makinada ön veya arkasında misina yığılması

Konu, 'Makineler' kısmında UzuNHoca tarafından paylaşıldı.

1. UzuNHoca

UzuNHoca Ismail

Favori Kamış:
    Okuma V-System 2.40
    Favori Makine:
    Shimano Sahara 3000 FD
    En İyi Avı:
    Levrek 1.5 Kg
    Makinada böyle bişey farkettim. Öne veya arkaya yığılma yapıyor orantili sarmıyor. Sebebi nedir ve ne yapmam gerekiyor.

2. arslantunc

arslantunc Tunç Arslan

Favori Kamış:
    Mad D-Fender 3.60
    Favori Makine:
    Shimano Big Baitrunner
    Misina ya öne yığılır yada arkaya, bu sorunu kutudan çıkan pulları makinanın kafasının altındaki mile ekleyerek veya çıkartarak çözebilirsin.

3. bearing

bearing erdal demir

sorun sürekli kullandığın bir makinede kendiliğinden mi meydana gelmeye başladı yoksa yeni aldığın bir makine de mi karşılaştın?

4. aknysfsrn

aknysfsrn AKINYUSUF

Favori Kamış:
    D.A.M SPEZIPOWER TELE SURF 420
    Favori Makine:
    Shimano aero
    En İyi Avı:
    Yumurtalık Pistaş mevkii LAGOS 5 kg
    makinanın sarma ünitesi normalde bir yerde sabittir misinanın sarılı olduğu kafa ileri ve geri gidere misinanın eşit olarak sarılmasını saglar kafa parçasın içinde
    makinanın içinde dişlinin tam ortasında trenleri tekerleklerinin çalışma prensibine benze bir parça var muhtemelen seninkinin içten vidası gevşemiş makinayı aç
    makana milinin içinden geçtiği üzerinde küçük bi vide olan çogunluklar ileri ve geri hareketi olan parçayı yağla ve vidasını sık sorunun çözülür abim
    yapamazsanda mail at bana fotosunu sana yardımcı olayım ok

5. umutemin

umutemin MEHMET EMİN GÖKALP

aynı sıkıntı bende de var kafanın arkasına topluyor misinayı yani çoğunluğu orda oluyor ne yapmam gerekir_?

6. bearing

bearing erdal demir

o bölümdeki vida normal şartlarda gevşemez çünkü fabrikasyon olarak vidasına mavi loctite tatbik ediliyor. bu da zaten gevşemeyi engelleyen bir kimyasal.

ancak makine bakımı için hatalı gres, yağ ve solvent kullanımı neticesinde vidaya tatbik edilen kimyasal eriyebiliyor. eğer böyle bir şey var ise, istediğin kadar vidayı sık, yine gevşeyecektir. üstelik o vida yağlanmaz. tek çaresi mavi loctite tatbik etmektir.

7. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Makinanın markası, modeli nedir?

Bana acayip gelen, ya önüne yığılır, ya arkasına. Kah önüne, kah arkasına yığılıyorsa misina, sorun göründüğünden daha karmaşık olabilir.

8. draco

draco Kaan

Favori Kamış:
    Vercelli Alba Surf, Yamaga Blanks EARLY 94MHR
    Favori Makine:
    JDM Shimano Stella SW8000PG, Daiwa Certate 3012H
    En İyi Avı:
    Tuttuğum ilk ispari. o olmasa burada olmazdım.
    Kum saati şeklinde sarımdan bahsediyor arkadaş sanırım.

9. furunotr

furunotr Haluk

Kafanın altındaki pullardan bir tanesini çıkarıp öyle deneyin; tabii önden kalama ise...:)

10. furunotr

furunotr Haluk

Konuyu açan arkadaş için makinanın marka ve modeli ile birlikte sorunun yeni mi ortaya çıktığı, eskiden beri var olduğu mu; ya da yeni mi farkettiği gibi detayları verebilirse daha fazla yardım alacağını düşünüyorum..

