lütfen makina yardımı!!!!!!!

Konu, 'Makineler' kısmında LEVENT80TR tarafından paylaşıldı.

1. LEVENT80TR

LEVENT80TR LEVENT

arkadaşlar abilerim taze balıkçıdan selamlar.benim sorunum şu geçenlerde kıyıdan ufak ufak mırmır avlamaya çalışırken oltam birden boşandı misina koptu sandım ama sararken birden bir ağırlık hissettim gece karanlığı yanımdfa kimsecikler yok ay ışığı bile yok burnumun ucunu görmüyorum ve zorlamasam beni suya çekecek inanılmaz birşey çekiyorum arada bir suya tokat atarcasına sesler çıkıyor kullandığım makina dağıldı dağılacak ne olduğunu bilmediğim şeyi yanıma kadar zor bela getirdim hani okuyarak öğrenmişiz ya kalama vermek lazım diye baktım kamış kırıldı kırılacak (15 liralık kamış nasıl kırılmadı hayret) kalamayı açtım yaklaşık 2-3 sn açık dırdu ve en az 15 metre geri gitti balık bu beni dahada korkuttu neyse kısa keseyim balığı yanıma kadar tekrar çektim ama dışarı nerden alayım diye 1-2 sn düşünmemle otayı kesip gitti.ne olduğunu bilmediğim bu şeyi çekerken o kadar zorlandım ki kamışı kollarım arasına sıkıştırıp makinayı desteklemesem makina çoktan dağılmıştı.ucuz 60 lık bir makina kullanıyorumen dandiğinden arada at çek yapmak ama en önemlisi anlattığım gibi bir sürprizle kaşılaştığımda yorulmadan tabiri caizse balığı suya deydirmeden çekmek istiyorum.evet sorum şu bana 70-150 tl arası mümkünse shimano falan gibi ünlü markalardan surf makina önermenizi rica ediyorum 15 gündür sürekli okuyorum ama iyice kafam karışıyor.özetle şu güçlü bir makina istiyorum genelde kıyıdan denizde avlanıyorum ama tatlı suda avlanma imkanımıda oldukça fazla güçlü bir makina ve kamış almak istiyorum siz değerli üyelerden yardım bekliyorum.mesela barınakta lagos için büyük iğneli el oltası atıyorum yada tatlı suda sazana atıyorum oltayı yada kıyıdan çupra mırmır gümüş büyük balığı çekecek olta alınca küçükleri uçurarak çekerim zaten diye düşünüyorum.birde bu devir işini çözemedim ağır balıkları zorlanmadan çekmek için düşük devirli 4.4:1 diyorlar mesela neden?birde 4.4:1 devirli 60 lık makina bir sarımda atıyorum 90 cm sarıyor 5.5:1 devirli makina daha az sarıyor ben çözemedim bu işi.lütfen abilerim kardeşleri bir yardım edin kafam allak bullak oldu şurda bir av raporu yapacak güzel bir baba balık çekemedim daha çektim çıkaramadım dışarıya aslında çıkaramamak neden koydu derseniz balığa almak deyil mühim olan ne çektiğimi göremedim ona yanıyorum yoksa yaşattığı adrenelin hiçbirşeye deyişilmez balık kaçtıktan 15 dk sonra hala ayaklarım titriyordu.ne biriktirmişsem 1 saattir yazıyorum cevaplayan herkese şimdiden teşekkürler.

2. Adil Akırmak

Adil Akırmak Adil Akırmak

Ben size makina konusunda yardımcı olmaya calısayım;
    Kaçırdıgınız balık büyük ihtimalle levrek.Öncelikle sunu belirteyim hem atcek hem de surf makinası gibi 2 özelligi bir arada bulunduran bir makina yok.Ayrıca ultra guclu yani akya orkinos tarzı balıkları hedef balık degil ise 50 liralık bir makina işimizi fazlasıyla görecektir.Elbetteki durumunuz müsaitse kalite makine kullanmak oldukca keyiflidir.
    Yazınızı okudugumda anladıgım kadarıyla size yardımcı olmaya calısayım;
    Siz 70-150 demişşiniz ben 3 makina tercihinde bulunucam hangisi bütcenize uygundur.Makinaları secerken dikkat edin hepsi sizin kacırdıgınız balıgı cekecek güctedirler fakat kalite güven demektir farklılıktır.
    1)daiwa bg serisi 180-200 ytl(Favorimdir evladiyelik bir makinadır)
    2)Shimano nexave serisi 100-150 arası(9 kg lık levrek yakalamıstır)
    3)Pelican robin 68 60-70 civarı (ihtiyacınızı görecektir)
    Saygılar...

