Arkadaşlar mrb. Ben bu işe daha yeni başladım. Kıyadan at çek yapıyorum. Balık ta tutmaya başladım. Ama benim sorunum çaparide 3 - 4 tane balık biraz da yosun olunca makina aşırı ağırlaşıyor. Benim makina bildiğim kadarıyla 3 bilyalı bişey. Bu bilya sayısı ve devir sayısıyla ilgili bilgi verebilirmisiniz? Bide daha fazla bilyalı makina alırsam daha mı rahat çekilir?
Tabiki bilye sayısı arttıkça rahat sarmaya başlarsınız.Ama makine kalitesi arttıkça agarlıklarda hayli artıyor yeni makine alırken agırlıga dikkat edin.Makina rahatlar ama kol dayanmaz. Bende bildigimce birşeyler yazarım ama yanölış yönlendirmemk adına ladı ustalara bırakıyorum.
Rahat sarmanızın bilya sayısıyla alakası yoktur. Makinenin kaliteli olması ve devir sayısıyla alakası vardır. Devir sayısı yüksek makinalara yük fazla binerse zor sararsınız. aynı bisikletle yokuşu ufak dişliyle çıkarken zorlandığımız gibi. Size önerim makinenin devir sayısı en fazla 4.3 olsun. 4.1-4.3 arası idealdir. ve dünyaca bilinen kaliteli bir marka makine alın.Shimano-Daiwa gibi.
teşekkürler önerileriniz için gerçekten çok faydalı oldu. ama bu önerdiğiniz Shimano Ultegra XTA-12000 makinayı nereden temin edebiliriz? banax BKCOLIAS 450 ve ALBA STAR MK DEIMOS 60 kamış ve makina nasıl olur? benim seçtiğim kamışı shimano ya koysak nasıl olur?
Sevgili Ali , Yazina konu olan avlanmanda , atcek yaptigin kamis ve makine hakkinda bilgi verebilirmisin ? Izah ettigin konuya gelince , sanki caparinin belirli bir agirlikla beraber atildigini zannediyorum . Yoksa uzaga atmak icin bas vurdugun bir yöntemmi ? Caparinin yemsiz fakat dikkat cekici parlak plastik , tüy iplik gibi malzemelerden yapildigini düsünecek olursak , bunlari hangi yöntemlerle hangi sulari Taramak (Üst – Orta – Dip ) ve hangi tip baliklari avlamak icin kullandigini söyleyebilirmisin ? Sana göre „yosun“ nereden gelmekte ? Bahsettigin Banax kamis ve Alba makineyi At-cek konusuyla ilgili olarak tavsiye eden bir arkadasin mi var ? Sonra Shimano Ultegra XTA-12000 nin 750 gram agirlikta bir surf makinesi oldugunu biliyormusun ? Bu sorulara cevap verirsen , ben dahil sana yardimci olacak cok arkadasimizin olacagindan emin olabilirsin . Kal saglicakla Boran
ben istavrit için atıyorum genelde hazır satılan 10 lu yeşilk çaparilerden alıyorum. ama uzun geldiği için kesip 7 li yapıyorum. 60 lık kurşun kullanıyorum. Makinaya gelince bu cumartesi dağıldı zaten piyasada 20 ytl lik hazır makina ve kamışlardan almıştım. ama çok da zevk vermediğini görünce adam gibi bişeyler almaya karar verdim.Yosun konusua gelince marmara ereğlisinde atıyorum ve her yerde yosun oluyo zaten bu oradan atan herkesin sorunu gözlemlediğim kadarıyla. Çünkü herkes mutlaka bir kaç parça yosun çekiyor. banax kamışı ve alba makinayı kimse önermedi ben albanın sitesinde gördüm hoşuma gitti o yüzden onu yazdım. Lineaeffe Sorrento 4.20 mt. - Shimano Ultegra XTA-12000 bunu ise balık oltasının yazısında gördüm.
