Makine Seçiminde Sorular

Konu, 'Makineler' kısmında Querorz tarafından paylaşıldı.

1. Querorz

Querorz Fatih

Arkadaşlar merhabalar;

1 ay sonra Amerika'ya gidecek olan arkadaşıma bir makine siparişi vereceğim. Türkiye'deki modellerle Amerika'daki modellerin isimlerinin çok farklı olduğunu farkettim. Bunun üzerine Shimano ve Daiwa'nın sitelerinden model isimlerine bakmak üzere araştırmaya koyuldum.

Karşıma çıkan ilk sorun şu oldu. Sanırım hem surf hem de spin makinaları "Spinning Reels" başlığı altında topluyorlar. Hatta "surf" diye bir kelimenin hiç bir yerde kullanıldığını görmedim.

Mesela bakın Daiwa'nın sitesine http://www.daiwa.com/reel/spinning.aspx . Embley Pro bile Spinning Reels başlığı altında bulunuyor.

Bir makinanın surf ya da spin olduğunu verilere bakarak nasıl anlayabiliriz? Tek dönüşteki sarım miktarı mı?

2. sorum biraz daha teknik olacak.

Yabancı forumlarda şunu okudum. "Gear rationun yüksek olması beygir gücünün yüksek olması gibidir. Ama bu durumda tork düşecektir. Çok büyük bir balığı gear ratiosu küçük bir makinayla çekmek , büyüğe göre daha kolaydır".

Bunu bisikletin vitesi gibi düşünebilir miyiz acaba arkadaşlar? Bir yokuş gelir karşınıza. Düşük viteste daha çok pedal çevirirsiniz fakat o yokuşu çıkarsınız. Ancak yüksek bir viteste pedalı çeviremezsiniz bile.

Şimdi şöyle bir soru çıkıyor ortaya. 200 gramlık kurşunu çekerken gear rationun yüksek olması mı daha az yorar, yoksa düşük olması mı? Bu dengeyi nasıl kuracağız?

Forumda "gear ratio ne kadar yüksek olursa o kadar iyi" şeklinde bir yanılgı var sanırım. Oysa kurşunu çekerken zorlanarak çok sarım elde etmek mi yoksa zorlanmadan daha az sarım elde etmek mi diye bir soru sorulması şarttır.

30 gramlık bir kurşun atıp çekiyorsanız elbette gear ratio ne kadar yüksek olursa o kadar iyidir. Çünkü gear ratio 10:1 bile olsa 30 gramlık kurşunu sizi yormaz. Sarım miktarı çok yüksek olduğundan da oltanızı hemen sarmış olursunuz.

Yardımcı olursanız çok sevinirim. Tespitlerimde yanıldığım noktalar da varsa belirtirseniz memnun olurum.

Teşekkürler :)

2. shadowpane

shadowpane Hakan

Favori Kamış:
    Shimano Antares/Vengeance/SuperAero Lineaffe_Spider Surf Okuma_VSystem/hellios/x-safina
    Favori Makine:
    Daiwa_Entoh/Ballistic Shimano_Aernos/KİSU/BULL'S AlbaStar.Pasha 60
    En İyi Avı:
    Yayın/Turna/Alabalık Eşkina/Levrek/Palamut/Lüfer/Kalkan
    mustafa merhaba,

genel olarak devir düştükçe tork artar. tork arttıkça devir düşer, hem devirli hem torklu makinalar yokmu tabiki var. bunlarda fiyatları ile doğru orantılı sayılır.

bahsettiğin gibi bunun sebebi makinanın içindeki dişli sistemidir. mantık olarak bisikletteki ön ve arka dişliler gibi işler,

kullandığım makina daiwa entoh 5500, 4.1 devir, kolu bir tur cevirdiğimde klavuz 4,1 kez dönüyor ve yaklaşık olarak 80cm sarım yapıyor. boğazda kandilli akıntı burnu yani boğazın belkide en akıntılı noktası, 200/250 gram kurşunu makinanın limitlerini zorluyor. eğer kafa çapı ve kafa eni birazdaha küçük eni ise birazdaha dar olsaydı, daha kolay sarım yapabilirdi. dahada büyük olsaydı daha da zorlanacaktı. umarım faydalı olur.

birde makinayı öncok yorun kurşun ağırlığı değil akıntı. bunuda boğazda öğrendim.