3. LEVENT80TR

LEVENT80TR LEVENT

adil bey öncelikle teşekkür ederim.
    shimano nexave serisinin çok modeli var hangisini tavsiye ediyorsunuz?
    daiwa da aynı.
    pelican biraz herhalde fiyatından dolayı olumsuz göründü gözüme.
    neden bilmiyorum (bence acemilikten) illa büyük makaralı yani 80-100 boyutlu makinalara bakıyorum onlar daha güçlü diye düşünüyorum.
    birde hocam at-çek yapılan makinalara surf deniyor diye bildiğim için 2si bir arada yazdım herhalde.aslında her alanda kullanılacak büyük balık gelince beni yarı yolda koymayacak uzağa atış yapıp beklemeli büyük balık avı yapabileceğim bir makina istediğim.şimdiden teşekkür ederim cevap verip borçlu çıktınız gibi oldu kusuruma bakmayın.saygılar

4. LEVENT80TR

LEVENT80TR LEVENT

birde başımdan geçeni anlattığım ustalar su üzerinde zıplamasından dolayı balığın lüfer olabileceğini söylediler.güçlü bir makina istiyorum forumda bakarsanız iskenderun bölgesinde avlanan ustalarımızın tuttuğu devasa imtiyazları görürsünüz balık konusunda kıyıdan çok büyük balıklar tutulabilen bir yer burası.

5. Adil Akırmak

Levent bey sizin kacırdıgınız balıgın ne oldugu anlamak için misina kopma yerine bakarak anlarız 1-2 denemeden sonra koptuysa levrektir jilet gibi kesilmiş ise lüferdir.
    Surf takımları sahilden uzak atıs için tasarlanmıstır.Mesela istanbul bogazında balık 100 metre üzerinde cıktıgı içi oraya atıs erimi saglıyacak sekilde üretlimiş takımlardır.
    At-cek avcılıgı ise hafif makinalar ve kamısları esnek 5-60 gr atarlı kamıslara sahip takımlardır.
    Anladıgım kadarıyla siz kıyıdan yemli takımlarla avlanıcaksınız.Ozaman en ideali 3.30-3.60 m arası kamıs ve 60 lık kafalı bir makinadır.
    Sizin 80-100 lük kafa bir makinayı secmek istemeniz normal cünki cok gücsüz bir makinayla büyük bir balık kacırmıssınız.Fakat arada söyle bir fark var shimano ve daiwa bu dalda gercekten kendilerini ispatlamıs gücteler.Nexave 40 lık kafanın 9 kg lık levregi cektigini belirtmiştim.Aslında bu makinalarla uygun kalama ayarı ve güclü bir misinayla kıyıdan cekemeyeceginiz balık yoktur.
    Sunu belirteyim mesela x markanın 80 lik kafası mı daiwanın 30 luk kafasımı diye bana sorsalar?
    Hiç düşünmem daiwa derim zaten aradaki fiyat farkıda bunu gösterir.
    Fakat daiwanın fiyatı gercekten cok fazla üst düzey 40-60 lık kafaya pek aklınız yatmadıysa size RYOBI ECUSIMA 8000Vi jopan devini öneririm sizi hiç bir sartlarda yolda bırakmayacaktır.Sonucta kefili japonlar dimi:)
    İlave sorularınız olursa bildigim kadarıya cevaplamaya calısırım.
    Saygılar...

