Makine Yardimi

Konu, 'Makineler' kısmında dersimli tarafından paylaşıldı.

1. selamlar ben amatörün amatörü balıkçı olamaya çalışan birisiyim elimde 4,20 lineaeffe turna fresh kamış var (100-250 gr ) makine okuma travertine 65 şimdi bunların yanınaq bir set daha almak istiyorum ama alacağım setin elimdeki setin daha üst modelleri olmasını istiyorum okumayı seviyordum ve salına sa 10000 makine almayı düşünüyordum kamışında nedense 4,50 olmasını istiyorum (sanki daha uzağa atabilirmişim gibi geliyor)ama forumlarda sizlerin yazılarını ve görüşlerini okuyunca makinelerden biraz soğudum çünkü çok sert yazılar var okuma kötü lineaeffe kötü ağaçdalı iyi v.b sizden ricam makine için 300-400tl ve buna uygun hafif 4,50 veya 4,20 sağlam bir kamış önermeniz bu alacağım setin beni 2 veya 3 yıl idare etmesi lazım okumanın ömür boyu garantisi beni cezbediyor ama shimano dam bunlara da karşı değilim banabide 65 mi 80 mi 100 mu nasıl bir makina alayım 65 lik zaten var kıyıdan (kanlıca) atııp çekmek için şimdiden yardımlarınız için teşekkürler

2. m-a-v-i

m-a-v-i Yasin

Eriş bey, yeni almayı planladığınız takımı nerede(tahminen yine boğaz) ve hangi avlarda kullanacağınız(yemli beklemeli, atçek vs. gibi) hakkında biraz detay verirseniz, daha sağlıklı ve net tavsiyeler gelecektir.

3. genelde boğazda kanlıca ve anadolukavağında atıyorum ilginize teşekkürler ben genelde istavrit e çıkıyorum ama çinekop ve palamut v.b giderim

4. 56561

56561 Yücel

Favori Kamış:
    Daiwa Sensor Red Surf 4.00, Daiwa Procaster Samfish 2.10
    Favori Makine:
    Shimano Catana 4000FA, Ryobi Ecuisma 8000vi
    En İyi Avı:
    10.5 kg rus kefali, 5.250 Levrek, 1573gr kofana
    Makina olarak size Daiwa Exceler 4500 modelini önerebilirim, ithalatçısı yukarıda linkini gördüğünüz Remixon firması. Oradan telefonuna ulaşıp fiyatını öğrenebilirsiniz. Makina henüz kataloglanmamış, ancak ellerinde şu anda 1 tane kaldığını hatırlıyorum.
    Kamış ise bu linkteki Lineaeffe yi bir inceleyin derim. Bu segmentte en hafif ve fiyatı da çok abartılı olmayan kamışlardan biri.
    http://avmarketi.com/asp/product/5559/LINEAEFFE-S-CURVE-SURF-KAMIS-4-20

5. teşekkürler

6. emir şengezer

emir şengezer emir

Favori Kamış:
    Shimano Speedmaster Power Game - Shimano Nexave BX Surf - Lineaeffe Prestige 7000
    Favori Makine:
    Shimano Ultegra 10000 XSB - Shimano Biomaster C5000 FB
    Size kendi kullandığım ve çok memnun olduğum takımı öneririm. Shimano nexave teleskobik surf kamış ve shimano ultegra 5500 makina. Makina ayırdığınız bütçe dahilinde bulunabilir (pazarlık şart) kamışın da internet fiyatı 240 lira.

7. furunotr

furunotr Haluk

Marka kötü diye birşey yok; bahsettiğiniz Okuma veya Lineaeffe tam bir fiyat/performans ürünüdür; yani o fiyata gayet güzel iş görürler; ancak bütçe sorununuz yok ise eğer yüksek fiyatlara elbette çok daha kaliteli ürünler bulabilirsiniz...

Örneğin Okuma'nın Raw modeli var; şu an ufak olanı var ve 65'liği yakında gelecek; elime alıp inceledim oldukça güzel duruyor; tabii kullanmadan fazla bir yorum yapamayacağım; yahut kullanılmış ve birkaç yıldır öyle-böyle iş görmüş modelleri var; ancak bütçem geniş diyorsanız 8000 Twinpower PG ya da Stella 8000 alabilirsiniz gibi...

8. furunotr

furunotr Haluk

Yalnız görebildiğim kadarıyla Salina SA 10000 diye bir model yok; Salina II SA 16000 var ve eski salina 55-65 tarzı model nosuna sahip...

Ben kendi beğendiğim makinaları yazayım; siz de fikir edinmiş olursunuz...

Okuma da VS 65 ve yeni gelecek RAW 65

Shimano: Aero Technium, Power Aero, Ultegra 4500 veya 5500 (surf tipi dedikleri)

Stella 8000 veya Twinpower 8000 PG (jig makinaları; benim için lüfer sülalesine at-çek makinaları)

Daiwa bilumum Saltiga serileri ve bazı Tournament seri makinalar...

Elbette bunlar benim kullanım alanlarıma göre makinalar ve pekçoğu için bütçeleri denklemek zor...

En önemlisi de bunların hepsi ülkemizde yetkili satıcılarından garantili olarak temin edilebilmekte...

9. teşekkürler salına sa 16000 diyorlar ama türkiyeye 10000 modeli geliyor aradaki fark ise 16000 kafası 97 cm sarıyor 10000 89 cm sarıyor internette 16000 fotoları var ama 10000 satıyorlar

10. furunotr

furunotr Haluk

Raw 65'liğin kaç santim sardığını biliyormusunuz; bugün gelmiş ve inceledim; oldukça da beğendim; bir tanıdık aldı belki deneme imikanım da olur... Eğer 100 cm.civarı sarabiliyor ise lüfergillere at-çek için ideal olur (tabii ki benim avlandığım bölgede...)

