Makina seçimi ve Genel yardım lütfen

Konu, 'Makineler' kısmında arabaci1981 tarafından paylaşıldı.

1. arabaci1981

arabaci1981 Muhammet

iyi akşamlar arkadaşlar ben yeni makina almak istiyorum daha çok surf ve tekneden yemli beklemeli avlar için makina almak istiyorum makina bütçesi 300-400tl sıfırda olabilir ikinciel de ayrıca bu makinaya göre güzel bir kamış almak istiyorum artık biraz daha iyi amlzemeler almak istiyorum şuan bende başlangıç seviyesi ürünler var daiwa crossfire var 5 bilyali falan.Birde remixon başlangıç seviyesi bir makina var. Nasıl bir makina almalıyım yardımlarınız rica ediyorum Bu makinalarda yazan devir sayılarının rakamlarla açıklaması varmı hangisi yüksek devirli hangisi düşük devir ama güçlü diyorlarya baya okudum forumları ama bulamadım mesel 4.5,1 devir yazıyor 3.9.5 devir yazıyor bu üçtane rakamdan hangisi ne ifade ediyor anlamıyorum
    ben birde bu makinalara orta yollu en fazla 70tl verebileceğim misina almak istiyorum berkley trielene ultra sensetion lar falan nasıl başka güzel kaliteli misina yavsiye edebilirmisiniz 70 tl ye 500 mt olsa yeter sizce ne almalıyım Kamışta genel surf için her gittiğim yerde kullanabileyim kıyıdan boğazdan falan 100-200gr atarlı falan benim için şuan için tabii ömürlük olabilecek makina ve kamış olsun istiyorum daha sonra ilerde para olursa daha iyileride olabilir ama ilerde tabii
    Son olarak bu olta takımı yaparken bedene floracarbon misina mı kullanayım bedende 3 lü fırdöndülerden kullansak mukavemeti azaltırmı? bir arkadaş ne kadar çok düğüm o kadar kopma riski falan diyor
    çok şey sordum vaktinizi alacağım için kusura bakmayın özür dilerim cevap veren herkese şimdiden teşekkür ederim iyi akşamlar

2. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Eğer imkanın varsa, yurtdışından Daiwa Emcast getirtmeyi düşün. Yurtdışı fiyatı, gümrüğe takılmadan gelecek kadar uygun. Türkiye'de bulunmuyor genel olarak. Dezavantajı, bir müddet kargo bekleyebilirsin.

Şu an sezonun ölü zamanı. Her durumda, sezon açılana kadar elinde olur.

3. arabaci1981

arabaci1981 Muhammet

daiwa emcast in hangi modeli burada advanced var evo var spor var hangisi sizce bu yeni alacağım makinaya ip misina mı alayım ? ip misina ve kamış ne önerebilirsiniz
    bu makinaların almanya fiyatları nasıl bilginiz varmı uygunsa oradan getirttireyim

4. arabaci1981

arabaci1981 Muhammet

daiwa emcast burada advanced modelleri var evo var başka modelleride var hangi modelini ve kaçlığını önerirsiniz ip misina ne tavsiye edersiniz?
    başka model de var mı önerebileceğiniz makina temiz ikinci elde olur kamış olarak ne tercih edebilirim

5. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Advanced, Evo, Plus ve Sport. Herhangi biri olabilir. Tavsiyem, Plus, Advanced, Evo ve Sport sıralamasıdır. Plus'ların Almanya fiyatını bilmiyorum, ama Amerika'da 90 Dolar gibi bir fiyatı var. Kargosu vs. derken 240-250 TL'ye gelir sanıyorum.

Türkiye'de listelerde yer aldı bu aletler. Ama şu ara piyasada bulunmuyor kolay kolay.

6. alperxxx

alperxxx alper

Shimano Technium 4000 FD makine kullandınımı hocam bende kullanan bir abimiz yemede at-çekede kullanıyor.ust sınıf bır makine shimano istersen tabi.

7. arabaci1981

arabaci1981 Muhammet

at çek av pek yapmıyorum spin makina düşünmüyorum

8. furunotr

furunotr Haluk

Surf makina tekne avı için uygun değildir; ayrıca yurtdışından getirteceğiniz makinanın garanti, servis ve yedekparça temini olmayacak; bunu siz kendiniz halletmek durumunda kalacaksınız; tabii becerebilirseniz...

