Lüfer ve lüfer için gerekli zargana avı için yardım

Konu, 'Tekneden Balık Avcılığı' kısmında chico1907 tarafından paylaşıldı.

1. chico1907

chico1907 emre

Favori Kamış:
    El takımları
    Favori Makine:
    safter 4.5 & Tohatsu 20 hp
    En İyi Avı:
    Kaba lüfer, Kalkan 4.5 kg , Palamut
    Değerli balık sevdalıları, Slivri-Selimpaşa bölgesinde tekne ile çeşitli avlar yapmaktayım. Sizlerden yardım ve konu hakkında görüş almak istiyorum.
    Danışmak istediğim 2 konu var.
    1. Canlı zargana ile lüfer avı öncesinde zargana bulmakta zorluk çekiyorum. Şöyle ki; 2-3 saatli dolaşma ile (rolantinin biraz üzerinde bir hızla sekiz çizerek)
    ancak 1 yada 2 adet alabiliyorum. Aslında gezdiğim yerler zargananın bolca mevcut olduğu yerler. Bunu nerden biliyorum? çünkü çevremde zargana için gezinen diğer balıkçılar benim 1-2 tane aldığım süre içersinde en az 6-7 balık alıyorlar. Burdan şu sonuç çıkıyor ki ben bir şeyleri yanlış yapıyorum veya bazı püf noktalarını atlıyorum. Takımım şu şekilde: 0.30 ana beden , küçük bir fırdöndü ardında 0,25 veya 0,20 2 kulaç misina ve turuncu ipeğe direk bağlı.
    bir takım forumlarda ve sitelerde balık verimini arttırabilmek adına bazı bilgiler edindim( ipeğin son halkasının kesilmesi, bedenin ipeğe tıpkı rapalada olduğu gibi halka ile bağlanması, ipeğin bedene bağlanan kısmının alüminyum folyo ile sarılması, ipek başının kırmızı oje ile boyanması, vs..) Sizden isteğim bu konuda bana mümkünse link vererek veya resimli anlatım ile yardımcı olmanız.

2.Geçen hafta içince uzun olta canlı zargana ile lüfer avına çıktım. 2 sefer vuruş aldım ancak birinde balık oltaya hiç gelmeden diğerinde de 6-7 kulaç çektikten sonra malesef kaçırdım. Her ikisindede zargananın kuyruğa yakın kısmında ortadan darbe aldığını gördüm iğnelerin olduğu kısımdan. Sanırım burdada bazı yanlış uygulamalar yapmaktayım. Bu konuda (zargananın iğneye takılması) bana fotoğraflı veya link vererek yardımcı olursanız çok sevinirim.

Şimdiden teşekkürler, rast gelsin...

2. can akgün

can akgün CAN

Favori Kamış:
    SHIMANO CATANA CX SPINNING 240 M 10-30gr SHIMANO BEASTMASTER CX SURF TE 4.30 200gr
    Favori Makine:
    SHIMANO ULTEGRA CI4 10000 XSA SHIMANO EXAGE 4000 FC
    En İyi Avı:
    1580 gr sazan
    Genelde zargana için beyaz ipekle dolaşmak daha iyi sonuç veriyor.Birde arasıra rolantiden tekneyi daha yavaş ve hızlılandırarak yem(ipek) kıskandırılıyor.Yemin takılışınıda başka bir siteden yapıştırıyorum.Birde çene altından saplanan ilk iğne iyi oturmalıki balığın ağzı açılıp hem yüzüşü bozulmasın hemde balık çabuk ölmesin.

Uploaded with ImageShack.us

3. ALİCO

ALİCO AliCo

Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Herhalde Toriklerdir. Kofanalarda olabilir.ispendek 13,8 kg, Kırlangıçlar.vs.vs.
    Can bu yem bu şekilde dönmezmi acaba?

4. can akgün

can akgün CAN

Favori Kamış:
    SHIMANO CATANA CX SPINNING 240 M 10-30gr SHIMANO BEASTMASTER CX SURF TE 4.30 200gr
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    1580 gr sazan
    Ali abi bu resimde gözükmemişte bu takımın başında balığın ağzına denk gelen bir fırdöndü o işi çözüyor.

