Lüfer takımları için, çelik tel alternatifleri.

Konu, 'Olta Düzenekleri ve Yeni Sistemler' kısmında skoylu tarafından paylaşıldı.

  1. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Lüfer hırslı bir balıktır, yeme ok gibi dalar ve bir hamlede yutar. Heleki aç olan lüfer, bir hamlede yutabileceği yem arar, yani küçük yem. Biraz doyduğunda boyunun yarısı kadar olan yemleri tercih eder.

    Bu lüfer avında önemli bir sorundur. Çoğu zaman lüfer, yemin ağzını ve yutağını olduracak kadarını ağzına alınca, çenesini kapar ve oradan yemi keser. Ama her zaman olmasa da, sık sık lüferin yemi büsbütün yutması durumuyla karşılaşılır. Bu durumda, beden/köstek lüferin dişlerine tekabül eder ve lüfer onu zahmetsizce keser gider.

    Bir diğer sorunsa, lüferin kalabalık gezmesidir. Yanak yanağa denen bir olay vardır. Hırsızlı lüfer takımı atılır, her iğneye birer lüfer gelir, tek takım 2-3 lüfer tutar. Bu olayın ardında yatan gerçek, şöyledir. Lüferin biri güzelce salındığı için cazip duran yemin kuyruğuna dalar ve hırsıza yakalanır. Bu durumda kafa sallamaya başlar. Görünen resim şöyledir, bir lüfer bir yemi ısırımış, koparacağım diye kafa sallıyor. Yanındaki diğeride, onun ağzındaki yemin kalanını kapmak için saldırır, o da oradaki iğneye yakalanır.

    Ama lüfer kibrit çöpü kadar beyni olan bir balık. Şimdi ilmin başka versiyonuna bakalım. Lüfer yakalanır hırsıza. Kafayı sallar. Bu durumda önündeki misinada sallanır. Ve yanındaki lüferin o minicik beyni, sallanan misinayı yemin devamı zanneder. Onu yem sanan bu balıkta, doğrudan misinaya dalar, keser geçer.

    Bu sorunu önlemek için, takımın yeme yakın kısmı çelik telle yapılır.

    Ama işte bu cümle yanlış bir cümledir: "Bu sorunu önlemek için, takımın yeme yakın kısmı çelik telle yapılır." Burada doğru cümle, "Takımın yeme yakın kısmı dişlere dayanıklı yapılmalıdır" olmalıdır.

    Ama bu cümlede yanlıştır, daha doğrusu biraz eksiktir. Önemli olan, bedeni/kösteği dişlerden korumaktır. Bunun iki yolu vardır.

    1. Bedenin lüferin dişlerine ulaşmasını engellemek. Bunun yolu kısa pala iğne kullanmaktır. Nasıl mı, şu şekilde olur. Eğer lüfer balığı derin yutarsa, uzun pala iğne veya kaizu gibi derin saplanan bir iğne, tam olduğu yerden lüfere saplanır. Yani, balığın midesine oturur iğne. Uzun pala iğnelerin en temel özelliklerinden biri budur, ağzın derinlerine saplanması.

    Kısa pala iğneler ise, dudağa daha yakın yerlerden yakalar balığı. Böylece lüfer bedene ulaşamaz olur. Uzun pala iğne ise, kendi balığın midesinde kaldığı için, bedeni lüferin dişlerinin önüne teslim etmiş olacaktır.

    Bu, bütün yutma sorununa karşı bedeni korur. Ama diğer lüferin misinaya dalması sorununa çözüm olmaz. Bunun çözümü, misinaya sallanacak boşluk vermemektir. Becerilebilirse, yakalanma anından itibaren boşluk verilmeden çekilirse lüfer, önündeki misina sallanmayacağı, her gergin kalacağı için sorun olmaz.

    Ama bu kolay becerilemez.