Elbetteki

6. LEVENT80TR

LEVENT80TR LEVENT

AYNEN MİSİNA SANKİ JİLETLE KESİLMİŞ GİBİYDİ.ryobi 8000 vi güzel görünüyor fiyatıda uygun.evet ben uzağa atmak istiyorum beklemeli av yapıcam ve büyük balık peşindeyim.bu makina gerçekten hoşuma gitti.birde kamış ayarlayınca tabiki örgü misinayla tam set olur diye düşünüyorum.çok teşekkürler.birde ben sağdan sarabiliyorum bu makinada kolun yönü deyiştirilebiliyormu acaba

Son düzenleme: 22 Aralık 2009
  7. LEVENT80TR

LEVENT80TR LEVENT

baktıkça yorum okudukça kafam karışıyor yok ben illa shımano surf makina alıcam at çek içinde kullanabileceğim bir makina olacak herhalde sipariş edince kurtulucam bu işten.

8. modena

modena

bende yeniyim ama tavsiyem shimano catana RA4000 40 lık makina 3+1 rulmanlı kalaması 3 diskli acayip hafif bir okadar güçlü karbon gövdeli ve 71 tl...bence sende almalısın...ha bir de unutmadan yüksek devirli...

9. Adil Akırmak

Levent bey bu saaten sonra benim size bir sey söylememin anlamı yok siz kafaya takmısınız bir kere shimano surf diye.Foruma konuyu acmadan öncede o vardı aklınızda degisen bir sey olmamıs kim ne yazsada degişmezde zaten.Önemli olan sizin mutlulugunuz tabikide hersey kendi seciminiz.
    Size bu kadar dili pişman olmamanız için döküyorum.Hem atcek hemde surf makina imkansız.Bunun sebebide at cek komple takım biz max.500 gr dan kurarız sadece surf makinası 600-700 gr.Bu nedemek ben bütün gün at cek avcılıgı yapabilirim ama sizin surf makinayla kollarınıza kramp girer.Surf makinaların üretilmesinin tek amacı uzak mesefa atısıdır.Sizin kıyıdan yemli ve atcek avcılıgı için yapıcagınız surf makina tercihi inanılmaz bir hata olucaktır.
    Diyorsunuz ki merada cokbüyük balıklar cıkıyor.Cıksın makina kullanmayı bilmedikten sonra en kalite makine en kalite misinayı kullansanızda 50 liralık makinanın cekecegi balıgı 300 liralık makinayla kacırırsınız.
    Keske diger forum üyeleride yorum yapsada yanlıs bir secimde bulunmasanız...
    Saygılar...

Son düzenleme: 23 Aralık 2009
  10. T-una

T-una TUNA

Favori Kamış:
    Shimano Hyperloop AX Surf TE 420.150
    Favori Makine:
    Shimano Ultegra 5500 XSB
    Levent80TR,

Surf takım ile at-çek tartışmalarında bende bir süre önce bulundum...

Şimdi bende de imzadaki surf takım var toplamda K. 450+ M. 565 1015gr, yalnız yıllarca deneyim kazanmazsan bunla at-çekten verim ve zevk alman çok zor ben bunu anladım kendi adıma... Yoksa bende burdaki yorumlara göre senin gibi hallederim diyordum. Yine kasılır atış tekniği oturtulursa halledersin ama çok zorlayacağı için zevk olayı başka...

Yoksa Surf takımlarla sahte atışlarını dünya yapıyor. SurfCasting araştırdığın her yabancı site atçek tekelinde diye düşünülen Sahte Balıktan ilk lafı başlatıyor.

Hatta Antalyada; Surf takımlara ne gerek var denilen bir ortamda, 60'lık makine ve 4.20 Lineaffe tele kamış ile extra ağırlıksız 13gr sahteyi çok iyi mesafeye atan üstadlar gördüm... Fakat balık avında 10lu yıllarında kendisi...

Sanırım bu birazda, bütçeyi zorlayıp hepsi bir arada olsun isteğinden kaynaklanıyor, özeleştri yapmak gerekirse...

Ama sabırsızlıkla siparişi verip sonra mutsuz olmanı istemem bu yüzden yazmak istedim, burdaki üstadların yorularına önem vererek biraz daha araştır düşün derim...