5. can akgün

can akgün CAN

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    1580 gr sazan
  6. chico1907

chico1907 emre

Favori Kamış:
    El takımları
    Favori Makine:
    safter 4.5 & Tohatsu 20 hp
    En İyi Avı:
    Kaba lüfer, Kalkan 4.5 kg , Palamut
    Can Bey teşekkür ederim. Beyaz ipek daha önce hiç denemedim ama açıkcası malzeme satan yerlerdede dikkatimi çekmedi genelde turuncu ve sarı görüyorum nadirende kırmızı. Tekrar gittiğimde soracağım. Yemin takılışı ile ilgili dikkatimi çeken birşey var. Normalde benim kullandığım takım çelik telli ama görüyorumki resimde kalın misina ile bağlanmış takım var. Zarganayı kopracak kadar güçlü bir çene yapısına sahip olan lüfer bu misinayı kesmez mı?

7. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Belki dönmez, nasip kısmet meselesi; yani şansa kalmış o.

Velakin o iğneler çok küçük, balığı alabilir mi, pek umudum yok, o da nasip kısmet olmuş.

Kalın misinayı kesemez lüfer, doğru ama, ne çelik tel ne de kalın misina ideal değildir. Bunlar canlı veya ölü yemi kasar.

Kısa pala, ucu paralel veya düz, yani içe kıvrık olmayan bir delikli iğneyi gevşek bir şekilde çelik telle bağlayarak yapmalısınız takımı. Resim olmadan olmayacak bu iş. Bir yerlerde vardı nasıl olacağı, bir google'a bakayım, biliyorum, çünkü ben yazmıştım...

8. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
  9. can akgün

can akgün CAN

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    1580 gr sazan
    Emre kardeşim lüfer hatta kofananın bile 0.40-0.45 misinayı kesmesi olası değil kaldıkı bu takım çift kat yapılmış.Ama tecrube etmiş değilim.Senelerdir teknem olmadığı için bişey diyemiyorum.Ama seneler önce dedemle balığa çıktığımızda zokalı takıma bağlı hırsızlar misina ile bağlıydı.Misinaların kalınlığını bilmiyorum ama yakaladığımız balıklar şimdiki balıklara göre kofananın babası sayılırdı:)

10. can akgün

can akgün CAN

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    1580 gr sazan
    Canlı balık bu şekilde takılır ve uygun hızda çekilirse tekneden kesinlikle dönmez.Ölü zarganalar bile ağzı kapalı ise kolay kolay dönmez.Dededen kalma tecrubeyle sabittir.

11. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    0.40 misinaya hiç güvenme derim. Hele kofana diyorsun ki. Araya misina koyacaksan, 0.60 tan başlasın. Şansımıza, lüfer her zaman dişini misinaya denk getiremiyor. Bedende 0.35 yeter, kalama vs ile kurtarır.

Araya en iyiysi tekli çelik tel. Olmazsa fırdöndü.

12. can akgün

can akgün CAN

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    1580 gr sazan
    Sevgili Serdar abim balık tekneden çekilen zarganaya genellikle arkadan dalar teknemiz seyir halinde olduğu için uzun pala iğnemize genellikle hırsız iğnemize takılır.Balığa boşluk vermeden çekersek sıkıntı olmadan tekneye alırız.Fakat kıyıdan atılan çelik telli bile takımların kesildiğine şahit oldum.Yer zeytinburnu sahili oltayı atan yine ben:D Her halde muhabbetten balığın oltaya vurduğunu anlamadım.Çektiğimde çift iğneli hazır takım tek iğne olarak gelmişti.Ayrıyetten yarım gelen sahteler bile var internette:)

13. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Eğer çelik tel uzunsa, arada fırdöndü yoksa, gayet kolay keser lüfer (veya turna vs.) onu. Daha doğrusu burar ve koparır. Çelik teller kuş gözü olmaya gelmez. Bu yüzden de iyi bir fırdöndü elzemdir.

En garantisi tek damarlı tel. Benim gördüğüm rezistans teli en iyi neticeyi veriyor. O teller el mahkum krom ve nikelin iyi bir alaşımı. Bükülmeye vs. çok dayanıklı oluyor.

