Makaradaki burgu makarna (misina)

Konu, 'Misinalar' kısmında feyizu tarafından paylaşıldı.

1. feyizu

feyizu Feyiz

Favori Kamış:
    Lineaeffe Turnafresh 3.90 surf/Okuma Avenger AV65a
    En İyi Avı:
    Torik 8.5 kg
    Sevgili arkadaşlar merhaba;

Geçen hafta yeni bir makina aldım,satıcı adet olduğu üzre hem ana makaraya hem de yedek makaraya misina sarıp da verdi.Ana makinaya 0.35 yedeğine de 0.40 sardı ve sardığı misinayı da övmeyi ihmal etmedi.
    Gel gelelim daha haftası dolmadan 0.35 misina makaradan çıkarken burgu makarna gibi çıkmaya başladı..Derken yedek makarayı taktım 2-3 saat sonra aynı durum 0.40 da da görünmeye başlayınca satıcının kulaklarını çınlatıp malzemecinin yolunu tuttum.Aman üstadım durum böyle böyle bana gam yapmayacak bir misina dedim,hiç tereddüt etmeden raftan bir misina alıp "isterseniz makaradan yere sağıp sonra tekrar makaraya sarabilirsiniz,asla gam yapmaz" diye misinayı uzattı.Alıp eve geldim ve makaradaki burgu makarnayı bir zahmetle boş bir makaraya sarıp yeni misinayı keyifle yükledim makaraya.Gerçekten elde ipek gibi kayıyordu misina..uzatmayayım yeni misinanın haftası olmak üzere ve maalesef gecikmeyle de olsa aynı burgu makarna emareleri görünmeye başladı bu misinada da..kıyı oltacılığında uzman sayılmam ama yaklaşık 8-10 yıldır da 2 kamış 2 makina eskittim hiç böyle bir durum yaşamadım..kendime bakıp acaba hatalı bir şey mi yapıyorum diye yok,her zamanki bağlama şekilleri,her zaman kullandığım olta,çapari vs. makara misinasının ucunda paslanmaz fırdöndü ve firkete,her takımın başında muhakkak fırdöndü ve yine hemen her takımın ucuna da fırdöndülü kurşun..bu yıllardır uyguladığım bir yöntem ve hiç de bir olumsuzluk hatırlamıyorum.
    Şimdi de aklıma yeni aldığım makina takıldı,acaba makinanın misinanın gamlanmasında bir olumsuz etkisi olabilir mi diye..Biraz uzun oldu ama durumu tüm yönleriyle yazayım da eksik tarif edilen bir husus kalmasın istedim.
    Bu konuda tecrübesi olan ustalarımızın bilgi ve tavsiyelerine ihtiyacım var..eğer makina,olta konusunda yazdıklarımda bir olumsuzluk bulunmuyor ise kabahati yine misinada bulup bir misina daha alacağım mecburen, bu yüzden gerçekten gam yapmayacak,makarada kullanılabilecek sağlam ve düşük hafızalı bir misina önerisine ihtiyacım var.
    Vakit ayırıp yanıt verecek arkadaşlarıma şimdiden teşekkür ediyor hepinize gamsız takımlar,iyi avlar diliyorum.Sağlıcakla kalın.

2. Bahsettiğiniz olay bizim GAm dediğimiz olay..Bunun pekçok nedeni olabilir..Makinedeki Misinayı makaraya yönlendiren rulmanın dönmemesi,Misinanın kendi özelliğinden,Misinanın makinaya hatalı sarılması,At-çek avlarında sahtenin dönerek gelmesi....vs

3. 56561

56561 Yücel

Favori Kamış:
    Daiwa Sensor Red Surf 4.00, Daiwa Procaster Samfish 2.10
    Favori Makine:
    Shimano Catana 4000FA, Ryobi Ecuisma 8000vi
    En İyi Avı:
    10.5 kg rus kefali, 5.250 Levrek, 1573gr kofana
    Üsttteki açıklamalara ek olarak misina sarımı esnasında misinanın gergin tutulması da gam yapmasına neden olur. Aynı şekilde makinaya misinayı sararken makaradan misinanın düzgün boşaltılmaması çok şiddetli gam yapmasına neden olur.

4. mr_zagg

mr_zagg zeki

Favori Kamış:
    V.s, v,s. v,s....
    En İyi Avı:
    hedefime az kaldı...
    misanın ne şekilde sarıldıgını bilmiyorum. fakat misanın makaradan makineye sarılırken özellikle büyük bobinler yerde sabit durur ve makineye sarılma esnasında misina bobinin üst kısmında kayması ile makineye sarımı yapılır bu GAM dediğimiz olayın en büyük nedenidir. tavsiyem küçük makara misina alınız 300-600 mt civarı. Küçük makaranın ordasına bir cubuk v.s geçiriniz ve yere paralel gelecek şekilde sabitleyip ( bir başkasının yardımı veya sabit bir cubuga takıp yapınız) makineye sarınız. önemli olan makaranın dönerek misanı boşaltması ve misinanın makineye aynı şekilde sarılmasıdır. bunu yaparken misinayı cok fazla gergin sarmayınız.

