Lutfen Mercury 3.5 HP hakkinda yardim.

Konu, 'Motorlar' kısmında berto07 tarafından paylaşıldı.

1. berto07

berto07 Bertan

merhaba dostlar sanirim forumunuzun en yeni uyesiyim :) oncelikle aranizda olmaktan mutluluk duyarim.

bu sene cok heves ettim ve ilk motorumu almaya karar verdim. bot olarak 2.9 m sisme bot kullanmayi dusunuyorum.(botun agirligi 22 kg) Motor olarakta butcem mercury 3.5 hp 'ye veya tohatsu 3.5 hp yetiyor. Fakat ikisi arasinda kararsiz kaldim. nedenine gelince, mercury almayi kafama koymustum fakat yabanci forumlarda ve bir kac tane review sitesinde cogu kisi sikayetci motordan. mercury nin 2.5hp ile 6 hp arasindaki motorlarindan uzak durun diyorlar. Genelde motorun calisirken aniden durmasi ve tam gazda adniden durmasi gibi sorunlar cok oluyormus. motor dizaynin iyi olmadigini ve sorun yarattigini dusunuyorlar.

simdi soyle bir gercekte var tabiki, motor u kullanmasini bileceksin dikkat edeceksin yoksa her motorda sorun yasanir.

Ama ben yinede size danismak istedim. Tecrubelerinize dayanarak hangisini onerirsiniz. tesekkur ederim. saygilar.

2. tncr

tncr tuncer

hocam mercury hakkında yazılanlar bence asılsız. şayet 5hp 4 stroke dünyada en çok satan motorlar arasında ilk sırada.

3. kurbagaprens

kurbagaprens Ergin DEMİROĞLU

Favori Kamış:
    Major Craft Solpara 274 up to 50.gr
    Favori Makine:
    Shimano Stradic C3000HGFK
    En İyi Avı:
    1 cm Lepistes
    Mercury hakkında bahsi geçen problemleri de daha önce hiç duymamıştım. Tohatsu da hiç fena bir motor değil. Eğer şüpheleriniz varsa tercih edebilirsiniz. Yalnız benim tavsiyem 5-6 hp gibi bir motor tercih etmenizden yöne olacaktır. Ben 4 hp Yamaha kullanıcısıyım. Zira 260'lık ızgara tabanlı bir botta 4 hp kullanıyorum. Ve genelde yalnız oluyorum. Ancak kafi geliyor. 2 kişi hatta 3 kişi çıkacağınız avlar olacaktır. Dolayısı ile o motor size yetmez.

4. enez22

enez22 irfantunalı

Favori Kamış:
    Shimano Catana
    Favori Makine:
    Shimano Catana
    En İyi Avı:
    levrek 3 kg,sinarit 5 kg.
    Benden tavsiye ( bu konuda forumda yazılmış çok konu var, araştırman iyi olur ) biraz daha kuvvetli olsun alacağın motor.
    Hayırlısı olsun.

5. Querorz

Querorz Fatih

Mercury, Yamaha ile birlikte tekne motorlarının kralıdır. Bir kac tane talihsiz yoruma denk gelmişsiniz muhtemelen. Mercury iyi degilse iyi motor yoktur :) . Hele Tohatsu ile kıyaslamak büyük yanlış olur.

6. cemxmox2

cemxmox2 mete

Hocam bircok yerde mercury 25hpye kadar motorlarini tohatsu ya japonyadaki fabrikada urettiriyor diye duydum
    Fakat dogrulugunu bilemiyorum.Ben tohatsuyu alirken bayisine sordugumda o da oyle demisti

