Makine devri ne olmalı ? Lütfen yardım.

Konu, 'Makineler' kısmında zafer06 tarafından paylaşıldı.

1. zafer06

zafer06 ZAFER

Ustalardan yardım bekliyorum aşagı daki iki soru için. Teşekkürler.
    1-) 60 metre derinlikte jig yapıyorum makine devri ne olmalı? ( 4,9:1-6.2:1 gibi)
    Devrin düşük mü yada yüksek mi olması iyi?
    2-)60 metre derinlikte yemli olta ile av yapıyorum makine devri ne olmalı? ( 4,9:1-6.2:1 gibi)
    Devrin düşük mü yada yüksek mi olması iyi?
    Bilgilendiren herkese teşekkürlerimi sunarım.

2. furunotr

furunotr Haluk

Yemli için düşük devir ve 65'lik diye tabir edilen makinalardan tercih ederseniz iri balıkları daha rahat çekersiniz; makina göreceli olarak büyükçe olacağı ve fazla saracağı için de o derinlikten sıkıntınız olmaz...

Jig için tecrübem yok; piyasada hem yüksek; hem düşük devirli makinalar mevcut; demek ki duruma göre her ikisi de kullanılabiliyor; düşük devirli makina daha güçlü olur ama yüksek devirli ile daha fazla boşluk alabilirsiniz...

3. arkadas

arkadas ibrahim

4,4,1 ile 6,2,1 arasi (yani5,1,1 iyi diye ögrendim)

4. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Haluk abi, emin ol, hiç alakası yok.

Makine öncelikle kaliteli olacak. Ne kadar kaliteyse, o kadar rahat çeker, devri filan önemsizdir. Kalitesiz bir makinanın 3 devirlisi, iyi bir makinenin 5 devirlisi kadar rahat çekemez.

Makineyi yapanlar, teknik olarak "insan çekecek bunu" diye düşünüyor zaten, o yüzden afaki devir sayıları olmaz pek.

Bir sürü makine gördüm, devir sayısının pratikte pek bir önemini görmedim. Ama tur başına kaç santim sardığı önemli. Tabi bu da devir sayısına bağlı ama, tek etmen değil.

5. furunotr

furunotr Haluk

Makinalarda devir sayısının önemi ve işe yaradağı noktalar vardır; eğer kaliteli bir makina her işi görecek olsa idi hiç uğraşmazlar tek devir makina üretirler ve öyle devam ederlerdi... Ben görüşümde ısrarcıyım...

Konumuza dönelim... Hedeflenen balığın büyüklüğüne göre yemli için düşük devirler arasından biri seçilmeli; tabii kullanıcı talepleri ve alışkanlıkları da önemli; duruma göre 3,5 ila 4,8 devir arasında bir makina o derinlikteki sularda yemli için iyi bir seçim olabilir; tabii makinanın küçük değil de ne bileyim işte 65 diye tabir edilen çapta bir makina olması daha uygun kanaatimce... Tekneden yemli için surf tipli bir makina tercih etmemenizi öneririm; klasik bildiğimiz tipi makinalar uygun olacaktır; hatta çıkrık dediğimiz makinalardan bile kullanılabilir duruma göre; tabii jig makinası için jig için üretilen makinaları tercih etmelisiniz; bunda da av şekli ve kişisel tercihe göre piyasada hatırladığım kadarı ile 4,8 ila 6,2 devir aralığında üretilen makinalardan yine av şekli ve hedefine göre Shimano grubunda 6000-8000; 10000-12000 veya 16000-18000'lik makinalar; Daiwa grubunda 4000 ila 6500 aralığındaki makinalar ile diğer markalarının çoğunun uyduğu ölçü olan 60'lik ila 120'lik makinalar arasından tercih yapılabilir...

Devir olayında tabii ki sardığı sarım miktarı da önemli; mesela Shimano 6000-8000'lerin pekçoğu 4,8 olan 89; 5,7 olanı 108-109 cm. sarar...