9. arabaci1981

arabaci1981 Muhammet

genel kullanım olarak düşünüyorum surf dediğimde çok uzağa atışlar yapmıyoruz ama olabilir tabii ilerde iyi meralar bulursak kayıktan ve kıyıdan yemli avlarda işimi uzunca bir süre iyi bir şekilde görecek beni üzmeyecek makina istiyorum yılda enfazla 2-3 kez boğazda kullanırım böyle bir makina lazım bir nevi spin harici genel kullanım için dediğiniz gibi yurtdışı ürün sıkıntılarıda var artılarıda var.
    http://www.erginbalikcilik.com/shimano-aceration-sw8000pg-pmu3665 bu ürün nasıldır iş görürmü ikinci el olması düşündürüyor birde erginbalıkçılığı bilmiyorum nasıldır

10. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Sana tavsiye ettiğimiz makina, işte o bahsettiğimiz şekillerde seni üzmeyecek işini uzunca süre görecek bir makina.

Emcast çok iyi bir surf makinası değil. Emcast çok iyi bir yemli makinası değil. Emcast tekne için çok iyi bir makina değil. Ama bunların hepsini tatminkar seviyede başarıyla yapabilecek bir makina.

Aceration, bilhassa atış sözkonusu olunca, sana yeterince kalite sunamaz.

Hiç bir şey bozulmaz değil elbette. Bir gün her alet bozulabilir. Ama bozulduğunda parça bulmak sorun vs. gibi şeyler biraz abartılan şeyler. Öncelikle, böyle bir ihtiyacın olma ihtimali ne?

11. volex21

volex21 Volkan

Favori Kamış:
    Okuma V System 2.40 Lineaeffe Spirit Surf 3.90 (fiyat performans 9/10)
    Favori Makine:
    Spro Red Arc 20'lik (Fiyat/Performans : 8/10)
    En İyi Avı:
    Levrek (57 cm - 2.100 gr ) Sargoz (700 GR kadar) Palamut (40 cm üzeri), Lüfer 40 cm, Çipura 950 gr
    Emcast Plus bende var, hatta Serdar abi yakın zaman önce tamir etmişti. :D

Şimdi Emcast Plus'ı biraz açmak lazım. Siz anladığım kadarıyla kıyıdan yemli beklemeli ve kayıktan av yapacaksınız sanırım. Birkaç defa da boğazda kullanırım demişsiniz.

Güç bazında 250 tl'lik fiyatıyla boğaz da idare edebilir sanırım.
    Kıyıdan özellikle kumsaldan kullanacaksanız çok dikkat etmelisiniz. Emcast yapı itibariyle kuma karşı çok zayıf, eğer kuma düşürürseniz bir şekilde hemen avı bırakıp, temizlemeye koyulun bence. Yoksa kötü bir durumla karşılaşmanız işten değil.

Emcast Plus 5000, diğer makinaların 10000'likleriyle aynı ebat neredeyse, yani çok iri ve ağır bir makina. Tekneden kullanırken onu tekne kamışına takmak hem komik, hemde ağırlığından ötürü sıkıntılı oluyor. Emcast 660 gr'dı sanıyorum.

Bunları gözönünde bulundurun öyle alın.

Bence emcast tam bir göl makinası, 250 tl'ye 2-3 emcast alıp, beklemeli sazan, yayın avı yapacaksan tam biçilmiş kaftan. Bu fiyata bu güçle yüzünü güldürecektir. Göl kıyıları da zaten ya yeşillik ya da sert zemin olduğundan pek sorunda çıkartmaz uzun yıllar. Boğazda da ağırda olsa 3-5 avı kotarır gibime geliyor.

Yoksa teknede veya sahilde 300-500 gr'lık balık tutmak için kuma zayıf bu makinayla çalışmak pek akıl karı değil bence.

Sizin bana kalırsa 500-550 gr'larda kuma dayanıklı veya bu kadar hassas olmayan bir makinaya ihtiyacınız var.

12. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:

Sorun hiç birinin tam olmayışı. Tekne dense, kolay. Surf dense gene kolay. Yemli dense daha kolay. Ama hepsi birden denince iş zor.

Emcast hiçbirinde çok iyi değil. Ama hepsini de "bununla olmuyor" dedirtmeyecek kadar yapabilen, üstelik bunu 250TL filan gibi bir paraya yapabilecek bir makina.

Emcast bende de var, tekneden, surf vs. işinde kullanıyorum. Tatminkar. Evet, daha iyisi de var bu işlere ama genede tatmin ediyor. Ama en çok yemlide kullanıyorum, kuma değirmediğin sürece, bu işte çok daha başarılı oluyor (bkz: sazan avı, yem, boili, çadır kur, bekle ve gene bekle...)

