Milliyet Gazetesinin 14.12.09 tarihli haberi. Aynen buraya aktarıyorum. Bilim adamları lüfer için tehlike alarmı verdi. Balığın üreme olgunluğuna ulaşmadan avlandığına işaret eden uzmanlara göre sarıkanat, lüfer ve kofananın soyu birkaç yıl içinde tükenebilir Denizlerdeki lüferin yanlış avlanma sonucu giderek azaldığı belirlendi. Her boyu farklı isimlerle balıkçı tezgâhlarına konulan balığın henüz çinakop boyutunda ve hiç üreyemeden avlandığını belirten uzmanlar, denizlerde sarıkanat, lüfer ve kofananın hiç kalmayabileceğine dikkat çekti. Türkiye’de en çok tüketilen balıklar arasında yer alan lüfer ve kofananın azalmasıyla ilgili araştırma yapan Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Avlama ve İşlem Teknolojileri Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Tevfik Ceylan türün olgunlaşmadan ve yumurtlayamadan aşırı miktarda avlandığını ortaya koydu. Aynı türün ayrı ayrı isimlendirildiğini belirten Ceylan, son günlerde tezgâha konulanın çoğunlukla henüz üreyemeyen çinakop olduğunu söyledi. Üreyemiyor... Balığın 10 cm’den küçüklerine “defneyaprağı”, 10-15 cm arasındakilere “çinakop”, 15-20 cm arasındakilere “sarıkanat”, 20-30 cm arasındakilere “lüfer” ve daha büyüklerine “kofana” adı verilirken, tezgâhlardaki çinakopun henüz üreme olgunluğuna ulaşamamış olduğu belirtildi. Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk de “Koruma prensiplerinden en önemlisi her balığa bir kere yumurtlama şansı verilmesidir. Ancak ne yazık ki lüfere bu şansı tanımıyoruz. Üreme amacıyla her yıl ilkbaharda, Akdeniz’den Marmara denizi ve boğazlar yoluyla Karadeniz’e çıkan, sonbaharda ters istikamette göç yapan bu türün yaşaması için hepimizin çaba göstermesi gerekiyor” dedi. LÜFERİN TANESİ 22TL Lüfer az olduğu için balık tezgâhlarına az miktarda geliyor ve bu yüzden fiyatı hiç ucuzlamıyor. Bu türün en küçüğü olan defneyaprağı ile türün en büyüğü olan kofana ise uzun süredir tezgâhlarda hiç yer almıyor. Fiyatlar şöyle: Lüfer: 20-22 TL(tane) Sarıkanat: 20-25 TL(kilo) Çinakop: 15-17 TL(kilo) GÖKHAN KARAKAŞ İstanbul
Lüfer isteniyorsa eğer sadece Lüfer avlayacaksınız. Defneyaprağı, Çinekop, sarıkanat avı yapılmazsa bol bol lüferde alınır kofanada. Açgözlülüğün verdiği bir şey bu. Biz burada Çipura avına çıktığımızda hedefimiz çipura, lidaki geldiğinde elbette salacağız. Çünkü bize bir gün çipura olarak geri gelsin diye. Aynı şeyi herkesin yapması gerekiyor. Çinekop sarıkanat diye satıldığında sanki ayrı bir türmüş gibi gösteriliyor. Yavru katliamından başka bir şey değil.
Derneklerimiz nasıl tırıvııya karşı bir kampanya başlattı ve en azından büyük şehirlerde satıcılar/alıcılar üzerinde bir baskı kuruldu. Uzun zamandır ufak ufak değişik platformlarda tartışılan bir konuydu bu Yetkili ağızlardan da onaylandı artık. Hadi Başlatalım bir kampanya "Lüferi koruyoruz çinekop avlamıyoruz" diye, Şimdi ; "İlk önce Trolleri, kaçak avlanmayı önlesinler" diyecek bir çoğumuz. Biz Amatörler olarak başlatalım bu kampanyayı iğneyi kendimize batıralım ilk. Avladığımızın Lüfer familyası üzerinde baskı kuracağından değil, Kamuoyu oluşturmak ses getirmek için. En azından duyarlılığa davet için. Varmı Ön ayak olacak dernek...