3. accuman

accuman mustafa kamil coşkun

Favori Kamış:
    OKUMA..
    Favori Makine:
    OKUMA-LİNEAEFFE....
    En İyi Avı:
    LEVREK..11.7 KG..
    SELAM HERKESE.....

ARKADAŞLAR AVFONİNİN LİSTELERİNİ BİR KONTROL EDİN .....BENCE FAYDA VAR BU ARA BAZI MALZEMEDE İNDİRİMİDE VAR......SEVGİLERİMLE.....idk

4. Querorz

Querorz Fatih

Hakan Abi, çok teşekkür ederim. Makinanın devrini bir turdaki sarım miktarına bakarak anlayabiliyoruz. Buraya kadar her şey güzel. Fakat torkunu nasıl anlayacağız? Torkunu anlamadan nasıl seçim yapacağız?

Ben sırtı avlarında derin dalarlı rapala kullanıyorum ve 200 gramlık kurşunu çekmek çocuk oyuncağı kalır yanında :) . Kollarım kopuyor tabiri caizse. O yüzden hem klasik avlar hem de sırtı yaparken kullanacağım bir makina arıyorum. Daiwa Emblem Pro düşünüyorum. Burda 600 lira ama Amerika'da 250 TL'ye geliyor. Shimano'lar Daiwa'lardan çok daha cezbedici geliyor aslında ama Daiwa'lar yurtdışında çok çok ucuz.

Mustafa Abi, ben Avfoni'ye 2-3 kere girip bir kaç fiyat inceledim. Pek hoş şeyler görmedim. Makinanın liste fiyatı 250 liraymış da kendileri indirimli olarak 210 liraya satıyorlarmış gibi gösteriyorlar. Oysa makinanın diğer sitelerdeki fiyatı 200 lira.

5. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Ron Thompson heavy telecoast, daiwa crossfire,lineaeffe extreme,Pezon&Michel Rafale pro pike
    Favori Makine:
    Daiwa tournement entoh 5500, Mitchell compact gold 7000 , Okuma Razor 65, Daiwa procaster A 4000
    Genel olarak yorumlar dogru. Tork olayina gelince, hernekadar agiz aliskanligi olarak güçlü makina yerine torklu makina desek de makinalarda böyle bir birim deger yok. Kabaca makinanin devrini ve tur basi sarim miktarini baz alarak bir fikir edinebiliriz. Mesela ki, 4 devirli ve 85cm saran bir makina ile 5 devirli 100cm saran bir makina arasinda ''eksepsiyonel bazi üst seriler hariç'' bir fikrimiz olabilir. Gerisi rulman adeti-kalitesi, mühendisligi, kullanilan materyelin cinsi ve kalitesi olarak siralanabilir. Klasik vargel saft sistemine nazaran worm saft sistemli makineler daha kuvvetli oluyor. Makinayi rahatlatan ve kullaniciyi nispeten daha az yoran bir diger unsur kol boyu, açisi ve topuz seklidir.
    Makinayi av seklinize uydurmaktansa av seklinize göre makina seçerseniz büyük ölçüde faydasini görürsünüz.

6. Querorz

Querorz Fatih

Roy usta sizin de söylediklerinizle birlikte şöyle bir tespit yaptım, bilmiyorum siz ne dersiniz.

Bir makinanın aslında ne kadar kuvvet gerektirdiği basit makina prensibine göre kafa çapı ve kol mesafesine göre yapılacak basit bir hesapla rahatlıkla bulunabilir. Sonuçta bu aletin çalışma prensibi "kuvvet x kuvvet kolu = yük x yük kolu" dur. Yani aynı kafa büyüklüğüne , gear ratio'ya ve kol mesafesine sahip bütün makinalar prensipte aynı miktarda güçle tam olarak aynı işi görürler.

Ancak makinada sürtünme olduğundan ve her makinanın kalitesine göre sürtünme değerleriyle kaybedilen güç farklı olduğundan makinenin bize sağladığı güç de farklıdır. Belki 2000 liralık makinanın parçalarındaki sürtünme kat sayısı x iken, 200 liralık makinada bu değer 3x dir. Yani 2x'lik bir güç kaybı yaşarız sırf sürtünme yüzünden.

7. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Ron Thompson heavy telecoast, daiwa crossfire,lineaeffe extreme,Pezon&Michel Rafale pro pike
    Favori Makine:
    Daiwa tournement entoh 5500, Mitchell compact gold 7000 , Okuma Razor 65, Daiwa procaster A 4000
    Makine mühendisi degilim fakat teorik olarak evet dogru. Ayni ratio ve ayni toplama kapasitesindeki, ayni mevkide ayni rulmanlar kullanilan, ayni kol ve makara çapina sahip 80lik alba ve daiwa teorik olarak kabaca ayni güçte olmali. Aradaki farki bahsettigim diger etkenler olusturuyor.

8. furunotr

furunotr Haluk

Derin sularda sırtı çekiyorsanız ağırlı 1 kg.dan aşağı değildir herhalde; bu durumda tüm spin veya surf makinalardan vazgeçip uygun bir çıkrık almanızı; sonra kalan bütçenizle diğer alanda kullanacağınız bir makina almanızı öneririm...

Daha fazla detay ve bütçe verebilirseniz daha detaylı bilgiler gelecektir sanırım...

Makina devri düşüp ve kafa çapı küçüldükçe makina çekiş gücü; bir anlamda torku yükselir; doğal olarak da makina devri veya turu yükselir; kafa çapı da büyür ise gücü yani torku düşecektir... Yani tek etken makina devir sayısı değildir; kafa çapı da etkendir bu konuda...

9. muratbzk

muratbzk murat

Favori Kamış:
    Vercelli Spyra Ultima G2 Surf -Awa Shima Spin
    Favori Makine:
    Daiwa Saltiga Surf 5000-Spro Passion 730
    En İyi Avı:
    plankton
    Peki Haluk abi bir makara hoşuma gitti 3.4 devir göstermesine rağmen 84 cm sarımı var bu makara yeni çıkan surf leader, yani kafa yapısınıdan dolayı sizce güçsüzmüdür? Hani bana göre devri düştükçe makara güçlenir kanısı hakim, bilmediğim için soruyorum en azından yanlışımdan döneyim:)

10. Querorz

Querorz Fatih

Haluk Abi derin sularda degil de gölde sırtı yapıyorum şu anda. Derin dalarlı sahte oldugundan cekmek cok zor oluyor. Sahte direniyor size gelmek yerine dibe inmek icin. Spin makineyle cok zorlaniyorum. Surf makinam olsa da kolayca ceksem diye dusunurken tam tersi bir sonucla karsilastim bu basliktaki konusmalarimiza bakilirsa. Spin makinayla bile kolu zor cevirirken daha buyuk kafali bir alette isim cok daha zor olacaktir. Ne yapacagimi bilemedim simdi. Çıkrık düşünmüyorum açıkcası.

11. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Sana surften ziyade isçi sinifi makina lazim. Surf makinalarda tamam kuvvetli olanlari çok, lakin uzun saft mili zamanla yamulmalara ve kafa sallamalara sebep olabiliyor. Agir isçilerde ise saft mili oldukca kisadir ve makara daha az iner çikar.

12. Querorz

Querorz Fatih

Usta Google bile bilmiyor İşçi Sınıfı makine'nın tanımını :) . Yardımcı olur musun biraz. Nedir bu İşçi Sınıfı makine?

13. muratbzk

muratbzk murat

Favori Kamış:
    Vercelli Spyra Ultima G2 Surf -Awa Shima Spin
    Favori Makine:
    Daiwa Saltiga Surf 5000-Spro Passion 730
    En İyi Avı:
    plankton
    Jig makineleri incele bence.

14. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Jig makinesi yaz çikar :) bu yeni ismi. Havali oluyo jigging reel diyince :D mesela gs9, bg, banax bx'ler falan isçi sinifidir.

15. furunotr

furunotr Haluk

Surf Leader oldukça güçlü bir makina olmalı; hernekadar kendisini kullanma imkanım olmadı ise aynı markanın mesela Power Aero'su mevcut bende 3,5 devirli...

Aslında durum biraz karışık gibi görünüyor; her iki faktör de etkiliyor durumu; hem kafa çapı; hem tur miktarı; aslında sarılan misina miktarına bakıp daha net anlayabilmek ya da tahmin edebilmek mümkün makina gücünü; ancak bu tür büyük boy makinalar için konuşuyorum; 2000-3000 gibi spin makinalar için değil...