Ben bu takımı boğazda ileri atış için kullanıyorum. Bu makine Türkiyede 450 YTL'ye satılıyor. Marmaraereğlisi için bu takım biraz ağır gelir diye düşünüyorum. Orası için size linaeffenin 3.90-4.20 lik surf kamışlarını öneririm.60-70 YTL 'ye uygun modeller var. Böylece 10 luk çapariyi kesmeden kullanabilir ve rahatça ileri atabilirsiniz. Birde büyük ve geniş kafalı düşük devirli bir makine bulursanız orada çok rahat işinizi görür.
Balık oltası teşekkür ederim verdiğin bilgiler için DEIMOS 60 ALBASTAR MAKİNE bu makina hakkında bilgin var mı acaba? benim işimi görür mü?
Ben albastar makineleri pek önermem. okuma, shakespeare, mitchell gibi bilinen markaları incelemenizi öneririm.
remixon bugün bi av marketine gittim bana remixon surf 4,20 kamış ve remixon un bi makinası önerdiler ikisinede 150 ytl fiyat çektiler 320 mt misina kapasitesi var misinada saracaklar. Kıyıdan at çek için nasıl dır? yada başka makina bakayım mı? yada bana kıyıdan at çek yapabileceğim ve istavrit , lüfer , çinekop için bi surf makina önerebilirmisiniz?
Bildiğimiz manada at-çek için bu makine ve kamış bence uygun değil..Ancak istavrite çapari atmak için ise kullanılabilir..Surf makineler at-çek için kullanıma uygun değildirler..Uygun olanların yani kullanılabilecek olanların fiyatları ise oldukça fazladır
ben şimdilik istavrit ciyim istavrit için kullanacağım. o zaman uygundur alınabilir diyebiliriz yani...
Abi tam seninle aynı özelliklerde makina ve kamış arıyordum bende ve sonunda bunları buldum; emin olda aha iyisini bulacagını sanmıyorum.. turnafresh 4.20 kamış ( 70m civarı ) okuma traventina 50 veya 60(52 YTL) lık kolunuza güveniyorsaız 60 lık alın sağlam dediler ama ikiside çok iyimiş.. makinayı değiştirin isterseniz ama kamışı çok met ettiler zaten linefea..
Bu makina-kamış seçimi kadar insanı çileden çıkartan başka birşey yok sanırım Siz hedef balığınızı bildiğiniz için benden şanslısınız. Ben birden fazla hedef balık için -ki bunun içinde istavrit de var- uzağa atış, çapariyle kullanmak, denizde ve gölde beklemeli dip takımlarıyla kullanmak amacıyla bir makina-kamış seçtim. kamış Lineaeffe Freestyle 4,20m, 50-150 gr atarlı. 475gr ağırlık. avlanacağım yerlerde akıntı fazla olmadığından 50-60 gr.lık kurşun işimi görecektir. belki daha hafifi de işimi görür ama o zaman da uzağa atış sekteye uğrar sanıyorum. makina ise Ryobi Ecusima 6000Vi; 60'lık ortaboy makara, 4 rulmanlı, 250m/0,33mm Misina kapasitesi, 5,0:1 yüksek devir oranı, önden kalama, 552g ağırlık. sadece istavrit amaçlasaydım daha hafif bir makina tercih edebilirdim ama bazı büyük balıkları da hedeflediğim için bu makina daha uygun diye düşündüm ve ryobi makinaların gücü ve kalitesiyle ilgili okuduğum yazılarda memnuniyetten başka birşeyle karşılaşmadım. Surf makina da düşündüm ama makinanın açıklamasında surf kelimesi geçiyorsa fiyatı birden yükseliveriyor. fiyatlara gelince kamış 51 YTL, Makina 62 YTL. amaç ve fiyat-performans açısından bulabildiğim en uygun takım bu. gözatmanızı tavsiye ederim. misina içinse oltanızdaki hareketleri daha iyi anlayabilmeniz için (yosun-balık ayırt edebilmek gibi) esnemesi az olanları deneyebilirsiniz (ben de deneme aşamasındayım ) oscar kevlon ya da berkley trilene gibi.
evet sonunda kararımı ve siparişimi verdim... İnşallah güzel bi takım olmuştur ; LINEAEFFE TURNAFRESH KAMIŞ 4.20 kamış ve ryobi ecusima 6000vi