11. UzuNHoca

UzuNHoca Ismail

Favori Kamış:
    Okuma V-System 2.40
    Favori Makine:
    Shimano Sahara 3000 FD
    En İyi Avı:
    Levrek 1.5 Kg
    Makina shimano sahara 3000fd. Daha önce böyle bişey ile karsilasmadim bi anda oluştu. Daha önce 0,26mm misin kullanıyordum ve 0,40mm taktığımda böyle bişey farkettim.

12. UzuNHoca

UzuNHoca Ismail

Favori Kamış:
    Okuma V-System 2.40
    Favori Makine:
    Shimano Sahara 3000 FD
    En İyi Avı:
    Levrek 1.5 Kg
    Yığılma arka tarafina oluyor on tarafı hafiften boş kalıyor. Bakalım örgü geldiğinde onu saracağım o zaman nasıl olacak. . Daha şimdi o dişli milinin içeri girip çıktığı yeri yağladım. Kolun yanındaki vidayı açip delikten içeri yağ döktüm temizledim falan. Makina mi seviyorum inşaAllah bi sorun olmaz :(

13. furunotr

furunotr Haluk

O çapta bir makinaya 0,40 sararsanız öyle olur tabii ki...:D Ben olsan 0,25'i geçmem o makinada...

0,40 ile ne tutmayı planlıyorsunuz? Akya falan mı???

14. UzuNHoca

UzuNHoca Ismail

Favori Kamış:
    Okuma V-System 2.40
    Favori Makine:
    Shimano Sahara 3000 FD
    En İyi Avı:
    Levrek 1.5 Kg
    Öyle deme kaçırdığım balıktan sonra az bile :):)

15. isottevfik

isottevfik Tevfik

Favori Kamış:
    SHIMANO Catana BX 240 Tele
    Favori Makine:
    SHIMANO BIOMASTER 5000 CFB
    Bilirim derdini. :) Ve hatta oralarda 0.60 gibi ve daha kalın misinaları tercih ettiklerini de bilirim. 1/0, 2/0 iğnenin düm düz olduğunu da. :eek: :eek: Tabii ki o akyalar için, Lambukalar için o boy makinalar, bisiklet gibi kalır. Hedef balık o ise, 6000 lik genel kullanımdan aşağısı güven vermez.

16. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Yok böyle bir şey tevfik abi.

Makinenin küçük olması büyük balık tutamaz demek değil. Ha, makine şimanovsa zaten hiç tutamaz, oradan karıştırıyorsundur sen :p hihi

Teknik olarak, 4 kg kalaması olan bir makina ile, 50kg'ya kadar balıklar sorunsuzca tutulabilir. Eğri oturup doğru konuşmak gerekirse, şimanovla bile tutulabilir. Ama şimanolar genelde böyle bir zulm sonrası dağılır, bir sürü parçayı yenilemek gerekir.

Velakin, makinenin bu sürekli zorlamaya dayanacak kalitede olması elzem tabi, bu da her durumda, baya kalite bir makineyi gerektirir.

Bazı makineler sorun çıkarmaz, bozulmaz, dağılmaz ama sizi çok yorar bu işte. Bazısı ise istavrit çeker gibi çeker koca balığı, sizi üzmez, yormaz. Elbette burada bahsedilen, o güreşme sekansı, yoksa öyle şık şık şık sarıp çekme değil elbette.

17. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Ron Thompson heavy telecoast, daiwa crossfire,lineaeffe extreme,Pezon&Michel Rafale pro pike
    Favori Makine:
    Daiwa tournement entoh 5500, Mitchell compact gold 7000 , Okuma Razor 65, Daiwa procaster A 4000
    Burda 20lik makine 15 yasinda çocuklar 1 buçuk metre balik çikartiyor. Elbette catana sienna exage sweepfire gibi makinalar degil ama biraz da elindeki malzemenin limitlerini bilerek kullanici becerisi eklemek gerekli. 5 dakikada çekecegine 15 dakikada çekersin hepsi o.

18. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Bu işin bir ölçüsü elbette vardır.

