lufer mi??

Konu, 'Kıyıdan Balık Avcılığı' kısmında Seydihan tarafından paylaşıldı.

1. Seydihan

Seydihan seydihan

Favori Kamış:
    lineaeffe extreme siyah 4.30
    Favori Makine:
    okuma bluehawk 765
    arkadaslar dun 20 tane sarıkanat cınekop aldım ve bısı sormak ıstıorum... 2 tanesı 25cm geldı bunlar lufer olarakmı gecıo yoksa sarıkanatmı??

2. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    D.A.M Telespin 3 mt. 10/30gr.
    Favori Makine:
    Shimano Hyperloop 4000 RB
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Bu kadar önemliydi madem, almadan önce sorulursa daha makbule geçerdi.

Kaç çinekop?:confused:

3. Seydihan

Seydihan seydihan

Favori Kamış:
    lineaeffe extreme siyah 4.30
    Favori Makine:
    okuma bluehawk 765
    toplam 20 tane .... yanı hemen hemen hepsı 21-22cm fılan gelıo... hayır merakımdan soruyorum... cınekop tutulmamasımı gerekıyor bu donem anlayamadm saskınlıgnızı

4. Aret

Aret Aret

En İyi Avı:
    Kalkan 4,5 kg. (Boğaz'da)
    25 cm balık sarıkanattır, lüfer olması için 30 cm. olması lazım. Bazı yerlerde 20-30 cm. arası lüferdir diyor ciddiye almayınız. Son 20 cm. sınırından sonra çıktı bunlar. Bu konuda belli bir standart yok, benim sınıflandırmam şöyledir.

15 cm. altı yaprak
    15-20 cm. çinekop
    20-25 cm. kabaçinekop
    25-30 cm. sarıkanat
    30-40 cm lüfer
    +40 cm. kofana

Dediğim gibi çoğu kaynakta 20-30 cm arası sarıkanat veya lüferdir derler. Bu balığın 20 cm. olanı ile 30 cm. olanı arasında dağlar kadar fark var, ikisine de aynı ismi vermek mantıklı mı?

5. draco

draco Kaan

Favori Kamış:
    Vercelli Alba Surf, Yamaga Blanks EARLY 94MHR
    Favori Makine:
    JDM Shimano Stella SW8000PG, Daiwa Certate 3012H
    En İyi Avı:
    Tuttuğum ilk ispari. o olmasa burada olmazdım.
    Bana göre süt, onlara göre çikolata aslında...

20 santimi geçen her pomatomus saltatrix limit dahilindedir boy olarak.

Ben bu boylara çinekop diyorum ama bu benim görüşüm sadece. Resmi bir literatür değil de, sirkülere göre belirlenen bir durum oldu bu.

Balık aynı tür ise boy farkı gözetilmeksizin literatürde tek bir isimle geçer; lüfer. Lüferin ufağı, büyüğü halk ağzında değişir, bu kadar çok ismi olmasının tek sebebi de; iktisadi olarak ciddi bir öneme (belki de en büyük öneme) sahip olması sonucu boy boy fiyatlandırılma olayıdır.

Son dönemdeki sirküler değişikliği vs ile şöyle diyebiliriz;

20 cm altı çinekop ve defneyaprağı...
    20 santim üstü sarıkanat...
    4 ü 1 kg gelen (takribi 27-28 cm üzeri) balıklar da lüfer.

Benim kendi değer yargım; 23 cm (kendi karışım) civarı olanlar çinekop (at geri yani), üzeri sarıkanat, iki karışıma yakın (kabaca 35-40 cm diyelim) olanlar da lüfer.

6. superalli

superalli Ali DİNÇ

Siz boşverin 20 cm üzeri tutulabiliyor sıkıntı yok. İnsanların çoğu burda atıp tutuyorda daha tutup salan görmedim nedense hep forumdan insanların olduğu yerdeyiz bu balık salanlara rastlayamadım

7. superalli

superalli Ali DİNÇ

Duyarlı olanları tenzii ederek yazdım yanlış anlaşılmasın...

8. Burak_A.

Burak_A. Burak Akıncıoğlu

Favori Kamış:
    Lineaeffe Fury Caster, 4.20 / Daiwa CrossFire 2.70
    Favori Makine:
    Daiwa EmblemPro 6000 A / Penn Affinity 7000 / Daiwa Regal 3000 5iA
    Ben yanlış anlarım. Forumda tanıştığım herkezin duyarlı olduğunu çok çok iyi biliyorum. Ayrıca her ne olursa olsun bunu dillendirmeniz bile bizim için ayıp sayılır. Kovaya koyduğumuzdan dahpa fazlasını defalarca saldığımız çok seferler vardır. Sirküler 20 cm üstü balıkları belirli limitler çerçevesinde avlayabilisniz der...
    Arkadaşımızın avına gelince;
    20 cm altına şahsen yaprak diyorum.
    20-25 cm arası çinekop,
    25-30 cm arası sarıkanat,
    30-40 cm arası lüfer.
    40 cm üstüne kofana derim. Bu arada 28-29 cm balıklara kaba sarıkanat ve 35 cm üzeri lüferlere kaba lüfer dendiğini duydum.
    Limitler dahilinde güzel bir av geçirmişsiniz, daha irileri rastgelsin. Afiyet olsun.

