Maket Balık Kazası: Sevgili Dostlar Aman Dikkat!

Konu, 'Genel Konular' kısmında koxford tarafından paylaşıldı.

1. koxford

koxford nada

En İyi Avı:
    nada
    Değerli dostlar hepinize merhaba. Bir uyarı olması bakımından, sizlere dün başıma gelen biraz tatsız bir olaydan bahsetmek istiyorum (konuyu doğru yere açtığımdan emin değilim; eğer yanlış yerdeyse moderatörlerimizin bu yanlışı düzelteceğini umuyorum). Lafı çok dolandırmadan ne olduğunu söyleyeyim önce: Dün bir vesileyle gittiğim at çek avında bir ispendek tuttum; haydi ispendeği fotoğraflayalım derken efenin can havliyle çırpınması sonucu sahtemin iğnesi elime battı ve iğneyi ancak acil serviste çıkarabildiler. Merak etmeyin, şu anda çok iyiyim; ne ağrı ne de sızı. Elimi de çok rahat kullanabiliyorum.

Olayın ayrıntıları şöyle: Efendim, kendisi taaa Moskova’da çalışırken yine balık avcılığı vesilesiyle sanal alemde tanıştığım bir Okan Abim vardır. Okan Abi birkaç ay önce yurda dönüş yaptı ve onunla yüz yüze görüşüp iyice kaynaşma fırsatı da bulduk. Tabi Okan Abi ile bir levrek avı sözümüz de var doğal olarak. Nihayet dün Okan Abi İzmir’e gelmiş, beraberce bir gece avı yapılacak. Sağ olsunlar kambersiz düğün olmaz diyerek beni de aramışlar, fakat ben sabaha kadar çalıştığım için telefonları duymamışım. Saat 21.00 – 22.00 arası uyandıktan sonra durumu fark edip Okan Abinin geldiğini de öğrenince, gitmemek olmaz deyip tası tarağı aceleyle topladım ve atladım otobüse. Ekip çok güzel, hep beraber hasret giderdik önce. Sonra fasılalarla yağan, inanılmaz güçlü ve bir o kadar da güzel bir İzmir sağnağı, biraz sohbet, biraz av derken ben ilk vuruşu aldım. İspendeği sudan çıkarınca hadi ilk balığımızı fotoğraflayalım deyip şu fotoğrafı çekiyoruz:
    Ne olduysa bu karenin hemen bir an sonrasında oluyor: Flaş patladıktan sonra efe bir çırpınıyor, elimden kayıyor ve sahtemin iğnesi avucumun etine giriyor; balık çırpınmayı bırakmıyor ve o çırpındıkça iğne iyice elime oturuyor. Ben acıyla hemen kendimi ıslak yere atıyorum, Okan Abi balığın üstüne basıyor çırpınmasını engellemek için. Derhal ekibin diğer üyelerinden kargaburun ve ışık istiyoruz. Bir terslik olduğunu fark edip koşa koşa geliyorlar. İğneyi etimden kargaburun ile çıkarayım diyorum, mümkün değil çıkmıyor; iğneyi keselim diyoruz; öyle ters bir durum ki bunu da beceremiyoruz. 11 cm’lik sahtenin üçlü iğnelerinden birinin ucunda balık, birinin ucunda ben; bir balık çırpınıyor, bir ben. Tam bir traji-komedi… En sonunda balığın boğazını parçalamak zorunda kalıyoruz onu iğneden çıkarmak için (tam bir rezalet!). Sonra misinayı kesiyoruz ve Hür Abi’nin motoruyla, bir elimde elime batmış sahte, doğru 9 Eylül Üniversitesi Hastanesi Acil Servisine…

İşte böyle, küçük gibi görünen bir dikkatsizlik en eğlenceli bir ortamın tadını kaçırabiliyor, daha önemlisi sağlığınıza zarar verebiliyor. Fotoğrafta balığı ne kadar yanlış tuttuğumu görünce, başıma gelene şaşırmamak lazım. Dolayısıyla siz siz olun, yakaladığınız balığı elinizde tutarken dikkatli tutun; sahtenizi, iğnenizi, zokanızı balıktan çıkarırken acele etmeyin ve dikkati elden bırakmayın; balığınızı kendi güvenliğinizden emin olmadan fotoğraflamaya kalkmayın.

Dediğim gibi, şimdi gayet iyiyim; endişelenecek hiçbir şeyim yok. Değerli dostlar, sizlere daim ve tadında, ama hepsinden önce kazasız belasız avlar dilerim.

