Herkese Merhabalar, Kalkan balığı mevsimi bittiğinden bir sonraki av zamanına kadar yeni balıklar keşfetmek istiyorum. Bunun için lüfer, çinekop gibi balıkları ilgi alanıma aldım, bu mevsimde lüfer/çinekop çıkarmı acaba Şilede? Düşündüğüm avlak yeri liman dışında kalan kayalıklar ve tam limana giriş ağzı. Rapala ve kaşıkla deneme yapmayı planlıyorum sizce bu mevsimde olurmu bişeyler yoksa temiz hava yanımıza kar mı kalır?
Ünal bey,bu mevsimde kıyıdan balık yakalayabileceğinizi hiç sanmıyorum.Bahsettiğiniz yerler tüm yaz boyunca gece yarılarına kadar insan kaynamakta ve sahil şeridi ışıl ışıl bu nedenle rahat edemezsiniz.Ama ağustosun 15 inden sonra kumsaldan yemli olta ile geceleri denemekte fayda var.Bende Ramazandan sonra geceleri denemeyi düşünüyorum.
bizde 23-24 ünde orada denemeler yapmayı düşünüyorduk.Edindiğimiz bilgilere bakılırsa her sene lüferin istavrit gibi çekildiği zamanlar oluyormuş limanın dış tarafında. biz hem spin, hem yemli hemde çapari denemeleri yapacağız. bakalım kısmet artık. 2 sene önce hatırlıyorumda orada olta atarken yanımızdan bir abi dalmıştı çıktığında elinde 60 cm den fazla belindede muhtelif boylarda iri iri balıklar asılıydı eylül sonlarıydı. hala onun gazı duruyor
Lüferin,istavrit gibi bol çekildiği şehir efsanesinden başka birşey değil.Ben Şileliyim,her sene eylülde akrabaları arar dururum onlar bana şöyle balık yakaladım,yok şu kadar balık yakaladım diye ballandıra ballandıra anlatırlar,hafta sonunu iple çekerim ki gidip bende yakalayayım diye ama nerde her hafta sonu gider dururum,gece balığa çıkarız limana gideriz balık yok,maşatlıya gideriz,balık yok,ağlayan kaya tarafına gideriz balık yok,kumbaba tarafında kumsaldan atarız balık yine yok,nerede bu balıklar diye sorduğumda da senin kısmetin yok iki gün önce çok güzel balık yaptı bugün yapmadı hep aynı hikaye,ya balık hafta içi kaynıyor hafta sonları tatil yapıyor yada millet bir balık yakalayıp dilden dile İstanbula yüz balık olarak geliyor.
Emin bey aynı olayları bende yaşadım bu sene kalkan avında, bu mevsimde kalkan olmaz tutamazsınız gibi laflar geldi herkesten. o yüzden kim ne derse desin kısmette varsa o gün balık alırız bunu anladım
Bende herhafta limanın orada dolaşıyorum gezi amaçlı hiç balık tutan yok son 1 aydır, bu yüzden denemek lazım diyorum denemeyince balık varmı yokmu anlaşılamıyor
Ünal bey tabii ki denemekte fayda var ama sizde görmüşsünüzdür liman geceleri nasıl kalabalık oluyor.Şimdi orada deneme amaçlı lüfere olta at bakalım,en az 100 kişi ne balığı yakaşamaya çalışıyorsun,bu mevsimde bu balık burada olmaz diye ahkam kesmeye kalkacak.Millete dert anlatmaya çalışmaktan yaptığın işten zevk alamayacaksın.En iyisi daha önce kalkan yakalamış olduğunuz yerin biraz daha ilerisindeki sahil şeridinde deneme yapmak.Normal balık zamanında oraları daha verimli oluyordu.
Kalkan avını Kumbaba sahil şeridinde yapıyordum şimdi oralarda insan kaynıyor denizde orada atış yapmak imkansız gibi ama eylül-ekim gibi kumsala lüfer çinekop gibi balıklar gelir mi açıkcası emin değilim. Kalkan için süper mera ama diğer balıkların kumsala geleceğini bilgim olmadığına rağmen pek sanmıyorum, yanlışım varsa düzeltiniz ***.
Kalkan balıklarını yakaladığın yerden değilde yaklaşık 1 km daha ilerde kumsaldan her sene lüfer ve kofana yakalanabiliyor.Zira oralarda denizin içinde küçük kayalık alanlar mevcut,balık bazen o alanlara yanlıyor.