Makinede ses ve kasma oluyor ?

Konu, 'Makineler' kısmında gardanadam tarafından paylaşıldı.

1. gardanadam

gardanadam Muhammed

Merhabalar abilerim kardeşlerim , elimdeki ryobi ecusima 4000 makinemden ses ve kasma sorunundan şikayetçiyim.Makine alındığından itibaren 2 ay geçdi genelde at çek yapıyorum su üstü sahteleriyle.Başta böyle bir ses yokduzamanla ses ler çıkmaya başladı.Makineyi normal sararken ses çıkarmıyor ve kasma olmuyor fakat yük altındayken makine bi yere sürtüyormuş gibi sesler çıkartıyor ve az da olsa kasma yapıyor bunun içini aldığım balık malzemesi satan dükkançıya açıp yağlatayımmı yoksa başka bi sorun mudur cevaplar için teşekkür ederim.rasgele.

2. istavritçi

istavritçi ismail

Favori Kamış:
    Linaeffe dickovery 4.00m linaeffe sprit 3.90 alba star class 3.90 safina spin 10.35 gr 2.70
    Favori Makine:
    Okuma avenger 45 spro passion 750. Ryobi Amozon 4000 abu garcia 103 Şhakespeare 2010.070 pro Touch
    En İyi Avı:
    Bugüne kadar deniz ana neverdiyse o
    makinanızdaki tek sorun misinayı saran klavuzun içindeki rulmanın paslanması yapılacak tek şey rulmanın değişimi veyahult misina klavuzundaki rulmanı çıkartıp alkole yatırıp ince makina yağıyla yağlamayla bir nevze olsun kasmayı keser ama ses sorununu kesemezsiniz.

3. bearing

bearing erdal demir

rulmanda paslanma varsa alkol, benzin, tiner, aseton vs. hiçbir işe yaramaz.

küçük ve boş ilaç şişesine rulmanı yerleştirin, wd-40 basıncı ile üzerine spreyleyin (gözünüze dikkat, gözlük takın mutlaka). wd-40 solüsyonu rulmanın üzerini kaplayana kadar devam edin ve sonra şişenin kapağını sıkıca kapatıp 30 dakika bekleyin. sonra şişeyi ters çevirin ve tekrar 30 dakika bekleyin.

bu aşamadan sonra rulmanı çıkarın, kuru bez veya havlu kağıtla silin. rulmanı kaleme takıp bir kaç tur spin attırın. rulman topları hala ıslaksa saç kurutma makinesi ile kurutun.

kaliteli bir rulman yağı ile yağlayıp tekrar deneyin. eğer ses devam ederse, rulmandaki top yatakları pastan dolayı aşınmış demektir. tek çare rulmanı değiştirmek.

4. gardanadam

gardanadam Muhammed

Hepinize teşekkür ediyorum az önce çarşıdan geldim.Makineyi alıp balıkçıya gitmişdim makinanın üst kısmından kalama pulunun olduğunu yerden açdık fakat yandan açmadık yani anlayacağınız rulmanı hiç göremedim naylonla kaplı son kısma kadar açdık. makinenin içinde yağladıktan sonra makinede rahatlama oldu kolu sarıyorum kendi kendine ses çıkarmadan baya dönüyor yarın avlağa gideceğim bakalım, umarım düzelmiştir.düzelmemişse anlaşıldıkki bunu tamir edemeyceğim ben burası hatayın dörtyol ilçesi pek anlayan yok küçük bi yer.Acaba buralardan bi tandıığınız varmı bu işlerden anlayan ?

5. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Aslında bu işi yapabilecek tecrüben olsa, zaten bunu sormazdın gibime geliyor.

Bu durumda, bana kalırsa, sen onu gönder bu tarafa, güzelce olabilecek neyse yapıp geri yollayalım. Bence biraz masraflı olsada, malum kargo para istiyor, en iyi çözüm bu.