2. balık kurdu

balık kurdu ercan

En İyi Avı:
    4 kilo civarı kofana
    çok geçmiş olsun. benzer bir kaza geçtiğimiz aylarda benim başıma geldi. sahteyi kurtarayım diye asılınca, sazlıktan fırlayıp koluma saplanmıştı. ben hastenelik olmadan olay yerinde çıkartmıştım iğneyi. ama acımıştı bee :)

hiç bir sahte,hiç bir balık sağlığımızdan önemli değil. bazen o anın heyecanı ile bunu göz ardı edebiliyoruz.

tekrar geçmiş olsun :)

3. fish founder

fish founder Özgür

bir anda içim daraldı,resmen bunaldım,
    bu acıyı çok ama çok bilirim turna avından,hatta video çektiğimiz anda online parmağıma girmişliğide vardır,
    kıvrandırır,acı çektirir ....

aykut çok ama çok geçmiş olsun,
    umarım herşey yoluna girmiştir ve daha iyisindir,

hastanede iğneyi çıkartmak için nasıl bir yöntem izlediler,
    izlenen yöntemi hastaneye uzak bir avlakta kendi imkanlarımızla uygulayabilme şansına sahipmiyiz ?

en son olarak valla nazar değdirdik sana,açtığın raporlara iç geçirerek sanırım :)

çok ama çok geçmiş olsun,

4. metalurjist41

metalurjist41 EMRAH

Favori Kamış:
    Ron Thompson
    Favori Makine:
    Shimano Nexave
    En İyi Avı:
    Turna, 87 cm
    Çok büyük geçmiş olsun Aykut Bey. Sahtelerle avcılık yapanların başına gelebilcek türden bir kaza geçirmişsiniz. Tekrar geçmiş olsun.

5. korayp

korayp T. Koray Peksayar

Favori Kamış:
    Shakespeare Telebeach Xcede 3.60
    Favori Makine:
    Ryobi Ecusima 6000Vi
    En İyi Avı:
    Mırmır ~ 2 x 1 kg. (=2 kg. - kısmetime çift gelmişti en olmayacak yerden)
    Büyük geçmiş olsun.

İğneyi saplanan yerden çıkarmak için bir videodan öğrendiğim bir teknik var.

Bir parça misina alıyorsunuz.

T şeklini düşünün.
    T'nin tepesi iğnenin battığı yer, bacağı iğne, tepesi ise misina olduğunu düşünün.

Yapılacak şey misinayı gergin tutup deriye bastırarak batma yönünün tersine doğru birkaç kez deriye sürtmek.

İzlediğim videoda sinek iğnenin kıvrımı tamamen saplanmış haldeydi ve bu teknikle tek seferde yerinden çıktı.

Karga burunla çektiğinizde iğnenin kırtık kısmı ete daha beter saplanıyor. Sanırım misina sayesinde iğnenin girme doğrultusunda izeldiği yoldan serbestçe çıkabilmesi sağlanıyor.

Sizin durumunuza uyar mı bilmiyorum ama bence acil durumda denemeye değer...

6. big bear

big bear ahmet ihsan candaş

geçmiş olsun bir daha olmaz umarım

7. hakiahakia

hakiahakia Hakki

Favori Makine:
    Spro
    En İyi Avı:
    Levrek 2,7 Kg.
    Video linkini de paylasirsaniz daha faydali olur, tesekkurler...

Aykut bey size de cok gecmis olsun, arada bize de batiyor bu igne, igneyi kendine cuvaldizi baskasina batir atasozunun uygulamasi olmus, tuttugumuz baliklarin cektigi acilarini hissetmemize vesile oluyor bu tur kazalar.

Sonuc olarak yasaminizi etkilemeyecek bir yara oldugundan dolayi sizin icin bir ani ve tecrube bizler icin de guzel bir ders oldu.

