makine ve jig hakkında bir soru

Konu, 'Tekneden Balık Avcılığı' kısmında reha81 tarafından paylaşıldı.

1. reha81

reha81 reha kızıl

berkley whiplash misina aldım 0,24 mm ( sitedekilerin önerisi üzerine ) shekspir marka 40 lık makinem var. yaklaşık 15 yıllık fakat bugüne kadar bana hiç bir problem çıkartmadı. 4 bilyalı, ( gerçi çektiğim en büyük balık 2 kiloluk bir turna idi ) . merak ettiğim şu ; bu makine örgü misinadan 150 m alabiliyor. sizce bunu jig yaparken kullanabilir miyim ?

yoksa biraz daha masraf yapıp jig için yeni bir makine almalı mıyım ?

2. reha81

reha81 reha kızıl

ayrıca 150 m misina jig için yeterli midir ? ciddi derecede büyük bir balık geldiğnde
    ( ki belkide 100 m si su içinde olacak ) 150 metre yeterli olur mu ?

3. vayaz

vayaz engin bilgiç

Favori Kamış:
    shimano aspire dx 2.70 20-50 gr
    Favori Makine:
    shimano biomaster sw 4000 - Daiwa Saltist 6000 H
    En İyi Avı:
    levrek 3 kg
    reha makinenin kalibresi jig için pek uygun değil küçük kaçar eğer jic için bir makina düşünüyorsan okuma cedros a bak derim devrinin yüksekliğide avantaj

4. reha81

reha81 reha kızıl

cedros çok pahalı ... ne yazıkki şu an için almam mümkün değil... belki yaza doğru alabilirim. yani diyelimki gerçekten çok iri bir balık geldi elimdeki misina sağlam bağlantılar sağlam fakat makine tekliyor. elimle çekemez miyim ?

bir de jig için kaliteli fırdndü tavsiyesi istiyorum

5. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    O ip misinayı elinle çekemezsin. Keser, kemiğine kadar oturur. Elinde tutamazsın zaten, kaygandır, tutulmaz.

6. OMMG

OMMG OKAN

Elindeki makina jig için uygun değil,kullanmanı tavsiye etmem.Yukarıda yazdıkları gibi en az Cedros 65 ile başlarsan daha iyi olur.Dediğin gibi makina patladı,dişli sıyırdı el ile çekemezmisin sorusuna , çekilmez diye birşey yok ama epey profesyonel olman,kaloma vermek için bolca misinan olması,eğer balık büyükse şamandıra yada pet bağlayıp balığı yorman,elini kesmemek için uygun bir eldiven gibi şartlar lazım.Yani imkansız değil ama çok zor...

7. nicholai hel

nicholai hel Aykut

Tabii en iyisi sağlam bir makina alman, ama imkan yoksa makinanın sınırlarına göre kullanman ve aleti fazla zorlamadan kalomayla balığı iyice yorman gerek. Sağlam bir makinayla 20 dk.da çekeceğin balığı belki iyice yormak için 40 dakika harcarsın ama balığın her zayıflığında sarıp her direnişinde biraz gevşekçe tuttuğun kalomayla istediği kadar yol vererek, sarmanın yükünü de büyük oranda kamış kullanımıyla azaltarak iri balıkları da alman mümkün olacaktır. Dikkatli davranman ve acele etmemen gerek.

Makinayı zorlayacak balığı hele bir de ip misinayla elle çekmeye kalkmak Serdar Bey'in dediği gibi çok riskli olur. Parmaklarını korumaya almayı düşünsen de beklenmedik şekilde onu da parmağını da kesebilir balık ani bir atakla. Sonuçta palamuttan bahsetmiyoruz.

8. reha81

reha81 reha kızıl

teşekkürler arkadaşlar çok güzel açıklamışsınız. Durum kafamda iyice netleşti... Cedros 65 dışındaki tavsiyeleriniz var mı ? zaten çıkrık kullanamıyoruz değil mi ?

9. OMMG

OMMG OKAN

Farklı makina olarak Salina II 16000 olur, Raw 65 olur, Ryobi Safari 5000 olur...
    Çıkrık kullanabilirsin ama normal makina kullanman daha kullanışlı ,bir de çıkrıklar ( jigte kullanabileceğin ) genelde daha maliyetlidir..

10. reha81

reha81 reha kızıl

bu makineler çok pahalı sanırım ben şansımı kendi makinemde deneyeceğim .-) dilerim balığı kaçırmadan önce iyi bir mücadele yaşarız... eminim emektar makinemde bu şekilde emekliye ayrılmaktan mutluluk duyacaktır :)

11. reha81

reha81 reha kızıl

12. reha81

reha81 reha kızıl

sanırım kullanıcı memnuniyeti açısından en iyisi cedros . fakat 65 lik mi 55 lik mi alsam karar veremedim. devri hakkında farklı bilgiler var bir yerde 5.7 iken başka bir yerde 6.2. hangisi doğru belli değil.

Bir de çekeri yazılmamış ( drag değeri)

13. OMMG

OMMG OKAN

Drag gücü ve fazla misina sarımını düşünürsen 65 lik al derim.Bir dezavantajı ağırlık olacaktır, 65 lik 646 gr 55 ise 479 gr dır.Ama drag gücü olarak 65 lik 14 kg 55 lik ise 11kg dır.Devir olarakta 65 lik 5.7:1 55 lik ise 6.2:1 dir.Ben 65 liğini kullanıyorum ama tercih senin...

14. reha81

reha81 reha kızıl

55 in devrinin yüksek olması bence avantaj ayrıca whiplash gibi 028 lik misina düşünüldüğünde ( 45 kilo çekeri var) bence misina sarım kapasitesinin bir önemi kalmıyor. yanılıyor muyum ? whiplash zaten daha kalın misina üretmiyor. jig için misinada kaç metre misina olmalı ( ben 270 metre whiplash aldım)

15. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Gideceğin en derin yer neresiyse, onun iki katı kadar.

Diğer yandan, whiplashın üzerind e0.28 yazdığına bakma pek. Onlar örgü. Liflerden yapılıyor. Bir lif 1mm se, 10 lif ördüyse, diyor adam 10mm. Ama örgü yapılırkenki boşluklar kat araları vs. derken gerçek çap iki misline çıkıyor. Yani, 0.28 diye alacağın, 0.40, 0.50 gibi olacaktır. Eğer çok sıkı sarabilirsen, o zaman ancak çok incelir, 0.35 gibi filan olur.

16. reha81

reha81 reha kızıl

yani 270 metre bana yetmeyebilir eger 150 m derine gidersem. ek olayı çok sıkıntılı olacak.

17. reha81

reha81 reha kızıl

Shimano Stradic 8000FI
    bu makineyi 450 milyon gibi çok uygun bir fiyata buldum sizce almalı mıyım ?

18. Vedat Abayoğlu

Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Bütce meselesinden bahsederken,onunyarı fiyatı olan Okuma Salina ıı veya Raw 65'öneririrm.

Üstelik garantilidirler.

Şahsen ben bu iki makarayı kullanmaktayım ve önemli trofelerde aldım.

Sevgiler

19. reha81

reha81 reha kızıl

aslında uzun süre makine almak istemiyordum ama er geç alınacak almışken iyisi olsun diyorum. cedrosu önermiyorsunuz yani