Lüfer nasıl kurtulur? Sn.Başbakana çağrı

Konu, 'Genel Konular' kısmında ALİCO tarafından paylaşıldı.

  1. ALİCO

    ALİCO AliCo

    Mesajlar:
    5.206
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Herhalde Toriklerdir. Kofanalarda olabilir.ispendek 13,8 kg, Kırlangıçlar.vs.vs.
    yazılmayanlara, çizilmeyenlere tercüman olmak maksadıyla;

    Maalesef 3 tarafı denizlerle çevrili ülkemiz halen Müsteşarlıkça idare edilmekte ve başlı başına bir sektör olan "BALIKÇILIK" ise Tarım Gıda ve hayvancılık bakanlığı tarafından yönetilmektedir. Hala ismini tam olarak alamamış bir sektör Oysakı 8300 Km ye ulaşan bir deniz şeridine sahip bir ülke..
    Bunun sonucu olarak yıllardır dile getirdiğimiz Balık rezervlerinin tükenmesi ve kaynakların tamamen bitme noktasına gelmesi maalesef balıkların kaderi olarak görülmektedir. tarihte bakınız. (Ansiklopedi sayfalarında ; uskumru, kolyoz, orkinos, kılıç ve benzeri balıkları)

    Bu durum sadece günümüzün sorunu olmamakla beraber geçmiş dönem iktidarlarınında bu konuya yaklaşımları neticesinde geçmiş dönem Başbakanlarımızdan Sn. Mesut Yılmaz ve sonraki dönemlerinde hız kazanarak büyük bir artışla beraber tarlalar, bağlar, bahçeler satılarak, hatta tamamı kredilendirilerek, ellerde bulunan Ağaçtan takalar, tekneler günümüzde teknoloji üssü tekneler durumuna gelmiştir.

    Bu süreçte dikkatle inceleyecek olursak;
    - Okyanusya ülkesi olan ABD de orta su ve derin su trolü yapılırken bir tane gırgır kıyılarda görülmemektedir.
    - Japonya Kendi ürettiği Elektronik Alet-edavat ve gereçleri hatta ağ sanayi ürünlerini kendi sularında ve ülkesi dahilinde kullandırtmamaktadır.
    - Komşumuz Yunanistan Rezervler açısından bizden daha kötü durumda olasına rağmen balık rezervlerine saygısından ötürü kendi sularında kayıt dışı av yaptırtmamaktadır. Durum böyle iken bile O sularda yakalanan balıklar maalesef gayrikanuni yollardan bizim karasal bölgelerimizde satılmaktadır. o zaman şöylemi diyeceğiz. Yunanlı balıkçı balıkçılık yapacak Türkler ise pazarlamasını yazik bizeki ne yazık , balıkçı toplumu olarak durum ivedilikle düzenlenmelidir..

    Bunları neden yazdım ; benim konum "Lüfer" Boş muhabbetlerle getirdiğimiz bugün sanki Çok büyük sonuçlar alınmışçasına zafer edasıyla 20 Cm oldu. dıyoruz. "Vay be ne büyük iş" 20 Cm olmuş üzülmek gerek bence ,

    18 Ağustos Salı günü metro market şubeleri genelnde 20 Cm altı lüfer satılmayacak diyor. 26 Ağustos da çıkan düzenlemeyle 2/1 ve2/2 de lüfer boy ölçüsü 20 cm olarak ortaya çıkıyor Keşke sevgli yönetici 25 cm deseydi ki 30 dese ne çıkar hala bu konuya neyle nasıl yaklaşıyoruz. Biz cm lerle uğraşırken 1 Eylülde harıl harıl hummalı bir çalışma almış başını gidiyor.

    Zafer kazanmadık, kazanamayız. her zaman mağlup generaller olmak zorunda bizim Lüfercikler..

    STK lar hala olayın neresinde acaba? Seninki kaç cm.şu bu derken hala kendimizi kandırmaya devam edıyoruz. ve kendimizi 4 cm 5 cm lerle kandırıyoruz.

    Çözüm önerisimi evet var kimse burda ekmek kavgası ,ekmeğine el sürdürme gibi edebi düşüncelere girmesin emekçiyi ve emekçiliği iyi bilirim.

    Yıllardır bağırdığım, Anlatmaya çalıştığım Rezervler adına yapılması gereken herkesin bildiği gibi MARMARADA BALIĞI KIRMAMAKTIR.