9. draco

draco Kaan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:

Burak ağzınla bin yaşa... 25-30 cm arası sarıkanat evet... zaten o boyda "kanatları" sarılaşıyor. Sadece akıl yürütmek bile yeter. Mevzu "mevzuat" değil, mevzu balığı anlamak. :)

Zira mevzuata kalaydık yıllarca 17 cm lik bebeleri kovaya koyardık.

10. superalli

superalli Ali DİNÇ

Neden bu kadar sinirlendiniz anlamadım, sizce bu forumda yazıp yazıp lafa geldimi mangalda kül bırakmayan kişiler yokmu ? duyarlı arkadaşları ayırdığımı yazdım zaten benim size kesinlikle bir lafım olmadı... Memnun olacaksanız tüm forumdaki arkadaşlardan özür de dileyebilirim. Ama benim yazdıklarım gerçekler malesef

11. Burak_A.

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Kaan eyvallah. 25-30 cm arası lüfer olaydı benim imza böyle olur muydu? ;)
    Biliyorsun sarıkanatlardan sonra sırtı karalar da var mevzuda...

12. superalli

superalli Ali DİNÇ

Ayrıca sizin gibi duyarlı abilerimlede tanışıp fikir alışverişinde bulunmak isterdim doğrusu. Zira duyarlı insan bulmak günümüzde çok güç...

13. Burak_A.

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Haşa Ali. Bir önceki mesajında kızdınız diyorsun ya hümmehaşa. Haddimize değil kızmak, ben alınırım dedim zaten... Derdimiz kızmak değil, bildiğimizi paylaşmak. Kızarak ne öğretildi ki şu hayatta..?
    Yanlışım var ise ustalar düzeltir ama limit altı bile olsa küçük bir miktar balığı kovaya almamıza izin veriyor zaten sirküler. Senin de olmuştur iğneden kurtarana kadar can vermiş balıklar, bizim de oldu, bunları tabiki kovamıza koyacağız. Tek derdim mümkün olduğunca forumda olumlu örnekleri paylaşmak. Haliyle olumsuz örnekleri de ayıplamak. Şahsına kızma söz konusu değildir.
    Haftada 1 veya 2 kere Tarabya Fishing Team olarak (http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=51156) organizasyonlar düzenlemekteyiz. Her seferinde hem avlanıyor hem de uzun uzun sohbetler ediyor, bilgilerimizi paylaşıyoruz. Bundan sonraki organizasyonlarımıza bekleriz. Rastgelsin.

14. draco

draco Kaan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Eminim Burak sinirlenmemiştir :) Zira forum dahilinde tanıştığım en ehlikeyf ve olgun adamlardan olduğunu gözlemledim...

Forum da dahil olmak üzere "torbacı" çok etrafımızda, bahsettiğiniz şeylerin hepsi de doğru... Ne forumdaşlar tanıdım ben de, burada atıp tutup torbaya ufacık balıkları koyan. :)

"Neden bu kadar sinirlendiniz" kısmını bir de internet aleminde olmayan mimiklere göre yorumlamanızı tavsiye ediyorum ;)

15. superalli

superalli Ali DİNÇ

Eyvallah abi inşallah bir gün görüşürüz. Haklısınız tabi langur lungur yazıyoruz işte düşünmeden:) İyi geceler herkese çok uzak kalıyo oralar bana ben daha çok menekşeden tekneyle çıkıyorum nadiren aşiyan tarafına senede 1-2 kere de sarıyer 'e giderim. Ama bi akşam özel olarak gelicem bu davetinize istinaden teşekkürler

16. superalli

superalli Ali DİNÇ

Anlaştık Burak abiyle sıkıntı yok :) o forumdaşları eshefle kınıyorum ayrıca, bende bişey bilmiyodum taki bu foruma üye olana kadar burdan öğreniyoruz allahtan, yoksa torbacığıa devam edecektik , neyse ya balıkavı.net iyi varsın diyoruz :) saygılar sunuyoruz vardiya bitti eve gidiyoruz.

17. draco

draco Kaan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Vardiya bittiyse güle güle ama bize hoşgeldin... :) :)