Öncelikle hepinizin kurban bayramını en icten dileklerimle kutlar ömür boyu saglık ve huzur dolu bir yasam sürmenizi diler saygı ve sevgilerimi sunarım.. ÜSTADLARIMA MERAK ETTİKLERİMLE İLGİLİ SORULARIM OLACAK 1.Makinalarda kalamanın önden yada arkadan olması herhangi bir farklılık yaratıyormu,okudugum bazı yazılarda önden kalamasının olmasının daha avantajlı oldugu yazıyor ama nedeni yazmadıgı icin size sorup cevap almak istiyorum.. 2.Devir oranı olarak bazı makinalarda 1:5:2 gibi oranlar veriliyor bunun 4:4:1 den yada 5:2:1 den ne farkı var 3.Herkesin genel anlamda aklında olan 2-3 marka var SHIMANO,DAIWA ve OKUMA tabiki herkes bütcesine göre hareket eder,ama siz olsaydınız hangi markayı tercih ederdiniz ve neden tercih ederdiniz 4.Bir makinada bilya sayısı önemlidir bildigim kadarıyla.. Ama bazı markalarda bilya sayısı az olmasına ragmen fiyatları devasa olabiliyor..Ama bir bakıyorsunuz ki diger bir marka 7 bilyalı daha ucuz birde şu var aynı marka icindede öyle seyler olabiliyor bunu cok merak ediyorum... 5.Spin makinalarda çogunlukla 25 30 ve 40 lık makaralar kullanıyor en cok kullanılan hangisi siz olsanız hangisini tercih ederdiniz? 6.Son sorum kamışla ilgili spin avlarda 10-30 15-40 gr aksiyonlu kamıslar kullanılıyor 20 gr bir sahteyi atarken kamışın ne kadar atarlı olması lazım yada siz hangi aksiyonlu kamısı secerdiniz? Hepinize şimdiden teşekkür ediyorum umarım merak ettigim seyler başka arkadaslarımada yardımcı olur
Soruların içinde cevabını tam olarak bildiğim tek soruyu cevaplayayım. Bilye sayısıyla makinenin kalitesi arasında doğrudan bi ilişki olduğu söylenemez. Bilyeler makinenin dönen aksamlarının daha az yıpranmasına yarar. (Bende çok biliyomuş gibi konuşuyorum ama aynı şeyi bende merak ediyodum ve ben sorduğumda üstadlardan gelen cevaplar bu şekildeydi. Bilye sayısını makinenin gücüyle alakalı sanıyodum ama makinenin gücü büyüklüğüyle alakalıymış.)
Selamlar,ustalar daha doğru cevaplar yazacaktır,önbilgi olarak düşünün yazdıklarımı... 1-Aslında yaratmıyor, bildiğim kadarıyla spin avlarda daha çok önden kalama ,beklemeli avlarda daha çok arkadan kalama tercih ediliyor,işleyiş açısından bir fark yok bildiğim kadarı ile. 2- 1:5:2 şu demek makinanın kolunu bir tam tur çevirdiğinde kafası 5,2 tam tur dönmüş oluyor, bu da makinanın ne kadar hızla sarım yaptığının göstergesi... 3-Her üçüde çok başarılı markalar , üçüde tercih edilebilir. 4-Onurun cevabı gayet doğrudur.Tek bilyalı olan ama 10 bilyalı makinadan çok daha kaliteli ve güçlü olan makinalar vardır. 5-Sanırım en çok 40 lık kullanılır , ben 25 lik kullanıyorum,sebebi benim sahte balıkı çekmek istediğim hızı bana sunduğu ve daha hafif olduğudur. 6-10-30 atarda 15-40 atarda 20 gr bir sahteyi aşağı yukarı aynı yere atar bu bence kullanan kişinin atış tarzına göre değerlendirmesi gereken bir konudur. Rasgele...