14. island

island Berk Karal

Favori Kamış:
    lineaeffe
    Favori Makine:
    okuma
    Serdar Bey merhaba, iğne ile hırsız iğneyi birbirine sağlam bir örgü misina ile bağlamamız verimli olur mu sizce?

15. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Kesiyor onları, vuruşlar dramatik şekilde artıyor ama alışlar da trajik şekilde azalıyor öyle yapınca.

16. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Birde şöyle bir formül var.

Keiryu iğne + dyneema (ip) misina üzerine boru. Boru derken, mesela enjektör iğnesi.

Keiryu model iğneler incedir, pek ince. O borularda incedir ve dyneema'yı korur. Biraz daha zahmetli olsada çok daha iyi netice veriyor. Merak eden olursa resmini çeker koyarım.

17. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Sevgili can, lüferin sürü halindeyken, yakalanan balığın önüne saldırdığı olur. Yani takımı kesen genellikle yakalanan lüfer değil, başka bir lüfer olacaktır.

Eğer lüfer biraz büyükse, çok hızlı ileri atlayabilir ve boşluk olur. Boşluk olunca kafayı sallarsa, yanındakiler kesin onun ağzının önüne zıpkın gibi dalar.

Elbette ustası bunu kompanze eder kolayca. Ama ustalık ve tecürbe için herkesin zamanı olmuyor.

18. Çim adam

Çim adam Aydın

Can kardeşim , Kofanadan bahsediyorsan eğer 0,40-45 pamuk ipliği gibidir.

Geçen sene sahte kullanırken 0,30 ,la başladım 0,60 a kadar çıktım ancak inan ki bazen 0,60 bile yetersiz kalıyor.
    Bu sene uzun olta çelik tele başladım yaklaşık 10 gün içinde 3 defa takım kaybettim. Kofanayı diğer balıklar gibi idare edip yol veremiyorsun,bodoslama çekmen lazım dünkü olayı kısaca anlatayım.
    Uzun oltada zargana kullanıyordum sırtı ile saat 21.00 civarı çok sert bir vuruş aldım. Balığı çekmeye başladım yaklaşık 20 kulaç sonra 1,00lük bedenim bitti ve 5 kulaçlık 0,40 lık misinaya başladım ama misina ince elimi kesiyor balıkta yol istiyor teknenin yanına getiriyorum bir asılıyor vermesem misina kopacak veriyorum gıdım gıdım iki kulaç gidiyor kendini havaya atıyor al işte koptu diyorsun ama kopmadığına sevinip tekrar getiriyorsun aynı hikaye böyle dört kez devam etti fakat bir türlü kepçeleyemedim.
    Ve final balığı getirmişim tekrar bordaya ama namussuz tekrar zıpladı ve kıçtan takma motorun tepesine çarpıp misinayı sarmadığım ters tarafa düştü ve ardından elimde kalan yarım çelik tel ile baka kaldım.

Bugün allahtan vukuat yoktu :) ama şimdi 0,60 ip misina kullanmaya niyetliyim sanırım bunu kesemez. Biryerlerde okumuştum tekli kalın bakır telin kofanada problem yaratmadığını ancak bulamıyorum. Bir bulsam benimde aklıma yatıyor bakırın yumuşaklığı daha iyi direnç gössterir diye düşünüyorum.

19. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Bakırı keser abi. Dyneema yani ip misinayı da keser o kofana.

En iyisi, tekli tel. Yani tekli çelik tel. Bilhassa rezistans teli. Bu tel kolay bulunuyor, ucuz ve çok sağlam. Gerekirse çift katta yapılabilir elbette.

Tek telin sorunu, balık iki kafa sallayınca o noktada metal yorgunluğu oluşup kırılmasıdır. Ama rezistans teli denen CrNi tel buna dirençlidir. Kofanayı çekince, telin resmen akordiyon gibi, zig zag yapmış ama genede dayanmış olduğuna her defasında şahit oldum

20. Çim adam

Çim adam Aydın

İyi güzelde krom nikel teli nereden bulacağız, burası didim küçücük bir ege kasabası bana internette verebileceğin link varsa ilaç olur arkadaşım.