    2. Bedenin yeme yakın kısmını dişe dayanıklı yapmak. Bu iyi bir çözümdür, lüfer artık misinayı kesemeyecektir. Ama dişe dayanıklı malzemeler yemin sunumunu bozar. Bu yüzden de lüferin vuruşu azalır. O nedenle bu çözümü olabildiğince yemin sunumunu bozmayacak şekilde yapmak gerekir.

    Bu hususta FC misinalar rakipsiz nitelikler sunar. FC misinanın iki parametresi diğer misinalara fark atar. Birisi görünmezliktir. Bu sayede yemin görüntüsünü çok etkilemez, lüferi işkillendirmez. Ama bir diğer özelliği ise, hırpalanmaya karşı çok dayanıklı olmalarıdır. Yani, ufak tefek zedelenmelerden, taşa vs. sürtmeden etkilenmezler.

    Dişe dayanıklı olayını çeşitli şekillerde yapmak mümkündür. İlk yöntem, FC misina kullanmaktır. Bu durumda ya çok kalın ve sağlam bir misina, yada dişlerin arasında kalıp etkilenmeyecek bir misina kullanmak çözümdür.

    Dişerin arasında kalacak misina için, lüferin büyüklüğü önemlidir. Büyük lüfer, yani en azından lüfer olmuş, 35 - 40 cm'den büyük lüferlerin diş yapısı farklıdır. Uzatmadan, onlar için, eğer 0.32mm civarı FC misina kullanırsanız, misina dişlerin arasında kalır ve lüfer onu kesemez. FC misina hırpalanmaya dayanıklı olduğu için dişe temastaki ufak tefek kesiklerden vs. etkilenmez. Ama bu formül daha küçük lüferler için geçerli olmaz. Onların dişlerinde bu kadar boşluk yoktur, hatta hiç boşluk yoktur.

    Geri kalan çözümlerden biri, kalın FC misina kullanmaktır. 0.60, 0.80 gibi kalın FC misinalar, dişlerden çok az etkilenri ve hemen kesemez lüfer onu. Böylece 5-10 balık tutana kadar bu misinalar dişlerden korur takımı. FC yerine normal misina kullanmak yemin görünüşünü bozar.

    Her durumda, yemin önüne takılan kalın bir misina, yemin aksiyonunu çok kötü etkiler. Bu nedenle, misinanın iğnelerle gevşek bağlanması gerekir. Bildiğimiz rapala düğümü gibi bir şekilde yani.

    Diğer seçenekler ise, çelik tellerdir. Bu noktada kalın misina için söylenen her şey aynen geçerlidir. Ama durum daha kötüdür. Çünkü çelik tel çok görünürdür. Bu nedenle asıl sorun, çelik tel seçimidir. Ne kadar inceyse o kadar iyi.

    Piyasada çok çok ince çelik teller bulunabiliyor. 0.25 misina kadar olanlar var mesela. Bunlardan bulmak faydalı olacaktır. Bir hususa daha dikkat çekmek gerekir. Parlak, demir renkli çelik tel, çok fazla görünür. Kahverengi, soluk renkli olanlardan bulmak gerekir.

    Bu noktada bir mesele daha öne çıkar. İnce çelik tel zayıf olur, hemen pıt diye kopar. dişlere de çok dayanmaz. Kalın çelik tel ise, balığı ürkütür, balık vurmaz.

    Bu noktada orta yol, tekli çelik tel kullanmaktır. Bu iş için yapılmış ince ve gayet sağlam tekli teller piyasada mevcut. Çoklu telin her bir kılı teker teker çabucak kopar ve dişlere vs. pek dayanmaz. Ama tek tel böyle bir sorun göstermez.

    Bu tür telleri bulmakta sorun yaşıyorsanız, gitar telleri biraz daha zayfı olsada işinizi görür, kalamaya kuvvet artık ötesi..