Hakan kardeşim, sırasıyla kendi açımdan değerlendirmelerimi yazmaya çalışayım. 1 - Önden veya arkadan kalama tercihi kişinin kullanımına göre değişir. Önceleri düz vites arabalar varken, sonra çıkan otomatik vitesli arabalara önceleri pek sıcak bakılmadı. Sorun yaratır diye. Ama gel gör ki son zamanlarda tercihler hep otomatikten yana olmaya başladı. Makinalarda önce, önden kalamalı olarak üretildi ve herkes bu düzeneğe alıştı. Şimdi arkadan kalamaya acaba gözüyle bakılıyor. Kendinizi düşünün, elinizde kamış ve avlanıyorsunuz; kalama ihtiyacı hissettiniz, elinizi makinanın önünden mi, arkasından mı kullanmak daha kolaydır. Tercih sizin. Tabii ki bakımı konusunda biraz daha zorluk çekersiniz. hepsi bu kadar diye bakıyorum. 2 - Devir konusunda 1.5:2 gibi bir rakam görmedim. Sanırım hatalı yazdın. 5.2:1 olmalı. Buda kolu bir tur çevirdiğinizde, makara 5.2 tur yapar demektir. Ama şunu bilmekte yarar var. Yüksek devirli makinaların gücü, düşük devirli makinalara göre daha azdır. Burada yine arabalardan örnek vereceğim. Rampa yukarı çıkan araçlar, yüklerine ve çekiş güçlerine göre devir ( Vites ) düşürüp, güç kazanarak çıkarlar. Umarım espiriyi anlamışsındır. 3 - Kategoride kalite kıyaslamasını Shimano ve Daiwa olarak yapmalısın. Okuma markalar da iyi ürünler olmasına rağmen, aynı kategori içerisinde kıyaslanmamalıdır bence. Sadece parça garantili oluşu nedeniyle tercih sebebi oluyorlar. 4 - Rulman ( Bilye ) bir makinanın kullanımını rahatlatan unsurlardır. Köylerde kuyulardan çıkrıkla su çekmişsen, o çıkrık kolunu çevirmekte zorlanmaları düşün. Ama o çıkrığın her iki ucuna birer bilye konmuş olsaydı o zamanlar, ne kadar kolay olurdu diye şimdi düşünüyorum. Sayının çok olması belli bir sayıdan sonrası, biraz fantazi gibi geliyor. 3+1, 4+1 veya 5+1 gibi sayılar yeterlidir. Rulman var 1 lira, rulman var 10 lira, 20 lira. Ucuz 15 rulmanlı olacağına, kaliteli 3 rulmanlı olması daha yeğdir. 5 - Spin makinalar, sürekli at çek yapıldığı ve elde tutulduğu için, yormaması için hafifliği nedeniyle tercih edilen makinalardır. 25-30-40 lık gibi. 40 lık biraz daha ağır olur. 40 lık olan bu makinayı, zaman zaman at çek, zaman zaman yemli avlarda kullanılacaksa tercih edilmelidir derim. Bu tercihte, bu av şekline göre tercihim 40 lıktır. 6 - 20 gr.lık bir sahteyi 10-40 veya 15-40 gibi atarı, ortalama 2.70 boyu olan spin kamışla kullanabilirsiniz. Nacizane bilgi ve görüşlerim bu seviyelerdedir. Eksiklerim varsada diğer arkadaşlar tamamlarlar. İyi dileklerimle.