7. berto07

berto07 Bertan

tekrar merhaba dostlar cevaplariniz icin cok tesekkur ederim. motor gucu konusunda tavside bulunan arkadaslar, aldigim bot 700 lira degerinde ve max. 3 hp destekliyor. kiyidan max. 300m kadar acilip olta ve arada kiyaya yakin sirti atmayi planliyorum. hem guvenlik acisindan hemde motor gucu yuzunden pek acilmayacagim zaten. bottaki agirlik 200 kg gecmeyecegi icin sanirim pek sorun olmaz diye dusunuyorum. tabi siz daha iyi bilirsiniz sonucta hic tecrubem yok ilk kez cikicam :)

Mercury motor sorunlarina gelince, biraz daha arastirdim yorumlarin %99 u USA den yapilmis ve hepsi karburator yuzunden olusan sorunlar. USA satilan yakinlarin cogunda ethanol bulunuyormus ve sanirim ethanol u yakit koyunca karburator e zarar veriyor yada tikiyor. motor bilgim pek olmadigi icin anlayamadim o kismini :)

Eger mercury veya baska bir motor alirsam yakit konusunda dikkat etmem gereken hususlar varmidir acaba ? ve motor sagligi acisindan yakita ek olarak koymam gereken kimyasal gerkiyor mu ? Tesekkurler saygilar, sevgiler.

8. kurbagaprens

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    1 cm Lepistes
    O beygirde bir motor zaten yakıtı koklayarak gider. Yakıt konusunda pek derdin olmaz. Tahmin ediyorum zodiac tipi değil de göl tipi aynasız bir bot alıyorsun. Ayna tahtası olmayan. Antalyada da olsan aslında denize pek uyumlu değil. Çok dikkat etmeni ve yeleksiz botta olmamanı tavsiye ederim. Şimdiden hayırlı olsun. Rastgele

9. night fisher

night fisher fatih

Favori Kamış:
    kendisinin dizayn ettiği muhtelif kamışlar
    Favori Makine:
    çançinçon çinişi makineler
    En İyi Avı:
    kırlangıç 8.4 kg
    6hp ye kadar,tohatsu-mercury-mariner-evinrude aynı motorlardır(birebir aynı,tohatsu fabrikasından çıkma)
    Tohatsu -evinrude 8-9.8-15 hp ler aynı motordur.
    Tohatsu-mercury(mariner) 6 hp ye kadar aynı,30 hp ye kadarki modeller ise farklı olmak üzere yine tohatsu fabrikasında üretilmektedir.
    Bu durumda mercury-tohatsu 3.5 hp 4 t tartışması anlamsız olmakta:)
    Birebir aynı bu motorların piyasa satış fiyatları ise şöyle,
    mercury 2689 tl
    mariner 2689 tl
    tohatsu 2295 tl
    evinrude 3448 tl
    kaynak deniz motorum.com

10. berto07

berto07 Bertan

Tavsiyeleriniz icin tesekkur ederim. evet bot aynasiz. intex mariner 4 aldim baslagic olarak :) belki seneye daha iyisini alirim. tavsiyelerinizi goz onune alarak can yeleksiz kullanmayacagim. saygilar.

11. berto07

berto07 Bertan

Fatih abi onu bende duymustum ve arastirdim dogrudur. konuya o kismindan bakinca sonuna kadar haklisin. ama yinede 4-5 tane olumsuz yorumu okuyunca hevesim kursagimda kaldi ve kafamda bir suru soru isareti olustu. o yuzden boyle bir konu acma geregi buldum. sonucta burda onlarca tecrube sahibi balikci dostlar bulunuyor :) saygilar.