    Olması gereken "Rumeli Feneri ile Anadolu fenerini düz çizgi ile kesen bölge ile Adalar bölgesinin 3 mil dışına kadar olan bölgede gırgırların çalışması yasaktır. gibi bir cümle ile gelecek 10 YIL rezervler kurtulacaktır.

    Alternatif çözümün dahada ötesi gelecek 50 yıl rezerv garantisi "MARMARA DENİZİNDE GIRGIR TEKNELERİ VE TROL TEKNELERİNİN ÇALIŞMASI YASAKTIR"

    Devam edersek bu kadar süreçte dahamı hızlı hareket etmek lazım. filoda kaç balıkçı teknemiz var 8300 adetmidir? kaç personeli var x tane kayıtlarımızda mevcuttur zorunlu ssk mevcuttur ki kesin yapılıyordur muhakak inanıyoruz. asgari ücretin neti 599,21 TL * kişi = devletimiz büyüktür. rahat rahat karşılanabilir durumda bir rakam olarak karşımıza çıkacaktır. tamam bir gırgırın cirosu nedir. sezon başı- sezon sonu = varsa kredi maliyetlerinide düşelim. 1 yıl komple finansmanı bizde takım salmıyorsunuz. 1 yıl sonunda denizlerden balık fışkıracağına emin olabilirsiniz. meralarda orkinosundan toriğine lüferden kalkanına dolacaktır.

    Sayın bakanım '' Eker, yeni düzenlemeyle, lüferin üremelerinin devamlılığının sağlanmasına fırsat verilmesi yanında, çinekop olarak adlandırılan küçük boydaki balıkların avlanmasının engelleneceğini ve bu balıkların biraz daha büyüyüp ekonomik boya geldiklerinde avlanmasının balık varlığının daha iyi değerlendirilmesini sağlayacağını ifade etti diye bir metin okuduk gazete köşelerinden" Bakanım siz Tarım ekonomisi dalında master yaptınız ama bu balık şöyle sıralama gösteriyor.

    1- Defne yaprağı
    2- Çinekop
    3- Sarıkanat
    4- Lüfer
    5- Kofana
    6- Sırtıkara olarak ufaktan büyüğe doğru devam eder gider .

    1 defne yaprağını tutmakta 1 sarıkanat tutmak arasındaki fark tamamen farksızdır;


    Konuya dahada derin ağ ve boylarından yürüyecek olursak 200 metre derinlik ve 3-4 futbol sahası kapatan donanımlarla çalışırsanız bir resinin yine bir gazete köşesinde dediği gibi ÖTV siz mazotu bugün yükledim Litresi 2,20 TL den 20 ton= 44 Bin TL eder. Peki yukarıdaki alan kaplayan bir sürü denk gelirse o bomlar 20 ton basmıyormu yukarıya
    rahat basar fazlası vardır eee sorun nedir. kar zararın her zaman kardeşidir. ne zaman dedikki yarısı bunun fazla gelir diye demedik. üstüste molalarmı edilmedi. o yüzden tabiki olacak tarım işçileri ne yapsın onlar ÖTV siz mazot bile kullanamıyorlar.

    Mola dendi. balık çevrildi. tamam güzel. reisimiz kural kaide bilen kurallara harfiyen uyan bir balıkçımız. içeride boy limitlerine uyan lüfer. torik karışık bir avcılık var balıkta kuvvetli. yanındada 1 ton çinekop bu durumda ne yapacak reisimiz. açın ağı çıksınlar diyecek. dimi bunu bekliyorsunuz. evet açılır o ağ ve çinekoplar denize geri iade edilir kesin. başka bir metod var ise siz söyleyiniz. o tor yukarı alındımı olay zaten bitmiş ve ölenler zaten ölmüş olacaktır. ki. zaten daha balık çevrildiğinde ufak balıklar preslenerek ölüyor. Nasılına gelince;

    Çevrilen balık arkasından istinga basılınca ağ gözlerinizin boyunun fazla önemi kalmıyor. çok basit örnekle deneyiniz. elinize bir tül alınız. tülün altını büzünüz.yukardanda hafif hafif çekiniz. şöyle bir tablo gelecktir önünüze. kare olan delikler yani ağ gözleri baklava deseni haline gelecektir.yani o gözler artık kapandı çıkış yok. o yüzden göz boyununda fazla bir önemi yok daha biz ağı basarken kapandı gitti bile aralıkları.. hangi balık çıkacak içinden ? hiçbirisi...

