Merhaba Geçtiğimiz haftalarda ultegra xtb makine almıştım. Gayet memnunum makinemden, 12000 xsa ve xta modelleriylede karşılaştırıldığında yanlarında minyatür ve olduça hafif bir makine olarak göze çarpıyor. Herşey güzelken, bi konu kafamı kurcalıyor. Makaraya 0,37mm misina sardığımda, makara full doluyor. Halbuki makara 0,40mm kalınlıkta, 200 metre kadar misina alabiliyor. Henüz daha ince misinalar ile denemedim, belki 0,30 yada 0,35 gibi misinalara göre tasarlanmıştır yada daha incelerdede belki aynı sorun vardır ama biraz garip geliyor açıkcası. Makine markası önemli değil, sizden ricam böyle bir sorun yaşayan varmı aranızda daha önce? yani kapasitesinde belirtilmesine daha az yada fazla misina alan makine sahibi olan arkadaşlar varsa ve beni bilgilendirebilirlerse çok sevinirim. Hatta makaranızın fotoğrafını çekip koyarsanız daha bi açıklayıcı olur. Sarılan misina: Lemaxpro worldclass 0,37mm
200 metre ama görüldüğü gibi 040'da makaradan taşacak ne yazık ki. Surf master makinemde böyle bi sorun yok mesela. Geçmiştede başka makinelerde başıma gelmişti benzer durumlar, tabi ultegrayı başka makineler sınıfında değerlendirmekte doğru değil bana göre. Şimdi tekrardan sarmayı deneyeceğim.
misina markasına göre değişmekle birlikte bazı markalarda verilen ölçülere göre anda 1 onda 2veya 3 büyük olabiliyor belkide böyle bir problemle karşılaşmış olabilirisiniz
Şimdi ben şöyle açıklayayım, makinenin kapasitesi 040mm, benim sardığım 037mm. Yani 040mm olsa belki dediğiniz gibi olabilirdi ama konu 037mm olunca durum farklılaşıyor. Yukarıdada yazdığım gibi belkide makinenin tasarlanışı ince misinalara göredir. Aslında aramızda xtb 14000 kullanan varsa ve bir yorum getirirse daha sağlıklı olacak, onun kapasitesi çok daha fazla.
Bence sorun misinanın belirtilen değerden daha kalın olmasından kaynaklanıyor. Makinalarda belirtilen değerlerin tutmaması oldukça ender karşılaşılan bir sorundur. Konu misinalar olunca ise tam tersi piyasadaki misinaların en az üçte biri kalınlık değerlerine uymaz.
Evet bir arkadaşımız geçen gün EFFE idi sanırım bir test laboratuarı kuruluşu,misinalar üzerinde ki testlerini açıklayan link vermişti. Bir çok misina belirtilen değerden daha kalın çıkmıştı. Sizde de sanırım 0,37 diye düşündüğünüz misina 0,39 veya o küsuratlarda olabilir.Hele bir de misinanız markasızsa bu ihtimal daha yüksek. Özetle sorun makinada değil,misinada.
Misinanın üzerinde 0.37 yazmasına rağmen gerçek kalınlığı 0.39 veya 0.40 dır büyük ihtimal. shimano gibi ciddi markalarda böyle sorunlar olmaz. örneğin 0.26 asso ultranında gerçek kalınlığı 0.28 hatta 0.30.
Cevap yazan herkese teşekkür ederim. O zaman benim bugüne kadar kullandığım bazı makinelerin makaraları yanlış mı dizayn edilmiş? çünkü aynı misinayı, benzer kapasiteye uygun makaralara denediğimde hiç bir sorun yaşamadım. 037mm olan misinanın, dediğiniz gibi 0,40mm olduğunu saysak bile makarayı tam olarak doldurması gerekmiyor mu? ultegra xtb 5500, 040mm 200mt kadar destekliyor.
Benim aklima sunlar geliyor; 1. Arkadaslarimin dedigi gibi misina aslinda 037 degil, 040 ve uzeri olabilir. 2. Misina normalden cok gevsek sarilmistir, bu sebeple makaradan limit dolmadan tasiyordur. 3. Aslinda 200 degil belkide 250-300 vs. metre sarmaya calisiyorsundur. Ayrica misina suda islandiktan sonra makaraya sarilirken tam manasiyla gevsemeden, makaranin kapasitesini tamamlayacak sekilde sarilabilir. Tavsiyem, misina sarma araclari var, bobini koyuyorsun, sertligini ayarliyorsun ve sarmaya basliyorsun. Bu sekilde hem gevsek sarmanin onune gecmis oluyorsun, hemde makaranin alabilecegi maksimum kapasiteyi kayipsiz olarak kullanmis oluyorsun. Bende bundan var, oldukca pratik bisey...:
bence arkadaşların dedikleri gibi misinan normalden kalın olabilir,sonuçta kumpasla alırken ölçmüyoruz hiç birimiz ama makaraya misinayı sardığında en az 0.5 cm boşluk olmalı ki atarken karışmasın .been senden foruma resim ve alıntıları nasıl atacağını öğrenebilir miyim ?
Bu sitedende programi pc yükleyip hesaplayabilirsiniz... http://www.nccoastalfishing.com/linecalculator.htm
http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=19910 resim atmak için üstteki linki incelerseniz atabilirisiniz alıntı tam olarak anlayamadım?
Mehmet teşekkür ederim ilgine. Ben şu kalınlık meselesini bi araştıracağım, benim bildiğim 14LB 037 değil mi? Gevşek sarmıyorum bu arada, postaladığın gibi bir şey yok bende ama kapı koluna makarayı koyup sarıyorum desem gülermisiniz 2 X 100 var, yani 200 metreden fazla sarma ihtimalim yok. Bobin olsa dediğin doğru onda haklısın ama makara Makaradaki misinayımı ıslat diyorsun sarmadan önce? tam anlayamadım bu kısmı.
Selim Abi çok teşekkür ederim ilgine, gerçekten işime yarayacak güzel programlardan birisi şimdi indirip, akşam evde deneyeceğim.
Islattan kastim ilk atistan sonra, suyun ve takimdaki agirligin etkisiyle makarada misina toparlanir, yani evde sardigidan cok daha duzgun ve gergin olur.. ama senin sorunun bunun cok otesinde gozukuyor Birde farkli bir marka dene bakalim, 040 olarak 200mt.