Kolay gelsin...

11. modena

modena

bence bu yazıyı dikkate almalısın...tavsiyelere uy derim...tavsiye edenler bilenler çünkü...

12. LEVENT80TR

LEVENT80TR LEVENT

arkadaşler ustalarım banada hak vrin geçelim başka formları bizim sitemizde bile önerilen makinalar için ne yorumlar yapılıyor okuranız kafamın karışmasını normal karşılarsınız.shimano dememin sebebi işte bu yüzdendir en iyi makina markası bu ise şimdiki kullandığıma göre en kötüsü bile bana süper gelir diye düşündüğümden böyle söylüyorum.çok teşekkür ederim sizlere ilginizden dolayı
    son durum ne derseniz 40 en fazla 60 kafalı iyi bir makina alayım diyorum at çek yapmayı istiyorum aynı zaman da uzağa atmayı istiyorum ama öncelik hangisi derseniz uzağa atmak derim.yemli uzağa atacağım yani sizin dediklerinize göre surf makina alıcam yada yarı surf makina alıcam.ama bu 100 lük kafalardan falan vazgeçtim 30 luk misinayla 350 metre sarması beni ne ırgalar atsam atsam atacağım 70-80 metre (bence zor)o yüzden 40 lık hafif bir makina yada 60 lık bir makina düşünüyorum.hem hafif küçük bir makinayla zorda olsa at çek te yaparım belki demi :) tamam ustalar kızmayın küçük boyutlu bir makina alıcam şu catana ya ne dersiniz.

13. Adil Akırmak

İşte şimdi dogru yoldasınız.Bizim size kızmak ne haddimize estafurallah.Amacımız amator balıkcılıgı dogru malzemelerle sıkıntısız yürütebilmesini saglamak.
    Catana benim at cekte kullandıgım makina.Gayette kullanıslı ve güvenilir bir makina sonucta shimano markası adı altında.
    Eger durumunuz varsa yeni aldıgım nexaveyi tavsiye ederim.Catanadan daha güclü daha üst seviye makinadır.Aradaki fark 50 ytl kadardır.
    Benim tercihim önden kalamalı olmasıdır.
    Artık secim sizin her 2 makinada uygundur.
    Saygılar...

14. T-una

T-una TUNA

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Shimano Ultegra 5500 XSB
    Sevgili Levent80TR,

Öncelikle şu diyeceğimi hemen benimsemeye çalışmanı isterim;

Balık Avı ve (edindikten sonra başlayacak) Shimano Sevdası/Bağımlılığı tek seferlik bir alışveriş ile asla geciktirilemeyecek/bitmeyecektir, bitmezzzz :D

Bu yüzden bütçene göre şöyle güzel bir Surf Kamış ve Makinesi edin, ustalarıda daha fazla germe:p ve güle güle kullan :) ...

Sonrasında, inanıyorum ki en kısa zamanda bir atçek takımıda edinirsin inşallah...

Bende başta senin gibi düşünüyordum, sonuç ise aynen yukarda sıraladığım gibi oldu :D

15. LEVENT80TR

LEVENT80TR LEVENT

arkadaşlar son bir rica catana dan vazgeçtim.sizce Shimano nexave 4000 rb mi yoksa Shimano nexave 4000 fb mi tercih etmeliyim.şimdiden teşekkürler

16. LEVENT80TR

LEVENT80TR LEVENT

evet kararımı vedim 4000 fb alıcam
    herkese teşekkürler kararsızlığımla verdiğim rahatsızlıktan dolayı özür dilerim.çok sağolun herkese teşekkürler.makina gelsin kullanınca tekrar bilgi vericem.

17. Adil Akırmak

Makinanızla ilk büyük balıgınızı cekerken tahmin ettiginizden de büyük olucak cünkü makinanızın gücü size daha kücük bi balık havası yaratacak.
    Hayırlı olsun.

18. T-una

T-una TUNA

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Shimano Ultegra 5500 XSB
    Hayırlı olsun,

Umarım içinize sinmiştir...

Trofe haberlerini bekliyoruz, güle güle kullan...