sorularını numara sırasıyla cevaplayayım 1- önden kalama arkadan kalamaya göre daha hassas ve daha basit bir yapıya sahip, bu sayede hem çıkacak herhangi bir sorun çok daha kolay çözülüyor hemde ince ayar imkanı sağlıyor 2- devir oranı 1:5.1 yazıyorsa o makinanın sargı teli 1 tur kol çevirmede kafanın etrafında 5.1 tur dönüyor demektir, buda aynı kafada 1:4.4 oranlı bir makinadan daha fazla misina sarması anlamına gelir doğal olarak. 3-makine de dediğin gibi başı çeşitli sebeplerle çeken markaların arasında tercihim shimano olurdu. Okuma olmamasının sebebi x lira olan okuma ile x lira olan shimano makina arasında shimanonun performans ve sağlamlık açısından daha iyi olduğunu gözlemlemiş olmam. Ha istisnalar yokmudur vardır ama özellikle spinde bu böyle bence. Daiwa olmamasının ise bi sebebi yok, shimanoya alıştım güvendiğim bi marka, e bu 2 marka da yaklaşık fiyat aralıklarında, maceraya ne gerek var görüşündeyim. 4- Bence bu genel olarak bi yanlış kanı, yada yanlış kanıya dönüştü. Farzı misal şuan okuma distance surf pto kullanıyorum 9 bilye, arkadaşımda Shimano ultegra 5500 var 2 yada 3 bilyeli, ultegra okumadan en az 2 kat daha iyi. Fiyatı da iki kat ama demek sitediğimi anlatabildim sanırım sadece bilye sayısı bişi ifade etmiyor. Önemli olan içindeki teknoloji 5- Spinde 4000 lik kafa kullanıyorum, bunun sebebi yeri gelince hafif yemli avlarda da makinemi kullanabilmek, 2500 3000 kullanan çok insan da tanıyorum. sanırım işin esprisi onlar için hafif olması o kadar, yoksa shimano spin makinelerde 3000 likle 4000 liğin 1 turda yaptığı sarım eşit genelde. Ha şu da ilgimi çekmiştir alabalık avcıları 500 lük 1000 lik makineler kullanıyorlar, bunun sebebini bende bilmiyorum. 6- Bu aslında tamamen hedef türün ve meralarının yapısıyla alakalı. Eğer meraların genelde sabit yem uzunluklarına cevap veriyorsa, ve hedef türün sabitse -ki bu bağlamda belli bir aralığa yığılacaktır sahtelerin- ve bunlar 10 gr civarıysa kamışın bence 5-20 gr aralığında olmalı. Ha bu varyasyonlara sahipse ve sen 5 gr lık sahteler kullanmayan minimum 10 gr sahte kullanan biriysen o zaman 10 30 hatta 15-45 kullanabilirsin. Ben mesela şuanda 5-20 bi kamış kullanıyorum bunun üzerinde birde 15-45 alıp tüm sahte gruplarından faydalanmayı amaçlıyorum. Umarım verdiğğim bilgiler sorularına cevap olmuştur. Rastgele!...
1.Makinalarda kalamanın önden yada arkadan olması herhangi bir farklılık yaratıyormu,okudugum bazı yazılarda önden kalamasının olmasının daha avantajlı oldugu yazıyor ama nedeni yazmadıgı icin size sorup cevap almak istiyorum.. Önden kalama daha güçlü olur. Eğer üretici isterse, gayet hassas ayarlanabilir şekilde yapılabilir. Arkadan kalama ise, hızlıdır. Aniden sıkmak veya gevşetmek gerekiyorsa daha pratik olur. Çoğu zaman önden kalama daha kullanışlı olsada, bazen arkadan kalama da daha iyi olabilir. Özellikle spin makinelerde hızlı davranan balıklarla uğraşırken daha pratik olabilir. 2.Devir oranı olarak bazı makinalarda 1:5:2 gibi oranlar veriliyor bunun 4:4:1 den yada 5:2:1 den ne farkı var Daha büyük devir oranı, kolun bir tur çevrilmesinde rotorun daha fazla çevrileceği demektir. Daha mı az sarar, daha mı çok, bu makara çapı vs. gibi şeylere bağlıdır, aynı çaptaki iki makarada büyük oranlı makina daha fazla sarar. Bazıları yüksek oranın daha fazla kuvvet gerektireceğini düşünür, ama bu şehir efsanesidir. Makinenin sarması, makinenin bilyası, mili, kol boyu vs. bir sürü özelliğe bağlıdır. 