    (BSTS / Su Ürünleri Terimleri Sözlüğü
    istinga halatı anlamı İng. steel rope
    Gırgır ağlarında ağın altının kapatılmasına yarayan ve mapaların içinden geçen 14-16 mm kalınlıkta olan çelik tel.)

    Birlik toplantılarından reislerin 18 cm olsun diye bağırmaları dinlenirken 25 cm olacak demeyenlere, 20 cm oldu tamam balık kurtuldu diyerek kontrolunu nasıl sağlayacağız sorusunu sormayan STK lara. balık girişi yapılacak hal müdür ve sorumlularına, hale mal sokmadan direkt olarak satış yapanlara, kasalarca Çinekopu koru önlerinde satış yapılırken çalışmayan tekne gözetleme kulelerine, kasa kasa sokaklarda gel al diye bağıranlara, fazlasını hayvan yemi olarak gönderenlere, kendi frigo kamyonlarıyla nakliye yapanlara.....


    Sn. Başbakanım bu işi ancak sizler çözersiniz.
    Olay tamamen yoldan çıkmış ve Üniversitelerimizin Bilimsel Araştırma yapan kurumların dedikleri gerçek olmasın 2050 yılı balık rezervlerinin sonu olacaksa ki o güne fazlaca bir şey kalmamıştır. sadece 39 yıl...
    Hiç olmazsa Balıkçılık Bakanlığı yada bir Balıkçılık Müsteşarlığı altında toplanarak birşeyler yapamazsak gelecek nesillere bırakacak rezervlerimiz kalmayacaktır.

    ALİCO


    Bu yazı sevgili forumumda olmak üzere(Balıkavı.net-balıksevdam.com ortak açılmış bir konudur.)
    1 Nüshası Cumhurbaşkanımıza
    1 Nüshası Başbakanımıza
    1 Nüshasıda Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanımıza gönderilmiştir.
     
    Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı: 13 Eylül 2011
  2. ALİCO

    ALİCO AliCo

    Mesajlar:
    5.206
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Herhalde Toriklerdir. Kofanalarda olabilir.ispendek 13,8 kg, Kırlangıçlar.vs.vs.
    ............................rezerve
     
  3. ALİCO

    ALİCO AliCo

    Mesajlar:
    5.206
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Herhalde Toriklerdir. Kofanalarda olabilir.ispendek 13,8 kg, Kırlangıçlar.vs.vs.
  4. mufi

    mufi Muvaffak İŞMEN

    Mesajlar:
    3.332
    Şehir:
    İzmir
    Favori Kamış:
    kıyı balıkçılıgı standart malzeme oltakamışı ve makine
    Favori Makine:
    Daiwa GS 9
    En İyi Avı:
    her av iyidir yeterki usule uygun olsun
    :):)

    Yetkililerin çok daha önemli işleri var başka ülkelerde...
     
  5. Zıpkıncı İbo

    Zıpkıncı İbo İbrahim Can

    Mesajlar:
    2.915
    Şehir:
    Ankara
    Favori Kamış:
    Cressi, Mares, Tusa
    En İyi Avı:
    18 kg Akya
    Az once Levent (vetheklevent) arkadasimizin yaptigi "bir kose yazisi" konulu paylasima konu olan makale olayin vahametini acikca ortaya koyuyor banghead ...
     
  6. Aret

    Aret Aret

    Yaş:
    46
    Mesajlar:
    3.438
    Şehir:
    İstanbul
    En İyi Avı:
    Kalkan 4,5 kg. (Boğaz'da)
    Teşekkürler Ali abi. Benim de her zaman dediğim gibi cm. sınırlamaları peşinden koşmak balıkçılığın özünü bilmeyen, konuya reklamcı gözüyle yaklaşan kişilerin geliştirdiği işe yaramaz yöntemlerdir. Senin gibi işi bilen birinin gözünden durum çok daha farklı görülüyor. Benim de senin yazına paralel tespit ve önerilerim şu şekildedir:

    1- Balık rezervlerinin korunmasında boy sınırlamasının bir önemi yoktur. Büyük ihtimalle başka balıklara yem olacak bir yavru balığı korumaktansa büyük miktarlarda yumurtlama potansiyeline sahip bir anaç balığı korumak çok daha önemlidir.

