çok sevgili abilerim kardeşlerim size nacizhane ufak bir sorum olacak.bi konuda bana yardımcı olurmusunuz? benim sorum şöyleki; örneğin makinelerde 4.6:1 sarım oranı diye birşey var..her makinede farklı farklı oluyor ya bu..anladığım kadarıyla bu oran bir turda kaç metre misina sardığını belirtiyor makinenin.peki bunu nasıl anlıyoruz :S yani nasıl yorumluyoruz bu oranı? misal 4 bilyeli 5.5:1 sarım oranlı makine bir turda kaç metre sarıyor? yada 3 bilyeli 4.6:1 sarım oranlı makine ? nasıl anlıyoruz kaç metre sardığını formül olarak açıklarmısınız? saygılar
Bu oranlar ( 4.6:1 -6.2:1 gibi ) makinanın bir turda kaç cm misina sardığını göstermez, bir turda ( yani kolu bir tam tur çevirdiğinde ) makinanın kafasının kaç tur döndüğünü gösterir.Misina sarım miktarının bilya sayısıyla alakası yoktur ama makinanın devir hızıyla alakası bulunur ama kafa büyüklüğü ile birlikte.Yani 2500 lük 6.2:1 devirli makina ile 4000 lik 6.2:1 devirli makinanın misina sarım miktarı farklı olacaktır.Genellikle makinaların bir turda sardığı misina miktarı firmalarca ayrıca belirtilir...
peki bu 6.2:1 veya 4.6:1 gibi rakamlardan hangisi daha makul..yani büyükten küçüğe sıramalı olanı mı? cahilliğiimi mazur görün ama anlamak istiyorum..6.2:1 olunca kafa kaçkere dönüyo..6 kez mi oluyo yani...
Bu tamamen yapacağınız av ile ilgili çünkü genellikle devir hızı yükseldikçe makinanın gücü düşer,devir hızı düştükçe makina daha güçlü sarım yapar.Ama genellikle atçek avlarda gündüz ve su üstü sahte kullanımlarında yüksek devirli,gece kullanımlarında biraz daha düşük devirli makinalar makbuldür.Bu arada cevabın evet,makinanın kolunu bir tamtur çevirdiğinde makinanın kafası 6.2 defa döner.Bunu kullandığın makinada kendin test edebilirsin...
evet şimdi daha iyi anladım..teşekkür ederim..ben genelde gece avı yapıyorum zaten.ozaman düşük devirli bir makine kullanıcam yani 4.6:1 gibi..peki son olarak bilyelerin makinenin gücü bakımından bi rolü var mıdır? yoksa sarım rahatlığımı sağlar bilyenin fazla oluşu
hedefin agır balık ise , düşük devirli makine kullanacaksın.. benim şahsi kanatim surf sistemlerinde düşük devirli makine kullanmak ayrıca tekne den dibe yemli avcılıkta düşük devirli makine.. iyidir hem yorulmazsın hemde iri balık gelirse kolay alırsın.. at çek sistemlerde hızlı makine kullanılır.. vs..
Bildiğim kadarı ile sarım rahatlığı sağlar .Bu arada kullandığım en düşük devirli makina 5.0:1 devirli Trio 55,geceleri genellikle bu makinayı kullanıyorum.Bu arada gece 6.2:1 devirli makina kullanan da birçok arkadaşım var,tercih meselesi
bilgiler için teşekkür ederim muvaffak abi..ben kıyıdan beklemeli av için kullanıcam ve uzağa atış için surf tip makinelerle ilgileniyorum şuan..devir ile güç arasında ters orantı var anladığım kadarıyla..devir arttıkça güç azalıyo yani.. peki şöyle diyeyim..oltamı 50 metre ileriye savurdum..ve 1 kiloluk bir levrek oltama takıldı..bu durumda makinenin deviri fazla olursa yani 6.2:1 bana ne gibi eksisi olur..balığı zor çekerim. yada 1.4:1 lik bir makinem var diyelim..böyle olunca da balığı yavaş yavaş ama zorlanmadan çekerim..doğru anlamışmıyım?