    Kalın misina ve çelik tel uygulamalarında yemin önünde kalacak kısmın boyu bir karış civarında olmalıdır. Çelik tel ile asıl beden, düğümle birleştirilmeli, fırdöndü filan konmamalıdır. Bedeni kurşuna bağlayan yerde özellikle, çok kaliteli bir fırdöndü, tercihan bilyalı fırdöndü olmalıdır. Takımı yaparken ilk iğnenin sapına bir fırdöndü eklenmeli, rahat dönmesi sağlanmalıdır. Çelik telde bu fırdöndüye takılmalıdır. Bu tekli tellerde çok gerekmeyebilir ama, tipik çok telli olanlarda elzemdir.
     
  2. farukaan

    farukaan faruk

    Yaş:
    47
    Mesajlar:
    473
    Şehir:
    İzmir...
    Favori Kamış:
    Remixon wınner 360mm 80-120 gr
    Favori Makine:
    Okuma Trio RC-55-Ryobi ecusima 6000 vi
    En İyi Avı:
    Hep bir trança avlamak istemişimdir :)
    Serdar abi hep lüfer hep lüfer..Bizim lüferi gördüğümüz yokki,Bir kerede bizim için çipura hakkında detaylı bir yazı yazamazmısınız? :)
     
  3. 29519

    29519

    Mesajlar:
    1.340
    Valla bu canavarlar dişine geldiğinde kesmeyeceği şey yok çelik tel filan nafile. O yüzden en güzeli benim teknik yap 0.30 çift kat takımı at denize ama dikkatli ol, hatta bir elin kamışta olsun,ilk vuruşta vur tasmayı ve hiç boşluk vermeden çek, kısaca söz konusu lüfer olunca işimiz allaha kalmış hiç takmamak lazım kesermi kesmez mi diye.
     
  4. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Sevgili Uluç, tekli teli ve çelik teli kesemez. Ama şu bahsettiğimiz fırdöndü meselesine gereken ihtimamı gösterirseniz.

    Ama kendi adıma da, hiç takmamak lazım tarafına katılıyorum. Fakat buna takılan arkadaşlar var. Özel mesajla bir arkadaş sormuş. Bende upuzun özelden yazmaktansa, buraya yazayım dedim.
     
  5. emir şengezer

    emir şengezer emir

    Yaş:
    43
    Mesajlar:
    878
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    Shimano Speedmaster Power Game - Shimano Nexave BX Surf - Lineaeffe Prestige 7000
    Favori Makine:
    Shimano Ultegra 10000 XSB - Shimano Biomaster C5000 FB
    Balığın devamı zannedilebilecek bir misina nasıl oluyor ben pek anlamadım. Balık sallanan misinadan önce sallanan mantara dalacaktır. Mantara ters uçtan dalarsa muhtemelen misinayı da dişler. İlla ki misinaya saldırır diyorsanız kaliteli bir florokarbon misina bu durumun önüne geçecektir.
     
  6. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Mantara daldığı bazen olur. Ama her zaman mantar olmaz takımda malum.

    FC misinada bu noktada pek etkili omuyor. Olayın tam sebebini bilmiyorum. Lüferce bilen kimse yok dünyada, sorup öğrenebilsek. Bahsettiğim olayı, yani etraftaki lüferlerden birinin zıpkın gibi misinaya dalması olayını çok defa gözlerimle gördüm. Lüfer çekiyorsanız, yanında yönünde bir kaç tane daha onu takip ediyor çoğu zaman. Bu durumu, ancak bahsettiğim şekilde anlamlandırabiliyorum.

    FC misinada teknik olarak görünmesede, suda çırpınınca işin rengi değişiyor elbette. Köpük filan çıkarıyor, ses yapıyor vs. kendini belli ediyor demekki. Çünkü, ben zaten hep FC kullanıyorum ve bilhassa bunlara da ok gibi dalıyordu lüferler.
     
  7. 29519

    29519

    Mesajlar:
    1.340
    Aslında ifadem de bir yanlışlık var doğru söylüyorsunuz, çelik teli kesemez zaten kesmiyor da yaptığı daha çok dişlerinin arasına alıp teli kırmak oluyor.
     