    2- Profosyonel balıkçılıkta yavru balığı eleyip büyüklerini tutmak gibi bir durum söz konusu değildir. Ağ çevrilip yukarı kaldırılınca ağ gözleri kapanır ve içinde kalan tüm balıklar ister yavru ister büyük olsun, tekneye alınıp ölürler. Sınırın altında kalan balıklar satılmayacak bile olsa denize dökülüp telef olurlar.

    3- Bu gerçekler yüzünden cm. sınırları hiç bir zaman uygulanmamış, sadece lafta kalmıştır. Lüfer boy sınırı 14 cm.'ken bile bunun altındaki balıklar yakalanıp satılmıştır. 13 cm. olan istavrit boy sınırı ile adeta dalga geçercesine istanbul balık halinin resmi tarifesinde her gün kıraçanın kasa fiyatları yazılmıştır.

    4- Balık rezervlerini korumak için hiç bir işe yaramaz cm. sınırlamaları yerine balık avını kısıtlayıcı tedbirlerin acilen devreye sokulması gerekmektedir. Bunların herkes tarafından önerilen en önemlileri şunlardır:

    - İstanbul Boğazı'nın tamamında gırgır tekneleri ile avcılığın yasaklanması.

    - Av yasağının (15 Nisan - 1 Eylül) daha erken başlayıp daha geç bitmesi. 15'er gün bile büyük fayda sağlar.

    - Marmara Denizi başta olmak üzere, tüm denizlerimizde avcılığa kapalı bölgeler oluşturularak bu bölgelerde rezervlerin kendilerini yenilemesine imkan tanınması.

    - Şimdiden adımları atılarak önümüzdeki 5 yıl içerisinde 1 yıl avcılık yapılmayarak denizin nadasa bırakılması ve bunun 5 yılda bir tekrarlanması.

    Artık Deniz bitiyor, denizleri kurtarabilmek için birşeyler yapılacaksa bunun zamanı şimdidir, birkaç yıl sonra istesek bile bir şey yapma şansımız olmayacak.

    Yetkilileri sesimizi duymaya davet ediyorum.

    Aret
     
  7. aydın karakaya

    aydın karakaya Aydın KARAKAYA

    Mesajlar:
    395
    Şehir:
    BALIKESİR Gönen
    En İyi Avı:
    sazan 12 kg
    Ellerine sağlık güzel bir çalışma olmuş
     
  8. Kemal D.

    Kemal D. Kemal Döken

    Yaş:
    48
    Mesajlar:
    1
    Şehir:
    Ankara
    Haklı ve cesurca girişim için kendi adıma teşekkür ederim. En azından bu tip girişimlerin olması sessizliği bozacaktır.

    Balık limitlerini koruma konusunda benim önerim ise;
    Halkımızı basın yayın organlarıyla balık boy limitleriyle ilgili bilinçlendirmak mümkün fakat biliyorsunuzki geçici ve oldukça zor bir çözüm.
    Çözüm:
    Tüm balık satış yerlerine balık limitlerini gösterir levhaların konulmasının zorunlu olması. Nasıl eczanelerin 'E' ışıklı levhalarını veya şirketlerin bazı belgeleri görünür olması zorunluluğu varsa onun gibi... Bu otokontrol sağlayacaktır.
    Limitlerin yazılı olduğu tabelanın altına 'Yasal Limitlerin Altında Balık Satışı Yasaktır' ''Uygunsuz Gıda İhbar Hattı 174'' Yazılı olması yeterli olacaktır.
    Balıkçı ceza yememek için limit altı balık satamaz. Alıcı olmazsa balığı tutup satacak adamda, hedefe yani limit üstüne odaklanır.
    Bu yöntemle tamamen olmasada büyük ölçüde balıkları kurtarabiliriz.

    Bunu olabilmesi mümkün. Dernek ve federasyonların girişimiyle bu durum yasallaştırılabilir. Hatta birazdaha büyük düşünüp tüm Akdeniz,Ege,Karadeniz ülkelerindede uygulanması sağlanabilir. Hani hükümetimiz yut dışındada sözü geçen bir hükümet ya!!