Saracağınız misinanın çekeri, makinenin kalama max değerinden büyük olmamalı. Olursa kimse dövmez sizi elbette. Ama bu gereksiz bir eylemdir. Dahası makinenin alabileceğinden çok daha az ve kalın olduğu için daha çok dert çıkaran (bkz: kısa atışlar, aksiyon vermede zorluk vs. vs.) bir misina kullanmak demektir.

Sahara'nın katalog değeri, 15lb. Yani 6.5 kg'dan yüksek çekerli bir misina sarmak makul değil. Bu da klasik monoflament için 0.35 filan yapar.

Ama balık gelip koparıyor? Bunun cevabını öncelikle düğümlerde, makinede filan aramak lazım. Bu makine malum şimanov, misinanın canına okuyacaktır. Ve bunun çözümü kalın misina değil, şimanovdan kurtulmaktır. O yüzden, alınacak misinanın bilhassa "abrasion resistant" özelliğine çok dikkat etmek gerekir.

Dahası bu şimanovların kalama kilitleme dertleri meşhurdur ki, biomasteri denize atmama ve deniz kirliliği yaratmama ( cyrr idk ) sebep olan husus budur. Bu durumda da yapılacak bir şey yok, uyanık davranıp kalamayı acilen boşa almak belki bir çözüm olur.

Kısaca, bu makineye 0.35 mono misinadan daha kalınını sarmak çok makul değil. Sarılacak misina "abrasion resistant" olmalı. İp misinalar (dyneema) bunu sağlar. Gerçi bu konuda iddialı mono'lar ip'ten daha iyi olabiliyorda. %100 FC de aynen iyidir bu konuda. Bunların dışında mesela Berkley Trilene XT önerebilirim. Birde bazı FC kaplama, "HYBRID" denen misinalarda bu hususta iyi.

Bu noktada tecrübeler önemli. İp misina saracaksanız, biraz kalınca sarmakta fayda olacaktır. Yani, 6.5 kg çeken yerine, 8-10 kg çeken bir ip misina gibi.

19. isottevfik

isottevfik Tevfik

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Güzel Serdar kardeşim, sen alışmışsın 0.15 lik misinalarla.....................hihi

Amma velakin, 0.80 lik misinalarla uğraşanlarla 1/0, 2/0 iğnelerle uğraşanları görünce, 4000 lik makinada 0.40 lık misina ve 2 numara iğnelerle, kendimi çok cılız gördüm. :) Onun için hemen kendime 10000 lik bir makina aldım. :D Şimdi sırada 8000 lik var. :) Olur ya, bakarsın öylesine :confused: bir şey denk gelir. hihi Ne olur ? :confused: Ne olmaz ? :confused: :p

Burada, hangi kalınlıkta misinayla veya makinayla hangi balık tutulacağını değil de, hangi boyutta bir makinaya, hangi kalınlıkta misinalar sarılabileceğini, gereğinden fazla kalın misinalarda olası sorunları ve de ufak kalibreli makaralara, istenen o boy kalınlıkta misina saramamanın getirdiği ve bu vesile kaçabilen balıkları irdeliyoruz.

Makina mı ? :confused: Dağılmaz o, merak etme. En fazla misina patlar veya kalamadan sağılır gider.:) Şu ana kadar, elimde hiç makina dağılmadı. Yani, iyi şoförlüğüm var. Kerataları sesinden anlar, ona göre şerbetini veririm. Bunu acemi olanlar düşünsün. :confused: Demi yani. hihi
    Şimdi sen gel ve 40 lık makinaya 0.80 lik misina sar. :) Sonucunu bilsem de, yine de sen yaz.

Ha, ip kullan kardeşim diyebilirsin. Bu da ayrı bir tercih sebebi. Kişinin kullanımına uygundur, değildir; bilinmez.

20. isottevfik

isottevfik Tevfik

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Bu konuda rahat ol Serdar; deniz kirliliği falan yaratmamışsındır. :confused: :)

ISO 14001 belgeleri bile var. :laughing:

http://translate.google.com/translate?hl=tr&sl=en&u=http://fish.shimano.com/publish/content/global_fish/en/us/index/about_us/iso_14001.html&prev=/search%3Fq%3Dshimano%2B%25C4%25B1so%2B14000%26hl%3Dtr