3.Herkesin genel anlamda aklında olan 2-3 marka var SHIMANO,DAIWA ve OKUMA tabiki herkes bütcesine göre hareket eder,ama siz olsaydınız hangi markayı tercih ederdiniz ve neden tercih ederdiniz Daiwa varken öbürlerini düşünmeye gerek yoktur. Ama elbette birde cebi ne kadar hafifleteceğini düşünmekte gerekiyor. Ama iyi makineler bu listeyle sınırlı değildir. Abu garcia, Penn, Tica, Avet gibi markalarda bu listeye girer. Eğer Okumayı iyi makina listesine alabiliyorsak, Alba star'ı da almakta bir mahzur olmaz. Alba'nın bazı modelleri hele fiyatına bakınca gayet iyi aletler oluyor. 4.Bir makinada bilya sayısı önemlidir bildigim kadarıyla.. Ama bazı markalarda bilya sayısı az olmasına ragmen fiyatları devasa olabiliyor..Ama bir bakıyorsunuz ki diger bir marka 7 bilyalı daha ucuz birde şu var aynı marka icindede öyle seyler olabiliyor bunu cok merak ediyorum... Daha çok bilya, daha fazla sürtünme ve daha fazla çevirme kuvveti demektir. Ama daha fazla bilya olursa, makinenin özellikle yük altında sarımı iyileşir. Fakat düz hesapla bilya sayısını artırmak, kaliteyi doğrudan artırmaz. Bilyaların kalitesi vs. önemlidir. 5.Spin makinalarda çogunlukla 25 30 ve 40 lık makaralar kullanıyor en cok kullanılan hangisi siz olsanız hangisini tercih ederdiniz? Yerine göre değişir. Daha büyük makara, daha uzak atış ama daha az yönetilebilir atış sağlar. Diğer yandan küçük makara daha yavaş sarılmasını sağlar. 6.Son sorum kamışla ilgili spin avlarda 10-30 15-40 gr aksiyonlu kamıslar kullanılıyor 20 gr bir sahteyi atarken kamışın ne kadar atarlı olması lazım yada siz hangi aksiyonlu kamısı secerdiniz? 5 - 30 atarlı olması iyi olur. Ama kamışın atarı herşey demek değildir. Daha başka şeylere de bakılmalıdır.
2 - Devir konusunda 1.5:2 gibi bir rakam görmedim. Sanırım hatalı yazdın. 5.2:1 olmalı. Buda kolu bir tur çevirdiğinizde, makara 5.2 tur yapar demektir. Ama şunu bilmekte yarar var. Yüksek devirli makinaların gücü, düşük devirli makinalara göre daha azdır. Burada yine arabalardan örnek vereceğim. Rampa yukarı çıkan araçlar, yüklerine ve çekiş güçlerine göre devir ( Vites ) düşürüp, güç kazanarak çıkarlar. Umarım espiriyi anlamışsındır. Tevfik abi öncelikle verdigin bilgilerden ötürü çok teşekkür ederim devir oranı olarak verdigim bilgi doğrudur.. onu D.A.M marka makinalarda gördüm bak incele istersen. baska markalarda devir oranları başka sekillerde ifade edilmiş fark varmıdır yada söyle söyleyim 1:4:6 oranı 4:6:1 e i denk geliyor onu anlayamadım örnek makina :http://www.avmarketi.com/asp/product/2150/1143150-DAM-QUICK-HPN-150-FD-MAKINA
Daiwa varken öbürlerini düşünmeye gerek yoktur. Ama elbette birde cebi ne kadar hafifleteceğini düşünmekte gerekiyor. Sevgili ''SKOYLU''abicigim okudugum yorumların cogunda SHIMANO marka tavsiye ediliyor fakat DAIWA da japon malı yani ikiside JAPON sana göre DAIWA'yı SHIMANO'dan üstün kılan özellik nedir ikisi arasındaki farklılıkları ögrenmeyi cok isterim.. şimdiden cok teşekkürler..
Hakan kardeşim, Literaturunde 4.1:6 dogru olanıdır. Bu aksaklık, yada yanlış anlamalara yol a can tercümeler, ne yazık ki o katalogu ceviren tercumanın, matematik bilgisinin seviyesini gosterir. Bazı sitelerde, sizin yazdığınız olan 1:4:6 ( 1 bolü, 4 bolü, 6 bolü ) şeklinde değilde, 1:4.6 ( 1 bolü 4.6 ) şeklinde belirtilmiş. Matematikte 1:4.6 = ???? yada ; 4.6:1 = 4.6 ( 4.6 defa, 1 kerede anlamı ihtiva eder. ) Kısacası, DAM ın yanlış çevirisi var. Her ikisinide, 1 turda 4.6 sefer makara turu vardır olarak anlamak gerekir. Hayatımda hiç sevmediğim matematik dersine çalıştırdın ya beni, helal olsun sana.hihi hihi
Aynı düsünüyormusuz o zaman Tevfik abi :=) neyse bu sorunu ortadan kaldırdık birkac markada daha görmüstüm ama onlarında matematiksel olarak dogru ama yazınsal acıdan yanlışlıkları varmış demekki D.A.M a mail atacagım milletin kafasını karıştırmayın diye