    Sevgiler bol balıklı günler..:)
     
  9. hemperi

    hemperi Ethem

    Mesajlar:
    166
    Şehir:
    adana/mersin
    greenpeace gibi eylem mi yapsak trollerin peşinde :((
     
  10. er41han

    er41han Erhan

    Yaş:
    69
    Mesajlar:
    4.473
    Şehir:
    İzmit - Kocaeli
    En İyi Avı:
    İstavrit, Kefal, Mırmır
    '' Tavşan dağa küsmüş dağın haberi bile olmamış '' idk :D
     
  11. mufi

    mufi Muvaffak İŞMEN

    Mesajlar:
    3.332
    Şehir:
    İzmir
    Favori Kamış:
    kıyı balıkçılıgı standart malzeme oltakamışı ve makine
    Favori Makine:
    Daiwa GS 9
    En İyi Avı:
    her av iyidir yeterki usule uygun olsun
    Bu sabah iz tv de anadolu kavagında ufak tekne balıkçısı konuştu.

    - denetimlerin hepsi bizim üztümüzde ...büyük teknelere kimse bakmıyor, adamlarda 150 kulaç derinlikte ağ var yasal değil ama kullanıyorlar.. adamlar bir çıkıyor karadeniz marmara hatta ege .. nerde balık varsa.
    yatayda 10 mil ötedeki balıgı gösteren en son teknoloji sonarları var, balıgın kaçışı yok bunlarda..
    bizufak balıkçıyız burdan limandan çıksan nereye kadar giderizki 6 metre ahşap tekne ile gittiğimiz yerler hep belli ve aynı.. ama büyükler..millerce yol yapıyor..

    yasal olmayan balıgı başka kıyılara kamyonlar a aktarıyorlar. ordan pazarlara gidiyor. hale girmeyen çok balık var..

    vs.vs..
     
  12. harun61

    harun61 harun

    Mesajlar:
    105
    Şehir:
    merter
    Ağzınıza , yüreğinize , kaleminize sağlık. Bu şekilde bilinçlenmemizi sağlıyorsunuz. Konunun bu kadar da hassas olduğunu bilmiyordum mesela ben.

    Deniz ; bizim denizimiz. Millet ; bizim milletimiz. Balık rezervlerinin korunması bilinçlenen milletimize ve görevlilere bağlıdır.

    İnşallah bu konuda herkes üzerine düşeni yapar da biz, bize bırakılandan daha yaşanası , daha umutlu bir gelecek bırakırız bizden sonraki nesillere.
     
  13. mufi

    mufi Muvaffak İŞMEN

    Mesajlar:
    3.332
    Şehir:
    İzmir
    Favori Kamış:
    kıyı balıkçılıgı standart malzeme oltakamışı ve makine
    Favori Makine:
    Daiwa GS 9
    En İyi Avı:
    her av iyidir yeterki usule uygun olsun
    (5) Orkinos avcılığında kullanılan gırgır ağları hariç, derinliği 90 kulaçtan daha fazla olan gırgır ağlarının kullanımı yasaktır.

    acaba ?????
     
  14. roy

    roy roy

    Yaş:
    47
    Mesajlar:
    4.646
    Şehir:
    dünya
    Favori Kamış:
    Ron Thompson heavy telecoast, daiwa crossfire,lineaeffe extreme,Pezon&Michel Rafale pro pike
    Favori Makine:
    Daiwa tournement entoh 5500, Mitchell compact gold 7000 , Okuma Razor 65, Daiwa procaster A 4000
    lüferin nesli boy tayin ederek kurtulmaz gibi geliyor benim cahim aklımca... av yasağını bittiği zaman yetkili bakanlığın ( tarım ve hayvancılık ! trajı komik ) avlak politikası geliştirmesi ve tekneleri oralara yönlendirmesi gerekiyor. sahil güvenlik ava yasak bölgelerde devriye görevini kesintisiz yerine getirmeli. bir sonraki sene bu av bölgeleri tekrar değiştirilmeli ve bir önceki sezon kullanılan avlakta her türlü ticari avcılığa izin verilmemeli . balığın akın güzergahı tamamen yasaklanmalı. benm fikrim bu şekilde
     
  15. emir şengezer

    emir şengezer emir

    Yaş:
    42
    Mesajlar:
    878
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    Shimano Speedmaster Power Game - Shimano Nexave BX Surf - Lineaeffe Prestige 7000
    Favori Makine:
    Shimano Ultegra 10000 XSB - Shimano Biomaster C5000 FB
    1 sene avı yasakladılar diyelim balık çoğaldı, hatta boğazı tekeden türler bile kendini göstermeye başladı.. Av yasağı bitince yine aynı terane olmayacak mı ? Balıklar nüfusun onları tükettiği kadar hızlı üreyemiyor sorun burada. Çiftlik balığı çözüm olabilir.

