Lüfer ve çinekop için misina tavsiyesi.

Konu, 'Kıyıdan Balık Avcılığı' kısmında Aslan72 tarafından paylaşıldı.

  1. Aslan72

    Aslan72 Aydın

    Mesajlar:
    19
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    shimano beasmaster 4.30
    Favori Makine:
    shimano bulls eye xt
    En İyi Avı:
    LÜFER
    Merhaba ,

    Lüfer ve çinekop için hangi marka ve renkte misina almam lazım. Siz değerli Üstatların ve Arkadaşların tavsiyeleri için şimdiden teşekkürler.

    Not : Surf makinalarda kullanım için.
     
  2. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Makineye dyneema misina sar. Eğer iyi bir sruf makinen varsa, pek sorun çıkarmaz, kolay alışırsın. Takımları ise, 0.25 - 0.30 iyisinden FC misina ile yap. Berkley Trilene %100 FC'yi tavsiye edebilirim, düzgün bir palomar düğümü atınca, üzerinde yazan çekerini taşıyabilecek kadar sağlam. Genelde FC misinalar zayfı olmaktan kaybeder, bu sorun nispeten daha az bu mamülde.

    Böylece, çinekop daha çok saldırır, sende onun geldiğini kıydan çok rahat anlar, kolayca yakalarsın.
     
  3. kadrikalemci

    kadrikalemci Kadri Kalemci

    Yaş:
    54
    Mesajlar:
    746
    Şehir:
    İstanbul
    En İyi Avı:
    Kaçırdığım balık
    ben geçende asso 0.40 aldım. yalnız, çok esnek bir misina. Balığın darbesi size ulaşana kadar çoktan emiliyor. beri yandan ise çok dayanıklı ve düğümü çok iyi tutuyor. Ben de bu konuda bir seçim yapmakta zorlanıyorum gerçekten. esnek misina mı sert, esnemeyen misina mı kıyıdan surf için kullanılmalı bilmiyorum. tecrübesi olan?
     
  4. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Raporlara filan bakıyorum, hiç iddialı olmadığım halde bu hususta en çok tecrübesi olan kendimmiş gibi geliyor bana.

    Tekne işi için şu bu diyemem, benden tecrübelisi vardır mutlaka.

    Ama kıyıdan çinekop, lüfer vs. tutma planınız varsa..

    Öncelikle hayırlı uslu bir surf makinanız olmalı. Makinaın makarası önemli. Makara, silindir gibi düz değil, konik olmalı. Mesela şunun gibi:

    [​IMG]

    ABS filan hikayesini boş verin. Her iki makaraya bakarsanız makaranın silindir gibi değil, konik, bir uçta dar, öbür uçta daha genişçe olduğunu görürsünüz. Bu tür makaralar dyneema için daha uygun oluyor.

    Sonrasında.. Bir kaç makara dyneema misina alın. Eğer boğaza gidecekseniz, en az bir makara 0.30 - 0.35 misina olsun elinizde. 2 -3 makara kadarda 0.14 - 0.18 hadi olsun en fazla 0.20 dyneema misina.

    Büyük ihtimalle alışana kadar dyneema sizi aldığınıza alacağınıza pişman edecektir. Karışacak filan bir sürü şey olacak. Ha, düzgün makineniz varsa pek az olacak ama genede olacak. Ustaysanız misinayı sıkı sarmaya gayret edersiniz, sorun daha az olur.

    Neyse, bu ince misinanın önüne 2 kamış boyu 0.30 kalın dyneema ekleyin, şok çekici olarak. Makineye 0.14 misinayı doldurun.

    Bunun iki üç avantajı olur.

    Birincisi, misina daha az su tutar, kurşun dipte daha iyi oturur. Böylece akıntının sürüklemesi azalır. Kurşun çabucak dibe iner, pek kayıp gitmez. Ama alışana kadar, kaşık, rapala vs. atarsınız, normalde beklediğiniz sürede kaşık çoktan dibe iner, küt takılır kalır. Sizde bunu farketmeden kaşıkla doldurursunuz dibi.

