Makine Güç Kaybı?

Konu, 'Makineler' kısmında Querorz tarafından paylaşıldı.

1. Querorz

Querorz Fatih

Arkadaşlar son makinemde bir sorun yaşadım. Makineyi 1 senedir kullanıyorum ve şu ana kadar açıkcası hiç yağlamamıştım. Sonra 2-3 hafta önceki avda baya çamurlandı makine. Kafayı çıkarıp iç aksamlarına baktığımda temiz görünüyordu.

Ancak bir kaç gün sonra makineyi kullandığımda makinenin sanki yağı kalmamış gibiydi. Bir güç kaybı vardı ve makineyi kolunu çevirdiğimde akmıyordu. Aslında kurşunsuz bir şekilde çevirdiğimde gayet akıcı ancak bir kurşun bağlayıp kolu çevirince hiç akıcı değil. Yağlamama rağmen sorun geçmedi. Acaba makinenin en iç taraflarında mı bir problem var?

Bunu nasıl halledebilirim?

Teşekkürler.

2. ozkan79

ozkan79 özkan

Misina kilavuzu rulmanina bak.

3. cyhnckr

cyhnckr Ceyhun

Favori Kamış:
    Shimano Ultegra, Major Craft Solpara 275 50gr, Italcanna Jigging
    Favori Makine:
    Penn Affinity, Daiwa Emblem Pro 6000A, FinNor Marquesa 40II,Daiwa Exceler 4000HA,Daiwa Saltist 4500
    En İyi Avı:
    43cm palamut , 50cm Lüfer , 7,5kg Sarıkuyruk
    Fatih,

özellikle rulmanları çıkartıp saf alkole yatır, çamur rulmanların içine girmiş büyük ihtimalle. Alkol hem yağı hemde çamuru temizler içinden, gölgede kuruttuktan sonra yağlayabilirsin rulmanları.

4. Querorz

Querorz Fatih

Teşekkür ederim :) .

İnternette aramama rağmen hangi parçadan bahsettiğinizi bulamadım :) . En iç aksamı açmam mı gerekiyor acaba rulmanlara ulaşmak için ve bunu nasıl yapabilirim? Bir tornavida yeterli midir?

5. Querorz

Querorz Fatih

Bir de tabanca yağı kullanıyorum. Bir sıkıntı olmaz inşallah :) .

6. cyhnckr

cyhnckr Ceyhun

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Penn Affinity, Daiwa Emblem Pro 6000A, FinNor Marquesa 40II,Daiwa Exceler 4000HA,Daiwa Saltist 4500
    En İyi Avı:
    tabanca için kullanılan yağ çok incedir ve sadece 1 av süresince belkide daha önce özelliğini kaybeder. Würth HHS 2000 sprey gres kullanın.

Tornavida (yıldız ve düz ince), 12 veya 14 anahtar gereklidir açmak için. Eğer daha önce açmadıysanız denemeyin!

7. Querorz

Querorz Fatih

Hocam bir video ya da bununla ilgili bir rehber varsa bildiğiniz çok iyi olur. Bir şekilde yapmalıyım bunu :) Ulaşabildiğim her yeri yağladım ama sonuç değişmedi.

8. cyhnckr

cyhnckr Ceyhun

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    yarın video çekip eklerim foruma :)

9. furunotr

furunotr Haluk

Silah yağı ince kalır; ancak klavuz yağlanabilir ama her avdan sonra; makina içi için uygun evsaflı gres kullanmak gerek...

Makina hangi marka model bilemiyorum; ben Shimano Power Aero'nun klavuz düzeneğini koyayım... Eğer bu tip spesifik bir makina ise dikkatli bir şekilde söküp takmak gerek; parçaların hem sırası; hem yönü önemli; ayrıca ana taşıyıcıda uç tarafta iki adet pimvari bir kısım var buranın yuvasına oturması gerekli ve önemli...

Daha basit bir makina da olabilir ama yine de dikkat edip nasıl söküldü ise öyle takmak gerekiyor...