5. feyizu

feyizu Feyiz

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    Torik 8.5 kg
    Erdal,Yücel ve Zeki kardeşlerim,
    vakit ayırıp beni aydınlattığınız için çok teşekkürler..öncelikle makaranın misinayı yönlendiren minik klavuz bilyesine baktım sorun yok serbestçe dönmekte..yine de minik bir parça gres sürdüm açarak..Bu arada tesbitleriniz doğru,satıcı makaraya ilk misinayı sararken oldukça büyük bir bobinden sardı,bobin yere paralel bir konumda duruyordu..sonrasında yeni aldığım misinayı da ben aynı şekilde sardım..yani misina makarasını yere bıraktım,makara kah yere paralel durdu misina üzerinden boşanıp geldi, kah hoplayıp zıpladı sarım esnasında..sanırım en büyük olumsuzluk bu; zira her üçünüz de aynı konuya değinmişsiniz..Şİmdi ne yapayım sizce? makarayı bir boş bobine boşaltıp misinayı iki kez aktararak sonunu başa getirerek sarmayı denesem yani gamlanan kısmı kamış makarasının altına sarsam bu misinayı zayi etmesem ne dersiniz işe yarar mı?
    Yok işe yaramaz diyorsanız yola revan olayım geç olmadan; gidip malzemeciden önereceğiniz (markası,cinsi,yeri vs) yeni bir misina alayım.
    Sağlıcakla kalın arkadaşlar.

6. RainboW

RainboW Sertan

Makinanıza yeni misina sardığınızda kamışınızın atarına uygun kurşunu direk klipse takarak herhangi bir takım kullanmadan 3-5 kez atabildiğiniz kadar uzağa atıp çekmeniz sarım esnasında gam yapan misinayı düzeltip misinanın kafaya oturmasını sağlayacaktır. Denemenizi tavsiye ederim...

7. feyizu

feyizu Feyiz

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    Torik 8.5 kg
    Evet bu yöntemi de bir arkadaş tavsiye etmişti,ben sarım sonrası akıl edip de yapmadım ama gamlanma başlayınca arada sırada uyguluyorum,teşekkürler ilginiz için.

8. sonder

sonder seyfi

Favori Kamış:
    kasnak olta
    En İyi Avı:
    şimdilik yemi alan gidiyor
    Aynı olay bana da oldu. Satıcı makine makarasını aynı şekilde sardı, o an o kadar dikkat etmedim şimdi bu başlığı okuduktan sonra olayı daha iyi kavradım,
    misinayı henüz kullanmadım. Fakat makarada ~200 m misina var boşa atmayla bu metrajı düzeltemem, sanırım tek çare misinayı tekrar bir bobine sarıp sonra tekrar bobinin dönerek boşalan misinanın gam oluşmadan makineye sarılması, bunu anlamanın tek yolu misinanın bir miktarının yere boşaltılması ve oluşacak şekle bakıp karar verilmesi.

Konuyu açıp bilgilendirdiğiniz için sağolun. Öğrendikce cahilliğim artıyor.

Son düzenleme: 8 Kasım 2008
  9. Yücelim yazıma ilave ettim dediğin benim anlattığım nokta..Hatta bu konuda daha önceki mesajlarımda detaylı bilgi vermiştim..

Son düzenleme: 8 Kasım 2008
  10. Feyiz ..
    Profil ayarlarına yaşınızı,nereden katıldığını yazarsan sevinirim..Böylece hitaplarımız daha doğru olur:)

11. feyizu

feyizu Feyiz

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    Torik 8.5 kg
    Derhal, üye olurken acilen kamışlar konusunda bilgiye ihtiyacım vardı ve bu bölümleri ertelemiştim gecikmeyle de olsa tamamladım.
    Selamlar,sevgiler.

12. KingFish_Lüfer

KingFish_Lüfer

Favori Kamış:
    bir igne yeteri kadar misina olsun yeter gerisini ben hallederim
    En İyi Avı:
    en büyük balıgımı hatırlamıyorum ama varsa deniz kızı yakalamak isterim
    bir ilavede ben yapmak isterim bilmem katılırmısınız : ustaların yukarıda degindigi konulardan başka eger ki makinenize haddinden fazla misina sarmış iseniz aynı sorun olabilir atış esnasında misina çok çabuk boşalacagından daha kamışın yüzükleri arasında dolaşma yapabilir bu konuyada dikkat etmenizi öneririm.

13. Feridun

Feridun feridun

Favori Kamış:
    El oltası
    En İyi Avı:
    Kaya balığı
    Feyiz abi benim şahsi fikrim büyük balığa atmıyorsan makinaya 0.35 yerine 0.30 kullan kamışla makina arasına 0.35 misina ile köprü yap problem kalmaz.