12. night fisher

night fisher fatih

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    kırlangıç 8.4 kg
    Yukardada belirttiğim gibi,mercury,6 hp ye kadar motoru tohatsuyla aynı motoru ürettiriyor,dizaynı ,mühendisliği tohatsuyamı ait,yoksa mercury'emi, bilemiyorum.Amerikalı bu motorun tohatsu olmasından kıllanıp(mercury nin Amerikada iki fabrikası mevcut) eleştiriyor da olabilir,hakikaten tohatsu motorun beklenen mercury kalitesine ulaşamayıp,bu hp motorların sorunlu olmasıda olabilir.
    Karbüratör konusuna gelince,bu motorlara benzini koyarken iyice süzmek ve depoda benzinin uzun süre durmasına müsade etmemek gerekli(arasıra depoyu iyice temizlemekde lazım),malesef doğru dürüst bir süzgeç sistemi yok(karbüratöre giden yerdeki süzgeç yetersiz),o yüzden memenin tıkanma ihtimali yüksek,bu durumda denizde stop edip çalışmaşsa,gazı yükseltip(en az yarım gaz) çalıştımı o gazla devam edip kıyıya varmaya çalışmak lazım(bir saniyeleğine gaz kısılıp,vites geçirilip tekrar gaz verilir ,zordur yapmak:( )
    İkinci yöntem,teknede devamlı bir 11 nolu lokma başlı tornavida bulundurup ,karbüratörü sökmek var ama,anlamak lazım:)
    Neticede sana tavsiyem tohatsu 3.5 hp al,bak keyfine şeklinde olur.
    not; kullanım sonunda ,mutlaka karbüratördeki benzinin bitirilmesi gerekli,üstten depoluda benzin girişi vanası dış depo konumuna getirilip,dış deponunda sibobu motordan çıkarılıp ,motor stop edene kadar çalıştırılır.

13. cemxmox2

cemxmox2 mete

Hocam arkadas 4 zamanli alacak sanirim.4 zamanlids ksrburatordeki benzini bitirmeye gerek olmamasi lazim.Yag olmadigi icin karburatorde birikme yapmiyor.

14. kurbagaprens

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    1 cm Lepistes
    İçerde tortu yaptığı için uzun süre kullanılmayacağı durumlarda kesinlikle tavsiye edilir. Yani bunun 4 ya da 2 zamanlı olması ile bir alakası yok.

15. night fisher

night fisher fatih

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    kırlangıç 8.4 kg
    50 gr. benzin kalır,harca gitsin,kıtibiyozluğun lüzumu yok:) kurudumu,tortu,toz yapar,söker bi gün karbüratörü o arkadaşın:)

16. cemxmox2

cemxmox2 mete

Hocam yeni motoruma Tohatsu servisi ilk calostirmayi yaparken karburatordeki benzini bitirmedi.Israrla sordugumda da gerek yok dedi.Bence yeni nesil benzinler cok kaliteli tortu yapcagini dusunmuyorum ama her ihtimale hore gercekden bitirmek lazim o zaman.

17. night fisher

night fisher fatih

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    kırlangıç 8.4 kg
    Serviste sana motoru kaldırmayı,indirmeyide göstermişlerdir,ama senin aklında benzin bitirilecekmi bitirilmeyecekmi konusu kalmış:)
    Motorculuğun yazı var,kışı var,hergün çıkılacağı,6 ay yatacağı zaman var.Benzini bitirme alışkanlığı edinirsen ne ala:) Yok servis böyle dedi deyip devam edersen,o servisle sık sık teşviki mesaide bulunursun:) akraba olursun:)

18. cemxmox2

cemxmox2 mete

Aynen hocam adam indirmeyi kaldirmayi gosteriyordu ama benim aklim surekli yok benzin de yok rodaji nasil yaparim gibi sorularla mesguldu.Hal boyle olunca da aslunda indirip kaldirmayi evde tek basima zor buldum:) En komigi de, motoru aldikdan sonra benzin koycak bidon bulamamistim su sisesiyle goturduk benzini, adam o kadar para veriosun motor aliyorsun getirdigin benzine bak diye yarim saat gulmustu bana:)

19. berto07

berto07 Bertan

Tavsiyelerin ve görüşlerin icin cok teşekkür ederim fatih abi. Verdiğin tiyolar, ilk deniz motorunu alicak bir kisi icin altın degerinde :) artik deneye deneye öğrenicez :) tekrar teşekkür ederim saygılar.