Önemli Not: Bazı marka ya da modellerde o vida ters olabilir; yani sağa doğru çevirdiğinizde sökülür, sola doğru çevirdiğinizde sıkar; buna çok dikkat edin...

10. Okan Sezer

Okan Sezer Okan Sezer

En İyi Avı:
    Henüz denizde
    Makinayı dağıtmadan önce kılavuz rulmanını bir temizle ve kontrol et bence.

11. Querorz

Querorz Fatih

Haluk Abi cok sagol :) . Ugrasmışsın bir suru. Ben ordaki kolun onemli bir rol oynadigini 40 yıl dusunsem akil edemezdim :) . Sökup takayim bir guzel.
    Okan Abi aynen oyle yapacagim :) .

12. Querorz

Querorz Fatih

Abiler, izlediğim bir kaç video sonucunda rulmanın mantığını tamamen çözdüm :) . Meğerse küçücük şey ne kadar önemliymiş.

Ordaki aksamı çıkardım, temizledim ve yağladım ancak çok bir fark yok gibime geldi. Bugün o makineyi o kadar çok söküp, yağlayıp, test ettim ki şu anda test etme yeteneğim sağlıklı çalışmıyor olabilir :) . Suda denemem lazım sanırım.

Şu anda farklı bir problemle daha karşılaştım. Bilmiyorum kurcalarken mi zarar verdim ama misina kılavuz demirini tutan yay işini tam görmüyor sanki. Kılavuz demiri(ya da adı her neyse) yeterince güçlü kapanmıyor.

13. furunotr

furunotr Haluk

Klavuz temizlendi ve çalışıyor ise ayrıca makinayı bilhassa yükte çevirirken hırıltı, titreşim gelmiyor ise normal yani eskisi gibi akıcı ve rahat bir şekilde çalışması gerek... Öncelikle yüksüğün çalışıp çalışmadığını kontrol etmek gerek; mesela bir kartviziti yüksüğün üzerine koyup keman yayı gibi ileri-geri hareket ettirmek suretiyle anlaşılabilir; kartın çok az bir baskısı ile yüksüğün rahatça ve pürüzsüz çalışması gerekiyor; eğer bu kısım problemsiz çalışıyor ise ve makinada halen problem görüyor iseniz makina iç aksamında herhangibir bölümde problem var demektir; bu rulmanlarda, dişlilerde; vargel ya da sonsuz dişli sisteminde olabilir; yahut makina yağsız kalmış olabilir; bu durumda makinayı açarak müdahale etmek gerekecek ama bu işi anlıyan birinin yapması yerinde olur... Açma kapama teline gelince eğer o kısmı sökmedi iseniz sizden kaynaklı bir problem pek olası değil; ancak o bölüm de yağsız kalmış olabilir ya da yay eski sertliğini yitirmiş olabilir; buna da anlıyan bir kişinin bakması yerinde olur...

Ya da servise göndermek (eğer mevcut ise) de başka bir seçenek...

14. orhan1969

orhan1969 Orhan

Favori Kamış:
    İtalcanna Kombat
    Favori Makine:
    Daiwa Saltiga Surf,Daiwa Tournamnet Entoh
    En İyi Avı:
    1,5 mt Sapan ( Kemane )
    Mustafa Hangi Makineyi kullanıyorsun ?
    Haluk kardeşim dolaylı olarak sormuş ama es geçmişsin :) Marka ve Model verirsen nokta atışı olur.

15. Querorz

Querorz Fatih

Abiler öncelikle belirteyim ki , sorun çözüldü. Suda deneyince makinenin gayet akıcı çalıştığına şahit oldum :) .

Orhan Abi , Shimano Catana'dır makinem. :)

Haluk Abi, yüksüğü kontrol yöntemiyle, bir başka makinemin rulmanının sıkıntılı olduğunu farkettim. İçini açtığımda tamamen paslıydı. Değişmesi gerekiyor aksamın. Servisten başka çarem var mı?

http://www.albashop.com.tr/asp/show_stock.asp?product=ZETA 50

Bir de sizlere bir şey danışmak istiyorum. Makinenin hangi kısımlarında ne yağı kullanmak gereklidir? Hatta bana direkt olarak tavsiye ettiğiniz yağ markasını da söylerseniz iyi olur(yağlar için şu anda toplam 50-60 tl bütçem var :) ) . Sipariş edeceğim hemen.