Mesela o Surf Leader'da aynı turda kafa çapını daha da küçültürseniz daha torklu; daha güçlü bir sarım elde edersiniz; ya da aksine büyültürseniz bu sefer tork düşecek ve büyüme oranına ile paralel olarak sarım güçleşecektir...

Ama başlıktaki konu bu değil aslında; tekneden sırtı çekilecek ise bilhassa surf makinalar uygun olmaz; zaten tekne için uygun değildirler aslında; ağır işler için en iyisi çıkrık dediğimiz tarzda makina kullanmak; onların mili iki taraftan yataklı ve destekli; öyle çıkıp gitme; yamulma gibi dertleri olmaz pek...

16. furunotr

furunotr Haluk

Ben deniz olarak algıladım; eh çıkrık düşünmüyormuşsunuz; bu durumda surf makina değil de daha kompakt ve dayanıklı makinalar tercih edilmeli; öyleyse jig için kullanılan; ya da ağır spin makinalar iş görecektir...

Eğer bütçe yüksek ise Twinpower 8000PG, Stella 8000PG, Saltiga 4500-5000 (düşük devirli olan); ya da gerekiyorsa daha büyükleri tercih edilebilir makinalar arasında; tabii fiyatları oldukça üst seviyelerde bu makinaların... Ben ne kadar sevmesem de Penn'in bazı modelleri de uygun; ancak bu tip makinalarda devir oranları 4,8 civarında olsun; biz Boğaz'da 200-250 gr.kurşunlar ile o akıntıda rahatça sarabiliyoruz bunlar ile...

Bütçe daha düşük ise Ryobi Ap veya Applause 6000 kullanabilirsiniz; bir tanıdık Ap'ın 8000 olanına elinde bulunan Exucima 6000 kafası takmış ve makina oldukça güçlenmiş; sanıyorum Ap veya Applause'nin 6000 olanı da 8000 olan ile aynı gövdeye sahip; eğer kafa çapı da Exucima gibi küçükse oldukça güçlü bir makina olmalı (nerede ise Biomaster SW8000PG ile aynı sarım rahatlığına sahip)...

Bu durumda 5,0 devir oranı ile bir turda 90-93 cm. civarı saracak; 8000 olanlar 99 cm. civarı sarıyor...

Bu makinada gövde; makara v.s. metal olduğundan oldukça dayanıklı bir duruşu var...

17. furunotr

furunotr Haluk

Ağır işçi makinalar şu şekilde yazar; sizin link verdiğiniz Daiwa sitesinde de mevcut...

"Heavy Action Spinning"

18. Querorz

Querorz Fatih

Kafam baya karıştı fakat bu karışıklığı 2 soruyla giderebilirim sanırım :) .

Jigging makinalarını surf makinalardan ayıran özellikler nelerdir?(örneğin jig makinelerin de kafaları sığ ve geniş midir?) Jigging makinalarını spin makinalardan ayıran özellikler nelerdir? :)

Ben surf avlarda da verimli bir şekilde kullanabileceğim bir makina peşindeyim. Jig makinalar işimi görür mü?

19. Querorz

Querorz Fatih

O listede bir gariplik var. Mesela Emblem Pro surf makine diye biliyorum ben. Heavy Spinning başlığında verilmiş ama. Gerçi surf diye ayrı bir başlık da yok sitede :) .

20. cyhnckr

cyhnckr Ceyhun

Favori Kamış:
    Shimano Ultegra, Major Craft Solpara 275 50gr, Italcanna Jigging
    Favori Makine:
    Penn Affinity, Daiwa Emblem Pro 6000A, FinNor Marquesa 40II,Daiwa Exceler 4000HA,Daiwa Saltist 4500
    En İyi Avı:
    43cm palamut , 50cm Lüfer , 7,5kg Sarıkuyruk
    Boğaz'daki avlanma stilimiz aslında heavy spinning, hatta daha da ağır koşullar olduğu için jig makinalarına yöneliyoruz.

Surf makinaların kullanım amacı kumsaldan uzağa atış yapıp, yemli takımla balık almaktır. Güçlü olan modellerini hem uzak atmak hemde akıntı ile mücadele etmek için kullanıyoruz.

Yani surf makina alacaksanız en üst seviyelerdekiler işinizi görür boğazda, yada orta seviyedeki jig makinalarına bakabilirsiniz.