    Daha hafif misina daha uzak atışa imkan verir.

    Hassasiyet olası en üst seviyededir. Daha hassası yok, nokta. Eğer takımınız düzgünse, oda FC ise, balığın vurduğunu bırakın, yanından geçtiğini bile hissedebilirsiniz. Ama tasmalarken sorun olur. Zira, klasik takımda, sizin balığın vurduğunu hissettiğiniz an, balığın iğneden çıkmaya debelendiği an filan olur. Ama dyneema'da bunu ilk andan itibaren hissedersiniz, balık daha iğneyi ağızlamadan asılıp çıkarabilirsiniz, yani erken tasma atma sorunu olabilir.

    Diğer yandan, önceden alıştığınız gibi böyle samurai savaşçısı süratiyle sert, kamışı tma dikecek şekilde tasma atmayın. Basit bir bilek hareketiyle sertçe şöyle tıklatın kafi. Sert davranırsanız balığı kaçırırsınız.

    Kamışınız iyi bir şey olsun, sert ama esnek. Yani karbon hassas bir şey. Hiç bir zaman balığı direk çekmeyin. Yani kamışı balığı gösterir şekilde tutup. Hep bir parça pay verin, balığın kafa atışlarını kamışın ucu karşılasın. Yoksa, direk makineye bakarsa, uzamayan dyneema yüzünden balığın çenesi yırtılabilir.

    Bunlar alışmak zaman alabilir. Ama alışınca da bırakamazsınız. Ve diğer tavsiyeleride tutarsanız, teknecilerden daha iyi balık alabilme şansınız dahi olur.
     
  5. FREESKY

    FREESKY Özgür Evren Ersoy

    Yaş:
    58
    Mesajlar:
    30
    Şehir:
    İstanbul
    Surf Casting ile avlanılacak bölgenin özelliğine ve av tipine göre misina uygun olmalı bence.

    Örneğin Üsküdar sahili gibi bol ilişkenli bir avlakta at-çek tarzı, gerek Rapala avcılığı, gerekse çapari ile avlanacaksanız eğer Dyneema misina kullanımı size fazlası ile maddi kayıp ve keyfinizin kaçması olarak geri dönecektir.

    Ayrıca bu tip avlarda misinanın fazla sayıda ve takrarda makineden çıkıp tekrar sarılması söz konusu olduğu için, hem Dyneema'nın kendisi çabuk zedelenecek,özelliğini yitirecek, hem de kullanılan kamışın fujilerini daha fazla yoracaktır kanaatindeyim.

    Yemli ve beklemeli avlarda ise Dyneema kullanımı sanırım daha faydalı ve keyiflidir.
     
    Son düzenleme: 6 Ekim 2009
  6. fatih2607

    fatih2607 Fatih ÖZTÜRK

    Mesajlar:
    89
    Şehir:
    Kocaeli
    Favori Kamış:
    Silverstar Elegance 360
    Favori Makine:
    CORMORAN BIG BEN 7Pi 5000
    En İyi Avı:
    Sargoz 1050 gr. Eşkina 1350 gr.
    Lüferde kullanılabilirmi bilmem ama ben bu misinayı (TRABUCCO T FORCE SPECIAL CASTING) tavsiye ederim. Gerçekten çok sağlam bir misina.
     
  7. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Fatih, bir misinada sağlamlık bakacağın son şeylerden biri olsun derim. Gam yapıyor mu, esnemesi, görünürlüğü, düğüm tutması, esnekliği, sürtünmeye dayanımı gibi hususlar, sağlamlıktan çok daha önemlidir.
     