13. volex21

volex21 Volkan

Favori Kamış:
    Okuma V System 2.40 Lineaeffe Spirit Surf 3.90 (fiyat performans 9/10)
    Favori Makine:
    Spro Red Arc 20'lik (Fiyat/Performans : 8/10)
    En İyi Avı:
    Levrek (57 cm - 2.100 gr ) Sargoz (700 GR kadar) Palamut (40 cm üzeri), Lüfer 40 cm, Çipura 950 gr
    Bende seninle farklı fikirde değilim Serdar abi. Farklı disiplinlerde tek makina bakınca durum zorlaşıyor. Boğazda 2-3 av yapacağını söylediğinden boğaz kısmı geçiştirilebilir. Lakin kıyıdan denizde yemli av ve tekne avı denince benim aklıma kuma daha dirayetli ve daha ufak boyutta, daha hafifmakinalar geliyor.

Emcastle de yapılır mı bunlar? Senin de yazdığın gibi elbet yapılır ama hiç konforlu olmuyor. Mırmır, kaba lidaki, sargoz tutacaz, kıyıya da isparoz kıyılamış. 660 gr'lık kuma zayıf bir makinayla sürekli at, tasmala, çek, yemle yeniden at ve bunları yaparken aklın hep aman kuma düşürmeyeyim de olunca inan çok sıkıntılı oluyor.

Tekneden de kullandım, 1,60'lık tekne kamışına neredeyse 10 000'lik ebattaki Emcast 5000'i takınca ne denge ne konfor kalmıyor. Gopez sarmış aşağıyı durmadan tasmalama yapmam lazım, hedef te 250 gr'lık mercan olunca işin zevki falan kalmıyor.

Av yapılıyor mu yapılıyor ama keyfi yeterince olmuyor.
    Oysaki böyle zamanlarda 40'lık Penn Fierce'imle çok daha mutlu oluyorum bizim bölgede. (Arkadaşa bunu önermiş gibi olmayayım, zira bölgeler ve şartlar çok farklı)

Bence arkadaş 500-550 gr lık daha küçük ebatlı ve kuma direnci daha fazla bir aletle daha mutlu olacak gibime geliyor. (Yapacağı şeyleri düşününce)

Benim mutlu olduğum Penn Fierce'le atçek te yapılabiliyor mesela ama 20'lik Spro Red Arc'la daha mutlu daha konforluyum. ;)

14. arabaci1981

arabaci1981 Muhammet

evet biraz fazla bir şeyler istiyorum farkındayım kıyıdan genellikle daha çok ava çıkıyoruz(çoğunlukla denize göle baraja çok çok az giderim) ve bazende kayığa gidiyoruz bu aralarda bursada gittiğimiz yerlerde kıyıdan balık işi azaldı baya kayıa daha çok gideceğim ikisini bir götürebilecek makina almak istemem para bu sefer fazla vereyim ama iyi bişi olsun istedim her iki işimide görsün sağlam kaliteli bir makina olsun istedim elimde 2 tane makina var daiwa crosfire 4000lik galiba 5 bilyalı 4.5.1 devirli olması lazım birde 40tl lik remixon var şimdiki alacağım iyi bişi olsun istedim acelem çok yok şuan beni bu makinalarda idare ediyor biraz daha bekleyebilirim ama ne için bekleyeceğimi beileyim istedim kamışı surf iyi bir kamış almak istiyorum kayık için şimdilik idare edecek kamışlarım var
    misina da bana iyi bir tepki verecek balık vurduğunda gam yapmayacak sağlam olacak bir misina istiyorum hem ip alacağım hemde monoflament alacağım ipi yeni alacağım makinanın bir tane başına ip diğerine normal misina takarım diğer daiwa ve remixonada normal misina alacağım ne ip nede normal misinada hangi misinada orta yollu iyi bir misina istiyorum çok kalitelilere gerek yok vereceğim parayı sonuna kadar haketsin istiyorum
    tecrübeli arkadaşlardan önerileri bekliyorum şimdiye kadar öneri veren herkese teşekkür ediyorum allah razı olsun

15. furunotr

furunotr Haluk

2. El olan bu makinanın durumunu bilemiyorum; incelemek gerek; ancak ben bu makinadan kullandım 2 yıl; insanı hiç üzmeyen ve dirayetli; sağlam ve güçlü bir makinadır; Japon Domestik Model olup Malezya'da üretilmiştir; 565 gr. ağırlığında; bir turda 89 cm. sarar; 2 yıl Boğaz'da sahte için 150-200 gr. kurşunlar ile at-çekde kullandım...

ARC spool olup kafa yüksekliği vargel sistem olduğundan bir miktar kısadır; pahalı bir surf makina ile atışı kıyaslanamaz; ancak pahalı olmayan surfler ile bildiğimiz normal makinalar ile de atışta boy ölçüşebilir; aslen hafif Jig makinasıdır...