    Teşekkür ederim Alico olayı çok güzel açıklamışsın. Umarım okuyan yetkililer bu işin ucundan tutarlar artık.
     
  16. ALİCO

    ALİCO AliCo

    Mesajlar:
    5.206
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Herhalde Toriklerdir. Kofanalarda olabilir.ispendek 13,8 kg, Kırlangıçlar.vs.vs.
    Bugün 2 kanalda birden tartışıldı konu

    Yavaş yavaş başladılar TV köşelerinde meydanlarda bağırıp çağırmaya ama artık bu işlere müsaade yok beyler takımlarınızı değiştireceksiniz.faydasız. küçük balık yoksa büyük balıkta yok. kafanıza kazıyınız. Bu işler boy boy ilan vermekle orda burda bağırmakla maalesef olmuyor. Bunlar daha iyi günleriniz. biz geleceğimizi sağlamak adına hareket ediyoruz sizler ise günü kurtarmanın derdindesiniz.

    Daha bir çok platformda çok anlatacaksınız ancak yetmeyecek birde amatörlere hitaben dedikleriniz kıyıda 15 bin tane amatör oltacı varmış her biri 1 kilo balık tutsa yetermiş ya bak nasıl kolayca hesap edivermiş abi. önce kendinize bakın 1 torunuz 20 ton basıyor nasıl olacak o zaman hesap ses yok. hatta bazılarımızın tekneleri şile limanına bile giremıyor endamdam o yüzden lütfen beyler hala şapkanızı önünüze alacak vaktiniz var. bence önce takımlarınızı sonra filolarınızı bi gözden geçiriniz. sonra bir daha bir daha biz ne yapıyoruz hesaplayın.

    Fazla bağıran haklı olsaydı....sokaklarda bağırmayan hiçkimse kalmazdı..
    Dikkat edin boğazlarınız çatlamasın. İlanı 300 kişi den topladık diye duygu seli yapacağınıza kırdığınız balıklardan kazandıklarınızı yatırsaydınız dahada güzel olurdu.

    Kendiniz inanmadığınız konuların savunuculuğunu üstlenmeyiniz. Adamı Allah çarpar. Bugün 2 kanalda çıktılar hala bu konuda görüş beyan etmeye devam eden TV kuruluşları ;lütfen sizin oraya oturttuğunuz kişiler su ürünlerinden anlayan kişiler olsunda yorum yapma yeteneğine sahip kişiler olsun. susmaya gelmedim diyebilecek birisi yokmu program boyunca bizlere saç baş yoldurttunuz. Hala hangi yöntemlerle uğraş veriyoruz. oldumu oldu o kadar....
     
  17. ALİCO

    ALİCO AliCo

    Mesajlar:
    5.206
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Herhalde Toriklerdir. Kofanalarda olabilir.ispendek 13,8 kg, Kırlangıçlar.vs.vs.
    Rumeli Feneri ile Anadolu fenerini düz çizgi ile kesen bölge ile Adalar bölgesinin 3 mil dışına kadar olan bölgede gırgırların çalışması yasaktır.

    Karayel Hocam bekliyorum.....
     
  18. REİS

    REİS Mahir Ersin

    Yaş:
    79
    Mesajlar:
    2.389
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Torikler-Kofanalar
    Alico'ya teşekkürlerimle bir katkı da benden olsun, daha doğrusu nakledeyim.

    Avusturya'da yaşayan bir kardeşimiz, burada limit yok, kota var demişti.

    Küçük balık tutarsan büyü de gel diye salmayacaksın, önce garip geliyor insana değil mi?

    Diyor ki, salmayacaksın ve senin bu ayki kotan mesela 28 adetti, birini tutmuş sayılacaksın.

    Bizim gırgırlara da birer kota tahsis edilse, mesela boyuna göre sen yılda 300 ton, sen 120 ton tutabilirsin.

    Ne istersen tut, ister yavru ister anaç, kotan doldu mu bağlarım tekneni limana, motorunu da mühürlerim, seneye gelirsin.

    O zaman şimdiki gibi kasası 10 TL eden kıraçaya mı çevirir, yoksa kasası 120 TL olan istavrite mi?