  8. FREESKY

    FREESKY Özgür Evren Ersoy

    Yaş:
    58
    Mesajlar:
    30
    Şehir:
    İstanbul
    Trabucco'nun Surf tipi kamışlarda kullanılmak üzere ürettiği 2 seçenekten birisi bahsettiğiniz misina.
    T-Serisi ve S-Serisi olmak üzere 2 tip. S-Serisindeki misina ise TRABUCCO S FORCE XPS SURF CASTING. Bunun test ve ağırlık çekerleri diğerine göre daha düşük.

    İkisi de kırmızı renk. Başka bir konuda ''kırmızı renk'' olayı detaylı tartışıldı konuşuldu :) Merak edenler bakabilir.

    Çok değerli bir dostumun tavsiyesi ile Serdar Bey'in saymış olduğu özellikler bu misinada olduğu için, bugün sizin bahsettiğiniz misinadan sipariş verdim bende, hoş tesadüf :)

    Ancak dikkat çekmek istediğim başka bir husus ise:
    Malumunuz, surf tipi makinaların makaraları büyük. Bundan dolayı sarılacak olan misinanın altına başka ucuz bir misina sarılması bence bu tip pahalı misinalar için çok yanlış bir yöntem. Mümkün olduğunca uzun sarılmalı ki, uçtan verilen kayıplarda sarılmış olan misina tamamen çöpe gidip, kar edeyim derken daha fazla zarar yapılmasın.

    Örnek olarak:
    Düşünün ki 35 lik bir misinayı 150 mt. olarak aldınız. Makaranız 300 mt. sarıyor. Eğer altına 150 mt. başka misina ile beslerseniz,üzerinde kalan, sarmış olduğunuz değerli misinanın 1/3 oranında olan kısmı eksildiğinde, geriye kalan 100mt. misinanız kullanım dışı kalacak, heba olacak. Oysa aynı misinayı 300mt. bobin şeklinde alıp tamamını alttan besleme yapmayıp sararsanız, alt limit olan 100-120 mt. kalana kadar ucundan eksilen kısmı makaradan çıkarıp, altını besleyip, defalarca kez kullanabilirsiniz.

    Bu nedenden dolayı birçok kişi tarafından tavsiye edilen, makarayı en baştan alttan besleyip, sıfır misinanın 150 mt. gibi sarılması durumunu ben çok yanlış buluyorum. Orta ve uzun vadede her zaman daha fazla maddi zarara yol açacaktır.
     
    Son düzenleme: 6 Ekim 2009
  9. fatih2607

    fatih2607 Fatih ÖZTÜRK

    Mesajlar:
    89
    Şehir:
    Kocaeli
    Favori Kamış:
    Silverstar Elegance 360
    Favori Makine:
    CORMORAN BIG BEN 7Pi 5000
    En İyi Avı:
    Sargoz 1050 gr. Eşkina 1350 gr.
    Serdar abi, bu misinayı çanakkalede bir hafta aralıksız kullandım. Şuan kullandığım iki kamışta bu misina bağlı, özellikle el oltası için hazırladığım misinayı bir yere bağlayıp tamamen açıp iyice gererek gamını aldım. Oldukça esnek bir misina, belirttiğin özellikleri ben bu misinada gördüm. Tabi sizler bu konularda çok daha tecrübeli olduğunuzdan diğer misinalar ile kıyaslamayı daha iyi yapabilirsiniz. Malzeme temin ederken öncelikle belirlediğim ürünler hakkındaki yorumlarına bakıp öyle almaya çalışıyorum.
     
  10. crank

    crank AYDIN

    Yaş:
    48
    Mesajlar:
    276
    Şehir:
    istanbul gop
    Favori Kamış:
    balzer diabolo
    Favori Makine:
    banax sx4000
    En İyi Avı:
    2.5kg yayın
    sufix xl strong kullanıyorum çok memnunum dynema misina bizim gibi amatör balıkçılar için gereksiz ve çok pahalı bence o parayla 5 yıllık misina ihtiyacını karşılarsın;) takıyoz dolandırıyoz kestiriyoz vs... çok üzülürsün