14. feyizu

feyizu Feyiz

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    Torik 8.5 kg
    Feridun kardeşim dur şimdi..benim için yeni bir deyim kullandın.."köprü yapmak"
    hele bir anlat bana kamışla makina arasına 0.35 misina ile köprü nasıl yapılır vede ne şekilde işe yarar?

Boğazda büyük balık dediğin denk gelirse Palamut,0.30 misina da 3-5 palamutu sallar herhalde.

15. Feridun

Feridun feridun

Favori Kamış:
    El oltası
    En İyi Avı:
    Kaya balığı
    Feyiz abi makinaya 0.30 misinayı sar kamışı aç 0.30 ile .035 düğümle 2 tur makinayı sar misinayı kamışın ucuna kadar getir fırdöndü bağla uzun lafın kısası kamışa abandığın yerdeki misina sağlam olsun gerisi peşi sıra gidiyor nasıl olsa makinadaki misina ne kadar ince olursa uzak atman o kadar başarılı olacak+gam yapma problemi ortadan kalkacak...;)
    Sevgiyle kal.....

16. feyizu

feyizu Feyiz

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    Torik 8.5 kg
    Anladım Feridun kardeşim..gerçekten iyi fikir ama şu düğüm işi biraz düşündürdü..yine de deneyeceğim bir olumsuzluk yaşarsam yazarım..Tekrar teşekkür ederim ilgin ve bilgi paylaşımın için.Sağlıcakla kal.

17. merkury33

merkury33 HASAN

Favori Kamış:
    tahta, el oltası
    Favori Makine:
    mercury90
    abim şu kısmı biraz daha anlatsan Tam anlayamadım.
    Yani demek istediğim düğüm atınca düğüm mesinaya bir yerlere takılıyor, atamıyoruz. yoksa düğümü ben mi yanlış yere bağladım?
    aslında mantıklı ve dikkate almak lazım, ben mesinanın abandığım yere hiç dikkat etmemiştim. Eh şu rat işinde çok acemiyim

18. mufi

mufi Muvaffak İŞMEN

Favori Kamış:
    kıyı balıkçılıgı standart malzeme oltakamışı ve makine
    Favori Makine:
    Daiwa GS 9
    En İyi Avı:
    her av iyidir yeterki usule uygun olsun

bu düğümü yaparsanız takılma olmaz..

makinede 30 misina sarılı iken yukardaki düğüm ile 035 ten bir 6 m.kadar yada 5 metre ilave edersek atış esnasında ki ilk gerilimde misina kopması olmaz , ancak 100 gr. lık agırlıgı 30 misina (saglıklı) ile kullanabilirsiniz..

19. IxaN

IxaN ihsan

Uyarıyorum saçma bir soru olabilir :D
    Bir şekilde tüm makarayı denize boşalttık. Örneğin 200 metre misina sarılı diyelim. Daha sonra sardık, makaradaki tüm misina tuzlu suyla kaplandı. Ondan sonra at çek avlandığımız için misinayı hep 30 metre boşalttık sardık geriye kalan 170 tuzla kaplı kaldı. Misinaya zararı olmazmı ?

20. isottevfik

isottevfik Tevfik

Favori Kamış:
    SHIMANO Catana BX 240 Tele
    Favori Makine:
    SHIMANO BIOMASTER 5000 CFB
    İhsan kardeşim, saçma olmaz meraklanma.

200 veya 300 m. sarımın tamamını boşaltma şansınız hemen hemen sıfırdır. En fazla 100-120 m. gibi boşaltım sağlarsınız.

Esas sorunuza gelince;

her sene sezon bitiminde genel bir temizlik ve bakım şarttır.
    Misina için ters yüz yapmayı öneririm, siz ve diğer arkadaşlara. Bunun için elinizde ki boş misina makaralarından 1-2 tane bulundurun, atmayın.

1- Makarayı makinadan çıkartın.

2- Geniş bir tencere veya leğene biraz ılık su doldurun.

3- Makarayı ters, baş aşağı tutarak leğenin içine yavaş ve dikkatlice boşaltımını yapın. Su hem arındıracak, hemde misinanın karışmasını önleyecektir. ( En son ucu kesinlikle kaybetmeyin, uygun bir yere hafifce bağlayın )

4- 1 saat kadar sonra, elinizde bulunan boş misina makarasına, misinanızı bir bezin arasından gecirerek, elinizle yavaş yavaş sarın.

5- Makaradan da, makinanızın makarasına normal misina sarımını yapın.

Bu işlemle misinanız hem tuzdan temizlenecek, hem de kullanılmayan al kısımda ki misinanız, yeni misina kalitesinde ters yüz edilmiş olarak kullanımı sağlanacaktır.

İyi dileklerimle.