16. Querorz

Querorz Fatih

Bu arada, makineyi tamir edeyim derken bir cahillik yapıp bilyalar da dahil bütün parçaları yağladım tabanca yağıyla. Umarım bir problem çıkarmaz.

17. Okan Sezer

Okan Sezer Okan Sezer

En İyi Avı:
    Henüz denizde
    Tabanca yağı iyidir incedir problem çıkmaz ama işlevini uzun süre göstermez Ceyhun'un dediği gibi.

Ben castrol magnatech kullandım 3 sene önce 10 yıllık makinada :)
    Hala tık yok . Canavar gibi.
    Yani bildiğin araç motorlarında kullanılan yağ, bagajda 1 litre yedeğim vardı dedim denesem ne çıkar yağ yağdır. Gres bile yok makinada ama kaymak gibi oldu .

Sadece çok soğuk havalarda biraz katılaşıyor 20 tur ileri geri çevirdim mi düzeliyor.

18. ozkan79

ozkan79 özkan

Yuksuk ne oluyor pardon kilavuz rulmani ve ekipmanlarimi ?

19. furunotr

furunotr Haluk

Rulman için servise gerek yok; madem açabildin; demek ki doğru bir şekilde kapatabilirsin de... Ya Kısık'tan aynı rulmandan istemek gerekiyor; ya da rulmancılardan aynı boyut bir rulman alıp takmak; muhtemelen rulmanclıdan alacağın rulman daha kaliteli olacaktır... Mesela ben Mos marka Çin malı rulman alıyorum ki oldukça kaliteli bir rulmandır... 4-5 lira civarı olsa gerek tanesi... Perşembe Pazarı Hırdavatçılar Çarşısı'nda rulmancıda mevcut; yahut Karaköy'deki rulmancılarda da bulunabilir sanırım... Rulmanı yanında götür; ya da ölçüsünü alabiliyorsan o da yeterli; uygun ölçüde rulman vereceklerdir...

Silah yağı klavuz için olabilir; ancak sıkça yağlamak gerek sanırım; ama makina dişlileri için kalıcı olmayacağından problem oluşabilir; onun yerine uygun evsaflı ince ve silikonsuz gres kullanmak gerekiyor; tabii bu gresin yapışma özelliği de olmalı (yani dişlilere; sürüldüğünde oradan akmayacak)... Shimano ve Daiwa'nın veya Penn'in yurtdışında gresleri bulunabiliyor; ülkemizde çok zor bulabilmek onlar elbet bu tip makinlar için üretildiğinden çok daha uygundurlar sanırım; ve oldukça da fiyatlılar...

Ben Shimano kit kullanıyorum ama 2 tane 15 cc. yağ 100 lira civarlarında sanırım...

http://www.eastackle.com/p-68-daiwa-reel-guard-oil-and-grease-spray-set.aspx

http://www.eastackle.com/p-71-shimano-sp-003h-reel-oil-and-maintenance-kit.aspx

En ucuz burası görünüyor; getirtme imkanın var ise getirtebilirsin; ancak gümrüğe takılabilir de...

20. Querorz

Querorz Fatih

Okan Abi, çok entresan. Denesem mi? :)

Özkan Abi, sanırım ordaki dönen parçayı kastediyoruz :) .

Haluk Abi , ben şurayı kavrayamadım. Bu gres yağı her parça için kullanılabilir mi yoksa farklı parçalar için farklı yağlar mı gereklidir? Shimano hastasıyım ama şu anda o parayı veremem ki :) .

Albastar makinenin içindeki yüksük çıkmıyor. Sanırım sabit bir parça. Ayrıca o bölgedeki bütün parçalar paslanmış. Yüksüğün aksı da paslı. Sadece rulmanı değiştirmek iş görür mü? Yüksük dediğimiz şey harbiden kafamı karıştırdı gerçi :D . "Yüksük" içinde dönen parça mıdır? Rulman nedir o zaman? :)