Orkun bu kanayan bir yaramız hatta kangren olmuş durumda gırgırlara iyi bir denetleme ve yaptırım uygulanırsa o zaman düzelir biz amatörler nasıl duyarlıysak onlarda bu işten ekmek yiyorlarsa aynı duyarlılığı göstermeleri lazım sonra deniz bize küstü balık ukraynaya kaçtı diye çok bağırırlar rastgele
evet esref abi sana katılıyorum .. adamlar boğazın ortasına gırgır atıyor sadece lüfer değil diğer göçmen olmayan balıkların bile yuvasını dağıtıyor . yani en azından onlara bir limit getirilirse daha iyi olur herşey..
Arkadaşlar Geçiş bölgelerinde (Boğaz) yapay ilişkenler oluşturmak gırgır ve trol teknelerini buraya giremez hale getirecektir. Acizane fikrim yapay ilişkenler yapılarak bu bölgelere gırgır ve trol teknelerinin girmemelerini sağlamak suretiyle buradan göç yapan balıkların populasyonunu korumada en etkili yöntem olacağını düşünüyorum. İlişken olayını sadece balıkların yuvalama alanı olarak düşünmemek gerek. Aynı zamanda ilişkenler, trol ve gırgır ağlarına zarar verdiğinden dolayı bu tekneler Boğaz'a giremeyeceklerdir. Bu da balığın mevsimsel göçü üzerinde av baskısını ortadan kaldırarak ikinci üçüncü nesillere aktarılmasını sağlayacaktır diye düşünüyorum. Sağlıcakla Kalın.....
gırgırlar ne isterse o kanun çıkıyo geçen sene çinekop boğazdan çıkmadı diye yasak 15 nisandan 1 mayısa uzatıldı.boğazda yatan sarıkanatı katlettiler o 15 günde. Siyasilerle büyük gırgır filo sahiplerinin ilişkileri böyle olduğu sürece daha çok tür yok olur.daha çok yasak uzatılır kaldırılır rahat rahat yok edip rant elde etsinler diye.ayrıca balığın yok olması gırgırların işine geliyo balık azken para ediyo çok olduğunda yok olsun diye çevirip öldürüp denize döküyolar.marmara gibi bi üreme alanı iç deniz dünyanın neresinde olursa büyük tonajlı gırgır tipi gemilere kapalı olur bizde kıyılara kadar ağ atıyolar nede olsa istedikleri her izni veren büyükleri var arkalarında.
Bende gerçekten bu konuya üzüldüm. tamda gazeteden bakarak bu konuyu açmaya hazırlanıyordum ki bu konuyu gördüm. Eğer amatör balıkçılık belgesi bu tür seyleri önliyecekse gerçekten getirilmeli...
Maalesef dedikleriniz cok dogru. Baligin az olmasi islerine geliyor. Luferin tanesi 20 lira, cinekopun kasasi 200 lira. Cok buyuk para bunlar, balik bol olsa hayatta bu paralari kazanamazlar. Devletin bu carpikliga el atmasi lazim, ama umidi olan var mı ki? Her konuda oldugu gibi balikcilikta da balik bastan kokuyor.
Yapılan katliamın bedelini de biz ödüyoruz. Hem kullandıkları mazotu finanse ediyoruz, hem de balığı ucuza yiyemiyoruz.
Bu akşam TV de haberlerde İst. da balık pazarından röportajda, lüferin, böyle yaprak, çinekop demeden avlanmaya devam edilirse 2-3 senelik ömrünün kaldığından bahsediliyordu, ne diyelim rüzgar eken fırtına biçer demiş atalarımız, Nasreddin Hoca gibi bindiğimiz dalı kesmeye devam.... tabi sonucuna katlanmak şartıyla...
imza falan bişey toplasak acaba bi tepki olamazmı,balığa giden milyon insan var istanbulda...başta trollere ve ardından gırgırlara boğaz giriş ve çıkışında bi set şart...ne yapabiliriz kimsenin bilgisi yokmu?