Saygilar

Son düzenleme: 28 Eylül 2010
  8. koxford

koxford nada

En İyi Avı:
    nada
    Herkese geçmiş olsun dilekleri için teşekkür ediyorum. Ercan Abi ve Özgür Abi, sizlere de büyük geçmiş olsun. Benim elime batan iğneyi neşterle (dikiş atmayı bile gerektirmeyecek) küçük bir kesik açarak çıkardılar. Bu arada Özgür Abi’nin sorusu, T. Koray Peksayar’ın ve Hakkı Bey'in paylaşımları beni küçük bir araştırma yapmaya götürdü ve etimize batan iğneleri çıkarmanın bir yönteminin olduğunu öğrendim (anladığıma göre benim bulduğum yöntem T. Koray Peksayar’ın sözünü ettiği yöntemden farklı). Şimdi bu yöntemi burada paylaşacağım. FAKAT BU PAYLAŞIM SADECE FİKİR VERMEK AMAÇLIDIR VE KESİNLİKLE BİR TAVSİYE NİTELİĞİ TAŞIMAMAKTADIR; BÖYLE BİR YÖNTEMİN UYGULANMASINDAN DOĞABİLECEK SAĞLIK PROBLEMLERİNİN TÜM SORUMLULUĞU YÖNTEMİ UYGULAYANLARA AİTTİR VE TARAFIMCA BU YÖNDE HİÇBİR SORUMLULUK KESİNLİKLE KABUL EDİLMEYECEKTİR. İğnenin battığı yerde sinir, damar, tendon, vs. gibi zedelenmeleri durumunda çok ciddi sağlık sorunlarına ve/veya organlarda işlev kaybına yol açabilecek unsurlar var ise, uzmanların yokluğunda uygulanacak bu veya başka bir yöntem sağlığınızda telafisi mümkün olmayan hasarlara yol açabilir. Bundan başka, her halükarda enfeksiyon riski mevcuttur. DOLAYISIYLA, VÜCUDUNUZA BİR İĞNE BATTIĞINDA VE DİĞER YARALANMA VE TRAVMALARDA DERHAL EN YAKIN YETKİLİ SAĞLIK KURULUŞUNA BAŞVURUNUZ.

İğne çıkarma yöntemini önce aşağıya koyacağım numaralandırılmış figürler bulunan resim üzerinden anlatacak ve ardından bu yöntemin uygulandığı bir dizi videonun linkini ekleyeceğim. Önce numaralandırılmış figürlerin bulunduğu resmi görelim:

İlk olarak, birazdan nasıl yapıldığını tam olarak öğrenmiş olacağımız bu yöntemin uygulanması esnasında elimizi kolumuzu kesmeyecek kalınlıkta ve kopmayacak, sağlam bir misinadan resimdeki 1 No’lu figürde görüldüğü gibi bir kasa bağlıyoruz.

Bu kasanın büyüklüğü, uygulamayı yapacak kişinin kasayı 2 No’lu figürdeki gibi eline geçirmesine yetecek kadar olmalı.

Kasayı 2 No’lu figürdeki gibi eline geçiren kişi, kasanın ucunu 3 No’lu figürdeki gibi iğnenin dirseğine geçiriyor.

Son figürde işin en önemli kısmı olan 4. ve 5. hamleler anlatılmış. Önce 4’te okun gösterdiği gibi iğnenin palasını aşağı doğru iyice bastırıyoruz. İğnenin palası bu şekilde aşağı doğru iyice basılı tutulurken, iğnenin dirseğindeki kasayı 5 No’lu ok yönünde hızla ve kuvvetle çekiyoruz. Böylece iğne çıkarılmış oluyor.

Aşağıdaki videolar bu yöntemi daha iyi kavramanızı sağlayacaktır. Videolarda misinadan bir kasa yapma zahmetine girmediklerini fark edebilirsiniz; ama bence yukarıda anlatıldığı gibi bir kasa yaparak bu işi halletmek en mantıklısı:

http://www.youtube.com/watch?v=Q_zAuQ2bm9U&feature=player_embedded

http://www.youtube.com/watch?v=NK25DaDKB_c&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=06T9c5YMLzA&feature=related

Başınıza bu tür kazaların hiç gelmemesi dileği ile..

Son düzenleme: 28 Eylül 2010
  9. enginson

enginson engin

Favori Kamış:
    daiwa crossfire(spin) okuma salina
    Favori Makine:
    shimano catana 400 fb, ryobı ecusima 6000vi, okuma avanger 65
    Aykut çok geçmiş olsun. özgür abi (fishfounder) ile yaptığımız turna avında ben foto çekerken özgür abinin eline girmişti sahte vallahi nasıl çıkarttı bilmiyorum iman gücüyle çıkarttım dedi ama benim içim gitti. çok dikkat etmek lazım. üsküdarda sahilde çay içiyordum geçen sene rapala atıyorlardı onlara bakıyordum o kadar çok sakat ki durum milleti sıyırıp geçtiğini gördüm kaçkere. vatandaşlar mı dikkatsiz yok sa oltacılar mı anlayamadım. Allah korusun.
    tekrar geçmiş olsun iyi olduğuna sevindim...