Bu çözüm uymazsa, makineyi söküp sorun çıkaran noktaları bulman gerekiyor. Ama ne kadar düzgün toplarsan topla, mesele halledilmiş olmayacak. Büyük ihtimalle dişli vs. boşluk yapıyor. Bu nedenle de kasıyor alet. Biraz rondele, pul vs ile o boşlukları halletmek lazım. Elbette, o ses gelen ve paslanmış şeyleri de değiştirmek ve temizlemek vs. gene aynen gerekli.

6. istavritçi

istavritçi ismail

Favori Kamış:
    Linaeffe dickovery 4.00m linaeffe sprit 3.90 alba star class 3.90 safina spin 10.35 gr 2.70
    Favori Makine:
    Okuma avenger 45 spro passion 750. Ryobi Amozon 4000 abu garcia 103 Şhakespeare 2010.070 pro Touch
    En İyi Avı:
    Bugüne kadar deniz ana neverdiyse o
    kasmanın olduğunu anlaman için misinayı biraz boşalt ve misinanın bir ucunu elinle tutup bir elinlede sar kasma varsa belli edecektir büyük ihtimal kasma sorunun misina klavuzundaki rulmandan kaynaklanıyo sararken özellikle fışırtı sesi yapar olmazsa biraz wd 40 sık ryobilerde genelde misina klavuzundaki rulman kalitesinden kaynaklanıyo ecesuma serilerinde biraz kronik bir sorun.aynı problemi yaşadığım için sorununuzu anlıyorum.

7. gardanadam

gardanadam Muhammed

Hocam üstüne pekde düşmüyorum aslında üniversiteye gideceğimden dolayı fakat bu ara maddi yönden de sıkıntım var aklımdasınız eğer uygun bi zaman uygun bi para bulursam size göndereceğim.:thumb:

8. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Bu noktada bir şeyi hatırlatmakta fada var gibi görünüyor.

WD-40 temel olarak bir yağlayıcı değildir. Daha çok temizleyici ve nem/su uzaklaştırıcı işini yapar. Suyu uzaklaştırmak için elbette yerini almak lazım ve buda haliyle yağ olacaktır. Bu özellikleri onu son derece iyi bir pas sökücü ve koruyucuyapar.

Fakat bu terkip, yüksek hızlı, ısınan parçalarda yağlamayı sağlamaz. Ama makas, menteşe, kapı kilidi vs. yağlayacak iseniz, ideal bir terkip olur.

Bu nedenle, yük binen noktalarda, bilyalarda vs. yağlama amacıyla kullanılması hiç iyi olmaz. Bilya biraz dönünce, yüke binince vs. WD-40 yanar, uçar, merkezkaç kuvvetiyle savrulur. Sonuç, bilya çabucak yağsız kalır ve işi biter.

Paslanmış vs. bilyalar WD-40 ile temizlenebilir. Ama ardından hafif ateşle kalan WD-40 artığını yakıp temizlemek, sonra da o işe uygun bir yağla yağlamak gerekir.

Bu hususun akılda tutulması lazım gibi görünüyor.

9. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Hımmm..

O zaman ücreti alıcıdan yolla sende.. Sağolsun kargocular o kadar kıyak yapıyor.

Sorun, cumaya kadar şehir dışındayım, önümüzdeki hafta içi olabilir tabi ki.

10. Corydorass

Corydorass Hakan Benli

En İyi Avı:
    73 cm Turna, 61 cm deniz levreği

Resimde yuvarlakla işaretlediğim vidayı sökün. içerisinden iki tane pul ve bilyasız rulman çıkacaktır. Parçaların çıkış sırasını unutmadan gerekirse resim çekerek sabitleyin. Ardından parçaları çıkarın. Bir çay tabağına, bulursanız saf alkol bulamazsanız kolonya koyun ve çıkan parçaları 10 - 15 dakika bekletin.

Tabi sökmeden önce bir yağlamacıdan "gres" yağı bulmanız gerekiyor.