    O zaman görürüz, irisini ufağını ayırıp ayıramadıklarını.

    Ama devlet lazım uygulayacak, kuş uçurtmayacak, kolay diye hep garibanın üstüne gitmeyecek, Kavaklı balıkçının dediği gibi zaten küçük balıkçı perişan halde.

    Bakınız sitede kıyı raporları diye bir önemli konu var, kaç gündür, balık tuttum diyen çıkıyor mu, düşünün şimdi, sen, boşver haftaya giderim balığa derken, o küçük balıkçı evine nasıl ekmek götürecek, onun bekleme gibi bir tercihi olmuyor, yazık.

    Utanmadan balıkçıyı koruyun diyorlar, balıkçıya en büyük darbeyi vuranlar kendileri.

    Amatör balıkçılar da artık hepsini bir kefeye koymaktan vaz geçmeli.

    Amatör-profesyonel, bütün küçüklerin çıkarı aynı noktada birleşiyor, birlikte mücadele etmeliler.

    Selam ve sevgiler.
     
  19. ALİCO

    ALİCO AliCo

    Mesajlar:
    5.206
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Herhalde Toriklerdir. Kofanalarda olabilir.ispendek 13,8 kg, Kırlangıçlar.vs.vs.
    Reis baba

    İnan denize çıkamaz olduk bu dertten sorma o kadar kastıki beni o kadar olur. geçen gün ufaklıkla çapari sallarken 3 adet çinekop geldi. istavritin arasında çalıştığımız merada güzel istavritler var. iğneden sökmeden canını dahi acıtmadan salıyorsak ki olmayacak bişey değil bunu yaparken inanki daha bi insan olduğumuzu anladık. artık bizler bağırıyoruz her yerde her şekilde alatıyoruz. bu saatten sonra bizlerin değil bazı arkadaşların dahada dikkatli olması lazım gerekiyor. önce takımlar diyelim arkasından denetimler yıllarca edilen bundan sonra bulunsun......
     
  20. REİS

    REİS Mahir Ersin

    Yaş:
    79
    Mesajlar:
    2.389
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Torikler-Kofanalar
    Ben bilmez miyim, daha ne dertler var, sırasıyla çözülecek inşallah.

    Ok yaydan çıktı artık, geri döndürülemez.

    Onlar da bunun farkında, bağırmaları bu yüzden, haksız olduklarını bilmiyorlar mı, elbette biliyorlar da işlerine gelmiyor, fakir fukara edebiyatı yapıyorlar.

    Bizim, balıkçı arkadaşlarımızı ve halkı bilinçlendirmemiz lazım.

    Söylediklerimizin içinde tek yanlış olmamalı yoksa ona tutunur bütün doğrularımızı karalamaya kalkarlar.
    Bunun için haklı olduğu yerde endüstriyel balıkçıların da haklarını korumamız, hakkı teslim etmemiz lazım ki biz inandırıcı olabilelim.

    Mesela, devlet bugüne kadar deniz ve balıkçı diye bir şey tanımamış, yok farz etmiş, tamamen başıboş bırakmış, birileri de bu ortamda büyüdükçe büyümüş, sonunda denizlerimize sığmaz olmuş.
    Şİmdi sen burada balık tutma, şurada tut deyince, devlet niye vaktiyle müsaade etti, o zaman söyleseydi biz de ona göre davranırdık diyorlar ki haksız sayılmazlar.

    Gözden kaçan bir şey daha var, yeni düzenlemelerle asıl darbeyi boğazda avlanan küçük balıkçı yedi ama sesi çıkmıyor, çıkamıyor.

    Misina ağ yasaklandı, Marmara'da tamam yasak olsun, boğazda iplik ağa balık vurmaz, Marmara ve KAradeniz gibi voli yapıp balıkları ağa vurdurma imkanı da yok, bir km. ağ atma imkanı da yok.
    Boğazda taş çatlasa 80-100, bilemedin 150 kulaç ağ atılır, uzatma ağı, balık kendiliğinden ağa vurursa ne ala, yoksa nasihat.

    Ha! diyebilirler ki eskiden misina ağ mı vardı, yoktu tabii ama torik vardı, orkinos vardı.:( Şimdi neredeler, onları da 80'li yılların sonunda şimdi lüferi bitirmeye çalışan bu büyük takımlar bitirdi, endüstriyel balıkçılar.)

    SElam ve sevgiler.