10. enis59

enis59 enis

Favori Kamış:
    shimano catana 2.70 mh, shimano catana ax te surf 400 mormora
    Favori Makine:
    okuma avanger av 30, okuma avanger av 45, shimano alivio 4000 fb
    tebrikler harika bir levrek aynı zamandada geçmiş olsun iğne acısını bilirim:(

11. point.shot

point.shot rıfat kayar

Favori Kamış:
    Spro Precision Hot Spin 210 cm 5-15 gr
    Favori Makine:
    Shimano Stradic 3000FI
    En İyi Avı:
    Anadolu Alası Gökkuşağı 63cm
    Aykut kardeşim geçmiş olsun.

Evet bazen balığa kendimizi kaptırıpta ağzından sahteyi sökmeden elimizi uzattığımız zaman bu tür sıkıntılar meydana gelebiliyor, benimde ufak bir turna ile hafif atlatılmış bir tecrübem var ve bana yetiyor.

Ercan abininde bahsettiği gibi tatlısu avlarında sazlıklara ve su içindeki ilişkenlere takılan malzemeyi kurtarmak için zaman zaman asılıp çekiyoruz ya ben mümkün olduğu kadar gözlüğümü yüzümden eksik etmeden ve muhakkak başımı hatta sırtımı dönerek yaparım çekme işini. Bazen de ipe sarılı bir kasap kancası yardımı ile çözerim olayı.

Gerektiği gibi dikkat edersek inşallah bu tür olayların olma ihtimalini daha düşük tutarız.

Selamlar..

12. BJKFLATRON

BJKFLATRON Volkan

Favori Kamış:
    CORMORAN PROFILINE Tele 80 3mt
    Favori Makine:
    RYOBİ ECUSİMA 6000Vİ
    Çok büyük geçmiş olsun. İnşaallah bir daha böyle bir kazayla karşı karşıya gelmezsiniz.

13. Vedat Abayoğlu

Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Çılgın kurbağa işte böylesine bir s:D :D :D :D ahtedir

14. c.polat

c.polat

Favori Kamış:
    olta
    Geçmiş olsun sevgili Aykut,levreğinde güzelmiş tebrik ederim :)

15. serhat57

serhat57 serhat

çok geçmiş olsun dünyanın en keyifli işi bir anda kabusa dönüşüyo allahtan yalnız değilmişsiniz tek başınıza olsaydınız canınız daha fazla yanabilirdi

16. MehmetAliYILDIZ

MehmetAliYILDIZ Mehmet Ali YILDIZ

Geçmiş olsun Aykut.
    Bu paylaşımın sayesinde bir çok insanın o heyecanla aklına bile gelemeyecek şeyleri hesaplamasını sağlayacaksın.
    Teşekkürler. Geçmiş olsun.
    Selamlar,

17. İzmirli51

İzmirli51 Fikret ALAYLIOĞLU

Favori Kamış:
    2,59 cm Shakespeare UglyStik Lite, 2,40cm Dam EMotion 25 IM6X ,
    Favori Makine:
    Sahara 3000FD ve Sonora 2500FB - 4000FB
    En İyi Avı:
    Levrek 1,950 kg
    Aykut arkadaşım, geçmiş olsun dileklerimi sunar, böyle bir kazanın tekrarının olmamasını dilerim. Sağlıcakla kal..

18. JOHNY GUITAR

JOHNY GUITAR Deniz Erdeniz

Aykut kardeşim geçmiş olsun,
    maalesef küçük bir dikkatsizlik güzel sonuçlanması an meselesi olan avımızı ve sıhhatimizi bozabiliyor, paylaşım için teşekkürler, hepimize ders niteliğinde,
    tüm arkadaşlara kazasız, belasız, bereketli avlar dilerim

19. MandiBuLa

MandiBuLa SerKan

Favori Kamış:
    Balığı olta tutmaz
    En İyi Avı:
    Mığrı,uzunluğu 1 metre civarıydı.
    Geçmiş olsun Aykut.

20. alcedo

alcedo ümit

Favori Kamış:
    Abu Garcia 2.40 7-28 gr
    Favori Makine:
    Abu Garcia Cardinale 3
    En İyi Avı:
    5,5 Kg aynalı sazan, 2,250 Levrek
    Aykut çok geçmiş olsun. Bilirim iğne saplanmasını. Benim de yüzük parmağımın ilk kıvrımına iç taraftan saplanmıştı. Hem de dibine kadar. Ne yaptıysam çıkaramamıştım. Sonra çıkarttım. Ama hiç anlatmayayım nasıl çıkarttığımı içiniz kalkmasın :) O parmağımı 3 ay kullanamamıştım. Tekrardan geçmiş olsun.... Selamlar...