  8. emir şengezer

    emir şengezer emir

    Yaş:
    43
    Mesajlar:
    878
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    Shimano Speedmaster Power Game - Shimano Nexave BX Surf - Lineaeffe Prestige 7000
    Favori Makine:
    Shimano Ultegra 10000 XSB - Shimano Biomaster C5000 FB
    Belki arkadaşlarını kurtarmanın çabasındalardır :)

    Boğazdaki rapala avlarımızda hiç bu duruma rastlamadım ama sahteyle iri lüfer ve kofana avlayanların sık sık sahte kayıpları bu yüzden olsa gerek. Balık kuyruktan daldığına ve sahteyi komple yutamayacağına göre arkadaşları misinaya dalıyorlar.
     
  9. 29519

    29519

    Mesajlar:
    1.340
    Cannelle Supratress bulablirseniz bundan alın takımın kesilme derdiniz kalmasın. Yok bu da kesiliyorda 30 balık sonunda filan.
     
  10. balikoltasi

    balikoltasi Birol

    Mesajlar:
    1.130
    Şehir:
    istanbul
    Lüfer takımlarında iğne aralarında fc misina hiç denememiştim. Eğer daha zor kesiyor diyorsanız bende bu sezon test edeceğim bunu. Çift kat 030 fc den yapacağım bakalım neler olacak.
    Kalın misina gerçekten de çok kötü etkiliyor yemin duruşunu. Onun yerine yeşil 0,45-0,50 örgü de kullandığımız oluyor, fenada olmuyor hani.
     
  11. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    En sağlamı şu:

    [​IMG]

    Bildiğin misina gibi, düğüm at vs. kullan. Türkiye'de de var. Ama pek pahalı...

    Bunlardan hiç kestirmediğim için, şu kadar dayanır diyemiyorum.
     
  12. balikoltasi

    balikoltasi Birol

    Mesajlar:
    1.130
    Şehir:
    istanbul
    Ben evvel allah bunu da kestirdim reeling :D
     
  13. 3182

    3182

    Mesajlar:
    1.186
    Emre nin yaptığı takımlar 10 numara. Denendi onaylandı .

    0.30 çin işi örmeden yaptığım takımlar nasıl olacak bakalım. Becerebilirsem çift kat 0.30 örmeden takım yapacam. :D 2 3 3 3
     
  14. 29519

    29519

    Mesajlar:
    1.340
    iyiymiş internette arattım ama satan bir yer bulamadım. Nerede bulabiliriz?
     
  15. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Mümkündür.

    Uzatmadan kısaca yazayım. Bir çelik telin her iki ucuda iyisinden bir fırdöndü ile bitmelidir. Eğer bu durumu sağlamazsanız, yem olarak taktığınız kadife dişli kefal bile çelik telinizi kesebilir.
     
  16. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    En son karaköy kısıkta vardı.

    Oraya kadar gtimişken, aynı markanın ince tekli telleri var. Onlardan da al, bulunsun el altında.
     
  17. ALİCO

    ALİCO AliCo

    Mesajlar:
    5.206
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Herhalde Toriklerdir. Kofanalarda olabilir.ispendek 13,8 kg, Kırlangıçlar.vs.vs.
    Yazma hakkım baki. unutmadım. Ama elimde çok iş var bitsin ilgileneceğim
     
  18. korni

    korni koral

    Mesajlar:
    7.546
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    55 kg trakya kıvırcığı
    çelik teli kesicek bir lüfer türü yok bence marmarada..D:D
     
  19. balikoltasi

    balikoltasi Birol

    Mesajlar:
    1.130
    Şehir:
    istanbul
    Kesmiyor da çok rahat kırıyor kafasını silkelerken. Serdar Beyin dediği gibi fırdöndü eklemek gerekecek iğneye. Ama oldum olası çelik teli sevmem. Favorim 0.50 örgüdür.
     
  20. ALİCO

    ALİCO AliCo

    Mesajlar:
    5.206
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Herhalde Toriklerdir. Kofanalarda olabilir.ispendek 13,8 kg, Kırlangıçlar.vs.vs.
    Koralcım.....

    etme eyleme.....