Kolonyanın içinde temizlediğiniz parçaları bir kürdan yardımıyla yağlayınız. Gres yağının iyi tarafı fiziksel uzaklaştırma olmadığı müddetçe zamanla erime ya da buharlaşma gibi özelliği yoktur. bir kez yağlama 1 yıldan uzun süre size aynı yağlamayı sağlayacaktır.

Ecusima'mı çaldırana kadar bende keyifle kullandım. İlk bu sorunla karşılaşınca panik olmuştum ama söküp yağlayınca tabiri caizse "yağ gibi kullanmaya" devam etmiştim.

Saygılarımla

11. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Temizleme için, alkol iyi bir seçim değildir. Su ve deterjanla ile temizleseniz daha iyi olur hatta. İyi seçim, sentetik tiner, gazyağı, mazot, benzin gibi solvent nitelikli olanlar olacaktır, elbette -temizlik için- WD-40 en iyisidir.

Yağlama için, gres bu noktada pek tavsiye edilmez. Bunun yerine ince yağ, bazen zincir yağı (mumu) iyi netice verir.

Bu tip şeylerde, makine yağa ihtiyaç duyunca değil, daha duymadan bakımını yapmak iyi netice verir. Balık dönüşü, orayı temizler, yağlarsanız, burası hiç sorun çıkarmaz. Eğer birde bu işe uygun, kaliteli bir yağ kullanırsanız, her dönüşte değilde, 4-5 seferde bir dahi kafi gelir.

Kullanılacak yeğda dikkat edilmesi gerekenler, yüksek akıcılık, metale iyi yapışma, yüksek ısıya dayanıklılık olarak özetlenebilir. Dikiş makinesi yağı olarak satılan şeylerin, kaliteli, markalı (Singer, brother vs.) olanları gayet uygundur. Bulunabilirse, abu garcia, daiwa gibi markaların bu işe uygun yağları da var elbette.

Birde, temizleyince gözle bir kontrol edin. Bilyada karıncalanma olmuşsa, yani yüzeyi parlaklığını kaybedip, pürüzlü hale gelmişse, hiç uğraşmayın. Orası için 1-2 TL'ye alacağınız en sıradan ucuz bilya dahi, o eskimiş bilyadan daha iyi netice verecektir.

Bu gibi ucuz makinelerin, bu problemi bitmez, bitmiyor. Ama üşenmeyip her dönüşte temizlik + yağlamayı ihmal etmezseniz, gayet başarılı oluyorlar.

12. gardanadam

gardanadam Muhammed

Hocam gerçekden kargo masrafını siz mi ödeyeceksiniz ?

13. bearing

bearing erdal demir

kolonya, su ve bazı kolonyalar ayrıyetten esanslar içerir.

bu su topların arasında gözle görülmeyecek kadar kalır ve paslanmaya neden olur.

aynı şekilde esans ihtiva eden kolonyalarda kuruduktan sonra kalıntı bırakır ve rulmanın toplarında aşınmaya sebep olur. yani kolonya %100 temizlik sağlamaz, aksine rulmana zarar verir.

gres konusuna gelince, kılavuz rulmanı gibi hassas ve minyatür rulmanlar kural olarak greslenmez. gres, bu tür rulmanların işlevinin kaybetmesine ve rulman toplarında baskı ve zorlamaya sebep olarak, performansını kaybetmesine yol açar.

yurtdışında bazı rulman şirketleri özel olarak krem kadar ince gresler üretiyorlar, bunlar kullanılabilir ama tedarik herkes için mümkün olmadığı için yağ kullanmak en iyisi.

gres, mineral yağ ile karıştırarak inceltilebilir ama bu iş bilinçli olarak yapılmadığı takdirde yine yarardan çok zararı dokunur.

14. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Neden olmasın? Bence aksini gerektirecek bir şey yok iki gözüm :thumb: mrsparkle

15. arkadas

arkadas ibrahim

brao tebrikler serdar

16. gardanadam

gardanadam Muhammed

tamam hocam haftaya yolluyorum sorun düzelmezse.