazda/haliçte, ne kadar küçük mantar kullanırsanız, mantarın kaplamasını ne kadar ayna gibi yaparsanız o kadar randıman artıyor. Şu an gördüğüm durum bu.. Ama buna kural diyemem. Aksinin olduğu zamanlarıda gördüm.

Bu açıdan böyle bir girişimin uzun müddetçe, kontrol grubu ile denenip neticeye göre bir şeyler yapılması lazım..

Eğer bu faydalı olacak olursa.. Suda parlayan mantar imal etmek çocuk oyuncağı..

5. tarcan

tarcan ...

Favori Kamış:
    .
    Favori Makine:
    .
    En İyi Avı:
    Kefal 325 gram
    .

Herkese selamlar.

- Çok değişik bir şey,
    Plastik için boyasınıda yapmışlar.

Sahtelerimizi bununla boyasak nasıl olur kimbilir?
    yada Kalamar için kullandığımız maymun sahtelerimizi?

Burada buldum :
    http://www.fosforluboya.com/

.

6. fish founder

fish founder Özgür

doğru konu altında yazılması gereken mesaj

mesajların silinme sebebi,

BALIK AVI > Malzemeler & Ekipmanlar > Takım Çantası > Mantarlar
    Lüfer Mantarı Yapımıda Farklı Yöntem
    konusunda levrek avında fare kullanımının yeri olmamasıdır.
    bu konudaki yorum ve fikirlerinizi ilgili konuda lütfen yeniden açınız,

7. 56562

56562 xxx xxxxx

Ayrıca Tebliğe göre :

MADDE 17 –
    (2) a) Denizlerde amatör avcılık parakete , pinter ve sepet gibi tuzaklar hariç olmak üzere; her türlü olta takımı, serpme, yemlik uzatma ağı ve sualtı tüfeği ile yapılabilir.

8. nidya78

nidya78 Aydın

Burayla daha önce temasa geçmiştim. Bahsedilen boya çok pahalı bir boya ve uygulaması başarılı olmuyor. Ricayla küçük bir kutu alabilmiştim. Normalde kiloluk şekilde satılıyor ve kilosu bir kaç yüz lira. Çok zor kuruyor. Çok keskin kimyasal bir kokusu var bir kaç ay sonra bile çantanızı açtığınızda o kokuyu alıyorsunuz. Çok kalın bir boya olmasından dolayı pürüzsüz bir şekilde uygulamak çok güç.

İyi yönleriyse; gerçekten çok başarılı bir ışığı var. sahtede denedim 8-10 atçekten sonra 15 sn ışık tutmanız yeterli oluyor fosforlu çubuk gibi parlaması için. Çaparide denemek istedim fakat çaparinin dalgalanmasını sıfıra indiriyor. Kazık gibi oluyor çapari. Henüz çaparide deneyemedim o yüzden. Sahtede ise kendi yapmış olduğum kurşun sahtede denedim verim alamadım. Tabi çok derinlemesine bir araştırma yapmadım. Daha çok denemek gerekli. O yüzden başarısızdır diyemem.

9. m-a-v-i

m-a-v-i Yasin

Serdar abi daha önce ki yazılarında konu ettiğin için böyle bir soru oluştu benimde kafamda mantardan beklenen yemi su içinde zeminden yukarıda ve dengede tutmasının yanısıra balığın ilgisini çekme görevi var mı yok mu? Varsa bu boya işimizi görür mü? Çünkü evet ışık yayıyor ama ayna benzeri çakarlar yapmıyor suyun içinde ama dikat çektiği kesin. Ben bunu yaklaşık iki senedir deniyorum aslında verimde alıyorum. Ancak çevremde başka deneyen olmadığı için benim avlarım tesadüf mü yoksa bu mantarın sayesinde mi kesin bir şey söyleyemem ama kanaatim mantarın faydalı olduğu yönünde, tabi sizinde belirtiğiniz gibi uzun süre denenmesi gerekir.

Tarkan abi fosfor ihtiyacı duyulan her yerde kullanılabilir bence. Ama sahteler sıksık boyamak gerekebilir.;)

Benim kullandığım ürün bu firmanın değil, bu firmayı örnek olarak nasıl bir üründen bahsedildiğinin daha iyi anlaşılması için örnek olarak verdim. Benim kulladığımda böyle olumsuz durumlar olmadı açıkçası sadece boyanın kalın olduğunu söyleyebilirim ama onunda inceltebiliriz belki denemedim. Ayrıca söylediğim gibi farklı çeşitleri var denemek lazım.

Ben özellikle balık olmadığı düşünüldüğü zamanlarda kullanıyorum bu mantarı ve sonuç alıyorum açıkçası ama defalarca denememe rağmen kesin bir şey diyemem tesadüf olabilir.:) Çapari konusuna gelince benimde aklıma geldi ama söylendiği gibi boya kalın bir yapıda olduğu için olumsuz etkiliyeceğini düşündümğüm ve boyamın bitmesini istemediğim için uygulamadım.:)

10. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Sevgili mavi, sen bendeki mantar çeşitlerini görsen...

