kırmızı benekli dağ alası ne kadar büyüyebilir? ben 34 cm den büyük görmedim ama büyük babam oun kardeşi ve köyde sorduğum insanlar 3-4 kg lık yakaladıklarını söylüyorlar acaba abrtıyorlarmı yoksa dağ alaları yaşama şansı verilse o kadar büyürmü
kısa bi hikaye anlatayım; piknik için gittiğim bi yerde ellerinde oltalarda geçen çocukları gördüm.suya doğru yürüyorlardı, hemen arkalarından yürüdüm ileride yetiştim onlara. su o kadar pisdi ki balığın orada yaşıyor olmasına ihtimal vermiyordum.tuttukları balıklara bi baktım balık demek yanlış olur, gördüğüm resmen "larva" idi.serçe parmağı kadar balıkları toplamışlardı poşetin içine, ve o gün anladım ki balıkların azalması/tükenmesi türkiye için bi süpriz değildi. biz insan faktörünü bir kenara bırakıp, zirai ilaçların sularımıza karışmasıyla oluşan kirliliğin sebep olduğu balık ölümlerini baz alarak konuşursak, çocuklarımıza utanarak anlatacağımız kiloluk balıkları tutmayıverelim derim.
bilinçli avcılık yapılsa hiç bir şekilde tehlike oluşmaz siz çocukları diyorsunuz büsbütün adamalar 10 cm geçmeyen alaları aldıklarını gördüm nasıl bir zihniyettir anlamıyroum balığın bu kadar bol ve ucuz olduğu bir yer hadi diyelim yemek maksatlı tutuyorsun bırak iki sene dahada 20 tane yavru tutacağına bir tane tutarsın akrabalrımdan var serpme ile avlanan neden bu kadar küçük balığı alıyorsunuz 2 sene sorna tutsanda bir şeye benzese dedim cevapları ben tutmasam başkası tutacak ben salsam başkası alacak bilgilendirme bilinç yok jandarma desen umrunda değil adamlar işi gücü bırakıp dere kenarlarında mı gezsinler toplumumuz çok haysiyetli olduğu için kimseyi görsede şikayet etmez sonuçda ispiyonculk kötü bir iş düşüncesi var bu greanpace felan da hikaye iki eylem yap bağış topla parayı kap tmm dır icraat yok
en iyi çözüm ayrı ayrı zamanlarda tüm göl ve akarsularımızın en az 3 yıl süreyle avcılığa yasaklanmasıve bunun çok ciddi bir şekilde denetlenip cezalandırılması. mesela abcde gibi 5 gölü olan bir ilde . her yıl bir gölü kapatırsınız 5 yıl süre ile avcılığa . fahri avcılık müfettişliği gibi bir çözüm de olabilir.trafikte var sağlık sisteminede getirilmesi planlanıyor.avcılık için neden olmasın.alırız elimzie fotoğraf makinasını tırıvırıyı gördükmü çekeriz fotosunu yazarız cezayı.
denetimin çok sıkı yapılması gerekiyor ki, şuan türkiye'de yapılanların yarısı yasadışı ama herkes yasalmış gibi yapıyor ve hayatına devam ediyor yani yasada neyin yazdığının bi önemi yok, neyin yasak olduğunun da.
İki farklı öneri, ikisi de mantıklı. Onu bunu suçlamakla, eğitim şart demekle, topu başkalarına atmakla vs.vs. olmuyor. Meselenin sorumlusu, yetkilisi meseleye samimiyetle çözüm arıyorsa al sana iki farklı çözüm önerisi... Ha! onlar için hava hoşsa ne olacak, bizler yine üstümüze düşeni yapacaz ama değişen bişey olmayacak.
(serpmeyle avlanmak yasak mı?bi zamanlar çok sevcerdim serpmeyi çok da iyi kullanırdım.) evet abi serpme yasak ağın her türlüsü yasak germe serpme tırıvırı sadece nisan eylül arası sahte yelmelrle mepps ve sahte böceklerle avlanılabilir.Herkezin zeki farklı ama ben serpme ile ala balık tutmanın zevkli olmadığını düşünüyorum .
Trabzondan yazdığına göre, bilmen gereken şey Maçka Çoşan Dere, Of Solaklı deresi gibi... vs. büyük derelerde Karadeniz alası da var. Bunun yavruları da kırmızı beneklidir. Ayrıca 1500-2000 m rakımın üzerinde göl formu kırmızıbenekli alabalık var. Deniz alasının 17 kg luğu, göl alasının 3 kiloluğunu ben gördüm.
yakup abi bilgilendirmen dolayı teşekkür ederim alabalık avında uzman biri olduğunu düşünerek birşey sormak istiyorum alabalık av yasağı olduğu dönemde eylül nisan arası yakala bırak yapılmasının sakıncası varmıdır.
Tabi ki sakınca vardır. Bence bu aralıkta antremanı derelerin aşağısında tatlısu kefali, tatlısu levreği, siraz ve bıyıklı balık avı ile yapmak lazım. Eğer Trabzondaysan tavsiyem sabah ezanıyla kalkıp sahte balıkla at çek yapıp denizde çok güzel balıklar avlayabilirsin. Farozda, Maçka deresinin denize aktığı yerde, otoyol kenarlarında, T lerde vs... Yine zargana için çok verimli bir zaman.
abi ben rizede oturuyorum zaten bu levrek işine kafayı taktım başlıyacağım ama sabah suyu diyorlar sabah o kadar erkenden aracım olmadığı için gitme imkanım yok acaba akşam üzeri yada sabah 7 den sonra yakalama şansım olmazmı .
Sabah olmaz ise hiç levreği düşünme, zargana ve lüfere bakabilirsin. Rizede araç lazım değil, geç yoldan karşıya in deniz kenarına, istediğin yerden at. Trabzondan daha bol levrek çıkabilir.
yakup abi malesef brlarda lüfer yok zaragdna işte 3-5 yakalanıyorda ben pek zevkli bulmuyorum zargana avını köyde oturduğum içinde sabah en erken sahile 7 de inebilirim anladığım kadarı ile levrek sabah yemlenmesinide bitirmiş oluyo birde bu akşam suyu diyorlar akşam yemlenmesi saat kaç aralıklarında oluyor