Nette biraz bakındım 86,36 cm. sarıyor imiş bir turda...

Son düzenleme: 23 Mart 2010
  11. alikemal

alikemal Ali Kemal GÖKTÜRK

Peki makinanın kafasına kolun bir turda sardığı misina her zaman aynımı ? Hayır.

Bir çok çeşit makina vardır.Sizlerde bilirsinizi aslında kullanıcağımız amaca göre makina seçiminde devire bakmak net bilgi vermez. 1/4,5-1/5,0 -1/3,8 - 1/6,0 gibi gider. Arada belki yazmadıklarımda vardır. Ama bunların tur başına sardığı misnalar aynı olanlarda vardır. İşte yanıltan kısım buradadır. Sizin de bunu bildiğinizi biliyorum. Çünkü devir sormuyor makaraya sarılan misina miktarını hakkında fikir alış verişinde bulunuyorsunuz.

Peki belirtilen misina uzunlukları yani 1 turda 86 cm sarıyo dedikleri uzunluk makara boşken mi yoksa dolmaya yakınken mi ölçülen değer? Sizlerde biliyorsunuz ki makara boşken 1 turda daha az misina sarar makara çapını sarılan misnayla doldurulmaya başlandığında sarım uzunluğu artar. Buna dayanarak söylüyorum ki 1 turda sarılan misina uzunluğu derin kafalı makinlarda sığ kafalı (surf makinların) makaralarına oranla daha fazla oynama olur.

bu gibi noktaları böylece fazla irdelediğimizde daha fazla kararsız kalınabilirsiniz

12. furunotr

furunotr Haluk

Ben de o şekilde düşünüyorum; ancak zaten atışları makara misina ile yüklü iken yaptığımız için ki özellikle ben birçok kişiden fazla yükleme yapıp nerede ise misina seviyesini makara dudakları ile sıfırlarım; eh kendim için maksimum 100 metre atabileceğimi öngörürsek; olta dibe indikten sonra da boşluğu aldığımıza göre bir de derinlik payının bir kısmı kadar boşalma olacağından; bunun hesabını bilmiyorum; tahmini olarak yapılabilir...(şöyle ki 100 metre atabildiğimizi varsayalım; derinlik te 30 metre olsun burada makaradan boşalan misina miktarı 130 metre değil de daha az bir miktar olur elbette boşluğu almak kaydıyla...)

Bu durumda makaradaki misina tamamen boşalmayacağından bir kol çevirdiğimizdeki sarma miktarı herne kadar örnek makinadaki 86 küsur santim olmasa da buna yakın değerler gösterecek ve hesaplanır ise asgarisinden 80 santim sarabilecektir...

Tabii ki bu sonuçlara kendi avlanma yöntemimi gözeterek ulaşıyorum; elbette farklı avlanma disiplinlerinde farklı sonuçlara ulaşılabilinir...

Örneğin çok derin suda avlanıldığını ve makaranın tamamının veya çok ciddi bir miktarının boşaltıldığını varsayarsak bu rakkam çok daha aşağılara düşecek ve belki de makara kutruna göre 60-70 cm. gibi rakkamlarla ifade edilecektir...

Ama firma bizim/benim tahminlerimiz aksine makara tamamen boş iken ölçümlüyor ise bu seferde yukarıda yazdığımın tamamen aksi olacak ve makina bir turda 86 küsur santim değil de mesela 96 veya 100 cm. sarabilecektir... Ancak ben bu kadar iyimser değilim ve bu ölçütün makara tamamen dolu iken verildiğini düşünüyorum...

Bunu da kabaca ölçebiliriz... Şöyle ki örneğin ben kamış kapalı olmak kaydıyla kamıla makarayı bağlıyor; en uçtaki halkadan misinayı geçirip onun da ucunu uygun bir ağırlık bağlayıp mutfağa geçiyorum; benim mutfak duvarları 15'e 20 fayans kaplı olduğu için bana referans oluyor; yerden 1,5 metre kadar yüksekte tespit edilmiş bir noktaya kamışın ucunu dayıyor; ağırlığı da tamamen fakat misinada boşluk olmayacak şekilde yere indiriyor; sonra da bir kol sarıp bu esnada ağırlık dibinin nereye geldiğini bir şekilde işaretliyor; ve fayansları sayarak bir kolda makara tamamen yüklü olmak kaydıyla makinanın ne kadar sarım yapabildiğini reel olarak hesaplıyabiliyorum; buradan makara boş iken matematiksel bir formül ile ne kadar sarım yapılabildiği de hesaplanabilir....

Son düzenleme: 25 Mart 2010
  13. furunotr

furunotr Haluk

Ayrıca makina devirleri ile ilgili örnekler de verilmiş; ama bahsedildiği gibi örneğin bir kol çevirmede 6 tur atan bir makina her zaman çok fazla sarabilir anlamına gelmiyor; eğer makina küçük çaplı ise bu miktar da düşük olacak; büyük makaralı ve 3,5 turlu bir makina ile belki aynı miktarda; belki de daha az olmak kaydıyla sarım yapabilecektir...

Mesela 25'lik bir mikana 6 turlu olsun ve bir kolda 60 santim misina sarsın; bir diğer makina da 3,5 turlu olsun ve 10000 kafa olup bir kolda 68 santim sarsın...

14. teşekkürler