Benzer atraktant denen olgular, balıkçılıkta gayet iyi bilinen, çoğu zamanda başarıyla kullanılan aparatlardır. Bu aparatların verimi, suya, zamana ve türe göre farklılık gösterir.

Lüfer, bilhassa büyük olanlar, yani çinekoptan büyük olanlar avını görerek tespit eder. Yani, kokusuyla vs. av seçimi yapmaz.. Bu nedenle, yemin orjinal dokusu önem kazanır. Çünkü pekçok diğer türde olmayan ilginç bir yem seçme sistemi vardır.

Mantar, yemin kendi görünüşünü bozmaktadır, öyle yada böyle.. Bu durumda, lüfer için bu mantarın cezbedici olacağını kabul etmek yanlış olur. Zira lüfer, yeminde çok özgün bir paterni görmek istiyor olabilir. Mantar bu paterni bozabilir..

Ama bu böyledir veya değildir demek için, kontrollü deneyler yapılması gerekiyor..

Elimde, suda titreşen, yanıp sönen, sürekli yanan, fosforlu, düz, kırmızı, kanatlı, dönen, zıplayan vs. bir sürü çeşit icat edilmiş mantar mevcut. Bunların içinde en etkili gibi görünen, hologramı filan olmayan, düz ayna gibi olan ve küçük mantarlar..

Ama henüz bu konuda "budur, böyle olmalıdır" diyemiyorum.. Denemek, kontrollü deneyler yapmak ve sonucu görmek lazım.. O nedenle, bu gibi testlerin yapılması bence önemli.. Bunları denemekte büyük fayda var..

Bu sene, sesli yeni bir mantar türü icat etmek niyetim var, dur bakalım ne olacak..

Bu gibi suda parlayan mantarlar için şunu söyleyebilirim. Yeşil renk, suda çok belirgindir. Bu yüzden yakamoz yeşildir. Yakamoz ise, derinde kımıldayan ve yakamozu rahatsız eden bir şeyin varlığını haber verir avcıya. O nedenle, teorik olarak bu gibi yeşil ışık kaynakları avcıyı kendine çekecektir..

Ama pratikte, fosforlu boyadan öte, yeşil led bile lüfere fayda etmedi.. Yanı başındaki düz denecek tür takım güzelce çalışırken..

Ama bu bir "deney" değildi.. Başka etmenler etkili olabilir, bunları da elimine ederek yeniden denemek lazım..

Çaparileriniz için... Boya ile pek verim alacağınızı sanmıyorum.. Ama hazır karanlıkta parlayan simler var, alın deneyin.. Çoğu zaman memnun kalırsınız..

11. m-a-v-i

m-a-v-i Yasin

Serdar abi bilgilendirme için teşekkürler.Umarım deneyleriniz olumlu sonuçlanır ve bizlerle paylaşırsınız, sesli mantar ilginç bir fikir. Bu mantarları bu senede deneyip (mantarlarım bulabilirsem) :) sonuçlarını sizlerle paylaşırım. Ama şu kadarını söyleyebilirim ki bu mantarları kullandığım avlarımda aldığım balıklar benim tuttuğum en iri balıklar oldu. Ancak şöyle bir durum söz konusu bu mantarı kullandığım zaman hiç çinekop alamadım, sarıkanat ise nadiren geldi oltama netice olarak az ama iri balıklar yakaladım. Çapari konusundaki tavsiyenizide değerlendiricem bahsettiğiniz simlerden bulabilirsem.

12. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Karaköy'e yolun düşerse, kısık'a uğra, bir sor karanlıkta parlayan simleri.. Yada bir ara yanıma uğra, beraber hem mantar deneyelim, hemde sana biraz sim ayarlayayım, sende onları dene..

13. m-a-v-i

m-a-v-i Yasin

Kısık'a arada uğrar dolaşırım ama daha önce bu tip simlere rastlamadım muhtemelen ne aradığımı bilmediğim için ama bir dahaki gidişimde bu simleri sorarım.Davetiniz için teşekkürler, fırsat bulabilirsem uğrayıp sizinle öncelikle sohbet etmeyi, uygun olursanızda denemeler yapmayı çok isterim.:)

14. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Benim yolum bir hayli sık boğaza, galataya filan düşer, aslında orada biter zaten.. Eğer haberleşirsek, kesişmesi kaçınılmaz olabilir sanıyorum..

15. m-a-v-i

m-a-v-i Yasin

Tamam Serdar abi o zaman bu tarafa yolun düştüğünde bana ister pm ile ister telefon ile haber verirsen her hangi bir engelim yoksa mutlaka görüşmek isterim. Telefonumu pm yolluyorum.